Opbrouck Talitha 1BaSW A Katho IPSOC. Inleiding Doelgroep 1.De hulpverlening aan delinquente meisjes 1.1Oplossing 2.De justitiële maatregelen ten aanzien.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
M EDIA AAN / GEZIN UIT ? E EN ONDERZOEK NAAR DE GEVOLGEN VAN INFORMATIE – EN COMMUNICATIETECHNOLOGIEËN ( ICT ) VOOR HET GEZINSLEVEN.
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Beleid vervroegd doorschuiven jeugd naar dames en heren 1 Oktober 2012.
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Zeer Intensieve Behandeling
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
Ilse Dewitte Praktijklector KULeuven
Presentatie 24 juni 2008 Waarom een oranje huis? De werkprincipes voor de crisisopvang Wat betekent dit in de praktijk? Reacties en vragen.
De (verknipte) jeugd van tegenwoordig.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Gokverslaving.
Casuswerk Bachelor Maatschappelijke Veiligheid.
Individuele- en groepsbehandeling.  1. Bevraging  Vragenlijst invullen ( niet anoniem)  Doelgroep zijn adolescente vrouwen  Nederlandse vrouwen tussen.
MENSEN LEVEN MET MENSEN
Jeugdzorg- Drang en dwang in de jeugdzorg
Oorsprong Het competentiemodel ontstond in het Pedagogisch Instituut Amsterdam /Duivendrecht. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor delinquente jongeren,
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Dove en slechthorende kinderen
Marianne Drenthen – Marij Peeters. Inhoud artikel  Relatie ouders en kinderen met een auditieve en/of communicatieve beperking loopt minder goed;  Specifieke.
Medisch Pedagogisch Centrum Terbank Heverlee
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Sjoerd Kooiker (met dank aan Josje den Ridder)
juni Transitie jeugdzorg
Wie kan er bij ons terecht? §Adolescenten en volwassenen tot ongeveer 40 jaar §Verslaafd aan illegale drugs, alcohol en/of medicatie l extra aandacht.
Bijdrage Symposium ´Vaderschap in diversiteit´, 17 juni 2011
Marginalisering van allochtone jongeren en risicofactoren in hun dagelijks leven L. Eldering & E.J. Knorth.
Rook- en alcoholspecifieke opvoeding
 Minister Vandenbroucke  Voorstellen tegen spijbelen  12-actieplan.
Gids naar een betere GGZ door de realisatie van zorgcircuits en netwerken
Residentiële hulpverlening Drs. C.P.G. Tilanus. Wat is residentiële hulpverlening? = de persoon krijgt dag en nacht opvang en begeleiding in een tehuis.
Delinquent gedrag bij Vlaamse jongeren.
Integrale jeugdhulp Sekseverschillen in het verband tussen opvoedingsstijlen en delinquentie.
Stichting Visible Results
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
Pedagogische interventie PEP-poli
Jeugd en stad Een jeugdcriminologische benadering.
Voortijdig schoolverlaten
Kwetsbare groepen jeugdigen en (problematisch) middelengebruik: visie en interventiematrix Dike van de Mheen, Anke Snoek, Elske Wits, Jaap van der Stel.
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie Geen tucht en discipline, maar oudertraining en therapie Door Leonieke Boendermaker en Deniz Ince.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Jeugdcultuur week 6 Specifieke groepen het experimenteer gedrag voorbij.
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
Kinderen in de schoolleeftijd  worden kritisch naar hun ouders  kunnen steeds beter beargumenteren  willen op een gegeven moment niet meer in het openbaar.
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Gameverslaving: facts and stories
Ontwikkeling in adolescentie College 1; seksualiteit en verlangen en cognitieve veranderingen.
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
M-decreet Een korte toelichting.
De werkingen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren (=WMKJ) Made by: Charlène Vandorpe 1 Ba SW b Informatievaardigheden: SADAN- opdracht.
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
Opvoedingsstijlen met een risico.
Nintes Jan Willem Weck directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst.
Landelijke studiedag Ypsilon 14 november 2015 Het succes van goed wonen.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
De coach in het onderwijs Georganiseerd door het ouderplatform HAVOplus.
5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.
Signs of Safety.
Voor Ambulante behandelmogelijkheden van jongeren met ernstige gedragsproblemen en hun gezinnen/netwerk Diagnostiek Ambulante behandeling Deskundigheids-
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Oorzaken van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Geweld ervaren kan leiden tot geweld plegen
Van kind naar jongvolwassene.
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Transcript van de presentatie:

