Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 RAADGEVEND COMITE FAVV PLENAIRE VERGADERING 13 januari 2006.
Advertisements

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen voor aanpassing van het KB heffingen en het KB retributies Raadgevend Comité van.
Financiering FAVV heffingen en retributies t. l. v
© Prof.dr Jouke van Dijk Steenwijk, 19 juni “Arbeidsmarktontwikkelingen van Steenwijkerland in relatie tot Noord-Nederland” Onderzoek in opdracht.
Een campagne van de Vlaamse en federale overheid i.s.m.
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Omvang van de ambachtseconomie
GEVAARLIJKE PRODUCTEN
1 Activités du Comité scientifique AFSCA – DG Politique de contrôle Comité scientifique Réunion du Comité consultatif 28 février 2007.
Risico’s en gevaren van techniek
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
1. 2 Regionale Omgevingsanalyse door het Steunpunt Sociale Planning Regio Kortrijk 4 november 2013.
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend Comité in 2009 DG Controlebeleid Federaal.
VORM- en BETEKENISGEVING
JPM 1 BSE enquête in het kader van het Europees project EMRISK FAVV Wetenschappelijk Comité - Wetenschappelijk Secretariaat 27 september 2006 – Raadgevend.
MINISYMPOSIUM DUBBELE DIAGNOSE GGZ DIJK EN DUIN
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
DG Controle – Sector DIS
Evidence That Patients With Single Versus Recurrent Depressive Episodes Are Differentially Sensitive to Treatment Discontinuation: A Meta-Analysis of Placebo-Controlled.
. be OFO - IFA OFO Opleidingsinstituut van de Federale Overheid Presentatie Comité B 6 juli 2005.
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
Belgen en diabetes kennis in 2004 en 2008 Wat is er veranderd? Nobody’s Unpredictable.
Inkomen les 14 Begrippen & 65 t/m Begrippen Primaire sector Bedrijven die zaken aan de natuur onttrekken (landbouw, jacht, bosbouw, visserij)
DCMR Buro Lucht / Marcel Koeleman
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen augustus 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Krachtlijnen strategische en operationele doelstellingen DG controlebeleid Herman Diricks, directeur-generaal.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
1 Activiteiten van het Wetenschappelijk Comité in 2007 (tussentijds bilan) Vergadering van het Raadgevend Comité 24 oktober 2007.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Raadgevend Comité - 19/03/2008 Evaluatie van de crisisoefening van 15 tot 18 januari 2008 :
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingencampagne 2008 Aline DEWORME Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Emmanuelle Moons 28 november 2007
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
031124_RGC_PTA De globale benadering van het project Fase I :DEFINITIE Fase II:PILOOTPROJECT Fase III:INTEGRATIE 1. Diagnose 2. Analyse van gelijkaardige.
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Standaard Kosten Model (SKM) meting FAVV Aleydis Kestens Februari 2007 Federaal Agentschap voor.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Promotie autocontrole Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Pascal Houbaert.
Kernenergiewet Arbowetgeving
AERIUS Nico-Dirk van Loo Ministerie van EL&I
Pillen in de media | C0653| | ©TNS NIPO | 1.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Raadgevend Comité van 28 september 2011 Heffingen 2011 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen NUCLEAIR INCIDENT OP HET IRE IN FLEURUS Raadgevend comité 24 september 2008 Federaal Agentschap.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
14 oktober 2003 (Safety Assessement of Foreign Aircraft) Steekproef methodiek SAFA Ernst van Duffelen SAFA Nationaal Coördinator CAA-NL.
VERDERE OPVOLGING VAN DE VEILIGHEID
ECONOMISCHE ASPECTEN VAN DE STEDENBOUW THIERRY VANELSLANDER – ACADEMIEJAAR EUROPEES REGIONAAL BELEID.
Hoe risicobewust bent u?
Risk-based control of external salt water intrusion for the Rhine-Meuse Estuary NVRB Universiteitendag 2012 Marit Zethof 10 april 2012.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
Voorstelling Juridische Dienst
Gezondheidseffecten van volkoren
Briefing diox Vervuiling veevoeder met dioxine Briefing van 30/01/2006, uur.
Nele Bracke - 24/09/2008 Doctoral School of Life Sciences and Medicine (Director) Nele Bracke Doctoral School of Life Sciences and Medecine Doctoral Schools.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
Optimaliseren BPV keten
Nieuwe financiering FAVV: stand van zaken dd 09/05.
Gezondheid en Milieu Genk-Zuid Bart Bautmans GK04 Ni 00GK02 Ni (streefwaarde 2012)
MOOC’s de nieuwe bron van Voedingskennis?! ir Rolf Marteijn, opleidingsdirecteur voeding & gezondheid Januari 2015.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN BETREFFENDE MKZ Philippe Houdart Stafdienst crisispreventie en crisisbeheer.
Wat voedt jou deel 1..
Francée Aarts Arts Medische Milieukunde GGD Rivierenland, Tiel.
Francée Aarts Arts Medische Milieukunde GGD Rivierenland, Tiel
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Transcript van de presentatie:

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Procescontaminanten in de voeding algemene principes van risico-evaluatie & Toepassing op acrylamide Prof. A. Huyghebaert SciCom, FAVV

Voeding ↔ Kanker Risico-evaluatie AA Sci Com dossier 2007/09: Eigen initiatief Risico-evaluatie AA Adviesaanvraag Sci Com dossier 2007/09: Carcinogene en/of genotoxische risico’s in de voeding Sci Com Advies 26-2008 http://www.favv-afsca.fgov.be/wetenschappelijkcomite/adviezen/_documents/ADVIES26-2008_NL_DOSSIER2007-09_000.pdf Sci Com dossier 2007/37: Acrylamide: blootstelling v/d Belgische bevolking, bijdrage van ≠ LVM, en methodologie voor het vastleggen van actielimieten Sci Com Advies 25-2008 http://www.favv- afsca.fgov.be/wetenschappelijkcomite/adviezen/_documents/ADVIES25-2008_NL_DOSSIER2007-37.pdf

Risico-evaluatie carcinogene stoffen Acrylamide Procescontaminanten in de voeding: algemene principes van risico-evaluatie en toepassing op acrylamide Risico-evaluatie carcinogene stoffen Concepten & onzekerheden Acrylamide Blootstellingsschatting Mitigatie Conclusies

Ongewenste stoffen i/d voeding Natuurlijk voorkomende contaminanten (bv. mycotoxines, pyrrolizidine alkaloïden..) Milieucontaminanten (bv. dioxines, PCBs…) Residuen van pesticiden en veterinaire, farmaceutische stoffen (bv. organochloorpesticiden, chloramphenicol, …) Migratieresiduen van contactmaterialen (bv. bisphenol A, …) Procescontaminanten (bv. AA, HA, PAK, …)

Ongewenste stoffen i/d voeding NIET-CARCINOGEEN Drempelwaarde → ADI, TDI CARCINOGEEN → dosis X Hoe risico weergeven ?

Risico-evaluatie carcinogene stoffen: concepten ‘as low as reasonably achievable’ – ALARA ~ hoeveelheid beschikbare gegevens: Threshold of Toxicological Concern (TTC) Pragmatisch, gebaseerd op toxiciteit van gelijkaardige verbindingen Dosis-respons relatie omvang blootsteling (dosis) ↔ ernst / freq effect (respons) (~ dosis, duur, vehiculum, oraal-intraveneus-huid-longen) Margin of exposure (MOE) punt op de dosis-respons curve (bv. BMD, BMDL10, T25) < > 10.000 blootstelling PRIORITISATIE Margin of exposure (MOE)

MOE waarden literatuur

Acrylamide IARC groep 2A vermoedelijk carcinogeen en genotoxisch op natuurlijke wijze gevormd tijdens T van bepaalde vnl. koolhydraatrijke, plantaardige levensmiddelen > 120°C (bakken, roosteren en frituren) ≠ vormingsmechanismen Maillard reactie: Asn + reducerend suiker Mottram et al., 2002

Acrylamide: blootstelling Belgische bevolking = ∑ [AA] LVM x consumptie Probabilistisch, @Risk FAVV monitoring 2002-2007 (+ IRMM data Duitsland) Volwassenen Belgische voedselconsumptiepeiling 2004 (WIV) Kinderen Vlaamse kleuters 2002-2003 (UGent)

Acrylamide: blootstelling Belgische bevolking

Acrylamide: blootstelling Belgische bevolking

Acrylamide: mitigatiescenario’s Duits minimalisatieconcept ↔ toegepast op Belgische data

Acrylamide: mitigatiescenario’s Reductiescenario’s berschreven in de literatuur Bv. asparaginase, reductie T & t, blancheren, NaHCO3…

Acrylamide: Risicokarakterisatie MOE huidige studie blootstelling ≥ 1 µg/kg lg voor 6% volwassenen 30% kleuters hogere blootstelling kleuters: lager lichaamsgewicht + hogere consumptie van o.m. brood en koekjes

Conclusies opdracht industrie om [AA] producten ↓ cfr. CIAA toolbox signaalwaarden = interessant “aansporingsinstrument” sommmige sectoren zijn pro-actief, bij anderen blijven reducerende maatregelen uit MERK OP! Geschat wordt dat > 50% blootstelling te wijten is aan bereide maaltijden (thuis, restaurant, …) consument + catering dragen grote verantwoordelijkheid Evenwichtige & gevarieerde voeding Informeren, voorlichten van industrie & consument

Woord van dank Experten werkgroepen dossiers 2007/09 & 2007/37: V. Baeten (SciCom), P. Daenens (SciCom), B. De Meulenaer (UGent), I. Huybrechts (UGent), A. Huyghebaert (SciCom), G. Maghuin-Rogister (SciCom), F. Mestdagh (UGent), L. Pussemier (SciCom), J. Tytgat (KULeuven), C. Van Peteghem (SciCom), C. Vleminckx (WIV) Het Wetenschappelijk Comité Het Wetenschappelijk secretariaat