Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Seminariereeks ‘Onderwijs en Opvoeden in de 21 ste eeuw’ KU Leuven, 25 februari 2008.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leefgroepen in de kleuterschool
Advertisements

LEERKRACHT MIJN SPREEKBEURT LAURENT GOEMAN.
Kleuterschool De Zevensprong
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra De impact van de crisis op de onderwijssituatie van kinderen en jongeren Ides Nicaise KU Leuven (HIVA.
Modelschool 2014  Waarom  Hoe  Resultaten  Vragen.
VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
Doorstroming en kritieke overgangen
Alle schooldagen naar school
VFO-studiedag ‘Naar meer gelijke kansen in en door onderwijs’ – 24 oktober 2003 Lieve Ruelens Wetenschappelijk medewerkster HIVA De uitstroom naar het.
C3 en het Jaar van de Chemie! Over C3, het Jaar van de Chemie … & social media!
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
De Thuistaal van allochtone leerlingen als hefboom voor Gelijke Onderwijskansen. Auteur: Luc Heyerick.
1. Waaraan zullen we het succes van het GOK-beleid afmeten? 2. Is er een limiet aan gelijke kansen? 3. Kunnen concentratiescholen ook goede scholen zijn?
Flankerend onderwijsbeleid De beleidsprioriteiten van onderwijs in het decreet (art 19) gelijke onderwijskansen, kleuterparticipatie, spijbelen,
Frank Vandenbroucke 17/02/06
Samen grenzen verleggen voor elk talent
Rol van de gemeente. 1.Ons onderwijs is uitstekend, maar… Hoge pieken, maar ook brede en diepe dalen De overgang van lager naar middelbaar onderwijs verloopt.
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
Vrijdag 16 mei 2008 Brussel – Vlaams Parlement 2e Studiedag Brede School in Vlaanderen en Brussel Steunpunt GOK Departement Onderwijs Agentschap Sociaal-Cultureel.
Het nieuwe schooljaar in de tienkamp Frank Vandenbroucke 29 augustus 2008.
Adolescentie aan het begin van de 21ste eeuw
Terugkoppeling OLB Collegagroep zorg Valérie De Smet 16/1/2014.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Bedenkingen vanuit het hogeronderwijsbeleid. VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap artikel 24 van het VN-verdrag erkent het recht.
Over kwaliteit valt te twisten GIA bijeenkomst 23 november 2010 Arnhem Kansen van het onderwijsachterstandenbeleid Zeki Arslan Programmamanager Onderwijs.
‘ActiZ geeft kleur aan de zorg’ 12 mei 2009 Rohina Raghoebier, senior beleidsadviseur.
Deel anders, mijn organisatie
Zijn we er klaar voor??. Doel van deze presentatie: “bijpraten” van de ouders over de ontwikkelingen binnen Passend Onderwijs.
OLVP MIDDENSCHOOL EERSTE GRAAD. DE BRUGFUNCTIE VAN DE EERSTE GRAAD Specifieke opdracht: Een kwalitatieve opvang organiseren van leerlingen uit de basisschool.
Passend Onderwijs Thee met de directie 21 februari.
Informatieavond examenleerlingen Informatie vervolgopleidingen Aanmelding hoger onderwijs.
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
Hoe help ik mijn kind bij de studiekeuze?
Communicatie met ouders
AV LOP SO/ Gent 3 juni 081 Zorgen en vragen van ouders LOP- focusgroep Ouderbetrokkenheid Marie-Paule Gavel Ali Capa.
Ambassadeurs Latent Talent. Waarom dit project? Vlaams Minister van Onderwijs en Werk in zijn tienkamp voor gelijke onderwijskansen:  ‘Bestrijd vooroordelen.
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
WELKOM Directeurs coördinatie scholengemeenschappen februari 2009.
Diploma Innovation Lab De KU Leuven benoemt tot Innovation Expert “Bouw je eigen batterij”, 1 ste PLAATS School
Pesten en geweld op school: handreiking voor een daadkrachtig schoolbeleid. (p. 224 – 228) Jolien Verlinde1BaSWB1RHIZO-projectInformatievaardigheden.
Ouderavond 11 januari 2016.
GRENZEN EN ZINVOLHEID INTEGRATIE IN HET ONDERWIJS SOFIE VUYLSTEKE – 1 BASWB Bron: Loesje, 1988.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Informatie/brainstormavond schooltijden. Indeling van de avond  Welkom: voorstellen werkgroep schooltijden  Uitslag ouderpeiling  Info schooltijdenmodellen.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Experten in de derde graad Proefproject
V AN INBURGERING NAAR STARTKWALIFICATIE Verkenning van de mogelijkheden Inge van Meelis / Bas Schuiling 1.
Schoolopbouwwerk Menen
Brugfiguren onderwijs…. hulpverleners met een toverstokje?
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
Ouderbijeenkomst 20 juni 2017
Voorstelling Meerjarenprogramma
Eind september 2015 stelden de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor.
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
Scholieren over onderwijs in Gent
Infodag onderwijs Welkom!
Nederlands / Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs Platformbijeenkomst n.a.v. Adviesrapport ‘Vaart met taalvaardigheid. Taalbeleid in het hoger.
Uitstroomgesprekken.
METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS Sessie 4
Infonamiddag De werking van het Belgisch Onderwijssysteem
Arline Spierenburg november 2018
SOS Schulden Op School Voorstelling werking
Reorganisatie Vrij CLB Kempen
Flankerend onderwijsbeleid Stad Lokeren
Rijk van Nijmegen Bondgenotenbijeenkomst
Drie richtinggevende vragen: 1
De uitstroom naar het buitengewoon basisonderwijs: gewikt en gewogen
Transcript van de presentatie:

Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Seminariereeks ‘Onderwijs en Opvoeden in de 21 ste eeuw’ KU Leuven, 25 februari 2008

Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Proef 1. Richt de hele financiering van het onderwijs van laag tot hoog op ‘gelijke kansen op uitstekend onderwijs’.

Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Proef 2. Vraag onderwijsinstellingen om inspanningen én resultaten te leveren: centen zijn een voorwaarde, wat telt is de aanpak.

Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Proef 3. Zorg ervoor dat méér kleine kleuters in kleinere klassen zitten, en verplicht minstens één jaar in een Vlaamse kleuterklas.

Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Proef 4. Schep ouderbetrokkenheid: geef ook ouders een warm welkom op school, maar eis tegelijk minimale contractbereidheid.

Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Proef 5. Peil de taal: organiseer taaltoetsen, zowel bij scharniermomenten in de schoolloopbaan, als bij een overstap van de ene naar de andere school.

Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Proef 6. Breng de taal op peil: vraag aan elke school een taalbeleid waarin elke leerkracht een rol speelt.

Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Proef 7. Overtuig jongeren én hun ouders van een goede en tijdige studiekeuze, begeleid hen daarbij en zet alle experts in, in de eerste plaats de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s). Bestrijd ondoordachte overgangen en shopping.

Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Proef 8. Leg de lat geleidelijk hoger en zorg dat de sporten van de onderwijsladder niet te ver uit elkaar staan; vermijd dat mensen meteen onmogelijk hoog willen of moeten springen.

Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Proef 9. Leer van elkaars ervaringen, verspreid goede voorbeelden en veranker positieve experimenten structureel in de dagelijkse werking.

Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Proef 10. Bestrijd vooroordelen en discriminatie op de arbeidsmarkt. Anders staan alle resultaten van de vorige proeven op de helling.

Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Meer info: