Verkleining van voedingsmiddelen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Bouw en functies van de huid
Advertisements

Het gebit.
Groep 3, 4 & 5 Voorstellen en kort vertellen welke onderwerpen aan bod komen.
Onze mond van dichtbij ! Onze mond van dichtbij ! Tong Tanden Speeksel Tandvlees …
Onze mond van dichtbij ! Onze mond van dichtbij ! Tong Tanden Speeksel Tandvlees …
Bij de tandarts.
Groep 6, 7 & 8 Voorstellen en kort vertellen welke onderwerpen aan bod komen.
de tandarts.
Groepsopdracht LP Voeding
Basisstof 7. Het gebit.
Thema 2: Voeding en Vertering
Noodzaak van uitscheiding
Samenhang tussen stelsels
Transport van stoffen door het bloed
Verkleining van voedingsstoffen
Situering van de smaakreceptoren
Bouw en werking smaakreceptoren
Ratten.
Thema 2. Voeding en vertering.
Thema 2: Van mond tot kont
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Bij de tandarts.
Tandheelkunde Afwijkingen aan het gebit
Tandheelkunde Onderscheid tussen gebitten, gebitsformule, belangrijke begrippen en schedelvorm Klas 4.4DP.
Tandheelkunde Bouw en functie gebit
Het verteringsstelsel
Een lichaam bestaat uit en De spieren zitten vast aan de beenderen. De spieren kunnen samentrekken en ontspannen. Zij dienen om ons te laten beenderen.
Mondzorg voor ouderen Cyriel Thier. “De tand des tijds"?
Voeding & Vertering.
Ik ben wel eens benieuwd wat jullie allemaal onthouden hebben!
De gezonde mond.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Onze mond van dichtbij ! Onze mond van dichtbij ! Tong Tanden Speeksel Tandvlees …
Thema 5 Voeding en vertering
H 5 Afwijkingen en doorbraak van de gebitselementen
Op je gezondheid.
Anatomie en pathologie van het gebit
H4 Beschrijving van de blijvende gebitselementen Esthetiek
Gebitskenmerken H 1 Namen en begrippen.
H 6 Occlusie en articulatie
H9 Aandoeningen van het parodontium
Quiz: de voedingsstoffen
Tandplaque en tandsteen
Welke functies zijn in het menselijk lichaam van direct levensbelang?
. Mond en keelholte.
Het gebit.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
DE TANDEN Ik ben wel eens benieuwd wat
Voeding Konijn.
Het gebit.
Smul gezond.
Tandkroon zichtbare deel van de tand wortel.
Tandplaque en tandsteen
Thema 4 Voeding en vertering En van mond tot kont
Digestie anatomie en fysiologie
Biologie voor jou; Thema 2.
§7 Het gebit Thema 2 Voeding en vertering
Herhalingspowerpoint bs 2 t/m 4
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
dierlijke cel en een plantaardige cel
Spijsvertering Bijgewerkt
De organen voor vertering
Tandplaque en tandsteen
Transcript van de presentatie:

Verkleining van voedingsmiddelen Spijsvertering Verkleining van voedingsmiddelen

Waarom moeten voedingsmiddelen verkleind worden? De voedingsstoffen in voedingsmiddelen komen via het bloed tot bij de cellen.  De eerste verkleining gebeurt door de samenwerking van de tanden en de tong. Nut voedselverkleining Het gebit Bouw tand Belang van tandverzorging Bloed Cel Voedingsstoffen komen tot bij de cellen (schematisch).

Hoe is het gebit aangepast aan zijn functie? Het gebit bevat drie soorten tanden in de boven als in de onderkaak: Snijtanden: - bovenkaak (4) en onderkaak (4); - voedsel doorbijten; Hoektanden: - bovenkaak (2) en onderkaak (2); - voedsel doorbijten en losrukken; Voorkiezen of ware kiezen: - voedsel pletten en fijnmalen; Ware kiezen: - bovenkaak (5 of 6) en onderkaak (5 of 6); - verstandkiezen (4) kunnen ontbreken. Nut voedselverkleining Het gebit Bouw tand Belang van tandverzorging

Hoe is een tand opgebouwd? Uitwendig herkennen we drie delen: Kroon; Hals; Wortel. Nut voedselverkleining Het gebit Bouw tand Inwendig herkennen we de volgende delen: Glazuur; Tandbeen; Tandholte met tandmerg, bloedvaten en tandzenuw; Cement met wortelvlies. Belang van tandverzorging Lengtedoorsnede tand (schematisch)

Waarom is een goede tandverzorging belangrijk? Tandbederf of cariës (gaatjes): geleidelijke afbraak van glazuur en tandbeen.  Voedselresten tussen de tanden;  Bacteriën zetten deze voedselresten om in zure stoffen. Nut voedselverkleining Het gebit Bouw tand Belang van tandverzorging Tandplak: etensresten vermengd met speeksel blijven plakken op de tand. Tandsteen: tandplak verhardt na 24u.  aantasten van tandvlees en wortelvlies  tand komt lost. Tandpijn: tandzenuw wordt geprikkeld door een gaatje.  Regelmatig bezoek aan de tandarts brengen om gaatjes tijdig op te sporen.

Bloed vervoert voedingsstoffen tot bij de cellen. Cellen nemen voedingsstoffen op en geven geproduceerde afvalstoffen af via het bloed. Bloed vervoert voedingsstoffen tot bij de cellen. Voedingsstoffen komen tot bij de cellen via het bloed.

Voorkies Snijtand Ware kiezen Hoektand Plaats van de tanden in de boven- en onderkaak

Lengtedoorsnede tand (schematisch)

Cariës Tandsteen Gebit met cariës en tandsteen.

Een zuur lost calcium in tandglazuur en tandbeen op.