NOB Specialisatie Wrakduiken Les III

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zaalhockey
Advertisements

Jeugd- en jongerenwerk
OSB Oppervlakte Signalisatie Boei
De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker)
Arbo voor instructeurs
Instructieavond Spelregels
Werkgroep 1 Zwembadles in 4x 5 minuten Leden: Petra, Manfred, Jos, Willem, louis en John.
Eerste, successieve duiken en uitzonderingsregel
Borneo eiland.
Buitengewone regels duiktabel. Nelos /Lifras
‘Groot ICT project’ Een leerlijn mediawijsheid.
Bijeenkomst 3 Hoe bouw je een les op en hoe houd je hierbij rekening met het leren van leerlingen?
Daniela Diegner Sportduikclub ‘de Walrussen’ © 2009
2* Duiker / Advanced Open water opleiding NOB / TOV Gagnan
29 mei voor uur Jaarverslag in tweevoud op papier Oh ja1, zet je naam en klas op de kaft. Oh ja2, zorg dat duidelijk is welke specialisatie je kiest.
 De klassen zijn groter, rond de 30 leerlingen.  De lessen kunnen om 8.30 beginnen en afgelopen zijn.  Je kan zomaar een aantal tussenuren.
Planning Voorbereiding thuis Voorbereiding waterkant Duiken debriefing
Tweede conferentie: Scholen in de etalage Donderdag 7 februari 2013 Cursus- en vergadercentrum Domstad, Utrecht.
Alpe d’HuZes Huh?....Wat is dat?.
Nitrox basis – les 2 De aftrap De terugblik Zuurstof % meten
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Een Gagnan – CMAS specialisatie Samengesteld door Rob Kool I120
Welkom Leidster/leider – Trainster/trainer bijeenkomst S.V. Eemnes Bijeenkomst SV Eemnes 27 september.
CMD - VID (College Jaar 1, Winter)
MedMec04 Engagement Media & Creativiteit Wiki: http//mediaencreativiteit.pbworks.com Docentenpagina- module- les.
Identiteit MedMec02 les 7 Mail: Wiki:
Media & Creativiteit / Pia Terstroet (wiki) Altijd bij vragen de slides van de vorige.
MedMec04 Engagement Media & Creativiteit Wiki: http//mediaencreativiteit.pbworks.com Docentenpagina- module- les.
Informatie presentatie Jeugd
ARVEVO Recreanten 3.
Hoofdstuk 1: De 3* duiker aan de leiding
Hoofdstuk 3: Duikleider, en dan?
in onderwatersport Snijders was lid van duikteam Aqua Son en een
De rol van RIE/ARBO begeleide duik (3* duiker)
Voorbereiding voor een duik.
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
Eindelijk is het zover !! We gaan emigreren. Wanneer ? De bedoeling is dat we op 16 juli het land verlaten. Waar gaan we wonen ? Op een eiland voor de.
Intro zaalbriefing De nieuwe regels in de zaal 2- Wat doet de ABB 3- Wat verwachten we van BS en clubs 4- Vragen.
Zaalhockeyregels Spelen van de bal Speelveld / duur van de wedstrijd
Voorlichtingsbijeenkomst Studeren in het buitenland Studenten Duits Maaike van Gerven, student mobility coordinator Faculteit der Letteren Donderdag.
Seizoen Sven Holwes Seizoen QV site Zaalleiding – knhb.nl Scheidsrechters Boetes Digitaal wedstrijdformulier Sporthallen Keepers.
Update Fluiten in de zaal
Zaalhockey
CMAS/NOB brevetopleiding Samenstelling Rob Kool I120
Visie & Strategie.
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
Interactieve Media Kick Off V2 Kernproject. Onderwerpen Kick Off o Intro o Doelstellingen V2 Kernproject o Organisatie o Werkplekken o Deliverables o.
CMAS/NOB brevetopleiding Samenstelling Rob Kool I120
CMAS/NOB brevetopleiding Samenstelling Rob Kool I120
WRAKDUIK “De Lithse Ham”
CMAS/NOB brevetopleiding
Stuurliedenvergadering. Inhoud Baankaart Instappen Doorwisselen Oproeien 1500 m 1500 m Oproeien 450 m 450 m Uitstappen / doorwisselen.
Zoeken en Bergen Lesdag 2
Zoeken & Bergen Een Gagnan – CMAS specialisatie Samengesteld door Rob Kool I120 Zoeken & Bergen 1.
Specialisatie Zoeken & Bergen
Workshop ‘Toezicht in het zwembad’ Zeist, 15 februari 2015.
Bestuurlijke aanbesteding dagbesteding Walcheren 1 21 oktober 2015.
SPH voltijd Onderzoeksvaardigheden voltijd jaar 2 Werkcollege 1 kwartaal 2 Corstin Dieterich L
Bron: Instructeurs-handleiding / F30
Rob Goossens Komende lessen Werkomschrijving, werkplan en werkplanning.
Model duikplan – niveau 1*-duiker
CMAS/NOB brevetopleiding
Onderhouden bestratingen
VOORTGANGS presentatie
Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen.
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken hellende daken en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik.
Workshop duikcomputers
2*-Duiker Hoofdstuk 3 Redden CMAS/NOB.
Instructeursopleiding 2019 Tiel/Oss
Transcript van de presentatie:

NOB Specialisatie Wrakduiken Les III Rob Kool & Frans Jansen

Agenda De aftrap Vragen n.a.v. de vorige keer? De Toets: inleveren en omkleden Praktijk Nabespreking / Serpent http://www.kustwacht.nl/nl/explosieven.html

De aftrap: waar komen de wrakken vandaan

Praktijk volgende keer We hebben een boot Het wordt doorwerken 1 team belijnen, 1 team meten 1 team opruimen Bereid voor in groepen, wissel uit.

Coördinatie Plaats: De Beldert (Info op het noodplan) Tijdstip: 19 juli 2013, om 20.30 uur. Oppervlakte coördinator/duikleider: staat op de duiklijst Standby duiker: staat op de duiklijst Aantal buddyparen: 7 paren (+ 1 persoon) Buddy indeling, zie duiklijst Noodvoorzieningen, zie het noodplan. (Waar staan de noodvoorzieningen, welke en wie kan ze bedienen.) Afspreken (aangevuld): Ieder Gagnan lid kan nodvoorzieningen bedienen en kent de plek, idem Dipnoi instructeurs. Check hulpmiddelen per team/onderdeel

Werkzaamheden: Lijnen worden door de lijnenploeg uitgezet Meetinstrumenten worden door de meetploeg verzorgd Na de oefening, signaal wordt door de oppervlakte coördinator/duikleider gegeven, doet de opruimploeg zijn werk. Boten neerleggen, roeiboot boven het wrak, rubberboot aan de kant. Lijn vanaf de rubberboot naar de boei, om veel roeien te voorkomen en ter bevordering van de snelheid. Decostation inrichten (Als de tijd het toelaat)

Briefing door ???? Nadat we zijn omgekleed & sets zijn opgebouwd, niet omhangen. Stek info Info kotter Oriëntatie waar, ligt de kotter Duiktijd/Duikdiepte Reguliere buddysignalen Buddylijnen (afspraken, waar zit de buddylijn van mijn buddy)_ Afspraak noodopstijging OK signaal Nood signaal

Lijnen Om veilig het wrak te kunnen opmeten, moet er een gidslijn komen. De gidslijn zal vanaf de achter kant via stuurboord zijde naar de voorkant gelegd worden.

