Gemaakt door: Maxim Demuynck.  Reguliere en forensische ggz Reguliere en forensische ggz  De gevaren van onbehandelde gedragsproblemen De gevaren van.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De POH-GGZ in de huisartsenpraktijk
Advertisements

De actualiteit in de GGZ-NL
Zorg voor autonomie van ouderen met een psychiatrische achtergrond in het verzorgingstehuis Lambert Liza.
Hoe ontstond dit initiatief ?
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
Loverboys, onderzoek Verwey Jonker instituut Utrecht
Edgar Edith van Ruijven Onlangs las ik deze brief van Edgar.
Deze presentatie Kinderen met ADHD Hun ouders ADHD in het onderwijs
Levensvragen Over geluk…..
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Nieuwe Wmo – Platform VO
Allochtonen in het hoger onderwijs
Wist u dat … Meer dan 10% van de jongeren in het voortgezet onderwijs drugs gebruikt? Er meer dan 74% van de kinderen onder de 16 jaar alcohol heeft.
De Dochters van Zahir Tussen traditie en wereldburgerschap
Attentie voor Dementie Frontotemporale dementie Riëtte Oudenaarden, verpleegkundig specialist geriatrie.
“We willen dat jeugdigen kansen krijgen zich te ontwikkelen en naar vermogen mee te doen in de samenleving” Visie Eigen KrachtIntegrale AanpakMaatwerk.
Vergoedingsregeling dyslexie
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Het VPI als basis voor integraal handelingsgericht indiceren
Internaliserende problematiek bij jeugdigen in een residentiële setting
Burn-out en de huisarts
Ga voor een gezond gezin … zodat een dienaar van God voor zijn taak berekend is en voor elk goed doel volledig is toegerust. 2 Timotheus.
Onbegrepen lichamelijke klachten: Nijmeegse initiatieven
Samenwerken met de gemeente: FACT Jeugd West-Friesland
Geluid aan.
Aangeboren gehoorverlies en ontwikkeling
PGB en LGF PGB: Ondersteuner van buiten de school, buiten de schoolboekhouding LGF: Docent/leerlingbegeleider eigen school en ambulante begeleider REC,
Outreachende zorg en bemoeizorg in de ggz
Opvoedingsondersteuning & de rol van JGZ
Alternatieven Bijzondere Jeugdbijstand
Interventies houden geen rekening met culturele verschillen. Hulpverlening weet migrantenjeugd slecht te vinden.
Jong en oud met elkaar in gesprek
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Verstandelijke beperking
Als cijfers meer dan enkel verwarrend zijn ...
Informatie: gedragsproblemen.wikidot.com
Hoogbegaafdheid van leerlingen in het primair onderwijs Ontwikkelingen en samenhangen met kenmerken van thuis, de groep en de school     Uitgegeven.
Voortijdig schoolverlaten
Jeugd en recht hoofdstuk
De weg van de leerling met specifieke
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Wis meso.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
Welkom ik maak me sterk.
Multiculturele binnenwereld Observaties uit de psychoanalytische psychotherapie bij de niet- westerse allochtonen Wouter Gomperts.
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Belang van etnische achtergrond in de geestelijke gezondheiszorg Flor Pyfferoen.
Ketenzorg (O)GGZ Midden- Holland Inleiding casus Volwassenenzorg.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
© Karakter |pagina 1 Kinder- en jeugdpsychiatrie Mw. Irene Koopman Kinder- en jeugdpsychiater Clustermanager Behandelzaken Gelderland.
5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.
Marokkaanse Nederlanders Hun positie in 10 onderwerpen Achterstand en vooruitgang Hoe de integratie te bevorderen?
Voor behandeling van jongeren, en hun ouders, met ernstige & complexe gedragsproblemen.
Recht op effectieve behandeling Prof.dr. Bram Orobio de Castro Ontwikkelingspsychologie, Universiteit Utrecht.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Carrouselleerlingen… Wie zijn ze? Waar zitten ze? Wat doen ze?
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Stichting Jeugdformaat
Matched Care – School Jaap-Harmen Smit SNAP trainer / Vaktherapeut PMT Intermetzo_1.
Voorlichting, advies en instructie
ADHD ADHD, als chaos overheerst Hermien De Backer Peter Raeymaekers
TOELEIDEN ALLOCHTONE SENIOREN
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Meer op eigen benen in een etnisch diverse stad
Matched Care – School Jaap-Harmen Smit SNAP trainer / Vaktherapeut PMT Intermetzo_1.
Transcript van de presentatie:

