Paragraaf 4 Europa 4.1 Bloedig Europa.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 11deel 2 handel en marketing
Advertisements

Inleveren SO Volgende week responsiecollege, dan doen we de hele stof in vogelvlucht en krijg je je SO terug Niet af?  volgende week op de gang de SO.
DE EUROPESE UNIE HOOFDSTUK 2A GROEP 7.
Hoofdstuk 2: Europese Integratie
Hoofdstuk 8: Nederland en Europa.
Hoofdstuk 1 Het begin van Europese samenwerking.
Internationale organisaties
Europa.
P2.2 Landbouw en platteland in Europa
Historisch overzicht paragraaf 6.1
Paragraaf 8.1 Europa. Wat voel jij je het meest? Bewoner van mijn dorp/stad Brabander Nederlander / inwoner van mijn land van herkomst Europeaan Wereldburger.
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Het socialisme Paragraaf 7..
IJzeren gordijn gaat open
Hoofdstuk 5.
De eenwording van Europa
6.2: Naar een Verenigde Staten van Europa
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Azië is het grootste continent ter wereld. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Oceaan, in het oosten en zuidoosten.
Kapitalisme  Communisme
Straatsburg werkweek havo september Opdracht Nederlands Wat ga je doen? -In groepjes van negen tot twaalf leerlingen, -bereid je je voor op school.
Europese eenwording.
Op weg naar het einde.
Europese Samenwerking
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
Bingo Europese Unie. 1.Waarvoor kun je je stem uitbrengen op 22 mei? Bingo.
Berlijn+DDR en de Koude Oorlog
Een verstedelijkte regio in Europa: Berlijn
Kenmerk 47 Eenwording Europa - Les 1: Eenwording Europa
Europa.
Europese Samenwerking
Historisch overzicht paragraaf 6.2
Hoofdstuk 2 Arm en rijk in Nederland en Europa.
Hoofdstuk 5 Koude Oorlog.
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Europese integratie EUROPA (ca …)
In 1949 wordt Indonesië onafhankelijk.
WO I
8.2 Hebben we baat bij de EU? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Europese interne markt Harmonisatie Monetaire Unie © Noordhoff Uitgevers 2012.
Koude Oorlog Hoofdstuk 5 Paragraaf 1.1.
Paragraaf 1 Einde van Koude Oorlog
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
2VMBO Mens en Maatschappij
DE EUROPESE UNIE.
Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?
De Koude Oorlog
Televisie en computer H13.3 EUROPESE EENWORDING. 1.Nieuwe wereldoorlog voorkomen 2.Andere economische aanpak (geen protectionisme als in de jaren ‘30)
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
De Europese Unie of EU De EGKS wordt gevormd EGKS = Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
De Europese eenwording
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
Democratie in Nederland
Kapitalisme  Communisme
Bingo Europese Unie.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3
De koude oorlog.
Nederland en de rest van de wereld
§5.4 Samenwerken in Europa
Hallo ! Ontdek onze gemeenschappelijke ruimte: de Europese Unie
Thema 10 Blok 3: Nooit meer oorlog
Transcript van de presentatie:

Paragraaf 4 Europa 4.1 Bloedig Europa

Grenzen zijn veranderlijk Oorlogen bepalen meestal de grenzen Na de Eerste Wereldoorlog veranderde er veel in Oost Europa Na de Tweede Wereldoorlog weer

Koude Oorlog Het Westen tegenover het Oostblok (kapitalisme tegen communisme) De Russen hadden Oost-Europa bevrijd in de Tweede Wereldoorlog, de geallieerden West-Europa Oost Europa kende een planeconomie, het Westen een vrije markteconomie De Berlijnse muur was de meest duidelijke scheiding

Planeconomieën in het Oostblok Na de Tweede Wereldoorlog communisme in Oost Europa Geen vrije markt Maar één partij en geen vrijheid van meningsuiting Steeds meer weerstand

Val van het Oostblok In 1989 viel het Oostblok uiteen na veel protesten „Das tritt nach meiner Kenntnis… ist das sofort, unverzüglich.“ Günter Schabowski In 1991 viel ook de Sovjet-Unie en ontstonden staten als Estland, Letland, Litouwen, Oekraïne, Wit Rusland en Moldavië

De eenwording van Europa Paragraaf 4.2

Volkslied? Ode aan de vreugde (Beethoven/Schiller) http://www.youtube.com/watch?v=jrexhus-8kw Ode aan de vreugde (Beethoven/Schiller)

Geschiedenis van de EU Na de Tweede Wereldoorlog wilde men nooit meer oorlog, er moest meer samenwerking komen EGKS  Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (1952) EEG  Europese Economische Gemeenschap (1957) EG  Europese Gemeenschap (1967) EU  Europese Unie (1993)

Uitbreiding? Zowel horizontaal als verticaal Steeds meer landen die meedoen  Welke voorwaarden zijn er? Steeds meer macht van de EU, steeds meer terreinen waar de EU iets over te zeggen heeft  Waar zijn veel mensen bang voor?

27 leden http://europa.eu/abc/european_countries/index_nl.htm

Belangrijke prestaties van de EU Vrije handel  geen invoerheffing De Euro  gemeenschappelijke munt Verdrag van Schengen  geen douane controles Subsidies  landbouw, minder rijke gebieden, cultuur Europese regelgeving  afspraken maken over grootschalige problemen

Duur? Uitgaven van de EU in 2006 133,8 miljard euro (1 % van totale inkomen) Landbouw: 46.7% subsidies voor minder ontwikkelde regio’s: 30.4% Intern beleid: 8.5% Administratie: 6.3% Extern beleid: 4.9% Pre-toetredingssteun: 2.1% Compensaties: 1.0% Reserves: 0.1%

Hoe zit de EU in elkaar?

Het Europees Parlement In Straatsburg (Frankrijk) Direct gekozen door de Europese burgers Taak: Wetten aannemen, wijzigen of verwerpen

De Europese Raad In Brussel Bestaat uit de regerings- leiders van alle 27 leden Zet de algemene lijnen uit

De Europese Commissie In Brussel 27 Eurocommissarissen Bedenkt nieuwe wetten Controleert of wetten correct worden nageleefd

Regionalisme Paragraaf 4.3

Wie heeft de macht? De Europese Unie is een supranationale organisatie en staat boven de rijksoverheid De rijksoverheid heeft dus een deel van zijn eigen soevereiniteit in moeten leveren Wat zijn argumenten voor toetreding tot de EU? En wat zijn argumenten tegen?

Europeaan of Nederlander? Wat voel je jezelf het meest? Een Nederlander, wereldburger of toch een Europeaan? Nationalisme: vaderlandsliefde Anti EU of pro EU?

Nieuwe lidstaten Paragraaf 4.4

Nieuwe lidstaten In 2004 zijn er tien nieuwe landen bij de EU gekomen In 2007 nog twee In 1957 (het begin), waren er maar zes leden

Waarom meer leden? De nieuwe leden zijn over het algemeen armer dan de oude leden De oude, rijkere leden zijn mede daardoor netto betalers aan de EU De grenzen tussen de Schengenlanden zijn open (of toch niet?)