Homogene productie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Break-even-analyse oftewel “quitte spelen”
Advertisements

Heterogene productie Stukproductie Bouw/diensten/maatwerk
H1 Kosten Kostprijs bevat alleen de toegestane kosten per eenheid product. Achteraf vergelijk je de toegestane kosten met de werkelijke kosten= efficiëntie.
H 27: Kostprijs bij homogene productie.
EMZ2 H1 De functionele indeling
H 28: Nacalculatie bij homogene productie
A: korte (basale) herhaling H 27
H 22: Brutowinstopslagmethode
Brutowinstopslagmethode
kosten break-even-analyse grafisch
Nettowinstopslagmethode
Welkom H3b 12 maart Studiewijzer Nog maar 3 lessen te gaan en een laatste proefwerk! WeekLes Week 10: 5 maartT/m opdr. 31 Week 11: maartT/m.
PRINCIPES VAN BEDRIJFSECONOMIE HOOFDSTUK 6 COST ACCOUNTING.
A5 Management & Organisatie
13.1 Budgettering Ondernemingsplan: Planning als prognose:
Hoofdstuk 11 Kostenstructuur.
Projectwijzer 1 H3 Kostprijs en kosten Middenkader Engineering.
H12 Kostencalculaties.
5.1 Hoeveel kost dat? Afzet is het aantal producten dat een bedrijf verkoopt. Vermenigvuldig je de afzet met de verkoopprijs (excl. btw) dan weet je wat.
Budgetteren H3 Verschillenanalyse Filiaalmanager.
Bedrijfseconomie H3 Omzet en marge Junior accountmanager.
Kosten en break-even Filiaalmanager
Financiering H3 Verschillenanalyse Logistiek supervisor.
Balans per (na afschrijving en winstverdeling)
Retaileconomie hoofdstuk 1, paragraaf 1.7
Hoofdstuk 2.
Break-even analyse Hoeveel moet ik minimaal produceren om geen verlies te maken?= p.
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Winstberekening Belangrijk PROGRAMMA:
 Drie soorten opgaven: ◦ vanuit de prijs exclusief btw ◦ vanuit een btw-bedrag ◦ vanuit de prijs inclusief btw.
Les: Ondernemings plan 2. LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
TO = P*Q TO = 8q TO = Totale opbrengst q = hoeveelheid 8 = de prijs qTO
E. v. Kooten / L. El Hannouchi 11 februari 2011 /© Bedrijfseconomie voor de horeca 4.1 t/m 4.4 Bedrijfseconomie Horeca deel 1 Hoofdstuk 4 Constante en.
Planning en Budgettering Update 2011 Ellen van Kooten & Laila el Hannouchi Bec
Bedrijfseconomie voor de horeca deel t/m 4.6 Financieel Management Hoofdstuk 4 Bezettingsresultaat en bedrijfsresultaat.
LES 2 Huiswerk was: Werkbladen tot en met pagina 4 M&O hoofdstuk 9, opgave 1-2.
Hoofdstuk 9 M&O JUNI 2016 H3. Wat gaan we doen? - Hoofdstuk 9 M&O - Introductievragen - Uitleg / aantekeningen - Sommen maken.
Kostprijs berekening bij meerdere soorten producten: Heezen Pf 5.4
Constante kosten / variabele kosten. Ondernemer zijn Waarom ben je ondernemer? Om geld te kunnen verdienen. Voordat je kunt beginnen: Ga je:
Financiering Hoofdstuk 3 Verschillenanalyse. Inhoud 1 Het resultaat van een onderneming berekenen 2 Begrotingen en budgetten 3 Verschillenanalyse 4 Financiële.
Peter van den Brink Guido Kool
3.1 PRODUCTIE.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Hft 2 Totale Kosten TK MODULE MARKT.
Productie onderneming
Hoofdstuk 11 De Break-Even Afzet (BEA) Les
Hoofdstuk 9 M&O + in groepjes Havo3 iPad.
Wat zijn constante kosten? Wat zijn variabele kosten?
Break-even-analyse oftewel “quitte spelen”
Economie Vraag & aanbod : winst voor hoeveelheidsaanpassers
Journaliseren.
Begroten & Budgetteren
Examenopgave Havo M&O opgave 3
Hoofdstuk 27 t/m 31 Kostprijsberekening in industriële ondernemingen
Huiswerk: Hoofdstuk 11 m&o boek, opgave 1 Oefenopgave 2 (stencil)
Welkom 8 mei 2018.
Break-Even Hoofdstuk 11 M&O.
H5 Kostencalculaties 5.1 t/m 5.3.
Hoofdstuk Break-evenpoint
Bedrijfseconomie H3 Break-even Junior accountmanager.
Financieel 1.
Planning en Budgettering
Vakman ondernemer – Financieel plan
Financiering en inkoop
Financieel 1.
Financieel 2.
Hoofdstuk 9 LES 2 Huiswerk was: Werkbladen tot en met pagina 5
Afzet is hetzelfde als de verkochte hoeveelheid
Extra uitleg H4 Domein Markten
Budgetteren H3 Verschillenanalyse Ondernemer detailhandel.
Coördineren logistiek proces
Transcript van de presentatie:

Homogene productie

Verkoopprijs Fabricagekostprijs + commerciële kosten + winstopslag + btw (CK/Np + VK/Bp) (CK/Na + VK/Ba) Np = Normale productie Ba = Begrote afzet Voor de variabele kosten pak je de standaardhoeveelheid x de standaardprijs.

Voorcalculatorisch resultaat Verwacht verkoopresultaat afzet x winstopslag efficiency res. +/- Verwacht budgetresultaat prijs res. Voorcalculatorisch resultaat bezettings res. Budgetresultaat = normale kosten – begrote kosten. Vooraf bijna altijd alleen maar bezettingsresultaat op constante kosten Bezettingsresultaat Fabricagekosten (Bp – Np) x Cs/Np Bezettingsresultaat commerciële kosten (Ba – Na) x Cs/Na

Nacalculatorisch resultaat werkelijk verkoopresultaat werkelijke afzet x winstopslag +/- werkelijk budgetresultaat nacalculatorisch resultaat Budgetresultaat kan op drie niveaus Werkelijke afzet x kostprijs – werkelijke kosten bij de afzet. Met kostenbudget voor CK en voor VK Bezettingsres. , prijsres. en efficiencyres.

Budgetresultaat (fabricagekosten) 2. Met kostenbudget voor CK en voor VK Kostenbudget (toegstane kosten) – werkelijke kosten = budgetresultaat Kostenbudget zijn de toegestane kosten bij een bepaalde productie/afzet. Vk kostenbudget = werkelijke productie x standaard VK per product Ck kostenbudget = staat vast.

Budgetresultaat (fabricagekosten) 3. Bezettingsres. , prijsres. en efficiencyres. op vk en op Ck Op de variabele kosten: Efficiency resultaat (resultaat op gebruikte hoeveelheden) (sh – wh) x sp Prijsresultaat (afwijkingen in prijzen) (sp – wp) x wh Op de constante kosten Bezettingsresultaat (wp – np) x Ck/Np Efficiency resultaat = toegestane kosten – werkelijke kosten Prijsresultaat = toegestane kosten – werkelijke kosten