De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Barok Het woord Barok betekent grillig, grotesk en de Barok is in zijn uitstraling uitbundig en overdadig. De Barok begint ca. 1600 in Italië. In het noorden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Barok Het woord Barok betekent grillig, grotesk en de Barok is in zijn uitstraling uitbundig en overdadig. De Barok begint ca. 1600 in Italië. In het noorden."— Transcript van de presentatie:

1 Barok Het woord Barok betekent grillig, grotesk en de Barok is in zijn uitstraling uitbundig en overdadig. De Barok begint ca in Italië. In het noorden was de reformatie ontstaan. De katholieke kerk reageerde hierop, de Barok was door zijn uitbundige uitstraling geschikt om hier uiting aan te geven.

2 Barok Algemeen. Net als in de Renaissance worden in de Barok Klassieke elementen toegepast, zuilen, timpanen, etc. Beweging: gevels met sterk inspringende en uitstekende delen, schilder- en beeldhouwwerk vaak met een sterk beweeglijk karakter. Licht-donker effect: in de gevels sterke licht en schaduwwerking ook schilder- en beeldhouwwerken hebben vaak ook een licht-donker contrast; Uitstraling van zwaar / overdaad en rijkdom.

3 Barok Rijkdom en overdaad.

4 Barok Hedendaagse ketting met Barokke ornamenten.

5 Barok Symmetrie. Barok ornamenten
Het geheel heeft een beweeglijke uitstraling,

6 Barok De ovale vorm zien we vaak terug in de Barok.
Een ovaal suggereert meer beweging dan een cirkel. De lijst is door het inspringen ook beweeglijk.

7 Barok Links Barok schilderij van een soort festoen, ook hier zien we zware vormen, overdaad, sterk licht-donker en globaal een symmetrische vorm. Onder een hedendaagse Barokke schaal, je kunt je voorstellen dat deze met zware vormen, zoals fruit en grote bloemen heel aardig in Barok sfeer op te maken is.

8 Barok Drie Barok werkstukken.

9 Barok Met een Barok vaas als ondergrond zijn al dan niet modern opgemaakt heel fraaie werkstukken te maken. Kenmerken Barok bloemwerk: Symmetrische ruimte innemende vorm. Materiaal gemengd en ondergeschikt aan de vorm. Veel en zware materialen. Overdaad. Licht-donker contrast. Warme kleuren. Goud.

10 Barok Een Barokke kast. Zware vormen . Licht-donker.
Beweeglijke lijsten. Overdaad.

11 Barok Links Barokke tafel. Onder Barokke kast.

12 Barok Ook in schilderij lijsten zijn de kenmerken duidelijk zichtbaar.

13 Barok De vereniging van aarde en water van Rubens.
Mythologisch verhaal, Demeter en Poseidon. Beweeglijk, licht-donker contrast.

14 Barok Altaarstuk, drieluik de Kruisafname van Rubens.

15 Barok Plafond schildering, aurora, de dagenraad.
Eenheid van architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst. De kenmerken zijn ook hier weer goed zichtbaar.

16 Barok De schilders streefden ernaar de schildering zo echt mogelijk te laten lijken; soms zo bedrieglijk echt dat moeilijk te zien was of er wel of geen wand of plafond was. Een dergelijk schildereffect noemt men ook wel: ‘trompe l’oeil’. (gezichtsbedrog)

17 Barok De David van Bernini. Perfecte en zeer beweeglijke uitbeelding.

18 Barok Fonteinen waren in de Barok gelief, het water van de fonteinen geeft letterlijk een directe beweging. Ook zien we hierin mooi de eenheid tussen gebouw en beeldhouwkunst.

19 Barok Bewegend water, de fontein, maar ook de beelden zijn heel beweeglijk.

20 Barok Bernini's " Extase van de heilige Theresia " .

21 Barok Baldakijn in de st. Pieter te Rome van Bernini.
De spiraal gevormde zuilen ogen heel beweeglijk.

22 Barok Karlskirche van Fischer von Erlach te Wenen.
Een heel dynamisch gebouw terwijl de symmetrie toch weer een zekere rust geeft.

23 Barok Boven de st. Pieter te Rome. Rechts het paleis in Trier.
Er zijn vele Klassieke elementen te zien. Eenheid van gebouw, beeldhouwkunst en schilderkunst. Beweeglijk. Licht-schaduwwerking. Verticale lijn werking wordt weer sterker. Overdaad. Zware vormen.

24 Barok Interieur van een kerk.

25 Barok Tot slot een aantal kenmerken oprij. Barok betekent grillig.
Eenheid van architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst. Verticaal en symmetrie. Beweeglijk. Licht-donker effecten. Veel en zware vormen. Uitstraling van rijkdom. Leer de kenmerken goed! Portret van Bernini


Download ppt "Barok Het woord Barok betekent grillig, grotesk en de Barok is in zijn uitstraling uitbundig en overdadig. De Barok begint ca. 1600 in Italië. In het noorden."

Verwante presentaties


Ads door Google