<Gezond eten @ work> [datum].

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
TIEN TIPS “An apple a day keeps the docter away, maar je moet wel goed kunnen mikken !!”
Advertisements

Maak een scan van uw organisatie met de Toolkit Duurzame Inzetbaarheid
Voldoende Bewegen op het werk
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Brainstormbijeenkomst Preventie overgewicht op Texel
Vitaal langer doorwerken… Werkgever en werknemer aan zet voor een leven lang werkplezier en resultaat Dennis Lindeboom 20 september 2011.
De actieve voedingsdriehoek
Gezondheids- en vitaliteitsmanagement Gezond, vitaal, …gemotiveerd!
Eet je Fit!.
Gemeentelijk gezondheidsbeleid met effect
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Het stellen van kwaliteitseisen aan mentoringprojecten.
Sofokles Sector WO Duurzame Inzetbaarheid van Medewerkers
Paul ter Wal Trends in Vitaliteit & €
Gezondheidsmanagement
VOEDING EN REUMA.
Werken op afstand Onderzoek in Vlaanderen Michel Walrave (UA, 2004) Catherine Misonne.
Overgewicht Jessy Jeurissen & Vince Erckens.
Business Marketing Management© 2008 Noordhoff Uitgevers bvBusiness Marketing Management© 2008 Noordhoff Uitgevers bv.
Vitale industrie – fitte werknemers the missing link Els Wouters Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie
Succes- en faalfactoren van gezondheidscampagnes tegen overgewicht
Mentale belasting & Stress op de werkvloer
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
Divers personeel Een aangepaste klantenservice voor een divers doelpubliek Opbouwen van een sterk imago. Verborgen talenten, creativiteit en flexibiliteit.
Gezond [datum].
© de vries business consultancy, 2008
Gezondheidscentrum ‘t weeshuis. Samen beter…
Datum Naam school Naam presentator
Ontwikkelen werkt. Projectdirectie Leren & Werken Samenwerking ministeries van OCW, SZW, LNV en EZ Doel:Implementatie Leven Lang Leren Doelgroepen: werkenden.
5S in Velsen.
Duurzame inzetbaarheid
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Voldoende Bewegen op het werk
KPA - Wilde Ganzendag Vergroot je succes, evalueer je project Den Haag 1 november 2008 Context, international cooperation Utrecht.
Piramide en tabel met niveaus van GGR bij kinderen (PON, 2010)
Beleid met betrekking tot roken
2 DECEMBER 2014 COÖRDINEREND PLATFORM ECONOMIE EN ARBEIDSMARKT.
Maak werk van gezondheid
Welkom Bij het programma om uw gewicht te beheersen.
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
In 7 stappen naar een gezond bedrijf
Voeding en kinderen.
Scroll naar beneden voor de vragen en antwoorden
Wat voedt jou deel 1..
Duurzame inzetbaarheid in de Zorg
BenFit; waarom? we geloven dat voor iedereen een gezond en gebalanceerd leven bereikbaar is de regie weer terug krijgen over je leven, lichaam en gewicht.
Informatiebijeenkomst
ARBO.
Gezonde School Centrum Gezond Leven1 Werkplaats Gezonde School Centrum Gezond Leven.
Rianne v. Heertum Diëtist
Ondernemingsraad IGSD Steenwijkerland & Westerveld.
Gezondheid telt! in Boxmeer Kernboodschappen voor lokaal beleid M van Bon-Martens en M Rutten 22 maart 2007.
Verhoogd risico, hoe leg je dat uit? Communicatie over cardio-metabool risico Dr. Liesbeth Claassen (i.s.m. Dr. Olga Damman)
BEDRIJFSMASSAGE OP LOKATIE BEDRIJFSMASSAGE OP LOKATIE.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
PH Forum debat, Utrecht 28 september 2009 Toekomst voor GGD Epidemiologie Betere cijfers, minder geld! Lejo van der Heiden Afdelingshoofd OGZ/ Directie.
Effectiviteit van gedeelde besluitvorming in de huisartspraktijk bij diabetes type 2: OPTIMAAL studie Dr. R.C. (Rimke) Vos, Julius Centrum UMC Utrecht.
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
De knop om!!!!!.
Welvaartziekten Hart en vaatziekten
OK-project 2006 van start. Begin jaren 2000 al toename overgewicht.
Workshop “de coachende praktijkopleider”
Laaggeletterdheid in Nederland
Cholesterol en triclyceriden
Welkom bij DAIly NURSE.
Proactief werken aan agressie-preventie in de zorg Geïntegreerde aanpak met de belangrijkste welzijnspartners Preventieadviseurs psychosociale aspecten.
Transcript van de presentatie:

<Gezond eten @ work> [datum]

Doelen meeting Voorstel stappenplan <gezond eten @ work> Stuurgroep: advies & mandaat

