Praten met kinderen Het mondelinge taalvaardigheidsniveau

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Praten met kinderen over de wereld !
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Wie heeft de stickers van de juf gepakt?
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Uitslag enquête over online pesten
Opkomen voor jezelf.
Neus-, keelamandelen en trommelvliesbuisjes
Niet echt maar mama zei dat ik naar school moest *hoest* *hoest*
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Ik ben Mo.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
MEI/JUNI 2013 Dag dag!Hiep Hiep Hoera ThijsDouwe1 jaar! Scott Rover 3 jaar! Naar de basisschool! Benjamin 3 jaar! Lauranne 4 jaar! Alexander 3 jaar! Louise.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Welkom bij de World Vision Quiz.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Mijn stage bij Wijkenstein Naam: Amanda van de Nieuwegiessen Klas: Grijs Jaar: 4e Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas.
Sinterklaas is verdwenen nergens te vinden nergens te zien Nam hij de benen, is hij hem geknepen, weggewaaid misschien?
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven."
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Welke boeken kies ik voor mijn kinderen?
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
Vondeling Hoe ziet een poezenleven er zoal uit?. Dit hier lijkt mij wel een leuk plekje om te wonen!
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen? Omdat hij anders op zijn werk niets meer te doen heeft.
Mijn hobby: is over cultuur van Ethiopië
Het Debat Opbouw en inhoud.
Lieve zoon/dochter ....
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen?
Iedereen coach naar Jef Clement.
Geluid aan.
we moesten de auto nog afgeven, dus daar hadden we ook al een probleem, van ja, waar dan te slapen.
Ingreep met kapje.
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Interpreteren van data
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
Welkom! Wij zijn Jan Kooijman en René van Kooten.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Wat kunnen wij samen doen aan laaggeletterdheid in Almere?
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
K O E K J E S.
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven." „Ja, en ik vraag me de hele tijd al af, wie met hem gestorven is." „Hoezo met hem?" "Nou, in de annonce stond.
Uitleg persoonsvorm (pv)
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Rouw & Verlies Les 3.
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
ono počínatzahrátkošile (het inspeelshirt)
EEN KIJKJE BIJ DE KLEUTERS! Een dagje in onze klas!
‘Mixed up piles’.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Gemaakt door rosa hallo kommie hoe is ie.wow tijd niet gezien !!!!
Hoi allemaal, ik zit achter de computer. Opa is jarig en ik wil hem feliciteren. Ik ga hem bellen via Skype.
Woordjes leren.
Wenboekje Speelzaal Haasje Repje. Als je bij ons komt spelen mag je je jas aan de kapstok ophangen. Daar kan je zelf bij. Jas aan de kapstok.
Bella is wanhopig op zoek naar mij. Hierdoor gaat ze gevaarlijke dingen doen, hou jij haar tegen?
Thema. Start activiteit Wat heb je nodig? Stopwatch Kennis van de lente Doel: Woordenschat vergroten over de lente.
Interactief voorlezen in de kinderopvang Taalaanbod Module 1 Wat zeg je en hoe zeg je het.
Wenboekje Speelzaal Jan Huigen. Als je binnenkomt kun jij je jas ophangen aan de kapstok.
Wenboekje Wat fijn dat je er bent, hang je jas maar aan de kapstok..
Hallo, ik ben Lina. Vandaag ga ik naar de speelzaal. Ga je met mij mee? Wenboekje Speelzaal Tierelier.
Netwerkvorming examencommissies: overbodige luxe?.
Gezeik Ja je mag het eigenlijk niet hardop zeggen Maar soms heb ik het zo gehad met het onderwijs. Die docenten die alleen maar klagen dat het zo zwaar.
Minder kinderen, minder scholen? Bijeenkomst gemeente Sluis dinsdag 28 juni 2011.
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Transcript van de presentatie:

Praten met kinderen Het mondelinge taalvaardigheidsniveau Van pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderopvang Karin Westerbeek, Sardes nov 09

Waar gaat het over? Belang mondelinge taalvaardigheid in psz en kdv Waar hebben we het over als het gaat over onvoldoende mondelinge taalvaardigheid? Wat kan gedaan worden om taalniveau te verbeteren? Wat doet de praktijk al? Wat doen de opleidingen al? (onderzoekje) Wat moet er verder nog gebeuren?

