Grafische technieken Technische aspecten en kenmerken van de verschillende grafische technieken + voorbeelden Daphne Wouts.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over de etstechniek.
Advertisements

Een vliegensvlugge lino
Plannen.
Rembrandt.
Rembrandt kwam in 1631 in Amsterdam wonen.
tattoo tatto + + +veelgestelde vragen over tatoeages+ + +
Ismay & Renate 5R Printers1 Printers Ismay Brekelmans Renate Christiaanse 5R.
Online Marketing voor het MBO “SEO, dat kun je zelf!”
PERSPECTIEF RUIMTE OP EEN PLAT VLAK.
Beroemde kinderen Leonardo da Vinci
De uitvinding van de boekdrukkunst en de eerste boeken en geschriften
Expressionisme H3.
Atari ! Ik speel KO, als je niets doet heb je nog maar één oog. Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen dan maar in dat kost je een hele groep Ik splits.
Breekpunt in de kunst Beeldende kunst
Par. 4.1 Inleiding Communicatie 2HA
2 havo/vwo 2 landschap, §4.
Kunst uit de gouden eeuw
beeldanalyse Surrealisme frottage collage
KERSTKAARTEN Hoe maak je ze zelf CCR
Uit het oog uit het hart
Portret volgens Modigliani
opslag en ordening digitale verwerking van informatie
Escher.
De huid.
Restauratie van een plattegrond met een plan voor verversing van het grachtenwater in Amsterdam (1759) Stadsarchief Amsterdam Afdeling Restauratie Oktober.
Opdracht ‘Rembrandt’ menu.
ETSEN.
Het ontstaan van het landschap…
Fotomontage Techniek waarbij (delen van) bepaalde foto's worden samengevoegd tot een nieuw geheel.
Fotografie Romantiek&Realisme.
R U I M T E I N 2D immersive space 1.
B OEKDRUKKUNST 2 rootje ‘ Verandering ’ Bron afbeelding achtergrond : http :// www. clipartpal. com / clipart _ pd / education / openbook 1. html http.
Clair-obscur / Helldunkel
10 verschillende kunststromingen
BEELD vs TEKST RL. Lawrence Weiner Specifieke sensibiliteit in grafische gebaren.
Spaanse Meesters 3 Spaanse kunst.
Past simple Als je over iets wilt praten dat in het verleden is gebeurd en ook is afgelopen, dan gebruik je de past simple.
INKT Beeldende Middelen Materiaal.
VERRE GEZICHTEN Reizen in Rembrandts tijd. Rembrandt, Zelfportret, schetsend bij het raam, 1648, ets.
Schilderkunst Uit de Gouden Eeuw Rembrandt Frans Hals Jan Steen
Gekke Bekken Portretworkshop in het Rembrandthuis.
² INHOUD = idee VORM = zintuiglijke waarneembaarheid van de idee.
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 2 Structuur DAL/RvP 2014.
Beeldaspecten: Vorm Hoe is de vorm weergegeven?. Figuratief = een duidelijk voorstelling is aanwezig. Je kan goed herkennen wat er is afgebeeld. Er is.
Escher in het Paleis Melody, lexi, anne-beth.
Casuïstiek Erwin Wurm, one minute sculptures. Casuïstiek Erwin Wurm, one minute sculptures.
Kleur….
Het gefantaseerde landschap
Meetkunst Les 5 Wat is een patroon?.
Moodboard.
Schilder- en tekenkunst
Barok en Rococo De Barok begint ca in Italië.
Renaissance De Renaissance betekent wedergeboorte.
Barok Het woord Barok betekent grillig, grotesk en de Barok is in zijn uitstraling uitbundig en overdadig. De Barok begint ca in Italië. In het noorden.
Strijklicht Het licht lijkt over het vlak te strijken.
Printers.
Van tronie tot selfie Workshop van Museum Het Rembrandthuis
Losse onderdelen die samen één geheel vormen
volgende bladzijde terug
Wat heb je nodig? Schaar, lijm, computer en een printer.
Atari ! Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen in, dat kost je zo een
Meetkunst Les 6 Wat is een patroon?.
Kijken naar Rembrandts etsen
Rembrandts kunstkamer
Kijken naar Rembrandt Workshop van Museum Het Rembrandthuis NT 2
voorbeeld volgende bladzijde terug
volgende bladzijde terug
Bij de les godsdienst-K.Z: gewetensvol handelen
Ontdek de èchte Rembrandt Educatief programma van Museum Het Rembrandthuis HAVO/VWO bovenbouw en MBO.
Transcript van de presentatie:

Grafische technieken Technische aspecten en kenmerken van de verschillende grafische technieken + voorbeelden Daphne Wouts

Wat is een grafische techniek/prent? Reproduceerbare voorstelling op papier. Schema door Mevr. Drs. N.L. Bartelings, Universiteit Leiden).

Hoogdruk : techniek Houtsnede (ca. 1400-1600) De voorstelling ligt verhoogd op de ondergrond (hout) Hout uitdiepen met beitel/guts Drukken met neerwaartse druk Principe van een stempel http://www.moma.org/interactives/projects/2001/whatisaprint/flash.html

Albrecht Altdorfer (ca. 1480-1538), De zondeval [detail], houtsnede, z Albrecht Altdorfer (ca. 1480-1538), De zondeval [detail], houtsnede, z.d., Prentenkabinet UBL, PK-P-125.413. Let op hoe de inkt door de neerwaartse druk naar de randen van de lijnen is geperst.

Hoogdruk: kenmerken Houtsnede Duidelijk contrast zwart-wit (expressief) Grove beeltenis Tegelijk met letters te drukken Spiegelbeeldig t.o.v. houtblok De inkt wordt weg geperst waardoor de inkt dikker is aan de randen van de lijnen.

Hoogdruk : techniek Houtgravure (1800-1885) De voorstelling ligt verhoogd op de ondergrond (hard hout, tegen de nerf in gezaagd) Hout uitdiepen met burijn/naald Drukken met neerwaartse druk Principe van een stempel http://www.moma.org/interactives/projects/2001/whatisaprint/flash.html

Rombertus Julianus van Arum (1812-1883), pagina uit Nederlandsch Magazijn [detail], houtgravure, 1834, Prentenkabinet UBL, PK-P-118.451. Let op het detail van de houtsnede en het nut hiervan als illustratietechniek van teksten.

Hoogdruk: kenmerken Houtsnede Gedetailleerd Tegelijk met letters te drukken (veel gebruikt voor tijdschrift-, krant- en boekillustratie) Spiegelbeeldig t.o.v. houtblok

Diepdruk Gravure en ets De voorstelling ligt verdiept in de ondergrond (koperplaat) Afdruk van de plaatrand: ‘moet’ Spiegelbeeldig t.o.v. koperplaat Kan niet tegelijk met letters gedrukt worden

Diepdruk: techniek Gravure (droog, v.a. ca. 1550) Lijnen van de voorstelling in koper uitdiepen met burijn Vloeibare inkt aanbrengen met tampon Plaat schoonvegen Krachtige verticale druk in drukpers

Jan Saenredam (1565-1607), De vijf zintuigen, gevoel [detail], gravure, z.d., Prentenkabinet UBL, PK-P- 110.483. Let op de kenmerkende zwellende graveerlijnen die spits beginnen en ook spits eindigen.

Diepdruk: kenmerken Gravure V-vormige groef Diepe, zwellende lijnen Regelmatig lijnenpatroon

Diepdruk: techniek Ets (nat, ca. 1513-1825) Koperplaat bedekken met zuurresistente was Met etsnaald tekenen in de was Plaat in zuurbad waardoor er groeven ontstaan Inkten, schoonvegen, drukken http://www.moma.org/interactives/projects/2001/whatisaprint/flash.html N.B. bij een ‘droge naald’ ets wordt direct in de koperplaat gewerkt met de etsnaald. Het koper hoopt zich op naast de groef: ‘braam’.

Rembrandt (1606-1669), Zelfportret in bontmuts [detail], ets en droge naald, 1631, Prentenkabinet UBL, PK-P- 103.126. Let op de vrije tekening en het grillige lijnenpatroon van de ets.

Diepdruk: kenmerken Ets Grillige, vrije lijnen Lijn heeft stompe uiteinden Onregelmatige omranding N.B. Ets en gravure vaak allebei gebruikt door prentmakers: identificatie soms lastig.

Diepdruk: techniek Het tonale proces Met de voorgaande grafische technieken zijn vooral lijnen te maken, geen gebieden van tonale variatie

Diepdruk: techniek Het tonale proces: mezzotint/zwarte kunst (droog, ca. 1650-1860) Van donker naar licht werken De plaat ruw maken met ‘wiegijzer’; er ontstaan putjes en braampjes over de hele plaat Polijsten van bepaalde delen Inkten, schoonwrijven, drukken

Jan van der Bruggen (ca. 1649-1714), Slapende jonge vrouw en lachende oude man [detail], mezzotint, z.d., Prentenkabinet UBL, PK-P-112.865. Let op het korrelige effect van de braampjes die door het wiegijzer tot stand zijn gekomen en het ‘donkere’ karakter van de prent.

Diepdruk: kenmerken Het tonale proces: mezzotint/zwarte kunst Korrelig effect (onregelmatig patroon van witte en zwarte puntjes) ‘Donker’ uiterlijk In de boekillustratie veel gebruikt voor auteursportretten

Vlakdruk: techniek Lithografie (1825-1885) Principe: water en vet stoten elkaar af Tekening met vet medium op ondergrond (steen, zink) Ondergrond nat maken Roller met vette inkt over de ondergrond Drukken http://www.moma.org/interactives/projects/2001/whatisaprint/flash.html

August Allebé (1838-1927), Jongen speelt accordeon voor een meisje in de deuropening [detail], krijtlithografie, z.d., Universitaire Bibliotheken Leiden, PK-P-119.592. Let op het vrije, krijtachtige effect van deze lithografie; het medium waarmee deze tekening op de steen is gezet is krijt.

Vlakdruk: kenmerken Lithografie Vrije tekening De kenmerken van de druk hangen af van het medium dat gebruikt is om de tekening op de ondergrond te zetten: krijt, pen etc. Veel gebruikt als boekillustratie in de 19de eeuw

Kleurdruk vs. gekleurde prent Kleurdruk: er is met gekleurde inkt gewerkt tijdens het grafische procédé (reproduceerbaar) Gekleurde prent: de prent is na het drukken met de hand ingekleurd (uniek)

Literatuur www.graphicsatlas.org www.moma.org http://disc.leidenuniv.nl (illustratiemateriaal) A. Griffiths, Prints and printmaking. An introduction to the history and techniques, Londen: British Museum Press, 1996. F. van der Linden, De grafische technieken, De Bilt: Cantecleer, 1982.