Van Comeniusprojecten Guy Tilkin Landcommanderij Alden Biesen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Advertisements

SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
IPC En wat heb ik er zelf van geleerd?
Groot Composiet II Houtkoolschets Europa investeert in uw toekomst uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling II.
KA2 voor de volwasseneneducatie. Strategische partnerschappen (KA2) • Van eenvoudige kleine samenwerking tot grootschalige projecten om innovatieve middelen.
HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010
Regiopartnerschappen Schoolbesturen internationaliseren in samenwerking met scholen en andere organisaties in de omgeving Judith Dayus-Brouwer.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
RYCKEVELDE 12 NOVEMBER 2009 Comenius Monitoring Day EUROPESE UITWISSELINGEN PEDAGOGISCHE IMPACT DOELSTELLINGENRESULTATEN 12/11/20091 Comenius Monitoring.
Een startersgids voor innovatie
eTwinning - De online community voor scholen in Europa
Integraal Gezondheids Management in het MKB Kansen en Weerstanden Horeca Gouda
Meeting Vlaamse ASP- scholen Overzicht van mogelijke initiatieven rond internationalisering in het onderwijs.
Brede school in Berkenbos
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
Wat is UNIZO?  UNIZO = Unie van Zelfstandige Ondernemers  Doelstelling: meer kansen voor ondernemers creëren, in het belang van de hele.
Visienota professionalisering Toeristisch Onthaal Waar staan we & waar gaan we naartoe? Koen Craenen, projectcoördinator toeristisch onthaal.
ZELFEVALUATIE van EUROPESE PROJECTEN
Comenius monitoring dagen 8/10/2008, Alden Biesen 13/11/2008, Brugge.
Impact van mobiliteit op individueel en maatschappelijk vlak Shifting from margin to mainstream Inge Piryns 12/11/2012.
1 Mobiliteit duurzaam maken GRENSVERLEGGERS 2012 professionalisering door internationale mobiliteit. Onderwijsinspectie.
Mobiliteit duurzaam maken
Comenius networking tool Renilde Knevels Landcommanderij Alden Biesen 1 Comenius networking tool, Renilde Knevels, Landcommanderij Alden Biesen.
"Hoe klantenbinding de waarde van uw onderneming kan maximaliseren”
Inhoud - Waarom afstemming en wanneer kansrijk - Ontstaan en opbouw van de Handreiking - Gebruik van de Handreiking, ook voor wiD - Discussie Samenhang.
17 januari Talent … “Overal aanwezig, maar niet altijd zichtbaar.”
Verlengde leertijd zoals zomerscholen/vakantiescholen Ton Klein 6 december 2012.
1 SAMSARA. 2 Doelgroep Samsara Allochtone jongeren van de derde graad secundair onderwijs (focus op meisjes) Scharniermoment Richting kiezen in het leven.
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
VIGeZ vzw © maart 2009
Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk
Samen werken aan een gezonde regio!
Strategisch Project Performante Interne Communicatie 2.0 Ondernemingsraad 27 november 2008.
Middelengebruik preventie en hulpverlening
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl. Ontwikkeling 2002 Ontwikkeld  RCT 2009 Doorontwikkeld  pilot 2011 Landelijke uitrol  implementatie onderzoek.
De gezonde school en genotmiddelen
9 juni ’09 ‘‘Het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zij n platteland’
Hoe krijg je het op gang?.
Succesvol Partnerschap bij Duurzame Bouwprojecten
“SPREAD THE NEWS” VERSPREIDEN EN BENUTTEN VAN PROJECTRESULTATEN.
Groep 10 Gedrags- en maatschappij wetenschappen (Isabelle Rots) 2012 – 2013 Seksuele & relationele ontwikkeling.
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
Groep 10 Gedrags- en maatschappij wetenschappen (Isabelle Rots) 2012 – 2013 Seksuele & relationele ontwikkeling.
Het ontstaan van een visie? Er is een behoefte: – Van de ouders – Van het team Inspiratie door anderen (artikels, studiedagen, oproepen, nieuwsbrieven,…)
Eén uur maakt een verschil Algemene doelstellingen  Integratie in de samenleving bevorderen;  Gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroten;
Groep 10 Gedrags- en maatschappij wetenschappen (Isabelle Rots) 2012 – 2013 Seksuele & relationele ontwikkeling.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Provinciaal infomoment Standpunt van de doelgroepen 1.
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
ETwinning Belgium Flemish Community EPOS 2013 EPOS 2016.
Praktische handleiding voor De digitale community op Part-up.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Projectplan voor (ver) bouw van een accommodatie.
“Het hart van Europa klopt in gemeenten” Kansen voor gemeenten in Europa Annemiek Wissink Directeur Europese zaken VNG.
ISBI Inge Vervoort – Toonmoment ISBI – 12/10/2012 Integrale Studentenbegeleiding Bij Internationalisering.
Bijeenkomst projectleiders Utrecht, 26 september 2011.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Jouw bedrijf in 10 seconden 1 Aleid Overbeek | Businesscoach 45+ | jouwbedrijfin10sec6okt2015.
Groningen Internationaal Kansen benutten via Europese Programma’s EU-coördinator Jenny Otten Provincie Groningen.
Workshop ‘Echt netwerken, werkt echt!’ Bert Breukers, ondernemersadviseur en trainer ROZ.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
PH Forum debat, Utrecht 28 september 2009 Toekomst voor GGD Epidemiologie Betere cijfers, minder geld! Lejo van der Heiden Afdelingshoofd OGZ/ Directie.
Priorities (Edith Schippers) Regering voor Nederland Statistiek ontwikkelen Speerpuntenplan Aanbod aantrekkelijker maken Statistiek zichtbaar maken.
23 maart 2017 profilering.
multinationaal | multitalig | multigelaagd KA2 project
Alliantie GenderDiversiteit
EFMB April 2018 Hoe Europa bijdraagt aan de sociale inclusie van ouderen in Nederland.
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
brengt school en ouders dicht bij elkaar
Transcript van de presentatie:

van Comeniusprojecten Guy Tilkin Landcommanderij Alden Biesen

Seed money Een Comeniusproject is eigenlijk een start voor internationale werking en een start voor de werking in het thema van het project. Hoe maak je deze werking duurzaam? Door een volgend project? En daarna? Afhankelijkheid van projectgeld is geen bewijs van ‘duurzame werking’. Duurzaamheid van internationalisering vereist nog andere acties dan het aan mekaar rijgen van projecten.

Disseminatie  Informatieverspreiding, promotie en bewust maken.  Naar een bepaald, gericht (groter) publiek. Exploitatie Het verzekeren van het optimale gebruik van de projectresultaten binnen en buiten de doelgroep. Inbedden in het curriculum De Europese projectwerking integreren in de lessen. Het proces van overdracht van succesvole projectresultaten in de normale werking van de school.

Valorisatie ‘Valorisatie’ is het exploiteren van producten en leerresultaten van een project (materiaal, aanpak, methodieken enz.) met het oog op het optimaliseren van hun impact in een nieuwe context (andere doelgroep, andere sector. Duurzaamheid Het creëren van de voorwaarden voor een langdurige verwezenlijking van de doelstellingen van een project en het gebruik van de resultaten na de projectperiode. Het consolideren van de projectresultaten

Netwerking Vind een ‘thuis’ voor de werking Integreer in het beleid Disseminatie Andere fondsen

 Relationship management  Een goed uitgewerkt netwerk van contacten is een goed uitgangspunt voor duurzaamheid. Hebt u goede contacten binnen en buiten de school? Kunt u de juiste mensen mobiliseren? Communiceert u goed? Legt u banden met andere projecten op school?

 Is het werk dat u doet voor het project extra werk of maakt het (deels) deel uit van uw normaal werk? Worden projectresultaten (materiaal, methodieken...) gebruikt tijdens de (andere) lessen? Wordt er aan het project gewerkt tijdens de lessen? Zijn de project-thema’s relevant voor de rest van de werking op school? Heeft ‘Comenius’ een lokaal? Heeft ‘Comenius’ plaats in een bepaalde graad? Wordt ‘Comenius’ geleid door een vast team?

 Maakt de Europese werking deel uit van het beleid van de school? Is er een geschreven beleidsnota waar Europese werking in vermeld staat? Passen de thema’s van de Europese projecten in het beleid van de school? Is er een lijn of ‘opbouw’ in internationalisering in de verschillende graden? Maakt Europa deel uit van de ‘professionalisering’ van de leerkrachten? Heeft de school al methodes of benaderingen overgenomen van partnerscholen? Heeft de directie al een partnerschool bezocht?

 Is er iemand op school de die de kansen die Comenius e.a. bieden opzoekt en doorgeeft aan de collega’s?  Kennen jullie andere bronnen voor fondsen?

Om je werk, je school, je project te promoten Om de zichtbaarheid van je project te verhogen Om contacten uit te bouwen Om resultaten te verspreiden Om banden te leggen met andere initiatieven Om beleidsmakers te overtuigen