Beroerte/Hersenbloeding /CVA

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welke functies zijn in het menselijk lichaam van direct levensbelang?
Advertisements

KINDEREN EN JONGEREN MET NAH EN ONDERWIJS
Communicatie- stoornissen na een hersentrauma
Niet Aangeboren Hersenletsel
Mogelijkheden en beperkingen bij terugkeer naar arbeid
WELKOM Informatie FTD PPA SD Film semantische dementie Gesprek
- Slechthorendheid - Spraak- /taalstoornissen - Logopedie op De Voorde
WONEN Afdeling NAH en Somatiek 9 plaatsen voor NAH 1 opname p.j.
Frank-Erik de Leeuw neuroloog
Dia’s om pathologie van dementie toe te lichten
Communiceren met afasie
De follow-up van NICU-kinderen met gehoorverlies na 3-5 jaar
CVA-zorgketen Leeuwarden
Dieta Brandsma, neuroloog NKI-AvL 19e AvL symposium
De onzichtbare gevolgen van NAH: in beeld ?
Korte Synthese Laleman Angelique.  1. Inleiding  2. Motorische ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis.  3. Het verband tussen evenwichtsstoornissen.
Dr.H.Knoors Griet Lauwers. - In 1982 maakte hij zijn intrede in dit vakgebied. - directeur van viataal diagnostisch centrum. - Hij richt zich ook nog.
Psychologische gevolgen van een hersenletsel
Logopedische aspecten
Wanneer praten moeilijk wordt…
Wanneer praten moeilijk wordt Neurologische invalshoek
Vermoeidheid na een CVA
AFASIE na CVA.
Werken met SIGEB/ ACAS Presentatie door Rita Fleur,
Delier Een tijdelijke psychische stoornis veroorzaakt door een lichamelijke aandoening met kenmerken zoals wisselend bewustzijn, desoriëntatie, hallucinaties,
Taalstoornissen bij Fronto-temporale dementie
Stoornissen in het bewustzijn
Een haperend geheugen.
Onderwijs aan kinderen met een autisme verwante stoornis
Thema 9 Dementie.
Door: Berbel Spijker Annika Kock Maaike Cox Anouk Boereboom
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Streefwaarden bij behandeling van diabetes mellitus type 2
Samenvatting casus 68 jarige mevr. Gevonden op het toilet door haar dochter. Mogelijk hele nacht daar gelegen. Geen kracht in benen, spreekt onsamenhangend.
Computersimulaties voor acute beroertezorg: barrières en oplossingen Maarten M.H. Lahr, Ph.D. Senior onderzoeker, Afdeling Neurologie, Universitair.
Verwerking van Elke Louagie
voor familie en vrienden van
CVA en TIA.
Hersenletselteam Monique Kuijpers
Dementie – diagnose en symptomen
Shock flauwte E. Flink 2014.
Neuropsychologisch Onderzoek
Waarom een psychiater Waarom een psychiater in NAH spreekuur? Dr. M.C. Kasius, psychiater voor Dr. N.H. Bouman, kinder-en jeugdpsychiater.
ZORGVRAGER MET VAATAANDOENINGEN. CEREBRAAL VASCULAIR ACCIDENT/ CVA Wat is het? = Hersenbeschadiging tgv een probleem in de bloedvaten die het hersenweefsel.
DEMENTIE.
College Zorg Gedrag. De psychogeriatrische zorgvrager  Dementie is een syndroom  Een syndroom is een aantal verschijnselen die zich tegelijkertijd voordoen.
Intra arteriële behandeling van een dreigend herseninfarct
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
LVB & jongeren met een migratieachtergrond
DEMENTIE.
Welke functies zijn in het menselijk lichaam van direct levensbelang?
MODULE 07 GERIATRIE EN DEMENTIE PPt dementie 1
en palliatieve terminale zorg
Pathologie en ziektebeelden
Communicatie- stoornissen na een hersentrauma
DEMENTIE.
Bloeddruk Systolische bloeddruk – bovendruk Diastolische bloeddruk - onderdruk 120 mm Hg 80 mm Hg Het moment dat de druk het hoogst is Het moment dat de.
Autisme in de klas Kijken naar gedrag 12/26/2018.
Taalbeschouwing week
Cerebro Vasculair Accident
MODULE 07 GERIATRIE EN DEMENTIE PPt dementie 1
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
Communicatie bij dementie
DE ONZICHTBARE GEVOLGEN VAN HERSENLETSEL
Medische kennis Arteriosclerose D17vab.
“als je jong bent is dit moeilijk te begrijpen
Taal en Theorie les 3.4 Wat kan er misgaan bij het spreken, verstaan en lezen? Het proces van spreken Het proces van verstaan Afasie Dyslexie.
Neuropsychiatrische syndromen na een beroerte.
Medische kennis Arteriosclerose D18.
Groeihormoon-stoornis..
Transcript van de presentatie:

Beroerte/Hersenbloeding /CVA Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 36.000 personen getroffen door een beroerte. Dat komt neer op honderd ( 100) patiënten per dag. De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn. Naast overlijden ( 57 % na 5 jaar) komen lichamelijke beperkingen en psychische en sociale veranderingen veel voor. Beroerte wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van invaliditeit

CVA Cerebro vasculair accident 2 typen : - infarct ( 80 %) Trombose Embolie - Bloeding (20%) Subarachnoïdale bloedingen (arachnoidea= spinnewebvlies) intracerebrale hematomen.

