De resultaatmanagement-paradox

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Generatie Einstein over Herontwerp Rini Weststrate
Advertisements

Organisatieverandering
Feb 2014 Leiderschap & Professionele Ruimte Joost van der Stoep Organisatiewetenschappen (VU Amsterdam) Organisatie en Personeelsbeleid Rijk (BZK)
Welkom The Future State of Lean
De Drama Driehoek.
Onprofessionele Professionalisering
Ouders en Kinderen Centraal
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
ENKELE ONTWIKKELINGEN IN DE ZORG. INLEIDING Belangrijkste ontwikkelingen Vergrijzing Ontwikkeling huishoudens Ontwikkelingen in de zorg 2 IBA Studiemiddag.
Management & Organisatie
1. Binnen de zorg kenden we de voorbije decennia een uitbouw van relatief goed gesubsidieerde diensten en organisaties, en dit heeft geleid tot - de uitbouw.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Levensvragen Over geluk…..
Aedescongres 2007 Meedoen in de samenleving Samenwerking in het publieke domein Van goede bedoelingen naar harde resultaten Inleider: Leo Lenssen.
ABN AMRO GELDSPEL.
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Talent voor Talent een verkenning. Talent voor handen commercie - Thierry, Peter B marketing - Louise backoffice - Annemieke, (Manny?) bedrijfsleiding.
Appreciative Inquiry Waarderen van conflict & spanning
Kwaliteit van bestaan. Ondersteunen..
10.1: De pluriforme samenleving Intro statistiek HC Test Onderzoekje.
#MT1412 Management Tomorrow. #MT1412 Frank Robben.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
In de frontlinie tussen hulp en recht 1 van 18 Hoofdstuk 8 De organisatie en de menselijke maat of: Hoe steunt de organisatie de uitvoering van de frontliniewerkers?
Universiteit Utrecht Managen van netwerken (1) Albert Meijer Utrecht School of Governance 19 april 2012.
Doelstellingen formuleren
1 Verplicht vrijwilligerswerk & spanningen omtrent activering Dr. Carmen Mathijssen (Cera & LES KULeuven) 22 mei 2014.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Leiderschap in het publieke domein Observaties en ervaringen Leo Lenssen Boardroom Bestuurders Primair Onderwijs 10 december 2009.
Ondernemen(d) in het onderwijs
Enquête-uitslagen PowerPoint Fanfare Sint Caecilia 2011.
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
Hoofdaannamen van Appreciative Inquiry
Wat nou als…? Vragen over eigen kinderen van pleegouders
Met Stakeholders Gedeelde Visie
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
NVAG Nascholing Sectie Beleid 2 december 2014
Oplossingsgericht werken
De Roos.
VAARDIG SAMENWERKEN IN HET VRIJWILLIGERSWERK
Vers 1 O allerhoogste Majesteit, die in het rijk der heerlijkheid de heem'len hebt tot Uwen troon, wij roepen U, in Uwen Zoon, die voor ons heeft genoeg.
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Volksuniversiteit Zwolle
Vrije gedachten bij vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido.
Is dit onderzoek belangrijk? Is dit onderzoek onbelangrijk?
Ontbijtseminar Vrijwilligers en dan? Door Saskia Henze en Akram Ghorbani.
Omgaan met talige diversiteit op de werkvloer Piet Van Avermaet.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Dienstverlening is van ons allemaal! Praktijkmiddag Dienstverlening Hoogeveen 10 september 2015.
Heb lief, alsof je nooit werd gekwetst.... Werk, alsof je nooit geld nodig had...
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
Wat vinden jullie belangrijk bij het zoeken en krijgen van hulp?
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Welkom. Veiligheid Allemaal bril op!!! Waarom zou ik mij houden aan de veiligheidsvoorschriften?
Wat reist er met je mee !? Over reflecteren op jouw professionele identiteit.
IK EN DE ANDER Levinas ( ). Levinas Emmanuel Levinas ( ) wordt, na een relatief lange onbekendheid gedurende zijn leven, vandaag internationaal.
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Hoezo Great Place To Work ® bij Vanboeijen? © Great Place To Work ® Institute Nederland, 2009 VGN 30 september 2009 Erik van Riet VGN 30 september 2009.
Samenwerking De voordelen van geïntegreerd werken.
Weg met de vinkcultuur! Ed Vosselman 19 januari 2017.
Cursus Interne auditor
Dit is de vraag Hier komen allerlei antwoorden!!! antwoord 1
MEIERIJSTAD 8 juni 2018 Fusiegemeenten ontstaan per
Wij komen centraal te staan !
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Leren van het buitenland?
Transcript van de presentatie:

De resultaatmanagement-paradox Ed Vosselman 12 juni 2014

De paradox Een te grote nadruk op het managen van resultaten doet de prestatie van de organisatie verminderen.

