Spreekbeurt Wesley Struik © OBS J. Emmens / Gasselternijveen ®

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Boe! Mijn naam is Bella De Koe.
Advertisements

Kaas Door: Imre Groep: 8.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
Groep 3, 4 & 5 Voorstellen en kort vertellen welke onderwerpen aan bod komen.
Deze presentatie gaat over:A.D.H.D
Spreekbeurt over mijn robot dinosaurus Door Nina, Groep 6
Naam: Mijn sport : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
GOED OF FOUT - QUIZ.
Gemaakt door Melissa van Lijssel
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Naam: Shaun Mijn hobby: curaçao Klik op “Naam”. Vul je naam in .
Gemaakt door: alyssa fuchs
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
Gezonde voeding bij tieners
2. De zes fase-overgangen. 3. Einde.
Krantenbeurt Van Ploon Vrijdag 28 oktober 2011
Gemaakt door : Tessa Tjepkema !
De koe Melissa en Natasja.
De leeuw Door Tessa en Jolien.
Naam: krushenka Mijn hobby : curacao Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “hobby” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Mijn hobby: is over cultuur van Ethiopië
roken Naam: Mellanie Hofman Mijn presentatie: Klik op “Naam”.
Mijn hobby gaat over:vrachtwagen tuning
Presentatie over tijgers
Eva Bekemans Danaaï Vroman
De Tijger.
Thema 1 (Les 1a) Regels.
Lynsey Jordaans & Marie-Louise Alblas
De koeien lopen in de wei en eten gras
Naam: Mijn hobby: Klik op “Naam”. Vul je naam in .
Dit is de spreekbeurt van Bram
PowerPoint presentatie over de Groninger Blaarkop koe.
Gonnie Staaks tel
Bloem is een wit poeder dat we gebruiken om brood te bakken.
Actie Lezen en schrijven voor Maasai in Kenia Doel: geld inzamelen door moeders en dochters in Nederland voor moeders en dochters in Kenia en Tanzania.
Presentatie door: Ana,Simone,Lolita Voeding Dit is een voorbeeldje: Het is belangrijk om elke dag 2 stuks fruit en drie opscheplepels groenten te eten.
Kinderboerderij Dierendorp Heemskerk
Spreekbeurt Sandy van Brummelen
CEREBRALE PARESE Spreekbeurt van Luuk Cloosterman.
Schade aan het milieu Laten we beginnen wie schade veroorzaakt.
Spreekbeurt van Tayissa en Alicia
Lekker en Gezond de Quiz
Gemaakt door: Noa & Fenna
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Welkom Bij de spreekbeurt van.
Wat is kinderkanker?.
Q koorts en laboratorium testen Geitenbedrijven worden via de tankmelk getest op Qkoorts Er kan getest worden op antigeen: de Qkoorts bacterie (Coxiella.
TEUN,Daphne,Kiki,sophie Zorg groep. Oudere kinderen mogen eten brengen naar de zieke kinderen. De kinderen moeten leren breien en naaien. De kinderen.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Pluspunt Lessuggestie groep 7, blok 4. Vraag 1 In een doos zitten 22 zakjes chips. In zes dozen zitten … zakjes
DKA4-model In 4 stappen naar het antwoord.. DKA4-model. Delen, keer antwoord op het 4 e getal. Teken een tabel De getallen die bij elkaar horen, onder.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
De Quiz Vechtstromen. Heb jij goed opgelet tijdens de spreekbeurt over het zuiveren van vuil water?
Wij hebben een infographic gemaakt om de mensen bewust te maken van hoeveel Co2 uitstoot er in hun eten zit. Deze kunnen we bijv. flyeren. Wij hebben.
Wat weet jij over groente en fruit? Test jezelf!.
Wat een zwijnenstal! Welzijn voor biggetjes en zeugen.
Groen op je bord.
Rijkdom Genesis 13:4-6 “Abram was heel rijk. Hij had heel veel schapen, geiten en koeien, en veel zilver en goud. Lot was met Abram meegereisd. Ook Lot.
Rijkdom Genesis 13:4-6 “Abram was heel rijk. Hij had heel veel schapen, geiten en koeien, en veel zilver en goud. Lot was met Abram meegereisd. Ook Lot.
Kaas bereiden.
Instructieve teksten Hoe herken ik de opbouw van een instructie en hoe weet ik hoe ik een instructie moet gebruiken? NU Nederlands 2F.
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
Basis Voedingsmiddelen Les Zuivel Melk en melkproducten 2
Koekjes tellen Kees heeft 7 koekjes. Mies heeft 10 koekjes. Hoeveel koekjes heeft Mies meer dan Kees?
Het eten.
Spreekbeurt PKU door:.
Kenia voeding . Maarten & Floor.
Transcript van de presentatie:

Spreekbeurt Wesley Struik © OBS J. Emmens / Gasselternijveen ® Kaas Hallo allemaal ik doe mijn spreekbeurt over kaas Spreekbeurt Wesley Struik © OBS J. Emmens / Gasselternijveen ®

Inhoud Waarom heb ik gekozen voor dit onderwerp? Hoe wordt kaas gemaakt? De rijping Kaassoorten Proeven Weetjes over kaas Vragen Antwoorden Spulletjes laten zien Vragen uit de klas Slot

Waarom heb ik gekozen voor dit onderwerp? Lekker Gezond Kaas kun je op veel manieren eten Ik doe het over kaas omdat ik het lekker vind. Het is ook nog gezond ook nog eens belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium, vitamines en goede vetten. Je kunt kaas op veel manieren eten: broodbeleg, pizza, als hapje, en het wordt soms wel gebruikt in het eten.