Beroerte: infarct Afsluiting van een bloedvat (slagader) in de hersenen door een stolsel. Gevolg: zuurstofgebrek. Gevolg zuurstofgebrek: afsterven hersenweefsel. Een herseninfarct ontstaat als een bloedvat (een slagader) in de hersenen door een stolsel wordt afgesloten. Direct na het afsluiten van het bloedvat ontstaat zuurstof gebrek. Het gedeelte van de hersenen dat nu geen zuurstof meer krijgt begint af te sterven.

Wat is een hersenbloeding? Bloeding doordat een zwakke plek in een vat openbarst. Een beroerte kan ook een hersenbloeding zijn. Trombolyse is bij een bloeding niet mogelijk omdat de bloedverdunner de bloeding juist zou verergeren. Opnamen op een gespecialiseerde beroerte afdeling in het ziekenhuis (stroke unit) is wel altijd gewenst. In 2007 worden de resultaten bekend van een onderzoek naar het gebruik van een stollingsmiddel bij een hersenbloeding. Ook hier geldt dat dit binnen drie uur toegediend moet worden.

Voorbeeld van een CT-scan Re Li CT na 19 uur - Man, 70 jaar - Linkszijdig verlamd - Op CT-scan groot herseninfarct rechts Bij een opname in het ziekenhuis wordt een CT scan gemaakt om te zien of het om een hersenbloeding of een herseninfarct gaat.

Lichamelijke gevolgen Verhoogde bloeddruk Hemiplegie / hemiparese Halfzijdige gevoelsstoornissen: Hemianopsie ( ‘half niet-zien”) Slikstoornissen: Constante vermoeidheid, Incontinentie /retentie/obstipatie Epilepsie

Cognitieve gevolgen Aandachts- en concentratiestoornissen snelheid van informatieverwerking, tragere denksnelheid, moeilijkheden met concentreren en gerichte / verdeelde aandacht; Geheugenstoornissen Problemen korte-termijn-geheugen, problemen overdracht van informatie naar lange-termijn-geheugen, problemen oproepen van opgeslagen informatie

Cognitieve gevolgen Stoornissen in de planning en uitvoering van doelgerichte activiteiten Stoornissen in de waarneming en de beoordeling negeren parese-zijde van het lichaam (neglect), agnosie, apraxie, stoornissen in het ruimtelijk waarnemen; Communicatiestoornissen Afasie: woordvindingsproblemen, problemen non-verbale communicatie, te veel praten (logorreu) en breedsprakigheid etc

Emotionele gevolgen Verstoorde sociale waarneming Verstoorde controle impulsiviteit, rusteloosheid, ongeduld, niet in staat zijn tot spontaniteit en flexibiliteit. Emotionele veranderingen : apathie, kinderlijkheid, verhoogde reactiviteit / impulsiviteit, prikkelbaarheid, ontremming, dwanglachen / -huilen, agressie, toegenomen / afgenomen seksuele interesses. Rouwreacties

Afasie Wat is afasie? Definitie: afasie is een stoornis in het produceren en begrijpen van gesproken en geschreven taal als gevolg van een meestal eenzijdig gelokaliseerde hersenlaesie bij personen die een normale taalontwikkeling hebben gehad (Prins & Bastiaanse, 1997).

Afasie Wat is het NIET: Spraakstoornis (dysartrie, verbale apraxie) het gevolg van stoornis in auditieve of visuele waarneming taalontwikkelingsstoornis

parafasieën definitie: vervanging van een woord door een klank- of betekenisverwant ‘woord’ fonologische: ripamide in plaats van piramide semantische: stoel in plaats van tafel moeder in plaats van vrouw irrelevante: bloem in plaats van woord

woordvindingsproblemen problemen met het vinden van het juiste woord op het juiste moment. Als gevolg daarvan stokt de taalproductie vaak en worden zinnen plotseling afgebroken. gevolg bv; empty speech, omschrijvingen, blokkeren, parafasieën of zelfs jargon

Agrafie/alexie Naast de mondelinge taalproductie/begrip is het lezen en schrijven ook vaak gestoord agrafie: schrijfstoornis alexie: leesstoornis

Behandeling ?

Herseninfarct:Trombolyse Binnen 3 uur stolseloplosser (trombolyse) oplossing stolsel herstel bloedtoevoer getroffen deel zuurstof naar hersenen schade beperkt mogelijk compleet herstel Als binnen 3 uur stolsel oplossend medicijn toegediend wordt (trombolyse) lost het stolsel op en krijgen de hersenen weer zuurstof. De bloedtoevoer naar het getroffen deel komt weer op gang, waardoor de schade aan de hersenen wordt beperkt. Soms treedt zelfs compleet herstel op.