Cruciaal: de rol van cijfers Er is een groot misverstand Het is een belangrijke kwaliteit van cijfers om de prestaties te reflecteren We hebben een ‘fantasie van totale beheersing’. Alsof cijfers de werkelijkheid spiegelen Arme accountants ......... (en niet alleen zij)

Voorbeelden De jaarrekening Risicocalculaties bij banken Een performance management systeem op een universiteit

Maar .... Cijfers zijn geen reflectie, hooguit een referentie Cijfers geven dus zeker geen objectief beeld; er is altijd interpretatie in het spel Cijfers lenen zich voor manipulatie

Wat wel? Accounting is een bewerking van een realiteit die zich in een bepaalde ruimte van plaats en tijd voordoet Cijfers zijn dus hooguit een ‘representatie-als- creatie’ Cijfers zijn performatief, ze doen ertoe

“The performativity of accounting” Accounting is een mediator, geen instrument Accounting medieert in wat belangrijk wordt gevonden Accounting medieert in wie belangrijk wordt gevonden: accounting geeft vorm aan identiteiten Accounting medieert in de creatie van ontmoetingsplekken voor indentiteiten Accounting medieert in wat een succes en wat een mislukking is

Het succes van economische organisatietheorie Cijfers zijn vooral een performatief mechanisme om de economische organisatietheorie leven in te blazen Een belangrijke identiteit in de economsiche organisatietheorie: Homo Economicus

Homo Economicus Neemt afstand Wantrouwt de ander (en dat is te snappen) Verdunt interactie tot transactie Is niet alleen calculerend, maar ook calculeerbaar Houdt van afrekening, van ‘shaming and blaming’

Vrienden van Homo Economicus Opportunist Angsthaas Narcissus

Tussenconclusie Resultaatmanagement verdringt de ‘binnenkant’ en bevordert een gerichtheid op de ‘buitenkant’ Crowding out? In ieder geval: velen hebben er schoon geneog van!

Nogmaals: accounting als performatief mechanisme Hoe kunnen we bewerkstelligen dat accounting helpt om minder opportunisten, angsthazen en narcisten te creeren? Kunnen cijfers ook iets anders dan individuen disciplineren? Kunnen cijfers ook helpen bij het creeren van vertrouwensrelaties?

Een heel simpel antwoord: Ja

Hoe? Het begint met de erkenning dat cijfers geen werkelijkheid ‘spiegelen’ Dat cijfers een rol spelen in een relationeel netwerk (van mensen en dingen) Dat cijfers in dat relationele netwerk tot stand komen en daar ook (onverwachte) invloed uitoefenen Dat ‘afrekenen’ uit den boze is

Relationele verantwoordelijkheid Cijfers zijn geen eindpunt, maar een basis voor discussie in een relationeel netwerk Organisaties zijn geen markten (ook al hebben we dat er wel van gemaakt), dus cijfers dienen de interactie meer dan de transactie Met cijfers (gemeenschappelijk) problemen oplossen en leren In de kern helpen cijfers om ‘stewards’ te creeren

Dus ... Cijfers kunnen een belangrijke rol spelen om de organisatie vooruit te helpen; Maar dan moet het topmanagement erkennen dat er grenzen zijn aan de planbaarheid en de maakbaarheid van de organisatie (wat te denken van het ‘lijstjesmanagement’?); En dan moet emergentie weer meer ruimte krijgen En er moet erkenning komen voor het feit dat het succes van elke organisatie onvoorspelbare netwerkeffecten zijn Dus management: stuur je organisatie als een netwerk, en niet als een marktbureacratie!

Het tijdelijke succes van de economische organisatietheorie? Zou het toch gebeuren: de samenleving krijgt genoeg van de ‘econocratie’? En tast dat het succes van de economische organisatietheorie aan? Misschien wordt accounting wat meer een performatief mechanisme voor ‘stewardship’- theorie? En wankelt de ‘audit’-society?

We hebben er schoon genoeg van, maar het gaat maar door Daarom: zelfbewuste professionals; Die weliswaar tegemoet komen aan de roep om ‘accountability’, maar die zich niet laten insnoeren en laten vervangen door de cijfers; Die cijfers paren aan hun oordeelsvorming en dat ook laten zien; Die hun betrokkenheid niet laten wegdrukken door allerlei afrekensystemen