Opbrouck Talitha 1BaSW A Katho IPSOC

Inleiding Doelgroep 1.De hulpverlening aan delinquente meisjes 1.1Oplossing 2.De justitiële maatregelen ten aanzien van delinquente meisjes 2.1Statusdelicten 3.Het overheidsbeleid inzake kinderbescherming 3.1zes voorstellen 4.Bronnen

Ongunstige opvoedingsomstandigheden waardoor de zelfstandigheidontwikkeling van meisjes wordt belemmerd, blijken een grote rol te spelen in het ontstaan van afwijkend gedrag bij meisjes. De auteur vraagt zich af in hoeverre de bestaande hulpverlening, de justitiële maatregelen en het overheidsbeleid een passend antwoord bieden op deze problematiek.

Meisjes die veelal een levensloop van ernstige verwaarlozing, mishandeling en verwerping achter de rug hebben, die tenslotte terecht komen in instituten waarin men uit machteloosheid hard en repressief optreden

2 falingen:  de hulpverlening is niet gericht op verandering van de omgeving, die mede oorzaak was van de problemen  door de nadruk op de aanpassing van het individu aan inrichtingsnormen, wordt haar individuele ontwikkeling er in onvoldoende mate gestimuleerd

Vanuit onderzoek kan worden gepleit voor een hulpverlening die meer gericht is op het gezin. De hulpverlening moet toegespitst worden op het vinden van compromissen tussen de gezinsleden, zodat het meisje zich onafhankelijker kan opstellen en dat de controle van de ouders vervangen wordt door vertrouwen.

Verschillen in het vervolgings- en afhandelingsbeleid  Meisjes lopen een groteren kans op vervolging dan jongens  Bij meisjes wordt de gezinstoestand veel sneller vervolgd dan bij jongens  Bij schoolgaande kinderen wordt de strafzaak vaak geseponeerd, bij niet-schoolgaanden niet  Bij jongeren uit lagere klasse wordt de zaak sneller geseponeerd dan bij jongeren uit hoge klasse  Statusdelicten leiden bij meisjes tot vervolging, bij jongens is dit naar gelang de feiten

 Van huis weglopen  Onverbeterlijk gedrag thuis  Spijbelen  Stelen  Rondhangen  Rebelleren

de conclusie is dat er bij de meeste globale onderzoeken naar residentiële hulpverlening zeer negatief geëvalueerd wordt. Daarom geeft de auteur zes voorstellen om een drastische ingreep te verrichten, die tezelfdertijd grote bezuinigingen mogelijk maakt waardoor de hulpverlening een pak zou verbeteren en de meisjescriminaliteit niet verder zou stijgen.

 Halveren van de capaciteit van de internaten  De vrijgekomen financiële en personele middelen gebruiken voor een uitbreiding van maatschappelijke werkers  Deze personele uitbreiding heeft tot doel een verbetering van de ambulante hulpverlening  Per regio wordt een klein tehuis belast met crisisopvang, die jongeren nooit weigert  Er wordt een landelijke werkgroep opgericht, die en handleiding maakt voor de ambulante hulpverlening en de maatschappelijke werkers  Als deze werkgroep na een paar jaar positief adviseert, kan het aantal bedden in de tehuizen nog verder worden gereduceerd

Artikel: “Kind en adolescent” Foto’s: