Toekomst van de Randstad

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startconferentie 25 maart 2010
Advertisements

Lessen uit het Noorden 2 februari 2011 “Op weg naar huis bijeenkomst”
Ondernemen in de fysiotherapie is oorlog
Door goede gesprekken groeien
Public Design. Museumplein, 8 november In de nacht van 7 op 8 november is door een nog onbekend iemand het museumplein onder handen genomen. Het lijkt.
Veranderingen bij ICT afdelingen, cultuur en processen Rosemarijn de Groot 18 januari 2012.
Ecosysteem van duurzame ondernemers in Utrecht Evelien Boshove 20 juni 2013 Onderzoeker EBU.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Opnieuw Steeds opnieuw ben ik andere aspecten van
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Hoofdstuk 2 - Strategy Wat is een strategie?
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
De christelijke boodschap
Waarom doen wij wat we doen ! Toekomst visie Observatie systeem AchterAchter KantKant Uw Adviseur Dienstverlening Aan u als consument Uw Adviseur Back-office.
Wat kunnen wij voor uw organisatie betekenen ? Even voorstellen
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Peter Schwartz The art of the long view stappenplan
Proces en Product.
Hoe onderhoud ik de dialoog met mijn partners?. Samen werken voor meer publiek Tot UitinBrabant.nl, Uitmarketingburo, Brabants Bureau voor Toerisme.
S.O.R. Strategische Oriëntatie Ronde
Hoofdstuk 4 Nederland: stedelijke gebieden Paragraaf 1 t/m 4
NVP Strategische personeelsplanning en talent management
Milieurehabilitatie Hoofdstuk 8.
Inspirerend Coachen - praktijkervaring - het G®ROW kader
LOMOZ Versterking van de positionering 1. 2 Agenda 1.Drijfveren: idealisme 2.Marketingbeleid 3.De vertaalslag naar de LOMOZ situatie 4.Plan van aanpak.
Workshop ‘Is er een toekomstige rol voor verkoopvrijwilligers’ 25 mei 2013.
Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008.
Interpreteren van data
Zittingsvoorbereiding
Enquête-uitslagen PowerPoint Fanfare Sint Caecilia 2011.
Public Design Technologisering Paul van Den Hogen Martino Wullems.
Veranderen: 2 verschillende benaderingen
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
De Roos.
Bruggen bouwen, is elkaar vertrouwen.
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
Visie & Strategie.
Gemaakt door: Ans Sarianamual Bewerkt door: Lotte Muilwijk
Vragen subsets OM2. Vragen subsets (1)  Hoe verhoudt de opmerking van BSN over niet te snel starten met een ALP-voorstel zich tot de opmerking van de.
Dit is Albert. Welke producten zou hij kiezen?vakantiehuisje.
Om soms eens dieper over na te denken
Infomarkten Maarten Debecker (Connect). Wanneer zijn mensen tegen ons project? Als we hen niet betrekken - informeren Als we dingen doen die tegen hun.
Is dit onderzoek belangrijk? Is dit onderzoek onbelangrijk?
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk § 6-8.
 A-94 A-94.
Les 1 Harrie Manders (sidekick Erne Thuys)
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Groepsdynamica Lesweek 5 - Les 4
Organisatie en Beleid Bijeenkomst 1: Werken in een organisatie I
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
3/4 kgt 3 Grenzen en identiteit § 2 - 4
Verschillende rollen en stijlen
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Omgevingswet en gezondheid Myrtille Verhagen-Timmers Senior Beleidsadviseur Gezondheid Provinciale Raad Gezondheid Juni - juli 2015.
Consequenties van gewijzigd Rijksbeleid Presentatie door Paul Strijp sectormanager natuur, recreatie en landschap van de provincie Noord-Holland.
Eerste bestuurlijke conferentie over de toekomst van het Landelijk Gebied 7 oktober 2011 Freek Ossel, wethouder Openbare ruimte en Groen Gemeente Amsterdam.
BGT Cartoons GeoBuzz congres 25 & 26 november 2014 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed
NU BURGERSCHAP 3/4 Project online 2Reclame: daar trap jij toch niet in? Voeg hier je commercial in: Invoegen > Video > Onlinevideo. Lukt dat niet? Geef.
Talent in Ontwikkeling
With the support of the Lifelong Learning Programme of the European Union
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
REGELREKSESSIE SCHAKELDAG 21 juni 2016 Boukje Keijzer en Marte Kappert.
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:  1.4 Waarom gezondheid? Zijn milieunormen niet genoeg?  2.18 Gelderse Gezondheidswijzer 
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:
Les 1: Brainstorm en kennismaken
MaaS pilot: Rotterdam The Hague Airport
Werksessie Energietransitie: Best practices Machiel de Gelder wethouder Werkendam & bestuurlijk trekker ONS2050.
Workshop Voorbereiding op de Omgevingswet – hoe creëer je beweging?
Een lerende en adaptieve organisatie
Transcript van de presentatie:

Toekomst van de Randstad Congres "werken in het westen“ 13 juni 2013 - Amstelveen Marc Frowijn Strategisch Adviseur

Toekomst van de Randstad  Toekomstdenken

De naam Randstad zou bedacht zijn door KLM-oprichter Albert Plesman en ernaar verwijzen dat de steden in de Randstad als een soort rand om het Groene Hart heen liggen. De Randstad

Wat is “De Randstad” “De Randstad staat bij iedereen duidelijk op het netvlies. Toch weet niemand wat het precies is. Het blijft raden wanneer je dit gebied binnenrijdt of verlaat. Nergens langs de kant van de weg kom je een bordje tegen dat ‘De Randstad’ markeert. Behoort Amersfoort ertoe? En Almere? En gaat het alleen om de verstedelijkte gebieden of hoort het Groene Hart er ook bij?” Pieter Maessen – Boek “De poldermetropool“

Wat maakt de Randstad Onderscheidend is de aanwezigheid en kwaliteit van metropolitane functies, zoals de Rotterdamse haven, Schiphol, internationale instellingen en diverse culturele brandpunten. Pieter Maessen – Boek “De poldermetropool“

De Randstad Voor wie is de Randstad van belang?

Plasterk en de Randstad Dansen tussen de schalen Randstad Provincie ? Opschalen Provincies (Noord-Holland, Utrecht, Flevoland) ? Twee metropoolregio’s in de Randstad? Wat wil en kan hij bereiken?

De Toekomst van de Randstad Is Nederland groot genoeg voor de Randstad? Wordt het ooit een bestuurlijke eenheid? Kunnen twee “metropolen” bestaan in de Randstad? In Nederland? Past de Randstad binnen “Thorbecke”? Bestuurlijke, politieke en emotionele dilemma’s!!

Kremlin watchen……. Hebben wij er invloed op? Heeft het impact? Moeten we er iets mee? Best leuk, maar is het zinvol…….?

Wat is (misschien) wel zinvol?

Leren anticiperen op de Toekomst

Toekomstonderzoek Wel Niet Openen en verkennen van toekomsten Het voorspellen en maken van de toekomst Beter omgaan met onzekerheid Het uitbannen van onzekerheid Relatie met handelingsperspectieven Bindend beleidsadvies, morgen implementeren Nadruk op proces en product Nadruk op product/resultaat Bieden van inzichten, vergroten van sensitiviteit het voor eens en voor altijd opstellen van DE strategie

Scenariostudies

Voornaamste functies van scenario’s Bewustwording van voornaamste onzekerheden die betekenisvolle alternatieve toekomsten voortbrengen Bevordering kwaliteit van communicatie over toekomsten Openen van toekomsten die eerder geen/weinig aandacht kregen Het kunnen omgaan met verschillende toekomsten door het kiezen van een handelwijze die in alle scenario's rampen vermijdt Zicht krijgen op spanningen en dilemma's die eerder onbekend waren

Definitie: scenario's Scenario’s: opsomming van alternatieve, niet onzinnige, min of meer aannemelijke toekomsten op basis van kritische onzekerheden

Kritische onzekerheden Zeer grote invloed op toekomstige ontwikkelingen en gebeurtenissen Hoge mate van onzekerheid dat zij zich voordoen Bij uitstek relevant voor organisatie

Impact onzekerheidsmatrix kritische onzekerheden hoge impact en hoge mate van onzekerheid

De omgeving: Voorbeeld Barbecuefeest Contextuele omgeving Transactionele omgeving Zelf Wat voor weer wordt het? Wie van de genodigden komen? Ik verstuur uitnodigingen

Luchtvaart & Haarlemmermeer Ontwikkeling van de luchtvaart Infrastructuur rond de luchthaven Vergunningen, bestemmings-plannen, structuurvisie

Vragen bij kritische onzekerheden Zoektocht naar kritische onzekerheden: je bent een aantal jaren ingevroren geweest je mag 1 vraag stellen over het heden. Wat zou je als eerste willen weten over De Randstad? Geef het een positie binnen het kader: mate onzekerheid / mate impact Licht de keuze toe

Doel van werken met scenario’s flexibiliteit organisatie vergroten Omgaan met onzekerheid Leren herkennen van ontwikkelingen (o.a. weak signals) Continu proces Meer weten over scenario’s en hoe je dat kan aanpakken: Handreiking: Planbureau voor de Leefomgeving “Scenario’s maken voor milieu, natuur en ruimte”, door Ed Dammers e.a.

Einde