Ondervoeding in het ziekenhuis vraagt om een helder beleid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LESSEN OVER ETEN & DRINKEN
Advertisements

Casus de heer van den Burg
Gebruikerscommissie Rebecca Verhofstede
Wanneer spreek je van genoeg goede voeding
Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
CVA-zorgketen Leeuwarden
Jacqueline van den Broek, diëtist UMC St Radboud Nijmegen
diabetescaroussel OLVG
Gevolgen Verminderde weerstand  sneller ziek
Hinke Kruizenga Amersfoort, 13 november 2009
Innovatie ziekenhuisfysiotherapie kwetsbare ouderen
Samenwerking met de internist
ALLE KINDEREN IN BEELD Signaleren, monitoren en zorg met resultaat
definitie – prevalentie – gevolgen
Informatiedagen : Zorgprogramma voor de geriatrische patiënt
Voorjaar 2009 Voorjaar 2011 Peiling 40 project ziekenhuizen
Kwaliteit is ook kwantiteit
Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding
(Onder)voeding Bertus van Dijk, huisarts
Klinische les *** Ondervoeding op de polikliniek en dagbehandeling
Voorzitter programmacommissie NPO
REKENEN.
Project “Overstromingen Haaglanden” Ger van Opstal projectmanager
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Obesitas Een teveel aan lichaamsvet en daarmee een (ernstige mate van) overgewicht.
De fysiotherapeutische behandeling bij patiënten met een CVA, opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen; Een beschrijvende studie van de huidige zorg.
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
Startbijeenkomst benchmarking Publiekszaken
Realisatie Kwaliteitsbeleid 2008 – 2012
Prospectieve Risico Inventarisatie
Implementatie van de SNAQRC
Programma 2.11 & 3.11 Inleiding Inventarisatie knelpunten
Vroege herkenning en behandeling van
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
SNAQ, een zaak van gewicht
Screeningsinstrument Behandeling
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Globale monitoring van de voedingsintake
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding.
Aanleiding onderzoek Ondervoeding sinds 2010 prestatie indicator (PI) voor revalidatiecentra Advies in PI: gebruik de SNAQ om te screenen Vragen van de.
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Casus: mevrouw Pieterse
Vroege herkenning en behandeling van
Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist
Wie kent de LESA Ondervoeding?
Inhoud Achtergrond ondervoeding Herkennen van ondervoeding
7.1 Registratievragen voor een meetperiode
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
TPA Westelijke Mijnstreek Bedsideconsultatie E. van den Berken & N. Lenaerts.
VUmc Basispresentatie
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl. Ontwikkeling 2002 Ontwikkeld  RCT 2009 Doorontwikkeld  pilot 2011 Landelijke uitrol  implementatie onderzoek.
Symptoom van falende ziekenhuiszorg aan ouderen?
Ziekte-specifieke voedingen
De NVD komt naar je toe! Ketenzorg Hoe zijn we zover gekomen? Wat verwachten we? Samenwerking!
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek
Informatiebijeenkomst Zichtbare Zorg Ziekenhuizen Femke Vlems Deelprojectleider Zichtbare Zorg Ziekenhuizen VIKC, 12 februari 2009.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Project ondervoeding Projectgroep: Anja Dekker, Berry van Kats, Yvonne den Ouden, Marleen de Bruin.
Optimalisering inhoudelijke opname en ontslaggegevens.
1 Vroegsignalering problematisch alcoholgebruik op de SEH van het MCH Westeinde Angelique van Gaalen Nurse practitioner SEH Medisch Centrum Haaglanden.
Effect van voeding op gezonde leefstijl bij longziekten
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Is dit een probleem in Nederland?
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
Inge Cantatore, zelfstandig gevestigd dietist
Behoud van kwaliteit van leven en functionaliteit
Transcript van de presentatie:

Ondervoeding in het ziekenhuis vraagt om een helder beleid Naam

Inhoud Probleemomschrijving ondervoeding in het ziekenhuis Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding Project Uitvoering ….eigen ziekenhuis Prestatie indicator screening ondervoeding

Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht Wat is ondervoeding? Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht BIJ ZIEKTE

Definitie ondervoeding bij ziekte Slechte voedingstoestand Te laag lichaamsgewicht (BMI < 18,5 (gewicht / lengte2)) Onbedoeld gewichtsverlies >10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden 5-10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste maand Matige voedingstoestand 5-10 % onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden

Gevolgen ondervoeding Verminderde wondgenezing/ toename kans decubitus Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Afname gewicht en spiermassa Ondervoeding Langere opnameduur Hogere mortaliteit Meer kans op complicaties Hogere mortaliteit Sullivan ‘99 ref 10: (ook tabel van als kaart ooit uitgedeeld; nu ook bij uitreksel) n = 497 chirurgische patiënten (meerderheid chirurgisch, paar medisch, die als slecht gevoed waren, alsnog een chirurgische ingreep nodig hadden) > 65 jaar; opname >4 dagen 2 groepen: Groep I: voldoende eiwit- en energie-inname (> 50% van behoefte); n=395 (19%) Groep II: te lage eiwit- en energie-inname (< 50% van behoefte); n=102 (21%) Mortaliteit in zkh: 1,5 % (6 pat) in groep I vs 11,8% (12 pat) in groep II Mortaliteit 3 maanden na ontslag: 5,8% (23 pat) in groep I vs 15,7% (16 pat) in groep II Bokhorst van -de van der Schueren ‘99 ref 20: n = 64 grote ok ivm vergevorderde hoofd-halskanker VU te A’dam Mannen: significante correlatie tussen preoperatief gewichtsverlies > 5% en de 3-jaarsoverleving. Alle ondervoede (preoperatief gewichtsverlies > 5% )mannen met ernstige postoperatieve complicaties zijn binnen 1,5 jaar na ok overleden Afname kwaliteit van leven Hogere behandelingskosten

Ongewenst gewichtsverlies geeft neerwaartse spiraal Ziekte  Complicaties  Inname  Behoefte  Gewicht (vet vrije massa)  Ziekte brengt veelal een verminderde inname van en een verhoogde behoefte aan voeding met zich mee. Daarnaast treden er als gevolg van ziekte vaak abnormale verliezen op. - Dit zorgt voor een verminderde voedingstoestand. - Een verminderde voedingstoestand kan tot complicaties leiden. Ook het minder snel genezen van een ziekte of operatie is een complicatie. - Deze kunnen uitmonden in ziekte enz. - Zo raak je in een steeds slechtere conditie. Slechte voedingstoestand - darmen worden niet goed gevoed - atrofie van de darmwand en translokatie van bacteriën waardoor voeding minder goed wordt opgenomen - achteruitgang van de voedingstoestand van de darmen en het lichaam - verslechtering darmwerking - enz. enz. Bij ondervoeding significant ook lagere beoordeling voor kwaliteit van leven: Studie in Zweden 1995 (J. Larsson et al.) bij 199 pat. bleken volgende aspecten gerelateerd te zijn aan voedingstoestand: somatische gezondheid (o.a. lichamelijke gezondheid, invloed van ziekte op het leven) psychologische aspecten (o.a. algemeen welzijn, vermogen om te concentreren, denken, herinneren) activiteiten (o.a. zelfzorg, mogelijkheid om actief leven te leiden) gemoedstoestand / stemming uithoudingsvermogen Met deze neerwaartse spiraal kan aan de cliënt/ patiënt het belang van een goede voedingstoestand worden duidelijk gemaakt. Het kan helpen de cliënt/ patiënt te stimuleren een voedingstherapie vol te houden.

Prevalentie ondervoeding (screening 2001 en 2004, 2005, 2006) Ziekenhuizen 25-40% Polikliniek 10-15% Verpleeghuis / verzorgingshuis 20-30% Thuiszorg 10-15% Revalidatie 25% Psychiatrie 15-20%

Resultaten screening in Nederlandse ziekenhuizen (prevalentiemeting 2001, 2004, 2005 en 2006) Hoge prevalentie van ondervoeding (25-40%) Slechte herkenning van ondervoeding door de medische en verpleegkundige staf (50%) Screenen op voedingstoestand bij opname in het ziekenhuis is noodzakelijk!!!!!

Eisen aan screeningsinstrument Praktisch toepasbaar Makkelijk en snel af te nemen (niet rekenen) Begrijpelijk Acceptabel voor patiënten en verpleegkundige staf Valide, reproduceerbaar Koppeling met een behandelplan Breed te gebruiken; op verschillende klinische afdelingen

SNAQ screening & behandelplan Screening bij opname 2 of meer punten 3 of meer punten Consult diëtetiek Aantekening in status 2 – 3 tussendoortjes energie en eiwitverrijkte hoofdmaaltijden Optimaliseren voedingsbehandeling

Resultaten SNAQ-studie Herkenning van ondervoede patiënten verbetert van 50% naar 80% Snellere start van de voedingsbehandeling door diëtist (van gemiddeld dag 6 naar gemiddeld dag 2) Verkorting van de opnameduur bij ernstig ondervoede patiënten Kosteneffectiviteitsanalyse: kosten: 76 euro per bespaarde opnamedag Kosten 1 opnamedag: 476 EUR voor een academisch ziekenhuis en 337 EUR voor een algemeen ziekenhuis (Oostenbrink 2005)

omschrijving project Opdrachtgever: Stuurgroep “Wie beter eet wordt Sneller Beter” Financier: ministerie van VWS / ZonMW vanuit programma Sneller Beter Looptijd: 3 jaar 2006: pilot bij 6 ziekenhuizen; ontwikkeling materialen 2007 en 2008: uitrol naar 25% van de ziekenhuizen

