HET GROOT BARRIÈRERIF Greensleeves (Mantovani).

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het wat, waar en wanneer…
Advertisements

Tropisch Nederland De eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius horen bij Caribisch Nederland. Waar ligt Caribisch Nederland?
De verschillende fasen in de elektronische noterings- procedure.
Waar denk je dat onze PowerPoint over gaat?
WERELDERFGOED In nederland. S CHOKLAND Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst Symbool van Nederlandse strijd tegen het water.
Zuid oost azie Natuurrampen.
Wat Balatonmeer??? Welk Balatonmeer??? Waar Balatonmeer???
Workshop IMCORE Workshop IMCORE “De mogelijke gevolgen van klimaatsverandering in het mariene milieu en de kustzone” Oostende - 21 april 2009 Plan for.
Delfstoffen in Nederland H1 §4.1 Nederland in beweging
Gemaakt door Lien Van Gucht en Rani Vandenbroeck
Bolivia; Fysisch Johan van der Gaag.
Australië. Australië Bewoners (deel 1) Eerste bewoners: Aboriginals → Jagers en nomaden → Maakten veel muurschilderingen → Boomerang → Woomera.
3.8.1 Vissen ‘De vis wordt duur betaald’. ‘Boter bij de vis’.
Werkstuk Justin Nienhuis
WWf Door Wouter En Omar.
De Milieuproblematiek
Grootste zwembad ter wereld
Een duurzame aarde.. ‘Een paradijs op aarde’  1200 eilanden. De grootste is 5 km 2, De eilanden zijn in groepen atollen verdeeld. Toerisme bedraagt.
Febelfin – Studiedag “De beurs vandaag” Leen Van Wambeke Retail Marketing Services Euronext Brussels.
BROEIKASEFFECT en OZONLAAG
Vrouwen zijn veel meer waard !!!
Inhoud Australië Aboriginal Dieren Landschap Great barrier reef
Vrouwen zijn veel meer waard !!! Sorry mannen, maar het is nu echt bewezen…
abdn. ac. uk/zoologymuseum/treasures/coral
Ruimte voor de Rivier 3 Klimaatverandering.
2.4: veranderend klimaat.
Barbara KinneyBill & Mleinda Gates Foundation. 925 miljoen Ondervoede mensen in de wereld in 2010, volgens de Food and Agricultural Organization (FAO).
I R D.F. W OUDAGEMAAL Sinds 1998 op werelderfgoedlijst Vlakbij Lemmer Oudste en grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld Geopend door Koningin Wilhelmina.
Werelderfgoed in Nederland. Schokland  Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst  Symbool van Nederlandse strijd tegen het water.
Hoofdstuk 4, les 1: Hoe kouder, hoe kaler
Hoofdstuk 4: Natuurgeweld in de VS
Groepje van: Marieke, Lars, Tobias, Anouk N, Maritha & Lisa
Oh, grote wereldbol !.
Module 2 Biosfeer Door: Camiel Koopmans, Max van Mulken, Martijn Hendrickx en Bram Thomassen.
Meteorietinslagen en massaextincties
Werelderfgoed in Nederland. Schokland  Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst  Symbool van Nederlandse strijd tegen het water.
De Amazone.
Gemaakt voor: Powerpoint: Tilly made by tilly gemaakt voor:
De Kleine Nete Een virtuele excursie.
De Menselijke Maat De aarde over jaar
Uitleg paragraaf 3 H2.
Werken aan een nieuwe internationale overeenkomst EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.
Werelderfgoed in Nederland. Schokland  Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst  Symbool van Nederlandse strijd tegen het water.
DeHiet Veel plezier Auto - start.
Basisstof 1: De evolutietheorie
Werelderfgoed in Nederland. Schokland  Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst  Symbool van Nederlandse strijd tegen het water.
I R D.F. W OUDAGEMAAL Sinds 1998 op werelderfgoedlijst Vlakbij Lemmer Oudste en grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld Geopend door Koningin Wilhelmina.
Het Balatonmeer is het grootste meer (592 km²) van Midden-Europa. Het meer ligt in het westen van Hongarije en heeft een langgerekte vorm...
Aardrijkskunde klimaat
Wat doet El Niño met het klimaat? Willemijn van Rijn 5C.
LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben.
LEVENDE OCEANEN Oceanen zijn het prachtige leefgebied van duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben de oceanen een grote rol bij het regelen van het.
y.gvh Deze is uit het zonnestelsel omdat de planeet te klein was, maar hij staat er toch op. De naam van de planeet is ’’pluto’’.
AARDE 3/4 vmbo 4 Weer en klimaat § 2-4. Het weer Weer Atmosfeer Toestand van de atmosfeer op een bepaald moment op een bepaalde plaats Luchtlaag die om.
De Pinguïn. Pinguïns komen uit een ei Vrouwtjes pinguïns leggen 1 of twee eieren in een nest. Het mannetje broedt het ei ook uit, samen met het vrouwtje.
4 De wetenschap & het vraagstuk van het ontstaan van leven
Discussie IPCC - Klimaatsceptici
Klimaat en het weer.
Drinkwater Kijk naar de titel. Waarom staat er wéér in de ondertitel?
Land, Sea and Sky Koraal.
Ir D.F. Woudagemaal Sinds 1998 op werelderfgoedlijst Vlakbij Lemmer
Grootste zwembad ter wereld
Ecologie.
Ir D.F. Woudagemaal Sinds 1998 op werelderfgoedlijst Vlakbij Lemmer
Transcript van de presentatie:

HET GROOT BARRIÈRERIF Greensleeves (Mantovani)

Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het omvat 2.900 individuele riffen en 900 eilandjes over een lengte van 2.600 km, met een oppervlakte van ca. 344.400 km2. Het rif ligt in de Koraalzee voor de kust van de staat Queensland in het noordoosten van Australië.

Het Groot Barrièrerif is de grootste toeristische attractie van Australië en tevens een belangrijk natuurgebied dat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst is geplaatst.

Vanuit plaatsen als Cairns en Townsville worden veel toeristische activiteiten ontplooid rondom het rif, waaronder duiktochten en rondvaarten.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de toestand van het Groot Barrièrerif. Een recente studie van een Australisch onderzoeksteam heeft daarbij aangetoond dat de snelheid waarmee koraal kalk uit het zeewater opneemt, de laatste 20 jaar sterk is afgenomen.

De vertraagde kalkopname leidt tot een vertraagde groei van steenkoralen in dit gebied. Volgens onderzoekers is dit mogelijk een gevolg van de toename van kooldioxide (CO2) in de atmosfeer waardoor oceanen geleidelijk verzuren, of van de opwarming van het zeewater.

Het Groot Barfrièrerif is met zijn 359 soorten hardkoraal de grootste door levende wezens geschapen structuur op aarde.

Het biedt levensruimte aan talrijke soorten Het biedt levensruimte aan talrijke soorten. Onder andere aan 80 soorten zacht koraal en zeeveren, 1.500 vissoorten, 1.500 soorten zwammen, 5.000 soorten weekdieren, 800 soorten stekelhuidigen zoals bijvoorbeeld zeesterren, 500 soorten zeewier en 215 inheemse vogelsoorten.

In het Groot Barrièrerif vindt men zes van de zeven wereldwijd voorkomende soorten zeeschildpadden. Daaronder ook de met uitsterven bedreigde karetschildpadden en de pacifische soepschildpadden die er hun eieren komen leggen.

Ook met uitsterven bedreigd zijn de daar levende dugongs (zeekoeien) Ook met uitsterven bedreigd zijn de daar levende dugongs (zeekoeien). Verder worden deze warme wateren door walvissoorten, o.a. door de in Antarctica levende bultruggen, gebruikt om hun jongen te baren.

De getande en vertakte koralen zijn een ideale biotoop voor slakken en zeldzame mosselen zoals bijvoorbeeld de arthritica of de venuskam.

Koraalriffen zijn zeer gevoelige ecosystemen Koraalriffen zijn zeer gevoelige ecosystemen. Elke verandering kan onherstelbare schade berokkenen. Koralen kunnen slechts gedijen en overleven in water met een zeer beperkt temperatuurbereik, tussen 18 en 30°C.

Een verhoging van de watertemperatuur leidt tot het afstoten en daarna afsterven van de voor koralen levensnoodzakelijne algen.

Het Groot Barrièrerif is een paradijs voor duikers.

Maar de haaien zijn nooit ver uit de buurt …

EINDE