PA3 Kust- en overgangswateren in het ISGD van de Schelde.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Michiel Costers FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu - BAPCOC SPF Santé publique, Sécurité de la chaîne alimentaire et Environnement.
Advertisements

Landelijke basis verdrogingsmonitoring
Sarah Carpentier Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck
HABITAT analyse instrument voor ecologische effectstudies
Samenwerking binnen Nederland: DELTARES en IMARES bundelen hun kennis Mark van Koningsveld Mindert de Vries (DELTARES - WL|Delft Hydraulics)
Internationale Scheldecommissie Jean Pauwels
Een werkplan om de uitvoering af te stemmen : van de tweede KRW-fase van de richtlijn beheer overstromingsrisico’s van de aanpassing aan klimaatverandering.
Op 23 september 2011 nam de Vlaamse Regering akte van de conceptnota “open data”. De conceptnota schetst de beleidscontext en het regelgevend kader voor.
Een gestructureerde manier van rapporteren en analyseren
RYCKEVELDE 12 NOVEMBER 2009 Comenius Monitoring Day EUROPESE UITWISSELINGEN PEDAGOGISCHE IMPACT DOELSTELLINGENRESULTATEN 12/11/20091 Comenius Monitoring.
Europese Kaderrichtlijn Water WATERKWALITEITSOPGAVE
Kwaliteit van de Zenne stroomafwaarts RWZI Brussel Noord Thierry Warmoes - Afdeling Rapportering Waterjanuari 2012 m.m.v. Bram Haspeslagh.
Nieuwe meetvoorwaarden voor stookinstallaties, stationaire motoren en gasturbines 11 juni 2004 Peter Meulepas
Maarten De Groote - Vlaams Energieagentschap
PA7b overstromingen overzicht activiteiten Richtlijn 2007/06/EG Context: Plenaire vergadering, Brussel, 12 december 2007 D.8.1.c De plenaire vergadering.
Conferentie Paramaribo 23 mei 2008 HOE GEZOND IS SURINAME? Dr André Weel, bedrijfsarts en epidemioloog.
Cellule Environnement – Santé / Cel Leefmilieu – Gezondheid / Zelle Umwelt- Gesundheit 1 De werkzaamheden van het NEHAP Catherine Bouland Themaochtend.
FOD Volksgezondheid, Veiligheid vd Voedselketen en Leefmilieu Directoraat-General Leefmilieu 1 Selectie Potentiële Habitatrichtlijngebieden in BNZ  De.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
Netwerking & Organisatieontwikkeling
Inhoudsopgave Aanleiding De Nationale Adaptatiestrategie (NAS)
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Inleiding herziening richtlijn brandstofkwaliteit 98/70/EG CCIM- stakeholderoverleg.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 EURO VI - norm voor zware voertuigen Voorstel van verordening van de raad en het parlement.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Pilot-studie KRW conceptuele modellen
Departement Werk en Sociale Economie Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Conferentie “Jong in de stad”- Mechelen,
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
“Betere waterkwaliteit, een schone taak” -Presentatie Zomernota 2006-
Doelafleiding Marcel van den Berg.
SGBP3: doelafleiding voor het eggie “Een haalbare en betaalbare stip op de horizon” Wim Twisk & Gert van Ee.
Eutrofiëring van de Nederlandse kust- en overgangswateren
Emissieregistratie in stroomgebiedbeheerplannen
ScaldWIN, een project voor een betere waterkwaliteit.
PA3: Toestand kust- en overgangswateren
24/10/2006 Grondwater - PA5 (vroeger P08) Philippe Meus Direction générale des Ressources Naturelles et de l’Environnement (DGRNE) Slotseminarie Mechelen.
1 De kaderrichtlijn Water in uitvoering versneld door het pilootproject Scaldit Veronique Van Den Langenbergh Projectcoördinator Scaldit Plenaire vergadering.
1 Project PA4: goede toestand/goed potentieel zoet oppervlaktewater Plenaire vergadering ISC 2007 Brussel Door trekker Eric Lacasse.
1 De kaderrichtlijn Water in uitvoering, versneld door het pilootproject Scaldit Veronique Van Den Langenbergh Projectcoördinator Scaldit Plenaire vergadering.
Qualité des eaux de l ’Escaut en 2006 Réseau de Mesures Homogène Waterkwaliteit Schelde in 2006 Homogeen Meetnet.
1 Coordinatie van maatregelenprogramma’s PA6 Plenaire vergadering
Welke doelstellingen bij een BO? Pagina Welke soorten doelstellingen bij de opmaak van een beheersovereenkomst ? Directiecomité FOD WASO 28.
OVERZICHT PRESENTATIE
Emissie-inventaris water en Waterkwaliteitsmodellering
5 oktober Watergebruik/waterbeheer en de gevolgen van de klimaatsveranderingen Korte terugblik op resultaten middag dr. Mathijs Kok van het bureau HKV.
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu 1 Integratie van biodiversiteit in EMAS 2nd Stakeholders Dialogue EMAS 4 oktober 2011.
Datagestuurde handhaving :
Lenvis: ideeën van gebruikers Efrath Silver.
Overleg Meetporten - 20 juni Daan Van Der Meersch1/9 ALARMDREMPEL Te streng of behouden? Overleg Meetpoorten / Concertation Portiques 20/06/2014.
Ronde Tafel “Landbouw en Ontwikkeling: coherentie in het beleid” 14 februari 2008 EU Coherence Programme.
Een andere waterkwaliteit 1 Een andere waterkwaliteit, de cijfers over de trends.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
29 november 2007 Protocol Toetsen en Beoordelen Onderdeel CHEMIE.
Projectgroep: Gender en onderwijs. Actieplan 2014 Organisatie van de jaarlijkse conferentie rond “Gender mainstreaming in education”  concrete en praktische.
1. 2 Aanpak gedocumenteerde organisatiebeheersing IAVA Netwerk Organisatiebeheersing 27/10/2009.
1 Conceptuele modellen – Pilot grondwaterlichaam Zand-Maas WORKSHOP 3 maart 2010 Marcel van Uden, provincie Noord-Brabant.
1 januari 2008 Regio-overleg Emissie Registratie KRW proces: terug- en vooruitblik Sacha de Rijk 2 juli 2009.
IHW-netwerkdag 2015 Hartelijk welkom!. Opening Voorstellen dagvoorzitter: Diederik van der Molen, ministerie van Infrastructuur en Milieu Programma IHW-netwerkdag.
Start jaar Vissennetwerk! 40 bijeenkomsten 40 thema’s.
Vooruitblik op het Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie inzake Leefmilieu Marjan Decroos Vlaams milieu- en energieattaché – Afdeling Internationaal.
Voorstel voor nieuwe verordening LIFE-programma EU financiering voor milieu en klimaatactie Publ. 12 December 2011.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 9de COP Biodiversiteitsverdrag Bonn, 19 – 30 Mei 2008 Belang voor uitvoering van het.
6 oktober 2016 Winnet stedelijk water Stand van zaken 6 oktober 2016 Werkgroep stedelijk water Winnet.
Stakeholder-consultatie: Arbitrage in het EU-handelsbeleid
Van systeemanalyse naar doelen
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Risico- en crisiscommunicatie in tijden van en
Meetnet waterkwaliteit
Initiatieven van de Belgische federale overheid
11 juni 2004 Peter Meulepas Nieuwe meetvoorwaarden voor stookinstallaties, stationaire motoren en gasturbines 11 juni 2004 Peter.
Transcript van de presentatie:

PA3 Kust- en overgangswateren in het ISGD van de Schelde

Doelstellingen PA3 Aangrenzende kust- en overgangswateren (zout, brak) van hetzelfde type Aangrenzende kust- en overgangswateren (zout, brak) van hetzelfde type Informatie-uitwisseling/vergelijking mbt methodes ter bepaling van de chemische en ecologische toestand Informatie-uitwisseling/vergelijking mbt methodes ter bepaling van de chemische en ecologische toestand Evaluatie van de kwaliteitsverbetering tgv de basis- en aanvullende maatregelen Evaluatie van de kwaliteitsverbetering tgv de basis- en aanvullende maatregelen Coördinatie beschrijven mbt aanduiding SVWL, milieudoelstellingen, meetnetten en uitzonderingsbepalingen Coördinatie beschrijven mbt aanduiding SVWL, milieudoelstellingen, meetnetten en uitzonderingsbepalingen

Producten PA3 Rapport A: Europees vastgelegde milieukwaliteitsstandaarden ter bepaling van de chemische en ecologische toestand in KW en OW voor de KRW Rapport A: Europees vastgelegde milieukwaliteitsstandaarden ter bepaling van de chemische en ecologische toestand in KW en OW voor de KRW Rapport B: Bepaling van de chemische en ecologische toestand in KW en OW op nationaal niveau voor de KRW Rapport B: Bepaling van de chemische en ecologische toestand in KW en OW op nationaal niveau voor de KRW Rapport C: Monitoring Rapport C: Monitoring Rapport D: Evolutie van de waterkwaliteit Rapport D: Evolutie van de waterkwaliteit

Rapport A: Europees vastgelegde milieukwaliteitsstandaarden ter bepaling van de chemische en ecologische toestand in KW en OW voor de KRW Samenvatting van 1) de resultaten van de internationale intercalibratie-oefening voor de biologische kwaliteitselementen ter bepaling van de ET en 2) de Europese milieukwaliteits- normen ter bepaling van de CT (OSPAR- normen voor de Scheldespecifieke stoffen) Samenvatting van 1) de resultaten van de internationale intercalibratie-oefening voor de biologische kwaliteitselementen ter bepaling van de ET en 2) de Europese milieukwaliteits- normen ter bepaling van de CT (OSPAR- normen voor de Scheldespecifieke stoffen)

Rapport A: Europees vastgelegde milieukwaliteitsstandaarden ter bepaling van de chemische en ecologische toestand in KW en OW voor de KRW Discussiepunten mbt de bepaling van de chemische toestand (vb. matrix, detectielimieten, geselecteerde stoffen) Discussiepunten mbt de bepaling van de chemische toestand (vb. matrix, detectielimieten, geselecteerde stoffen) Discussiepunten mbt de bepaling van de ecologische toestand (vb. chl-a en Phaeocystis metrieken ) Discussiepunten mbt de bepaling van de ecologische toestand (vb. chl-a en Phaeocystis metrieken ) Conclusies over de vergelijkbaarheid van de nationale systemen (vb. macrobenthos) Conclusies over de vergelijkbaarheid van de nationale systemen (vb. macrobenthos)

Rapport B: Bepaling van de chemische en ecologische toestand in KW en OW op nationaal niveau voor de KRW Vergelijking van de beschrijvingen van de goede toestand en van het maximum potentieel die nationaal opgemaakt zijn voor de gemeenschappelijke/vergelijkbare watermassa’s Vergelijking van de beschrijvingen van de goede toestand en van het maximum potentieel die nationaal opgemaakt zijn voor de gemeenschappelijke/vergelijkbare watermassa’s

Rapport B: Bepaling van de chemische en ecologische toestand in KW en OW op nationaal niveau voor de KRW Na te streven goede chemische en ecologische toestand Na te streven goede chemische en ecologische toestand CT: nationale of EU normenCT: nationale of EU normen ET: nationale of IC classificatiesET: nationale of IC classificaties Huidige ( ) chemische en ecologische toestand obv de gebruikte methodes Huidige ( ) chemische en ecologische toestand obv de gebruikte methodes Vergelijkende tabellen Vergelijkende tabellen

Rapport C: Monitoring Samenvatting van de belangrijke elementen van de monitoringsprogramma’s en mogelijkheden van coördinatie Samenvatting van de belangrijke elementen van de monitoringsprogramma’s en mogelijkheden van coördinatie Huidige en geplande monitoringsstrategieën Huidige en geplande monitoringsstrategieën Uitdagingen en knelpunten voor coördinatie Uitdagingen en knelpunten voor coördinatie Bestaande coördinatie voor oppervlakwater Bestaande coördinatie voor oppervlakwater Bestaande coördinatie voor KW en OW Bestaande coördinatie voor KW en OW

Rapport D: Evolutie van de waterkwaliteit Samenvatting van de verwachte verbetering van de waterkwaliteit tgv de voorgestelde basis- en aanvullende maatregelen Samenvatting van de verwachte verbetering van de waterkwaliteit tgv de voorgestelde basis- en aanvullende maatregelen Internationaal overeengekomen maatregelen Internationaal overeengekomen maatregelen Voorgestelde basis- en aanvullende maatregelen voor de KRW Voorgestelde basis- en aanvullende maatregelen voor de KRW Verwachte verbetering van de waterkwaliteit Verwachte verbetering van de waterkwaliteit Case-studies: zwemwaterrichtlijn, OSPAR EUC Case-studies: zwemwaterrichtlijn, OSPAR EUC

Leen Maes Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Directoraat Generaal Leefmilieu Dienst Marien Milieu Victor Hortaplein 40, box 10 B-1060 Brussel Tel.: + 32 (0) Fax: + 32 (0)