Positionering ‘Ondervoeding’ VWS-programma Sneller Beter 2007 Screenen 2008 Behandelen 3 hoofdpijlers: Bijeenkomsten ziekenhuizen en eerstelijnszorg 2. Indicatoren voor een veilige en betere zorg 3. Programma kwaliteit, innovatie en doelmatigheid “Sneller Beter 3”: implementatie van richtlijnen en brede verspreiding van “best practices” volgens de 12080 strategie Ondervoeding Stuurgroep ‘Wie beter eet wordt Sneller Beter’

Doelstelling alle patiënten worden bij opname gescreend op ondervoeding op (minimaal) 50% van de afdelingen; alle patiënten worden voorafgaand aan een chirurgische ingreep tijdens het preoperatief onderzoek gescreend op het risico op ondervoeding; alle patiënten op één van de hoogrisico poliklinieken worden gescreend; minimaal 80% van de ondervoede patiënten ontvangt optimale voedingszorg; eind 2008 heeft uw ziekenhuis een plan van aanpak voor de uitrol van de resultaten naar alle afdelingen.

Aanpak project 14 ziekenhuizen Screening and treatment of malnourished patients Ervaringen pilot 14 ziekenhuizen P A D S Toolbox Landelijke startconferentie projectgroepen 2 Interne conferenties 3 bijeenkomsten projectleiders Landelijke slotconferentie projectgroepen Experts Ondersteuning: intranet, experts, procesevaluatie, voortgangrapportages, scores

Projectstructuur ziekenhuis Projectgroep Afdelingswerkgroep Afdelingswerkgroep Afdelingswerkgroep

Ziekenhuisbrede projectgroep Vertegenwoordiger met invloed namens: Management (voorzitter) Medische staf Verpleegkundigen/VAR Voedingsassistenten Diëtetiek Facilitaire dienst Kwaliteitsfunctionaris Verpleegkundigen uit VAR kan ook een manager of verpleegkundige uit het voedingsteam

Taak projectgroep Agenderen ondervoeding in ziekenhuis (speerpunt ziekenhuisbeleid 2008/2009) Plan van aanpak: wie, hoe en wanneer screenen? Organiseren interne conferenties Bewaken voortgang project Mobiliseren achterban Faciliteren uitvoering Barrières slechten (verstrekkingen + ‘SNAQ kar’, formatie, EPD/verpleegkundig dossier, ..) Contact met landelijke projectleiders Uitdragen boodschappen

Voorbereiding Heroverwegen screeningsinstrument Selecteren 1e afdelingen hoog-risicoafdelingen en/of enthousiaste afdelingen instellen afdelingswerkgroepen Vaststellen/actualiseren integraal voedingsbeleid assortiment TV plaats screening behandelplan weegbeleid nuchter beleid fast track polikliniek palliatief evaluatie inname transitie, etc.

Voorbereiding (2) Routing vaststellen taken & verantwoordelijkheden wijze van informeren verwijsbeleid Aansluiten bij lopende projecten in ziekenhuis decubitus EVD/EPD protocollen zorgpaden Materialen op maat maken screeningsformulier klinische lessen Folder aanvraag voeding) Informeren afdeling ICT, financiën, communicatie

Screening & behandeling ondervoeding prestatie-indicator Screening & behandeling ondervoeding Basisset 2008

Algemene vragen PI screening ondervoeding Screent u systematisch de voedingstoestand van alle volwassen patiënten bij opname? Maakt u voor uw screening gebruik van de SNAQ of de MUST?

Prestatie-indicator screening ondervoeding Percentage volwassen patiënten dat bij opname wordt gescreend op ondervoeding Percentage volwassen patiënten waarbij sprake is van matige ondervoeding Percentage volwassen patiënten waarbij sprake is van ernstige ondervoeding

PI behandeling volwassen Uitkomstindicator Welk percentage van de ondervoede patiënten haalt op dag 4 na opname de eiwitbehoefte? Eiwit: 1,2 – 1,5 gram per kg lichaamsgewicht Vier puntmetingen (1 keer per kwartaal) Continu meten: patiënten met een heupvervanging BMI>27: rekenen met gewicht bij BMI 27 25 25

PI kinderen ondervoeding Screening m.b.v. groeicurve Lengte en gewicht meten en SD score bepalen < -2 SD = ondervoed Behandeling (4 puntmetingen) Hoeveel procent van de ondervoede kinderen haalt op dag 4 de minimale hoeveelheid eiwit en energie? 1,2 – 1,5 gram eiwit / kg Schofield + 30% toeslag (m.u.v. zuigelingen tot 1 jr) 26