De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Drinkwater Kijk naar de titel. Waarom staat er wéér in de ondertitel?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Drinkwater Kijk naar de titel. Waarom staat er wéér in de ondertitel?"— Transcript van de presentatie:

1 Drinkwater Kijk naar de titel. Waarom staat er wéér in de ondertitel?

2 WATERVERBRUIK Hoeveel water gebruikt iemand in Nederland ongeveer per dag? Meer dan 100 liter per dag Minder dan 100 liter per dag 2

3 119 liter drinkwater per Nederlander per dag
Nederland, waterland. 119 liter drinkwater per Nederlander per dag In Nederland komt er eigenlijk altijd water uit de kraan, de douche en de wc. Onze watervoorziening is dan ook erg goed. Maar.. In andere landen zijn grote tekorten..

4 ( prijs – kraanwater in NL)
Wat is de prijs? Wat kost liter water?   Meer dan €5 /1.000 liter Minder dan €5 /1.000 liter Hier het idee is om uit te leggen omdat water zo goedkoop is, dat we niet opletten op wat we gebruiken. € 1,25 / liter ( prijs – kraanwater in NL) € 0,75 / 1 liter (winkel) € 1,50 / ½ liter (terras) 4

5 Watertekort, hoe kan dat?
Laat de leerlingen vertellen waar zij het watertekort aan wijten.

6 WATER Wanneer je naar de aarde kijkt, zie je dat hij vooral bestaat uit water. Er is veel minder land of aarde, dan er water is. En dan moet je je ook nog bedenken dat de zee erg diep is. Heel veel water dus.

7 1.385.000.000. kubieke kilometer water.
Dat is… liter water. Welgeteld is er ongeveer liter water. Hoeveel was jullie waterverbruik ook alweer per activiteit of per dag? In elk geval, als we uitgaan van 119 liter water per mens per dag. Dan zouden hier ongeveer 1, mensen per dag van leven. En we hebber er ‘maar’ Maar…

8 Maar.. Slechts 3% zoet Van die liters water is 97,5 procent zout. Dat kunnen we niet zomaar direct drinken. Slechts 2,5% van al het water bestaat uit zoet water dat gebruikt kan worden door planten, dieren en mensen. Dan is er nog een probleem.

9 En maar 0,5% bruikbaar! We zoomen in op het zoete water.
Bijna 90% van dit zoete water is niet direct beschikbaar, omdat het opgesloten zit in ijskappen in Antarctica. Slecht 0.26% van al het water op aarde is beschikbaar voor mensen en andere organismen. Dat is ongeveer kubieke kilometer. Slechts 0.014% van het water kan gebruikt worden als drinkwater, omdat het grootste gedeelte zit opgeslagen in wolken of in de grond.

10 … waardoor het watertekort in de wereld steeds groter wordt.
Groei wereldbevolking … waardoor het watertekort in de wereld steeds groter wordt. Daarom de stelling: “We moeten in Nederland veel zuiniger zijn op ons drinkwater!!”

11 JAARLIJKSE NEERSLAG in centimeters
Is overal op aarde voldoende water beschikbaar? 11

12 Wat moet je doen om tekort aan water te voorkomen?
Veel minder water gebruiken dan er regen valt Al het water wat wordt gebruikt schoonmaken en opnieuw gebruiken WERELD WATER VERBRUIK 12

13 Hoe kun je argumenten met dit bewijs versterken of verzwakken?
Argumenteren Hoe kun je argumenten met dit bewijs versterken of verzwakken?


Download ppt "Drinkwater Kijk naar de titel. Waarom staat er wéér in de ondertitel?"

Verwante presentaties


Ads door Google