Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw Côte Chalonnaise Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw 28 september 2012
Wijnkaart Frankrijk
Bourgogne Côte Chalonnaise
Bourgogne - Côte Chalonnaise
Geografie Noorden : 1e stadje Chagny wijngemeenten : - Bouzeron - Rully - Mercurey Midden : Givry Zuiden : Montagny
Kenmerken van gebied gelegen tussen Côte de Beaune en boven de Mâconnais 25 km lang en 7 km breed Grote bodemverschillen, ook nog veel landbouw en boomgaarden Wijngaarden op 250 tot 370 meter hoogte, gelegen op de hellingen, gericht naar de zon Klimaat : gemiddeld warmer dan Côte de Beaune : druiven rijpen rapper en geven stabielere kwaliteit, nochtans mindere reputatie
Ontwikkeling van de wijnbouw Gelegen rond de stad Chalon-sur-Saône, die zich ontwikkelde tot handelscentrum voor de Kelten in Gallië . Romeinen vervoerden ook hun wijnen in amforen (20.000 teruggevonden) via deze regio 18e eeuw : deze regio was belangrijk onderdeel van Canal du Centre voor transport van wijn van zuiden naar noorden Sinds 1980 : duidelijke kwaliteitssprong Nu bekend als lekkere tot zeer goede wijnen voor aanvaardbare prijs
Romeinse amforen
Algemene kenmerken Ondergrond : kalk, klei, graniet (rond Mercurey veel ijzerhoudende mergel) Klimaat : gemiddelde temperatuur : 10,7° gemiddeld aantal zonuren : 1800 Oppervlakte : 4000 hectaren Productie : 280.000 hectoliter per jaar Soorten wijn : wit 30 %, rood 70 % Crèmant de Bourgogne
druivenrassen Aligoté : loopt vroeg uit, rijpt vroeg, voor apero (kir) of bij geitenkaas uit de regio Chardonnay Pinot Noir Gamay : hoe meer graniet in de bodem, hoe meer aanplant van gamay hoe zuidelijker hoe meer gamay : Côte d’Or quasi niets, Côte Chalonnaise meer, in Beaujolais is gamay het belangrijkste ras
appellaties gemeentelijke en premier crus (geen grand crus) De appellaties worden opgedeeld in regionale (wijngaarden buiten de omschreven gebieden), gemeentelijke en premier crus (geen grand crus) Rully (65 % wit) + cremant : 23 premier crus Montagny (100 % wit): 49 premier crus Mercurey (95 % rood): 30 premier crus Givry (90 % rood): 17 premier crus Bouzeron (Aligoté)
De wijnstreken en de wijnen
1. Bouzeron
Bouzeron Gemeente van 3,7 km², 145 inwoners Druif : Aligoté (goud) staat boven Aligoté vert 1979 : AOC Bourgogne Aligoté de Bouzeron (staat boven de Bourgogne Aligoté AOC Structuur : licht van body Smaak : fruit en subtiele kruiden Drinken tot 5 jaar na oogst
Wijnjaar 2009 in Bouzeron - Tot nu toe het beste jaar van 21e eeuw - juli en augustus uitstekend : zachte rijping van de druiven : men voelt de zon in het glas - goede textuur, mineraliteit, karakter (frisheid, honing, citrus, abrikoos) GEEN KIR-WIJN !
