Richtlijnen op te volgen bij de detectie of het aantreffen van een weesbron in weesbrongevoelige inrichtingen in de niet-nucleaire sector.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Megaports Initiative te Antwerpen
Advertisements

OPLEIDING IN DE TOEWIJZING VAN WEET U AL WIE UW POTENTIËLE LEIDERS ZIJN?
Financiering en verwijdering van radioactieve afvalstoffen bij weesbrongevoelige inrichtingen.
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
Invoer, doorvoer en uitvoer van radioactieve stoffen
Pascale Rombouts Roparun Evenementen.
Radioactieve stoffen in afval/schroot
Waar kan ik me aan verwachten ?
MUGREG rapporten Individuele en nationale statische en dynamische rapporten Agnes Meulemans & Luc Van Camp Studiedag MUGREG 28 maart 2013.
25/11/2008 Presentatie FANC/Bel V INES Nieuwe manual en evoluties in Belgi ë Caroline van Ertbruggen FANC.
De aanwezigheidsregistratie bij werken in onroerende staat
Final Draft NAM Onshore Instructie DVD Template voor Lokatie Specifieke Instructies.
Interpretatie van artikel 12 ARBIS Beheer van wijzigingen VAN WONTERGHEM Frederik - FANC VAN DEN BERGHE Yves - Bel V.
Stakeholders meeting « Weesbronnen » – Gebeurtenis Duferco 07 februari 20121/9 Besmettingsincident van de installaties van Duferco La Louvière Produits.
24/06/ Toezicht op het grondgebied en natuurlijke straling.
… Ioniserende straling !!
Wat is het Megaports Initiative en wat zijn de doelstellingen?
Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
Werken aan elektrische installaties.
Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
STAKEHOLDERSOVERLEG KB betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen, en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
Het FANC is ISO 9001:2000 gecertifieerd – l’AFCN est certifiée ISO 9001:2000 Formulieren Martine Liebens Expert Invoer & Vervoer Registratieformulier Aanvraagformulieren.
In de praktijk … Theoretische oefeningen: oefening 1  6
24/06/ Dienst IANBI.. 24/06/ Dienst NBI. De dienst NBI vergunt en inspecteert nucleaire, industriële installaties. In het Brussels Hoodstedelijk.
Meetapparatuur voor radioactiviteit
Informatievergadering betreffende het nieuw Koninklijk Besluit voor wat betreft de bepalingen voor de invoer, de doorvoer en de uitvoer van radioactieve.
GLOBALE AANPAK VAN DE WEESBRONPROBLEMATIEK
Stralingsbescherming en natuurlijke radioactiviteit: NORM industrieën, luchtvaart en radon Art. 4 ARBIS “Beroepsactiviteiten waarbij natuurlijke stralingsbronnen.
WAT KAN IK VERWACHTEN ? Radioactieve bronnen en stoffen die bij het afval en het schroot (kunnen) worden gedetecteerd.
… Ioniserende straling !!
Hoe een aanvraag voor het bekomen van een certificaat voor de export van producten bestemd voor diervoeding indienen via internet? 1. Het geschikte certificaat.
Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
25/11/08 Presentatie FANC/Bel V De samenwerking FANC – Bel V in de praktijk Manfred Schrauben FANC Frédéric Schmitz Bel-V.
Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
& STAGEREGISTRATIE INFOSESSIE STAGE
MedMec 04 Engagement The Game Called Life
WAAKZAAMHEID VOOR RADIOACTIVITEIT
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
ZW : trillingen 6 WW.
METEOR-SERVER.
Ronde tafel: ▫ Naam + 1 of 2 zinnen onderwerp (werktitel) Vragen: ▫ Iemand die zijn promotor/copromotor nog niet kent? TO DO: ▫ Masterproefovereenkomst.
1 Stappenplan gemeentelijke volksraadpleging Arthur De Decker, ervaringsdeskundige Januari 2006.
Wachtdienstregeling.
Overleg Meetporten - 20 juni Daan Van Der Meersch1/9 ALARMDREMPEL Te streng of behouden? Overleg Meetpoorten / Concertation Portiques 20/06/2014.
Overlegvergadering Inleiding
van medische oorsprong
11 Overlegvergadering Een kijk op de toekomst Katleen De Wilde (deskundige/inspecteur FANC)
Brussel-Energie Uw afval, een bron van hernieuwbare energie.
Radioactiviteitsmetingen
1/x WEESBRONPROBLEMATIEK Algemeen kader en aanpak.
20/06/20141 FANC - Overleg meetpoorten OVMB Inleiding: Beschrijving activiteiten OVMB  OVMB heeft 3 hoofdactiviteiten: Uitbaten van een categorie.
KB’s van 9 en 19 maart Lichte ongevallen Bijscholing hulpverleners
11 Overlegvergadering FANC - Uitbaters van een meetpoort.
Afschakelplan Infoavond elektriciteitsschaarste.
Richtlijnen op te volgen bij de detectie of het aantreffen van een weesbron in weesbrongevoelige inrichtingen in de niet-nucleaire sector.
YOUR REPUTATION IS MINE. NL FR EN. Vaak stellen we vast dat zowel bij broncontainers als bij bronkoffers (=oververpakking) de labels beschadigd, onleesbaar.
Presentatie onderzoeken binnenluchtkwaliteit op VO-scholen.
Contracteren met Algemene Voorwaarden
IDDINK BOEKENSERVICE.
Terecht op de praktijk het blauwe boekje voor de dierenartsassistente
WEESBRONPROBLEMATIEK
Radioactiviteitsmetingen
Richtlijnen op te volgen bij de detectie of het aantreffen van een weesbron in weesbrongevoelige inrichtingen in de niet-nucleaire sector.
Stralingsbescherming deskundigheidsniveau 5
Proces Opnames analyse
Proefexamen uitwerking open vragen Frits Pleiter
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen
Hout uit Letland en de puntbronbenadering - beide in de open haard?
Melding en verslaggeving van significante gebeurtenissen
K.B. van 29/05/2018 : Veiligheidsvoorschriften voor de kerninstallaties voor wat betreft de opslaginstallaties van verbruikte kernbrandstof en van colli.
Transcript van de presentatie:

