Olle en de windmolens.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KINDERUITSPRAKEN enter.
Advertisements

Uitleg over de politiek !
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Wie heeft de stickers van de juf gepakt?
Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Mondeling Nederlands nieuw cursus 2 thema werk en vrije tijd.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Narcose door middel van een prikje
Wat is er met mijn mama? Informatie over de ziekte ALS bedoeld voor kinderen op de basisschool. (Met nadruk bedoeld om samen met uw kind door te nemen)
Opkomen voor jezelf.
Cursus 1 het verhaal: “De nieuwe rok” “Sem en Igor in de speeltuin”
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
en toen werd ik weer wakker en toen hoorde ik ook gegrom, nou het was wel hmm, ik dacht hmm.
Peter Teeuwen Man 57 jaar Hoogbegaafd Heb autisme.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Ja hoor Power Po(i)ntje Is weer bezig geweest.
De Franse President Jacques Chirac belt naar de Nederlandse Minister voor Buitenlandse Zaken Ben Bot en vraagt hem:
Vrouw vs. man -.
De Kamer van Tobias. De kamer van Tobias is een lichte, vrolijke kamer…
Nieuwe buren deel 1 Gemaakt door; Aquinnah, Cédrick, Peter, Sarah Niveau 7.
HERFST Met het tweede leerjaar op speurtocht …
“En, hoe kan ik U van dienst zijn”?vraagt zij.
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven."
Trix en Lex Niveau 6 Bewerkt door Jeff, Liesl en Robin
Ik voel me zo alleen !.
Lentekriebels Schrijvers: groep 1/2 de Kleine Beer
Vrouw contra man.
Een zoon vraagt aan zijn vader : “Pap, wat is eigenlijk POLITIEK ?”
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen? Omdat hij anders op zijn werk niets meer te doen heeft.
Het kerstverhaal Met schilderijen van Lewis Lavoie
Tekenopdracht Voor en achter elkaar.
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen?
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Functionaliteit en decoratie Interactieve les 17 juni 2009 Gemeente Museum Den Haag Leo van Rutten – rk basisschool De Fontein.
EEN SLIMME MOEDER.
Greet en Gerrit wonen beiden in een bejaardentehuis en hebben een relatie  met elkaar. Ze zijn beiden 98 jaar oud en aan een rolstoel gekluisterd. Elke.
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
Witte wieven Dit verhaal Karlijn, Lori, Sanne, Lisa, Lotte. Betekenis.
Interpreteren van data
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
Oost-Vlaanderen (in Oost-Vlaams dialect)
Muziek van: Ramses Shaffy & Liesbeth List
Opstaan egeltje, het is lente!
Vriendschap boven alles. Gemaakt door: Marte en Annelore.
Het circus.
Binnenkort is het vakantie !! Je zal me toch niet achterlaten hé ???
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven." „Ja, en ik vraag me de hele tijd al af, wie met hem gestorven is." „Hoezo met hem?" "Nou, in de annonce stond.
Als de haan niet kraait voor het avondrood dan gaat het regenen of de haan is dood ZAND EN STEEN.
Muziek: Boudewijn de Groot
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
DE POSTBODE.
Tekenopdracht Voor en achter elkaar.
‘n Kleine jongen rijdt met zijn vader langs het ’’ hete ‘’ kwartier van de stad en vraagt aan zijn papa.
Marleen loopt met de tijd mee Tekeningen en tekst: Dick de Jong.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
God maakte in het begin alles.
Met een gebogen hoofd zit Carmen aan tafel met haar boek. Met een moeilijk gezicht kijkt ze naar de opdrachten voor zich. Over een paar weken is haar.
Vrouwen hebben altijd het laatste woord !!!!
Hoi allemaal, ik zit achter de computer. Opa is jarig en ik wil hem feliciteren. Ik ga hem bellen via Skype.
Welkom op de kinderboerderij Laag Buurlo. Dit bord staat bij de ingang van de kinderboerderij.
Naam: 1 Bijvoeglijk naamwoord: Type je naam in het vak en druk op de play knop Beantwoord de vragen en kijk hoeveel je er goed had succes.
Voorleesverhaal Joep op de stoep.

“Papa zullen we een hol bouwen? ; vraagt Emma. “Het spijt me lieverd, maar ik heb geen tijd. Ik moet dit vanmiddag af hebben”; zegt papa.
1
Madu is 7 jaar. Hij woont in Caïro. Dat is de hoofdstad van Egypte.
Transcript van de presentatie:

Olle en de windmolens

Dit is Olle. Olle houdt van steppen, hutten bouwen, spelen met zijn elektrische trein en van zijn vader en moeder.

