Onderwerpsverkenning

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Emeritus Professor Philip G. Zimbardo Geboren : 1933 in New York Internationale stem en gezicht van hedendaagse Amerikaanse psychologie Sinds 1968:
Advertisements

Rekenproblemen en Dyscalculie
Dyscalculie Asli PEHLIVAN.
Lotte Van Dyck Tom Walgraeve
Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
1e Bachelor Toegepaste Psychologie A
Over Klinische psychologie en ‘abnormaal’ gedrag
Oorsprong Het competentiemodel ontstond in het Pedagogisch Instituut Amsterdam /Duivendrecht. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor delinquente jongeren,
Angst en angststoornissen
Politieke begrippen voor beginners Lynn De Man. Inhoudstafel O Schrijvers O Het boek O De hoofdstukken O Inhoud tekst O Begripsomschrijving O Besluit.
Psychiatrische stoornissen bij patiënten met een lichamelijke aandoening Hanne Claeys.
VAKPRESENTATIE 25 NOVEMBER
4 c-id symposium Utrecht 12 april 2013
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Verstandelijke beperking
Presentatie contactpersomemnetwerk
Rekenproblemen en Dyscalculie
VERBAND MET CREATIVITEIT:
1 Hoe meer psychotherapie, hoe beter… of anders: Voorlopig beperking psychotherapie…  Dr. Jan J.V. Busschbach  PTC De Viersprong, Erasmus MC, Rotterdam,
7 maart  Die zich uitdrukt door ‘signs and symptoms’ in ‘mind and body’ (Organon: af. 6, 8, 11, 14, 22)  Deze expressies zijn het enige wat ziek.
Voorlichtingsavond groep 3
Auteur: Wilmar Schaufeli Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum.
Autisme Spectrum Stoornissen
Psychotherapie bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperking (Richard vuijk) Aline Vanneste 1BaO B2.2.
Emilia Dejager, 1BATP B1 Pervasieve ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking de Bildt, A., Kraijer, D.
Deel 2: Ethiologie van verstandelijke beperking
Verstandelijke beperking
Ontwikkelingen in de genetische diagnostiek van verstandelijke beperking Maya Wauters 1BaO B2.
Deel 1: Definitie, geschiedenis en prevalentie
Wat met psychische stoornissen op school?
Verstandelijke beperking
Gedragsproblemen bij mensen met een beperking.
Overzicht ViP’s* ViP-1: structuur 1
Herstelondersteunende zorg en presentie
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 3 Marie-Joze van Raak
De domeinen & Niveau bij ABB.
Kind in ontwikkeling B Gedrag vs. Gedachten Dagindeling:
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl med
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
Paulien Verschoren Groep psychische stoornissen 1BaOC4
Gezondheidszorg Patiëntveiligheid bezien vanuit de psycholoog Resultaten van een onderzoek onder leden van het NIP Dr. Udo Nabitz, bestuur NIP 24 september.
Ontwikkeling van motoriek, executieve functies en taal bij jonge kinderen met en zonder ontwikkelingsproblemen: een onderzoek naar de invloed van individuele.
Functioneel | Herstel Een visie vanuit de psychische gezondheidszorg Jaap van der Stel – Lector GGz – Hogeschool Leiden.
Richtlijnen en principes Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz-psychologe.
ADHD Hoe gaat het nu en hoe willen we het straks in Almere?
Psychiatrische intensieve behandeling voor autisme of Het PIBA-model Embregts P. en Nieuwenhuijzen M. (2008) Boek: Begeleiding van kinderen en jongeren.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Verstandelijke beperking Door Matthias Mievis. Inleiding  Verstandelijke beperking: vormen en definities  VB en intelligentiebepaling  VB en het bepalen.
Neem de tijd… Sara Bloemers Heike Wisse. Programma Voorstellen in groepjes Grondhouding Achtergrond en NTS Een aantal patiënten melden zich… Wat ga je.
SADAN HOOFDOPDRACHT SYNTHESE BASISARTIKEL Cynthia van Acker 1 BaTP B1.
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
Inleiding in de Psychopathologie
Forensische Psychopathologie
© UNIEK IN DE KLAS.
Gedragsproblemen en stoornissen
Overdracht Opleiding (v 1.0)
Inleiding in de Psychopathologie
Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
Kenniskring jobcoaching SBCM
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
Gedragsproblemen en stoornissen
Gedragsproblemen en stoornissen
Gedragsproblemen en stoornissen
Transcript van de presentatie:

Onderwerpsverkenning Mensen met een verstandelijke beperking Verheye Gwendoline 1 Ba SW c Vak: ICT

Handboek klinische ontwikkelingspsychologie Auteur: Petrus Johannes Maria Prins (1948-); Caroline Braet Jaar: 2008

Hoofdstuk 18: Verstandelijke beperking Geschreven door Albert Ponsioen en Jan Plas Hebben andere boeken geschreven ook.

Bespreking tekst Duidelijk en logische structuur van de tekst.  Handboek: studenten moeten hieruit leren. Verschillende hoofdstukken, wel geen inhoudstabel. Geen doorlopende tekst  makkelijk om te lezen.

Referenties worden gemaakt in de tekst zelf. zeer kort, alleen auteur en jaartal vb. Deze beperkingen vinden hun ontstaan voor het achttiende levensjaar. (Luckasson e.a. 2002) Een zeer uitgebreide bronnenlijst achteraan. vb. Aalsvoort, G.M. van der (2000). De ontwikkeling van kinderen. In G.M. van der Aalsvoort & A.J.J.M. Ruijssenaars (Red.), Jonge risicokinderen. Achtergronden, onderkenning, aanpak en praktijk. Rotterdam: Lemniscaat

In de tekst zitten er ook een aantal tabellen. Deze zijn zeer makkelijk te begrijpen Onder iedere tabel staat de bron Iedere tabel is genummerd.

Aanbevolen literatuur   Cranenburgh, B. van (2004). Neurorevalidatie. Uitgangspunten voor therapie en training na hersenbeschadiging. Maassen: Elsevier Gezondheidszorg. Didden, R. (2006). In perspectief. Gedragsproblemen, psychiatrische stoornissen en lichte verstandelijke beperking. Houten: Bohn Stafeu Van Loghum Stor, P. & Storsbergen, H. (2006). Onveilig gehecht of een hechtingsstoornis. Het onderkennen van hechtingsproblematiek bij mensen met een verstandelijke beperking. Utrecht: LKNG/NIWZ Zorg/ Uitgeverij Lemma BV.

Organisaties betrokken bij het thema Activiteitencentrum de Rinkel in Tielt. Beschutte werkplaats ‘de waak’ in kuurne Dagcentrum ‘de regenboog’ in Kuurne Westlandia De pelgrim Den ommeloop www.desocialekaart.be

Moeilijke woorden en definities Een verstandelijke beperking: Mentale retardatie is een beperking die gekenmerkt wordt door significante tekortkomingen in zowel intellectueel functioneren als in adaptief gedrag, zoals tot uitdrukking komt in conceptuele, sociale en praktische adaptieve vaardigheden. Deze beperkingen vinden hun ontstaan voor het achttiende levensjaar. AAIDD: American association on intellectual and developmental retardation Intelligentiebepaling Van groot belang voor VB-kinderen blijft nog steeds een deugdelijke intelligentiebepaling. Kennis van het niveau is niet alleen cruciaal voor een goed begrip van de mogelijkheden van de cliënt, maar ook van het niveau waarop de cliënt kan aangesproken worden. Er zijn verschillende testen, maar ze verschillen in de mate waarin de aangeleerde kennis en vaardigheden gebruikgemaakt moeten worden. De IQ test is de meestgebruikte test van allemaal. Meestal is er een combinatie van de “Wechsler intelligence scale for children” en de “Wechsler adult intelligence scale”. Men mag een IQ-score niet als een eenduidige, betrouwbare, valide en stabiele maat voor intelligentie beschouwen.

Specifieke cognitieve functies: Cognitieve functies zijn het geheugen, de aandacht, de taal, de logica, het ruimtelijk inzicht enzovoort. Dankzij deze cognitieve functies kunnen we bijvoorbeeld een route uitstippelen, een telefoonnummer onthouden, een gezicht herkennen, hoofdrekenen, autorijden, pianospelen of gewoon lezen! http://geheugen.plusmagazine.rnews.be/brein/cognitieve-functies.html Comorbide psychopathologie Psychopathologie is de leer van de psychische ziekte (geestelijk en psychologisch) of lijden of van de handelingen en ervaringen die kunnen wijzen op een psychische ziekte of handicap. Psychopathologie is een deelgebied van de psychologie en de psychiatrie. Waar de ziekte vooral de persoon betreft, kan het lijden op de persoon zelf en/of op de omgeving betrekking hebben. De psychopathologie is een wetenschap die aan de basis ligt van behandelingen waarvan de psychotherapie een voorbeeld is. Het is deels ook een beschrijvende of descriptieve wetenschap van psychische ziektebeelden. Comorbiditeit is het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen of aandoeningen bij een patiënt. Dit gebeurt in het algemeen met het gelijktijdig hebben van lichamelijke, geestelijke en vaak de daaropvolgende sociale problemen bij een persoon.