Hoe wordt kaas gemaakt? Stap 1: Koeien melken Stap 2: Tobbe Stap 3: Stremmen Stap 4: Snijden en roeren Stap 5: In het vat Stap 6: Persen Stap 7: Pekelen Stap 8: Rijpen Stap 1: Koeien melken Direct na het melken van de koeien, gaat de melk in de tobbe (een tobbe is kuip) er kan 1000 liter melk in de tobbe. Er wordt zuursel en stremsel toegevoegd. Stap 2: Tobbe zuursel geeft de kaas een goede smaak en zorgt dat het langer houdbaar blijft. Stap 3: Stremsel is nodig dat de melk samen gaat klonteren. Dat noemen ze ook stremmen. Na een 30 min. onstaat een dikke massa. De melk is dan gestremd het is dik geworden. Stap 4: Deze massa snijdt je vervolgens in kleine stukjes, daarna roer je het geheel zorgvuldig. Door het snijden komt er geel vocht vrij (dit noemen ze wei). De kleine stukjes noemen ze wrongel. Dit is de grondstof voor de kaas. Stap 5: In het vat. Als de wrongel goed is gaat het in een kaasvat. Stap 6: Persen. Het vat waar de kaas in zit gaat onder een pers. Door het persen krijgt de kaas een goede dichte korst en de gewenste vorm. Stap 7: Pekelen. Na het persen volgt het zouten, (pekelen) dat gebeurt in een speciaal pekelbad. Zout is nodig voor de stevigheid, houdbaarheid en voor de smaak. Stap 8: Rijpen. Na het pekelen worden de kazen op een plank gelegd om te rijpen en ze krijgen een plastic beschermlaagje. Ze verliezen minder vocht en gaan niet schimmelen. Na 4 weken rijpen heb je al een echte kaas die gegeten kan worden ( jonge kaas)

De rijping Jong 4 weken Jong belegen 8 weken Belegen 4 maanden Soorten Rijping Jong Jong belegen Belegen Extra belegen Oud Overjarig 4 weken 8 weken 4 maanden 7 maanden 10 maanden 1 jaar en ouder

Kaassoorten Goudse kaas Geiten- en schapenkaas Edammer kaas Veel kazen zijn vernoemd naar de plaatsen waar boeren de kazen naar de markt brachten om ze te verkopen. Bijvoorbeeld: Gouda, Leiden en Edam. Goudse kaas: uit zuid-holland is de belangrijkste en bekendste nederlandse kaassoort. Vorm van een plat wagenwiel met een dunne gele korst. Weegt ongeveer 12 kilo en bevat minimaal 48% vet. Edammer kaas: is bekend om zijn opvallende bol- of kogelvorm. Bevat minimaal 40% vet. In het buitenland heeft de kaas een rode waslaag. Leidse kaas: Is de originele komijnenkaas. Heeft de vorm van een plat wagenwiel en bevat 30 tot 40% vet. Smaak is pittiger. Friesenagelkaas: Een platronde kaas met komijn en kruidnagel, gemaakt van magere melk. Maasdammer: Wordt ook wel de Hollandse gatenkaas genoemd. Vorm platronde kaas met een opgebolde bovenkant en diverse gaten. Veroorzaakt door bacteriën en zorgen voor een zoete nootachtige smaak. Geiten- en schapenkaas: de naam zegt het al, de kaas is gemaakt van geiten of schapen melk. De kaas is witter van kleur. Kruidenkaas: tegenwoordig worden er veel kruiden toegevoegd aan de kaas. Bijvoorbeeld: brandnetel, mosterd, griekse kruiden en sambal. Deze kaas wordt veel gegeten als een hapje (kaas uit het vuistje) Smeerkaas: Lang houdbare gesmolten kaas. Jullie wel bekend van de tv reclame slankie. Leidse kaas Kruidenkaas Friese nagelkaas Maasdammer Smeerkaas

Proeven Kaas proeven!

Weetjes over kaas Voor 1 kilo kaas is 10 liter melk nodig. Er wordt gemiddeld 17 kilo kaas per persoon per jaar gegeten. Kaas met gaten onstaat door gasvorming in de kaas (melkzuurbacteriën). Kaas eten beschermt de tanden tegen tandbederf. Wei wordt gebruikt bij de bereiding van ijs, frisdrank en koekjes.

Vragen….. Noem 3 kaassoorten? Hoeveel liter melk heb je nodig voor 1 kilo kaas? Hoe lang moet extra belegen rijpen? Hoe ontstaan de gaten in de kaas? Wat is een tobbe? Wat komt er vrij als je de massa snijdt en roert? Hoeveel kilo kaas eet een persoon per jaar? 8. Voor degene die geproefd hebben; waarom ruikt en proeft de oude kaas anders dan de jonge kaas…

Antwoorden Goudse kaas, Edammer kaas, Leidse kaas, Smeerkaas, Friese nagelkaas, Kruidenkaas, Geiten- en schapenkaas, Maasdammer. 10 liter melk 7 maanden Door gasvorming in de kaas (melkzuurbacteriën) Een kuip Vocht (wei) Ongeveer 17 kilo per jaar

Spulletjes laten zien

Vragen uit de klas

Slot BEDANKT!!! Bedankt en hopelijk vonden jullie het leuk en heb je er veel van geleerd.