Hoe motiveer ik mijn hypotheekadvies?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mijn Inburgering Hoe werkt dat?.
Advertisements

Hoeveel pensioen krijg ik straks?
PowerPoint presentatie hypotheken
Tips en praktijk opstellen businesscase
SEH Congres 2013 Hersteladvies Jan Vromans.
Wat betekent de FLEX BV voor u ? 4 oktober 2012 Mr (H.) Erik Linssen Mr Astrid C.M. Fokkema-Schute Heemraadssingel CD Rotterdam.
Financiële Planning. Financiële planning  Goede oudedagsvoorziening. Is uw pensioen en AOW wel toereikend?  Inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid.
Voeg hier het organisatie onderdeel in
Wat is IFA Bedrijfsadvies
Workshop SENS Zwolle, 22 november 2012
Maximale hypotheek berekenen en maandlast berekening afstemmen op toekomst plannen, wonen, werken en vrije tijd Hypotheek berekenen Waarschijnlijk is het.
55+ en financiën? Van productverkoop naar een integraal overzicht
Marketing 1.2 de consument 19 november 2012.
Heuvelstraat AB Diessen T: F: E: I:
Hypotheekvormen Er zijn diverse hypotheekvormen mogelijk. Elke vorm met z'n eigen kenmerken en z'n eigen voordelen. Het hangt dus van uw omstandigheden.
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Voor de AOV verzekering met de beste prijs/kwaliteit verhouding bent u bij ons aan het juiste adres. Want onze AOV vergelijking resulteert niet alleen.
Website voor bewonerscommissies
Margin Call - Introductie Floris Heukelom
Geld verdienen met trends
Koopwoning...  (het is niet zo moeilijk…). huiswerk  pak agenda en noteer bij ma 19 januri 5e lesuur:  leren tb 72 tm 77 maken 3.21 tm 3.23 wb 129.
De plaats van SPF pensioen in uw totale financiële situatie.
De hypotheekadviseurs van “Hypotheek 4 Ieder” bepalen voor iedereen de laagste hypotheek rente, en tezamen met andere kortingen resulteert dit in de goedkoopste.
inleiding Deens Hypotheekmodel
Excellent Financieel Plan
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
Vraagsturing en marktwerking
Welvaartsverlies Pareto-efficiëntie.
Veranderingen & kansen Enkwest Opleiding & Advies Janthony Wielink
Woningfinanciering een inleiding
Persoonlijke financiële planning
W E L K O M.
Waarom doen wij wat we doen ! Toekomst visie Observatie systeem AchterAchter KantKant Uw Adviseur Dienstverlening Aan u als consument Uw Adviseur Back-office.
Klantgericht werken, Kanalen in balans
HERBALIFE = NETWERKMARKETINGBEDRIJF
Externe verslaggeving
Levensloop voor tussentijds verlof en / of eerder stoppen met werken
Open Universiteit Nederland WFDWFD Anka Ernes Rechtswetenschappen Rechtswetenschappen.
Enkel het resultaat telt....
Goed hypotheekadvies: niet morgen, maar nu! Wijnand van de Beek Autoriteit Financiële Markten.
De Hypotheek & Vermogensopbouw
Dmv de startersregeling wil de gemeente Almere de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Almere. In de.
Op onze uitgebreide en informatieve hypotheekrente site kunt u de hypotheekrente tarieven van de meeste hypotheekverstrekkers inzien. Ook vindt u er duidelijke.
Uitgekiende hypotheek vergelijking! Onze ervaren en onafhankelijke hypotheekadviseurs vergelijken voor u de hypotheken bij bijna alle hypotheekverstrekkers.
Ik wil de laagste rente voor mijn hypotheken! Op onze uitgebreide en informatieve hypotheek rente site kunt u de maximale hypotheek berekenen en vindt.
Zowel voor de particulier als voor alle zelfstandige ondernemers, zoals zzp-ers, eenmanszaken, dga's en freelancers:
Lagere maandlasten door een hypotheek met NHG! Wat veel mensen wellicht wel weten, maar diverse potentiele huizenbezitters ook nog niet, is dat een hypotheek.
EVC: Erkenning Verworven Competenties Laat zien wat je waard bent! Toepassing bij [corporatie]
Presentatie: Hoe bouw ik een portefeuille op?
Voor de AOV verzekering met de beste prijs/kwaliteit verhouding bent u bij ons aan het juiste adres, want onze.
Financiële Planning. Financiële planning  Goede oudedagsvoorziening. Is uw pensioen en AOW wel toereikend?  Inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid.
19 augustus 2014 Nu en in de toekomst Samen uw woonwensen realiseren.
Heeft u het vermogen om met uw vermogen om te kunnen gaan? Jaap Koelewijn Mei/juni 2014.
Klanttevredenheidsonderzoek 2012
AFM – Pensioenadvies Dyvix Pensioencongres
Workshop ondersteunen eigen regie van de patiënt: Jeroen Havers Angela de Rooij 4 december 2014.
Visie & Strategie.
Excellent adviseren Mr. Paul F. Heuperman
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
HOE DOE IK EEN SUCCESVOLLE DEBRIEFING NA MIJN MYSTERY VISIT? Global Mystery Customer Research.
Typ hier de titel Geef hier extra gegevens op. Inleiding n Doel van de discussie n Iets over uzelf.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Jongeren & geld. Zakgeld Hoeveel zakgeld krijgen jongeren? leeftijdzakgeld (per maand) 12€ 19 13€ 23 14€ 25 15€ 30 16€ 31 17€ 36.
Wie is Altersum Onafhankelijk adviseur. Altersum verkoopt geen producten en heeft geen aanstelling bij een bank en/of verzekeraar. Sterker.
1 Welkom. 2 Programma Mededelingen SEH Excelleren in adviseren Discussie en rondvraag Sluiting: uur.
Mijn doel is om taboes te doorbreken, schulden te verminderen en sparen cool te maken voor zoveel mogelijk jongeren.
Een product of dienst verkopen
Workshop ‘Uw pensioen’
EIGEN WONING © Dia van Berry Hagendijk.
Transcript van de presentatie:

Hoe motiveer ik mijn hypotheekadvies? Fleur ten Brummeler Senior toezichthouder AFM

Doel van vanmiddag Inzicht in waarom een goede motivering van belang is Handvatten voor het op een goede manier motiveren van uw hypotheekadvies

Agenda Doel van vanmiddag Waarom een motivering? Hoe geef ik een motivering en waarover?

Uitgangspunten motivering (1) De klant heeft informatie nodig om uw advies te kunnen beoordelen: Informatie over productkenmerken, risico’s en prijs Uw overwegingen voor het advies Hoe sluit het advies aan bij het profiel van de klant? Advies ? Advies ? Niet de motivatie voor de AFM, maar voor de klant!

Uitgangspunten motivering (2) Wettelijke vereisten zijn: Een passend advies, toegelicht met de relevante overwegingen en juiste, begrijpelijke, niet misleidende en relevante informatie. De motivering sluit aan bij de kennis van uw klant en is concreet. De motivatie maakt het ook mogelijk om (later) het advies te reconstrueren. Wat concreet inhoudt zal ook naar voren komen in de voorbeelden verderop. Wie kan voorbeelden geven van elementen die terug zouden moeten komen in een goede motivatie [opschrijven op flipover]

Agenda Doel van vanmiddag Waarom een motivering? Hoe geef ik een motivering en waarover?