Waarom is het nodig om aan gezonde voeding te werken in kader van het gezondheidsbeleid? Voeding en ziekte Bij ruim 1/3 van de overlijdens door kanker speelt voeding een rol 52% van de werkende mannen en 37% van de werkende vrouwen heeft overgewicht (IDEWE, 2000) 2/3 gebrek aan lichaamsbeweging, eet te veel verzadigde vetten, ½ weet niet of zijn of haar cholesterol te hoog ligt (onderzoek bij 1000 ingenieurs in 2002) Gezond eten leidt tot betere arbeidsprestaties (werkkracht, productiviteit)

Werken aan gezonde voeding: nodig? Eetgewoonten 18% van de bevolking ontbijt ‘s morgens niet, in de werkende bevolking loopt dit op tot 33% 19% van de bevolking eet dagelijks geen groenten 39% van de bevolking eet dagelijks geen fruit 24% van de bevolking drinkt of eet dagelijks geen melkproducten

Werken aan gezonde voeding: nodig? Voeding en bedrijfscultuur Werknemers waarderen het wanneer hun werkgever niet alleen aandacht heeft voor hun productie of prestatie, maar ook voor hun welzijn, met als resultaat een hogere jobtevredenheid, motivatie, en verbeterde werknemersrelaties. Gezonde werknemers zijn een kapitaal voor het bedrijf of organisatie. Gezonde voeding draagt sterk bij tot de gezondheid.

Werken aan gezonde voeding: ook bij ons nodig? Bedrijfsgegevens …. % van de werknemers is zwaarlijvig (BMI tussen 25 en 30) …. % van de werknemers met obesitas (BMI > 30) = totaal van ….. % van de werknemers met een te hoog gewicht (BMI > 25) ….% werknemers met spijsverterings- of slaapklachten … % werknemers met voedingsgerelateerde ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten

De voordelen van gezond eten op het werk Gezonde voeding op het werk heeft een positieve invloed op: het behoud of het verkrijgen van een gezond gewicht; zorgt voor een fittere werknemer, minder ziekteverzuim, minder gewichtsgerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of overbelastingsletsels.

Misverstanden op een rijtje Een gezond voedingsaanbod is niet duurder dan een gewoon menu Er bestaan goedkope en dure interventies, niet alle activiteiten moeten geld en tijd kosten Niet alles moet op 1 dag gerealiseerd worden, maak een goede werkplanning en zorg voor continuïteit

Werken aan gezonde voeding: hoe? Doel: voedingsbeleid opzetten Zorgen voor een gezond voedingsaanbod (in het restaurant, in de cafetaria, in de automaten of andere verkooppunten) Aanmoedigen en stimuleren van de werknemers die aan hun gezondheid willen werken, om gezond te eten Aandacht voor gezonde voeding bij dienstfeesten, recepties, medische check-up/controle, verga-deringen, e.a. door o.a. interventies op te zetten

Stappenplan: inhoud per stap Geen stappenplan zonder aandacht Creëer een draagvlak voor gezonde voeding op uw werk Stap 2 De aanpak Het ontwerpen van een overlegstructuur voor een gezond voedingsbeleid STAP 1 Link VIG Belangrijkste eetfouten : dranken, vv, vv, g, f, G Overtuigde directie Implicatie werknemers STAP 2 Back up door stuurgroep Communicatiemiddelen : geschreven (internet, labelling, prikbord), verbaal (informeel, voedingsdeskundige) Informeren werknemers

Stappenplan Stap 3 Stap 4 Wat is het belang? Things to do Het in kaart brengen van het voedingsaanbod & de behoeften van de werknemers Stap 4 Things to do Korte én langetermijnplanning: prioriteiten stellen. Actieplan opstellen. Behoeften en voedingsaanbod werknemers in kaart Bestaande voedingsaanbod in kaart

STAP 4 Actieplan: 3 onderdelen Beschikbaarheid Sensibilisatie & motivatie Interventies Beschikbaarheid overal een evenwichtig en gevarieerd aanbod? Sensibilisatie en motivatie labelling, affiches, intranet,… Interventie folder, testen, incentives, link, raadpleging voedingsdeskundige,...

Stappenplan Stap 5 Stap 6 Actie ! Doelen bereikt? De uitvoering van het actieplan. Het opstellen van het implementatieplan. Stap 6 Doelen bereikt? De evaluatie van het voedingsbeleid Behoeften en voedingsaanbod werknemers in kaart Bestaande voedingsaanbod in kaart

Stappenplan Stap 7 Eén actie is nog geen gezondheidsbeleid Het aanpassen en verankeren van het plan. Behoeften en voedingsaanbod werknemers in kaart Bestaande voedingsaanbod in kaart

Besluit In een gezonde bedrijfsfilosofie: Maakt de gezondheid van de werknemers integraal deel uit van de organisatie Vormen mensen het belangrijkste kapitaal Levert elke werknemer, op elk niveau, een unieke bijdrage aan de verantwoordelijkheid om een gezonde werkomgeving te creëren en te onderhouden en om een gezonde levensstijl te promoten Is de zorg voor de gezondheid van de werknemers essentieel voor het succes van de organisatie Verbeteren gezonde werknemers de competitieve positie van het bedrijf