Gemaakt door: Maxim Demuynck

 Reguliere en forensische ggz Reguliere en forensische ggz  De gevaren van onbehandelde gedragsproblemen De gevaren van onbehandelde gedragsproblemen  Geen armoedeprobleem maar etniciteit Geen armoedeprobleem maar etniciteit  Psychiatrische problemen en preventieve hechtenis Psychiatrische problemen en preventieve hechtenis  Instrumenten bepalen bevindingen Instrumenten bepalen bevindingen  Protoprofessionalisering en migrantengroepen Protoprofessionalisering en migrantengroepen  Etnische bias bij de hulpverleners Etnische bias bij de hulpverleners  Toekomstagenda voor de ggz Toekomstagenda voor de ggz  Investeren in een generatie Investeren in een generatie  Noot Noot  Auteurs Auteurs  Bibliografie Bibliografie

 Onderzoek: veel problemen kunnen voorkomen worden.  Bij leeftijd (0-14): kans op behandeling even groot i.v.m. jongeren met Nederlandse origine.  Bij leeftijd (15-21): 3x meer kans op behandeling i.v.m. Nederlandse jongeren.  Ander onderzoeksrapport: verklaart het tegengestelde en zegt dat er geen problemen zijn bij de zorg van Marokkaanse jongeren.  Besluit: dieper ingaan op het onderzoek en met cijfers.

 Blijven voor ernstige problemen zorgen  Ontwikkelen antisociale persoonlijkheidsstoornis  Bij Marokkaanse meiden is er minder sprake van verstorende emotionele problematiek  Behandeling nodig: - combinatie van individuele en familietherapie en medicatie - langdurig en intensief - op jonge leeftijd beginnen

 Registratie van herkomst blijft vaak achterwege  Tegenstanders registratie: - hulpverlening moet beter zijn werk doen  Voorstanders registratie: - hulpverlening heeft cijfers nodig - beleid nodig op basis van harde cijfers  De ggz staat dus voor de taak een etnische dan wel een cultuurkloof te overbruggen.  Marokkaanse jongeren die tussen Nederlanse jongeren wonen maken meer gebruik van de zorg zonder rekening te houden met het inkomen.

 Jongeren die in psychiatrische instelling zitten hebben evenveel emotionele en gedragsproblemen als in hechtenis volgens specialisten.  MAAR volgens rapport van Nicis instituut: - ‘Marokkaanse jongens in preventieve hechtenis minder emotionele en gedragsproblemen hebben dan Nederlandse jongens’  Grondig onderzoek is dus nodig!

 Probleem bij de instrumenten om tot conclusie te komen.  Volgens zelfrapportage: 15% heeft psychische stoornis  Volgens deskundigen: 90% heeft psychische stoornis  Conclusie: ons niet teveel baseren op zelfrapportage, dit is wat het Nicis instituut wel deed  Oplossing: investeren in betere en toegankelijkere hulpverlening

 ‘protoprofessionalisering’: bepaalde moeilijkheden beschouwen als problemen waarvoor hulp kan worden gezocht.  Mogelijkheden zoeken om ook etnische groepen hiertoe aan te sporen  Initiatieven van Centra voor jeugd en gezin zijn veelbelovend

 Teveel ‘witte’ hulpverleners waardoor minder aandacht is voor etnische groepen  Op zoek gaan naar juiste hulpverlening door filteren in: - consultatiebureau - leerkracht van de basisschool - huisarts - jeugdzorg en ggz-medewerkers Ieder heeft een aparte mening over deze jongeren  Oplossing: - hulpverleners zoeken die zelf tot een minderheidsgroep behoren - rekening houden met hun cultuur

 Toekomstagenda: werk maken om de groeperingen toegankelijk te maken in de samenleving Dit is makkelijker gezegd dan gedaan  Oplossing: - meer geld vrijmaken - hulpverleners moeten meer de weg op - nauwer samenwerken met consultatiebureaus en basisscholen

 goede begeleiding voor de jongeren, zodat deze later op het goede pad terechtkomen  minder snel zeggen dat er in hechtenis minder problemen zijn met de jongeren  extra moeite doen om hen uit de gevangenis of instelling te houden

 Als we spreken over Marokkaanse jongens bedoelen we jongens die zelf, of waarvan minstens een ouder in Marokko is geboren!

 Albert Boon: psycholoog en onderzoeker bij De Jutters en bij De Fjord  Anna De Haan: is psycholoog en werkt als junior onderzoeker bij De Jutters  Sjoukje De Boer: psycholoog en onderzoeker bij De Jutters en bij De Fjord Auteurs

    Hierboven vind u de sites die ik gebruikt heb bij het opzoekingswerk voor de samenvatting van het artikel. Het artikel zelf vond ik bij: BOON A.; DE HAAN A.; & DE BOER S. (2010) ‘Marokkaanse daderpopulaties’ en de jeugd-ggz 10 MGv | 65 | Bibliografie