Overleg thuiszorg 23 – 26 – 30 januari 2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LESSEN OVER ETEN & DRINKEN
Advertisements

Casus de heer van den Burg
Zorg op maat in een nursingtehuis
Wat is een goede warme maaltijd?
Wanneer spreek je van genoeg goede voeding
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis
Als eten niet meer vanzelfsprekend is
Een gezond ontbijt voor de diabeet
Mantelzorgtraining sondevoeding
Hinke Kruizenga Amersfoort, 13 november 2009
Ondervoeding in het ziekenhuis vraagt om een helder beleid
GE 2012 Martini-nascholing Groningen, 19 april 2012
definitie – prevalentie – gevolgen
1.
Informatiedagen : Zorgprogramma voor de geriatrische patiënt
Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding
Klinische les *** Ondervoeding op de polikliniek en dagbehandeling
Voeding bij dementie S. van Genuchten.
Dieetbehandeling bij leverfalen
Programma 2.11 & 3.11 Inleiding Inventarisatie knelpunten
Vroege herkenning en behandeling van
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
SNAQ, een zaak van gewicht
Screeningsinstrument Behandeling
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Globale monitoring van de voedingsintake
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding.
Aanleiding onderzoek Ondervoeding sinds 2010 prestatie indicator (PI) voor revalidatiecentra Advies in PI: gebruik de SNAQ om te screenen Vragen van de.
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Casus: mevrouw Pieterse
Vroege herkenning en behandeling van
Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist
Wie kent de LESA Ondervoeding?
Inhoud Achtergrond ondervoeding Herkennen van ondervoeding
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
Gezondheidscentrum ‘t weeshuis. Samen beter…
VUmc Basispresentatie
Ziekte-specifieke voedingen
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Optimale voeding en conditieverbetering bij longziekten
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek
Huisartsensymposium ‘Bariatrische chirurgie’ – Bariatrische psychologie Marjolein de Jong & Lale Ozer-Gok, verbonden aan de afdeling Medische Psychologie.
Sondevoeding.
Rianne v. Heertum Diëtist
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Resultaten bevraging Broze Ouderen
Voeding in de palliatieve fase
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
ONDERVOEDING BIJ OUDEREN.
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Is dit een probleem in Nederland?
Ouderen en voeding.
Onderkoeling Hypothermie
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
JGZ-richtlijn Ondergewicht
Inge Cantatore, zelfstandig gevestigd dietist
Behoud van kwaliteit van leven en functionaliteit
Transcript van de presentatie:

Overleg thuiszorg 23 – 26 – 30 januari 2012

Inhoud Voorstelling project voedingsteam in het JY-ziekenhuis Risicopatiënten – risicocriteria Criteriumblad: voorstel Registreren: meetinstrumenten Praktisch: tips, hulpmiddelen,… Besluit

Project ondervoeding in het Jan Ypermanziekenhuis Aanleiding 2007 - 2008 2008 – 2009 2009 – 2010 2011 Opmerkingen

Aanleiding Pilootproject FOD Doel: oprichten van een multidisciplinair voedingsteam in ziekenhuizen Kadert in NVGP-B: Nationaal Voedings- en gezondheidsplan voor België

2007 - 2008 Screening op de 4 C-afdelingen MNA 597 patiënten: Niet ondervoed: 65 % Risico op ondervoeding: 23 % Ondervoed: 10 % Onbekend: 2 %

Resultaten: signaal voor overheid → Project werd verlengd Acties: Aanpassen consistentie maaltijden Aandacht voor bijvoeding tijdens maaltijdregistratie Feedback voedingstoestand van HVK naar arts Optimalisatie voedingsgegevens naar RVT / mantelzorg Transferblad Brochure ‘voeding bij 75-plussers’ Wijziging samenstelling gemixte voeding Hulpmiddelen om zelfredzaamheid te verhogen Resultaten: signaal voor overheid → Project werd verlengd

2008 - 2009 Screening op beide G-afdelingen MNA 432 patiënten gescreend: Niet ondervoed 26 % Risico op ondervoeding 43 % Ondervoeding 23 % Obesitas 7 % Onbekend 7 % Gemiddelde leeftijd: 83 jaar

Diëtiste: enkele uren per week vrijgesteld om aan project te werken Verband tussen ondervoeding en: Geslacht Thuissituatie Hulp bij maaltijd Leeftijdscategorie Dementie

2009 - 2010 Eerste 2 jaren: focus op screening Conclusie: heel wat 75-plussers hebben (risico op) ondervoeding Acties G1 – G2 – Stroke Stroke: screenen van alle patiënten > 75: MNA < 75: NRS G-afdelingen: alle patiënten beschouwd als risicopatiënten Enkel afname MNA indien nodig

Acties Wegen en meten patiënt (BMI) Wegen wekelijks te herhalen Wekelijks overleg diëtiste – hoofdvpk Bespreken alle patiënten Aan de hand van criteriablad Risicofactoren BMI < 20.5 – ernstig ongewild gewichtsverlies – dementie – hulp bij maaltijd – slikproblemen – rusthuis Bijhouden: eet patiënt voldoende – sondevoeding – TPN – dieet – bijvoeding – aangepaste textuur Gewicht Indien nodig: afname MNA

Multidisciplinair overleg Bevindingen noteren in C2M Bij ontslag: meegeven transferblad – brochures SANN-test afgenomen (Staff Attitude to Nutritional Nursing Care)

Aandachtspunten verpleegkundigen Eet patiënt voldoende ? Invullen voedingsblad Niets ingevuld = niets gegeten ? Of niet ingevuld ? Verrijking voeding: Bijvoeding stimuleren Doorgeven aan diëtiste: bijvoeding – sondevoeding – TPN – hulp nodig bij maaltijd – slikproblemen Noodzaak te volgen dieet ?? Decubitus Wekelijks wegen Dure medische zorgen en antibiotica hebben weinig zin als patiënt niet goed gevoed wordt!!

2011 Alle afspraken blijven gelden Uitbreiding project: oncologie

Opmerkingen MNA-afname: tijdrovend (20 minuten) Wegen patiënt: eveneens belangrijk voor MKG-registratie Blijft een aandachtspunt Invullen voedingsblad Wekelijks overleg diëtiste – hoofdvpk: verloopt zeer goed Eten in groep: restaurant op nieuwe G-afdelingen Transferdocumenten voor thuiszorg

Welke patiëntengroepen binnen de thuiszorg hebben risico op ondervoeding? Welke signalen kunnen erop wijzen dat een patiënt : - risico heeft op ondervoeding? - ondervoed is?

OORZAKEN Medication/ Mobility Emotional (depressie) MEALS ON WHEELS Medication/ Mobility Emotional (depressie) Anorexia/alcohol/abuse Late life paranoia Swallowing difficulties (dysfagie) Oral problems No money

OORZAKEN Wandering (dementia) Hyperthyroidism (hypermetabolic disorders) Enteral problems (malabsorption…) Eating problems Low salt, Low-CH, Low protein diets Shopping en food preparation problems, Stones (gallstones)

Uiterlijke kenmerken Uiterlijk van patiënt (ingevallen gelaat) Reactie (apathisch, moe, passief) Handdruk (slap) Conditie huid (droog, schilferig, bleek, blauwe plekken, decubitus) Conditie haar (dof) Kracht ademhalingsspieren: testen door tegen papiertje te laten blazen (zwak) Zieke indruk Geen belangstelling voor de omgeving Slechte aanspreekbaarheid

Wat is handig om die criteria te onderkennen Wat is handig om die criteria te onderkennen? Wat heb je hiervoor praktisch nodig ? Wat kan ik zelf doen? Wat is haalbaar? En wat kan ik van andere personen verwachten?

Opsporen  SCREENING Minimum: Huidig BMI Recent gewichtsverlies (ongewild) Recente voedingsinname Ziektes, aandoeningen of wonden

BMI Gewicht (kg) Lengte x lengte (m) Volwassenen: Geriatrie BMI = 20 tot 25 Geriatrie BMI = 23 tot 27 Verandering lichaamssamenstelling (meer vetmassa, minder spiermassa)

Tips om ondervoeding tegen te gaan Smaak en geur veranderen  graag heel zoete en zoutige dingen Presentatie Verpakkingen openen, aangepast bestek… Gezelschap doet wonderen Maaltijden aan huis brengen, kant en klare maaltijden, lang houdbaar eten… Gebruik microgolf? Voldoende keuze en variatie Aangepaste consistentie

Voeding verrijken ALGEMEEN: 500 tot 600 kcal extra/per dag Kleine frequente maaltijden Volle producten ipv halfvolle of magere (VV?) Bespreking dieet met arts Energierijk Eiwitrijk (decubitus!!)

Voeding verrijken Calorierijke dranken (ipv water) Dubbel beleg Verspreid over de dag Dubbel beleg Dikke laag margarine/boter Puree, pudding, saus, fruitmoes… verrijken Soep met kaas, balletjes, pasta… Calorierijke tussendoortjes Eetlust opwekken met bouillon of aperitief