Richtlijnen op te volgen bij de detectie of het aantreffen van een weesbron in weesbrongevoelige inrichtingen in de niet-nucleaire sector

De interventie

Definitie drempels Analyse van het signaal van de meetpoort (tellen per seconde –cps) Alarmdrempel (meetpoort) : 5 σ (max) Waarschuwingsdrempel : 20 x achtergrond Actiedrempel ( homogene verdeling / natuurlijke radioactiviteit) : 2 x achtergrond

Definitie drempels

ALARM!!

Analyse waarschuwingsdrempel Waarschuwingsdrempel (20 x achtergrond) overschreden BEROEP DOEN OP ERKENDE DESKUNDIGE

Gelokaliseerd of homogeen? Analyse signaal Gelokaliseerd of homogeen?

Homogeen alarm Meestal natuurlijke radioactiviteit. Vb.: vuurvaste stenen, industrieel afval, slib van waterzuiveringsstations , …. Homogene, verdeling van de radioactiviteit in de lading (het dosisdebiet is overal hetzelfde) Als de aard van het probleem gekend is EN het poortsignaal (cps) lager dan de actiedrempel : aanvaarden

Homogeen alarm Aard van het probleem niet gekend is OF het poortsignaal (cps) hoger dan de actiedrempel : meting van het dosisdebiet! Het voertuig geleidelijk benaderen als > 5µSv/h !! : stop en erkende deskundige oproepen Als overal op de wand van voertuig < 5µSv/u : de uitbater mag zelf de interventie uitvoeren

Homogeen alarm Terug naar afzender ? NEEN ENKEL en ALLEEN als = Lading uit buitenland (na akkoord FANC) Lading van ziekenhuis Afzender bezit een meetpoort die geregistreerd is bij het FANC NOOIT als dosisdebiet > 5µSv/u !