Wijn 1 : Domaine Aubert & Pamela De Villaine Bouzeron 2009 Druif : aligoté (goud) : meer aromatischer Methode : - pneumatische pers : zacht en traag - organische teelt : geen pesticiden of herbiciden - fermentatie in tanks en eiken vaten onder T°- controle * Productie : 20 % lager dan omliggende wijnhuizen
2. RULLY
Rully - rood : simpele fruittoetsen (drinken 5 – 12 jr) Ligging : enkele km van Santenay, oud Romeins dorp Druiven : Chardonnay en Pinot noir Bodem : zanderig met kalklagen (357 ha) Wijnen : licht van body, jong drinken (16 hl/ha) Belangrijk gebied voor Crèmant de Bourgogne Smaak : - wit : appel, citroen, noten (drinken na 3 - 8 jr) - rood : simpele fruittoetsen (drinken 5 – 12 jr) *23 Premier Crus : 96 ha
Joseph DROUHIN 130 jaar familiebedrijf 4e generatie Biologische en biodynamische produktie Doel : balans tussen karakter en evenwicht Wijnen moeten jong gedronken worden Bedrijf beschikt over 73 ha, waarvan 3 ha in Côte Chalonnaise
Wijn2 : RULLY 2009 JOSEPH DROUHIN Sinds 1990 biologisch (kort nadien biodynamisch) Planten : strenge selectie Grond : aangerijkt door natuurlijke compost, bewerking zowel mechanisch als met paard Densiteit : 10.000 – 12.000 planten/ha Snoei : Guyot Rendement : 20 % onder toegestane
RULLY 2009 Joseph DROUHIN Vinificatie : Eigen druiven, aangevuld door geselecteerde leveranciers Pluk : manueel in kleine korven Triage : vooral op de wijngaard Maceratie : 2 à 3 weken, natuurlijke gisten, controle op T° en fermentatie Extractie : 1 pigeage per dag tot halfweg fermentatie en door zachte remontage - Persing : verticale persen
RULLY 2009 Joseph DROUHIN Elévage : Eiken vaten : 10 % nieuwe Franse eik : het hout droogt drie jaar onder toezicht van domein Duur :12 à 15 maand
3. MERCUREY
Mercurey Belangrijkste wijndorp Vooral Pinot noir : diepe kleur, full-bodied pittige kersensmaak Zeldzaam wit : appel en mineraliteit Drinken 5- 12 jaar na oogstjaar Zelfde opbrengst per ha als Côte d’Or, de andere gemeenten hebben meer rendement
Mercurey Oppervlakte : 530 ha Rood en wit Grond : kalkrijk, kleierige mergel Klimaat : continentaal (Atlantische Oceaan) ¼ premier cru (0,5 % hoger alcoholgehalte en 8 % hogere bessenrijpheid (gemeten met fotospectrometer)
Wijn 3 : CHATEAU D’ETROYES Mercurey 1er cru - Le Clos l’Evêque Eigenaar : familie Maurice Protheau (7 generaties sinds 1720) Eigendom : 50 ha in Côte Chalonnaise, 5 climats, alle niveau’s (regionaal, gemeentelijk, premier crus) Paradepaardje : Clos l’Evêque Vele vermeldingen in concours en tijdschriften over gans de wereld
CHATEAU D’ETROYES
CHATEAU D’ETROYES Voornaamste streefdoel : kwaliteit ! Geen insecticiden Beperkt aantal trossen per rank Triage op de wijngaard, zeer selectief Sneller drinkbare wijn met toch voldoende tannines, maar toch zoeken naar extractie door wintersnoei volgens de Cordon-methode, letten op de lengte van de zijtakken, beperken van de ogen per zijtak, beperken van de trossen per rank Eiklagering en weinig filtering
Wijn 4 : MERCUREY 2009 Joseph DROUHIN Druif : Pinot Noir Wijngaard : grond Oxford calcaire (zoals bij veel grote wijnen in Bourgogne) Wijnbouw : Densiteit : 10.000 planten/ha Snoei : Guyot Rendement : beperkt om de nuances van elke terroir te onderstrepen Vinificatie en élevage : zie Rully
GUYOT SNOEI geeft meer opbrengst omdat de meeste vruchtbare ogen behouden blijven. De belasting van de stok is echter groot waardoor de kwaliteit achteruit kan gaan. Al het tweejarige hout wordt weggesneden waardoor eventueel door schimmel aangetast hout weg valt. Elk jaar moet(en) een (enkel guyot) of twee (dubbel guyot) nieuwe scheut(en) platgelegd en aangebonden worden. Dit is een tijdrovend en precies werk omdat de kans op scheuring (breuk) aanwezig is. Er blijft weinig oud hout aan de wijnstok waardoor er mogelijk onvoldoende reserves kunnen ontstaan.