Planning lijnen Benodigdheden voor het aanleggen van de gidslijn: Daallijn met boei en zinkstuk. de zekerheid nemen we dit mee. Aangezien de beldert een maximale diepte heeft van 25 meter moet een lijn van 30 meter voldoende zijn. Gidslijn minstens 50 meter. Volgens de verhalen is het wrak een meter of 15 lang, met 50 meter gids lijn moeten we de contouren van het wrak aan 1 zijde kunnen volgen. De gidslijn is voor zien van markers die de richting aangeven van het beginpunt. De gids lijn zal aan het wrak worden vastgemaakt middels offerlijntjes.

Realisatie: De daallijn, indien niet aanwezig zal eerst door de schipper worden geplaatst. Blijkt er reeds een daallijn aanwezig te zijn dan zal deze gecontroleerd worden dor het buddy paar wat de gidslijn gaat aanleggen. Als eerste gaat een buddy paar te water die de gidslijn gaat aanleggen. De verwachting is dat hiervoor ongeveer 10 minuten voor nodig zijn. De meet buddy paren kunnen niet tegelijkertijd afdalen en zullen 5 minuten moeten wachten om de gidslijn uit te kunnen laten leggen. Het buddy paar wat de gidslijn gelegd heeft kan dan meteen aan zijn opstijging beginnen. Wachten tot ze boven zijn!

Meten Wie doet wat????

Opruimen Voor komende vrijdag 19JUL2013 hebben wij de eer om op de kotter alle achtergebleven schatten, incl alle "dure reels", te mogen bergen.   Wij gaan dat doen in vol duik-ornaat, dwz met eigen reel, deco-ballon en natuurlijk de nodige verlichting mee-nemend. Voor het transport onderwater zullen wij gebruik maken van tassen en/of zakken. We kunnen natuur een deal met de schipper maken die ons zal afzetten bij de kotter om alle schatten naar boven te hijsen maar zoals bij "goed zeemanschap" zal de "kapitein" mee willen delen in de buit. Van dit laatste zijn wij nog niet overtuigd. In onze meeting, ter plaatsen bij de kotter, zullen wij dit bespreken en actie ondernemen. Rest ons nog te melden dat al onze voorgangers op de kotter er geen stof bende van moeten maken daar wij dan onder deze zware omstandigheiden een te kleine buit verwachten boven te halen (opbrengst per persoon is dus te laag) en wellicht een "zeemansgraf" aan materiaal overwegen.

Toets

NOB Specialisatie Wrakduiken Naar de praktijk in Zeeland Hoofdstuk 8 tegendeel wordt geconstateerd, dan gaan we op zoek naar ander materiaal.

Inventarisatie: Wat weten we van het serpent? Voorstel: Verken mbv lijn. Maak per buddypaar een plan. Noteer aandachtpunten en check (gaten, bolders) Bekijk waar penetratie een optie is voor een volgende duik (andere dag). Stijg op met gebruik van de ballon, maar hou contact met de daallijn.

Naar de eigen praktijk: Kies je eigen zoet-/brakwater wrak en organiseer een duik. Woonboot (Alem) Kajuitbootje (Maarsseveen, Bussloo, Lith, Groene Heuvels) Oostelijk wrakje Scharendijke Sleper, Roeibotenkerkhof, Recreatieboot (Vinkeveen) Rijnaak (Thorn) Diversen (Oostvoornse meer) Tonnenwrak (IJzendoorn) Straaljager (La Gombe) Onderwaterhuis Verras ons Platbodem? (Nederhorst den Berg) Maak een presentatie (terugkomdag presenteren)

Hulpsheet wrakvoorbereiding Type schip Wanneer gebouwd? Waar (locatie) en waarom gezonken? Overledenen/archeologie? Positie (ligging) en staat van het wrak Foto’s? Gevaren Overige bijzonderheden

Presentatie terugkomavond Bereid je wrak voor Wat is het (Zie hulpsheet) Hoe pak je het aan (organisatie, veiligheid, oefening) Presenteer kort Foto uit Scubasigns, zie link! Meer handsignalen?

Tot Volgende Keer!!