Een goede motivatie geeft antwoorden Waarom? deze hypotheekvorm? deze rentevorm? deze aanbieder? oversluiten? deze vorm van vermogensopbouw? deze dekking? deze asset-mix? deze fondsen? Op deze vragen zou de motivatie antwoord moeten geven. {check met flipover}

Een goede motivatie volgt het adviesproces Wat ging er aan vooraf? Toets: Ken ik u? Samenvatting inhoud Uitleg analyse en onderbouwing Effect van het advies op situatie klant

hypotheekbedrag aflossen” “Groot deel aflossen op einddatum” Wat ging er aan vooraf? Toets: Ken ik u? Samenvatting inhoud Uitleg analyse en onderbouwing Effect van het advies op situatie klant “Minimaal 80% van het hypotheekbedrag aflossen” “Groot deel aflossen op einddatum” “Matig defensief profiel” “Klant wil over 20 jaar aflossen; heeft 10 jaar bel.ervaring in aandelen en gelooft hier sterk in; wil wel max 30% in obligaties; risico waardedaling kan hij opvangen met spaarbedrag van minimaal € 100.000” Vaak is de doelstelling “lage maandlasten en zo min mogelijk risico”. Welke heeft uiteindelijk de doorslag gegeven?

Geef bijvoorbeeld ook aan hoe u de kennis van en ervaring met Wat ging er aan vooraf? Toets: Ken ik u? Samenvatting inhoud Uitleg analyse en onderbouwing Effect van het advies op situatie klant Geef bijvoorbeeld ook aan hoe u de kennis van en ervaring met financiële producten van de klant hebt geïnterpreteerd. “Klant heeft veel kennis van financiële producten” “Klant heeft vrij vermogen in de vorm van een spaarrekening met € 125.000” “Er is rekening gehouden met de inkomensstijging”

Besproken onderwerpen: hypotheek, aflossing, overlijden, Wat ging er aan vooraf? Toets: Ken ik u? Samenvatting inhoud Uitleg analyse en onderbouwing Effect van het advies op situatie klant Besproken onderwerpen: hypotheek, aflossing, overlijden, arbeidsongeschiktheid, pensioen, etc. “We hebben besproken dat u op uw 62e met pensioen gaat en tegen die tijd de hypotheek wilt hebben afgelost.” “U heeft aangegeven niet geïnteresseerd te zijn in het verzekeren van arbeids- ongeschiktheid. ”

Uw uitgangspunten: wensen en doelstellingen van de klant, Wat ging er aan vooraf? Toets: Ken ik u? Samenvatting inhoud Uitleg analyse en onderbouwing Effect van het advies op situatie klant Uw uitgangspunten: wensen en doelstellingen van de klant, klantprofiel, rekenrendement, etc. De samenvatting van uw analyse: voor- en nadelen van de verschillende relevante productsoorten. Waarom past uw advies bij de klant? Voor- en nadelen qua kosten, kenmerken, risico’s en verwachte uitkomsten.

Wat kan de klant bereiken? Welke maandlasten en kosten? Wat ging er aan vooraf? Toets: Ken ik u? Samenvatting inhoud Uitleg analyse en onderbouwing Effect van het advies op situatie klant Wat kan de klant bereiken? Welke maandlasten en kosten? Wat betekent dit voor de uitgaven van de klant? Wat gebeurt er als de klant komt te overlijden, arbeidsongeschikt wordt, met pensioen gaat? Wat gebeurt er als de klant aan het einde niet de hele hypotheek kan aflossen? “Als de beleggingen tegenvallen kunt u de hypotheek niet helemaal aflossen ” “Dit betekent dat u dan gedwongen wordt uw huis te verkopen en ook nog een schuld overhoudt.” Voor- en nadelen qua kosten, kenmerken, risico’s en verwachte uitkomsten.

Hoe motiveer ik mijn hypotheekadvies? Op zo’n manier, dat de klant een beter begrip krijgt van het advies de klant tevreden naar huis gaat u altijd kunt teruggrijpen naar uw motivering Voor- en nadelen qua kosten, kenmerken, risico’s en verwachte uitkomsten.

Zie ook het rapport “Kwaliteit advies en transparantie bij Hypotheken” op www.afm.nl Voor- en nadelen qua kosten, kenmerken, risico’s en verwachte uitkomsten.