Alarm: taalniveau leidsters onvoldoende Leidsters voorscholen worstelen met taalniveau (Trouw) - Groepsleidsters van voorscholen in Amsterdam hebben moeite met lezen en schrijven. Ruim vier op de tien leidsters halen de minimumnorm voor lezen niet, en een even grote groep zit onder de streefnorm voor schrijven. Hun mondelinge taalvaardigheid is ook niet altijd in orde.

Alarm: taalniveau leidsters onvoldoende Peuterspeelzalen krijgen steeds vaker te maken met afgestudeerden die niet in staat zijn tot correct bij hun functie passend taalgebruik. De MOgroep pleit voor versneld meer aandacht voor de Nederlandse taal bij de opleidingen en nascholing. Dat geldt met name voor pedagogisch medewerkers die werken met groepen die extra taalaandacht nodig hebben. Aandacht voor taal is hard nodig. Er tekent zich een maatschappelijk taalprobleem af.

Alarm: taalniveau leidsters onvoldoende De Rotterdamse wethouder Leonard Geluk heeft afgelopen week de gemeenteraad oud nieuws verteld. Namelijk dat een hoog percentage van de medewerkers van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen zelf slecht Nederlands spreekt. Volgens de onderwijsinspectie gaat het zelfs om 15 procent van alle leiders en leidsters. En het is wat mij betreft terecht dat de inspectie spreekt in termen als 'zorgwekkend'.

ROCs over taalvaardigheid Men herkent het probleem van een lage Nederlandse taalvaardigheid onder studenten Dit probleem doet zich veelvuldig voor bij studenten waarvan het Nederlands niet de moedertaal is, maar komt ook breder voor. De lage taalvaardigheid komt tot uiting op alle domeinen; zowel schriftelijk als mondeling, zowel receptief (lezen van lastige teksten) als productief. De studenten hebben last van hun lage taalvaardigheidsniveau gedurende de opleiding. In hun stage en bij het zoeken van werk ondervinden zij er volgens sommige opleiders wel, en volgens anderen geen last van. Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

ROCs over taalvaardigheid Studenten waarvan NL niet de moedertaal is: incorrect taalgebruik (grammatica, lidwoorden), kleine woordenschat en door onzekerheid ook vermijdingsgedrag. Alle studenten: schriftelijke taalvaardigheid, kleine woordenschat, veel straattaal, weinig rijk taalaanbod. Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Voorbeelden Bij het eten: “Volgens mij jij heb goed je best gedaan. Nu nog alleen die randje” Bij het buiten spelen: “Pak die maar! Die, nee die, die! Die met die rode…! Die!” Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Wat is er aan te doen? Structureel verbeteren (kost tijd) Betere voorbereiding van je activiteiten Compensatie Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Wat is er aan te doen? Structureel verbeteren (kost tijd) Betere voorbereiding van je activiteiten Compensatie Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Wat doen de opleidingen al? Meer nadruk op Nederlandse taalvaardigheid (algemeen) Meer aandacht voor Nederlandse taalvaardigheid bij de andere vakken Mogelijkheid voor extra ondersteuning van studenten die uitvallen. Veel aandacht voor VVE (bijv. taalontwikkeling van kinderen en over het belang van interactief voorlezen). Kleine rol eigen taal daarbij. Meer aandacht voor schriftelijke dan voor mondelinge taalvaardigheid. Geen aandacht voor grammatica. Weinig aandacht voor aanbieden rijk Nederlands aan de kinderen. Vooral niet in de praktijk. Oefenmateriaal voor Nederlandse taalvaardigheid is divers, maar vaak onvoldoende van kwaliteit. Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Wat doet de praktijk al? Dat willen we eigenlijk graag van jullie weten… Ze vinden het een probleem Zijn niet tevreden over opleidingen Bieden cursussen, nascholing aan Maar ook: vermijding, vooral richting ouders Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Hoe verder? In voorbereiding boek: Praten met kinderen - Een standaard voor taalbeheersing van leidsters - Een rijke leeromgeving (inclusief compensatiemaatregelen) - Voorbeelden van arme en rijke taalsituaties - ‘droge’ grammaticale oefeningen gekoppeld aan praktijksituaties Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Rijke leeromgeving Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

‘Praten met kinderen’ Structuur: Verzorgingsmomenten In de kring Voorlezen Eén-op-eengesprekjes met kinderen Buitenspelen Meespelen in de hoek Meespelen tijdens activiteiten Eten en drinken Overdrachtsmomenten Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Op de thee… L Hallo. K Hallo. L Hallo, ik kom een kopje thee drinken. K O, kom binnen. L Zo, gezellig is het hier. K Wilt u een kopje thee? L Ja, graag. K Zo. L Dankjewel. Nou, dat is lekkere thee hoor. Heb je die zelf gezet? K Ja. L Nou, dat was lekker. Bedankt hoor. Ik ga maar weer, want ik moet nog boodschappen doen. K O. L Dag! K Dag! Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Op de thee… Woorden Het kopje thee Gezellig Lekker Boodschappen doen Zinnen Ik kom een kopje thee drinken. Gezellig is het hier. Ik ga maar weer. Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Bezoek van de dokter L Hallo, ik ben de dokter. K1 De dokter? L Ja, u had toch de dokter gebeld? K1 Nee, hoor. L Nou, ik denk dat ik toch maar even binnenkom, want ik zie daar iemand met een flinke kleur, haar wangen zien helemaal rood. Ik denk dat ze koorts heeft. K1 O, kom maar binnen. L Ik ga even de temperatuur opnemen. Als ze koorts heeft, is haar temperatuur iets hoger dan anders. Hier is de thermometer. K1 Staat het daar op? L Nee, de thermometer doe ik in haar oor en dan kan ik zien of ze koorts heeft. Zo, ja, inderdaad, ze heeft verhoging. Niet erg hoor, maar stop haar maar lekker een dag onder de wol. Laat haar maar een dag in bed blijven. Was je gisteren ook al ziek? K2 Ja. L Hoe merkte je dat, waar merkte je dat aan? K2 Ik moest spugen, zo, uuh. L Oh, je hebt gisteren gespuugd. Dus je maag is van streek. (tegen K1) Geef haar vandaag maar thee en een droog beschuitje. Ik denk dat ze snel weer opknapt. Misschien is ze morgen al beter. Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Bezoek van de dokter Woorden De dokter Een kleur hebben (met uitleg ‘haar wangen zien helemaal rood’) Koorts hebben (met uitleg ‘haar temperatuur is hoger dan anders’) De temperatuur De thermometer (met uitleg ‘dan kan ik zien of ze koorts heeft’) Verhoging hebben Onder de wol stoppen (met uitleg ‘laat haar maar in bed blijven) Opknappen (met uitleg ‘beter zijn’) Zinnen Ik denk dat ik toch maar even binnenkom. Ik zie daar iemand met een flinke kleur. Ik ga even de temperatuur opnemen. Ze heeft verhoging. Stop haar maar lekker onder de wol. Ik denk dat ze snel weer opknapt. Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Vragen Herkennen jullie het probleem? Waar zit het probleem vooral? Wat doen jullie er al aan? Werkt het? Waar zouden jullie behoefte aan hebben? Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Op de thee… L Hallo. K Hallo. L Hallo, ik kom een kopje thee drinken. K O, kom binnen. L Zo, gezellig is het hier. K Wilt u een kopje thee? L Ja, graag. K Zo. L Dankjewel. Nou, dat is lekkere thee hoor. Heb je die zelf gezet? K Ja. L Nou, dat was lekker. Bedankt hoor. Ik ga maar weer, want ik moet nog boodschappen doen. K O. L Dag! K Dag! Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden

Hoe verder? In voorbereiding boek: Praten met kinderen Zo consolideer je bekende woorden en leer je frequente en minder frequente onbekende woorden