Dit zijn de vader en moeder van Olle Dit zijn de vader en moeder van Olle. Zij houden van Olle en van het werk wat zij doen. Mama werkt in een bloemenwinkel en papa maakt windmolens.

‘Pap’, vraagt Olle bijna iedere avond voor ’t slapen gaan ‘Pap’, vraagt Olle bijna iedere avond voor ’t slapen gaan. Wanneer mag ik nou ook eens mee naar de windmolenfabriek?’ ‘Binnenkort Olle, als het vakantie is.’ zegt papa.

Olle droomt er al heel lang van Olle droomt er al heel lang van. Hij wil zo graag met papa mee naar de fabriek waar ze windmolens maken! Hij heeft het al wel een miljoen keer aan zijn vader gevraagd. ’s Nachts droomt Olle van de windmolenfabriek. Het is een geweldige droom! Hij ziet hele grote windmolentjes en hele kleine. Knalrode, knalgele, maar ook met alle kleuren van de regenboog!

Olle droomt dat zijn vader steeds op een grote rode knop drukt en dat de windmolentjes uit een enorme paarse machine vliegen. De windmolentjes vliegen dan uit zichzelf naar boven en gaan daar naast de andere windmolentjes hangen. De wind waait zachtjes door de fabriek en alle molentjes draaien!

Op een dag is het zover. ‘Weet je wat er vandaag is Olle?, vraagt papa. ‘Vandaag begint de vakantie!’, zegt mama. ‘Echt?’, roept Olle! ‘Jeej, ik mag met papa mee naar de windmolenfabriek!’

Olle moet heel vroeg opstaan Olle moet heel vroeg opstaan. Papa heeft extra boterhammen gesmeerd, ook voor Olle. In de auto vertelt papa alles over de fabriek. Maar Olle luistert helemaal niet. Hij staart uit het raam en denkt aan windmolentjes in alle kleuren.

De fabriek ziet er niet zo mooi uit, vindt Olle. Het is een saai gebouw. Wel heel groot! Samen met papa lopen ze naar het grote gebouw. ‘Goed opletten nu Olle, je mag nergens aankomen!’

Binnen in de fabriek ziet Olle helemaal geen paarse machine en al helemaal geen windmolentjes! ‘Papa, waar zijn de windmolentjes?, vraagt Olle. ‘Hier zijn ze, zegt papa, wij noemen ze eigenlijk windturbines. Het zijn reuzenwindmolens die draaien in de wind. Buiten zal ik je er één laten zien’.

Papa laat Olle een windmolen zien die vlakbij de fabriek staat. Woeshhh..woeshh….dat is het geluid van de windmolen. Olle heeft nog nooit zo’n grote windmolen gezien. Papa vertelt dat de windmolen energie maakt. ‘Iedere keer als de wieken van de molen ronddraaien, wordt er energie gemaakt.’ ‘Wat is energie pap?’ vraagt Olle.

‘Energie is een soort kracht ‘Energie is een soort kracht. We kunnen bijvoorbeeld elektriciteit maken. En daarmee kunnen we het licht aandoen thuis. En zo blijft de koelkast koud. De wasmachine wast en jouw trein kan rijden!’ vertelt papa. Olle vindt het knap van de windmolen, dat hij dat allemaal kan!

‘Waarom is die windmolen grijs. Hij ziet er saai uit ‘Waarom is die windmolen grijs? Hij ziet er saai uit!” zegt Olle tegen zijn papa. Papa legt uit dat de grote mensen de molen veel te groot vinden om er allemaal mooie kleuren op te maken. “Bovendien”, zegt papa, “wat denk je dat er zou gebeuren met alle koeien en paarden in de wei als de windmolen knalrood met gele stippen zou zijn?” Olle moet er een beetje van giechelen.

Papa laat die dag nog veel meer zien aan Olle Papa laat die dag nog veel meer zien aan Olle. De fabriek heeft een plek waar ze motoren bouwen. Op een andere plek bouwen ze de wieken. Ze hebben ook een kantine. Olle krijgt warme chocomelk en een saucijzenbroodje.

Dan is het tijd om naar huis te gaan Dan is het tijd om naar huis te gaan. Papa sluit de deur van zijn kantoor en zegt: ‘Kijk eens Olle, wat ik voor je heb…’ Papa haalt achter zijn rug een prachtig klein windmolentje vandaan. Het is een gouden windmolen met blauwe strepen. ‘Zie je wel, zegt Olle tevreden terwijl hij papa een kus geeft, ik wist wel dat je ook mooie windmolentjes maakte!’

In opdracht van: Stichting Nu & Later Wijk bij Duurstede Tekst: Liesbeth Rosendaal Tekeningen: Maaike Rosendaal 2009 – www.schrijfsels.eu