GUYOT SNOEI
CORDON SNOEI
CORDON SNOEI maakt grote stokafstand mogelijk. Bij de stam met een of twee meerjarige zijtakken worden de scheuten elk jaar tot twee á drie ogen teruggesnoeid. Hieruit groeien in het voorjaar de nieuwe twijgen waaraan de trossen komen. De meerjarige takken zijn goed bestand tegen vorst en hebben een grotere reserve opgebouwd Een nadeel is dat deze methode altijd een aantal scheuten zonder vruchten geeft die in de loop van het jaar verwijderd moeten worden.
4. Givry
Givry Dorp met 191 inwoners, oppervlakte : 83 km² Vooral Pinot noir Rood : goede structuur en levensduur, lichter dan Mercurey Wit : smaak van drop en kruidenboter Drinken : 5 – 12 jaar na oogstjaar Appellatie opgericht in 1946 300 ha wijngaarden Grond : zanderig en klei-kalk
LOUIS JADOT Het domein kwam in 1859 in handen van de familie 150 ha over gans Bourgognestreek en Beaujolais De familie woont in Beaune Steeds het typische gele etiket met het hoofd van Bacchus
Wijn 5 : GIVRY 2006 LOUIS JADOT Druif : Pinot Noir Grond : bruine kalkgrond of kalk uit verwering Vinificatie in cuves gedurende 3 weken Rijping : eiken vaten gedurende 10 maand
5. Montagny
Montagny Wijnbouw sinds 10e eeuw Ligging: op heuvelruggen (200 – 400 m) Kalkrijke bodem met kleiachtig slib 100 % Chardonnay 350 ha, 51 climats Premier Cru (200) Premier Cru : alcohol min 11,5°, rendement : max 50 hl/ha AOC sinds 1936 (strenge winters, warme zomers) Goede zuurtegraad en body Drinken 3 – 10 jr na oogstjaar
Wijn 6 : MONTAGNY 1er CRU Domaine MICHEL-ANDREOTTI 2009
DOMAINE MICHEL- ANDREOTTI Eigenaars : Arlette en Philippe Andreotti Oprichters : hun grootouders Terroir : klei-kalksteen Oost/Zuid-Oost gericht wijnranken gemiddeld 30 j. Rendement : 58 hl/ha 4 ha Chardonnay 1,5 ha Pinot Noir 1 ha Aligoté
DOMAINE MICHEL-ANDREOTTI Vinificatie : Pneumatische pers Gisting bij gecontroleerde T° van 20 ° Malolactaat gisting Lichte filtratie Rijping sur lie gedurende 9 maand Klaring met bentoniet (klei met belangrijke absorberende eigenschappen voor eiwitten in waterige oplossing)
Wijn 7 : CHATEAU D’ETROYES Mercurey blanc - Les Ormeaux 2009 Wijngaard van 1,60 ha Stokken gemiddeld 15 jaar oud Oostelijke expositie Kalk-kleigrand met veel keien Rendement van 50 hl/ha 70 % rijpt op inox vaten, 30 % op eikenhouten vaten op hun gisten Werken volgens ‘culture raisonnée’
Wijn 8 : CHATEAU DE RULLY Comte R. de Ternay Rully 1er Cru 2009
Rully 1er cru, la Bressande, Antonin Rodet, 2009 (wit) Dit is een cru monopole, (uitzonderlijk in Bourgogne) Tot 2009 in familiale handen, nadien opgekocht door Boisset Oud fort (12e eeuw) : graven van Ternay 30 hectare Helft is 1er crus (80 % wit, 20 % rood) Rijping 15 maand op eik (60 % nieuw per jaar)
CHATEAU DE RULLY
CHATEAU DE RULLY Middeleeuwse vesting gelegen tussen de wijngaarden
PRIJZEN Bouzéron de Villaine 2009 13,00 € Rully rood Joseph DROUHIN 2009 13,20 € Mercurey 1er Cru Clos L’Evêque 2009 18,00 € Mercurey Joseph DROUHIN 2009 15,60 € Givry Louis Jadot 2006 15,90 € Montagny 1er cru Andreotti 13,00 € Mercurey les Ormeaux Ch.D’Etroyes 2010 14,00 € Rully 1er Cru La Bressande (Rodet) 20,00 €