Homogeen alarm

Langlevende radionucliden Homogeen alarm Langlevende radionucliden opslag indien mogelijk in container of opslaglokaal karakterisatie door erkende deskundige voorstel tot beslissing wordt voorgelegd aan FANC FANC neemt beslissing

Homogeen alarm CONTROLE OP BESMETTINGEN: Na de lading te hebben afgezonderd: vrachtwagen opnieuw door de poort laten passeren Verifiëren of de beschermkledij niet besmet is (contaminatie meter) Indien geen contaminatie meter ter beschikking: beschermkledij in het vat tesamen met de opgeslagen afvalstoffen opbergen om later ook af te voeren

Homogeen alarm Aangifteformulier op website (www.fanc.fgov.be) of via wizard Te mailen naar radioactivity@fanc.fgov.be Trimestriële lijst van alle homogene alarmen (= + deze onder de actiedrempel)

Gelokaliseerd of homogeen? Analyse signaal Gelokaliseerd of homogeen?

1. Meting van het dosisdebiet Gelokaliseerd alarm 1. Meting van het dosisdebiet Het voertuig geleidelijk benaderen als > 5µSv/h !! : stop en erkende deskundige oproepen Als overal op de wand van voertuig < 5µSv/h : de uitbater mag zelf de interventie uitvoeren 2. Bepaling van het isotoop Spectrometer! Indien I-131, Tc-99m, Ga-67, Tl-201, In-111 EN N<5 keer de achtergrond  AANVAARDEN!

2. Bepaling van het isotoop Gelokaliseerd alarm 2. Bepaling van het isotoop

Gelokaliseerd alarm Terug naar afzender ? NEEN ENKEL en ALLEEN als = Lading uit buitenland (na akkoord FANC) Lading van ziekenhuis Afzender bezit een meetpoort die geregistreerd is bij het FANC NOOIT als dosisdebiet > 5µSv/u !

Gelokaliseerd alarm

3.Opsporen en lokaliseren van een bron (1) Gelokaliseerd alarm 3.Opsporen en lokaliseren van een bron (1) Lokaliseren : scintillatorteller of radiameter Continue opvolging van het dosisdebiet (radiameter / persoonsdosimeter) Dragen van gepaste beschermkledij

3.Opsporen en lokaliseren van een bron (2) Gelokaliseerd alarm 3.Opsporen en lokaliseren van een bron (2) Als dosisdebiet > 20µSv/h (op borsthoogte) : STOP ! → erkende deskundige oproepen Als dosisdebiet op 10cm van de bron > 500µSv/h: STOP ! → erkende deskundige oproepen Als dosisdebiet < 20µSv/h → overgaan tot afzonderen van de bron

Gelokaliseerd alarm Tijdelijke stockage op de site is toegestaan De afvalstoffen opslaan in een vat (met het radioactiviteitssymbool duidelijk aangebracht!) + vat in een af te sluiten lokaal (dosislimiet) Inventaris van opgeslagen materiaal bijhouden

Vervalstockage tot nagenoeg volledig verval Gelokaliseerd alarm Medische isotopen Vervalstockage tot nagenoeg volledig verval Langlevende isotopen Afvoer via NIRAS

Gelokaliseerd alarm Indien: Dosistempo aan buitenwand < 1µSv/h (0,5µSV/h indien het permanent bezette werkplaats betreft) Dosistempo binnen het lokaal < 100µSv/h (gemeten ter hoogte van de borst)  Beroep doen op een erkende deskundige om afvoer via NIRAS te regelen

Gelokaliseerd alarm CONTROLE OP BESMETTINGEN: Na de bron (lading) te hebben afgezonderd: vrachtwagen met de resterende lading opnieuw door de poort laten passeren Verifiëren of de beschermkledij niet besmet is (contaminatie meter) Indien geen contaminatie meter ter beschikking: beschermkledij in het vat tesamen met de opgeslagen afvalstoffen opbergen om later ook af te voeren

Gelokaliseerd alarm AANGIFTE Aangifteformulier op website (www.fanc.fgov.be) of via wizard Te mailen naar radioactivity@fanc.fgov.be

Register van radioactieve stoffen Inventaris van alle aanwezige radioactieve stoffen op site (standaardformulier op www.fanc.fgov.be) Te mailen naar radioactivity@fanc.fgov.be, elk jaar voor 1 oktober of online via www.surveymonkey.com/s/Inventory-FANC 

Wanneer zelf interveneren na een alarm? FILM Wanneer zelf interveneren na een alarm?