Productie Wijn.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Madelaine Postma, Carlijn Beemsterboer & Lisa Rozema
Advertisements

Fouten, gebreken en ziekten in wijn
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
Vinificatie zoete en versterkte wijnen
Groep 3, 4 & 5 Voorstellen en kort vertellen welke onderwerpen aan bod komen.
In de wereld van : chocola.
Gemaakt door Noah en Siddhart
Champagne SVH Wijncertificaat.
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
VINIFICATIE MOUSSERENDE WIJNEN
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
B1 Stoffen worden omgezet
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Dissimilatie Levert energie.
5. Brood nodig Recept / gisting
2 Het lekkere van alcohol
4.5 Samenstelling van mengsels
Wijnkennis.
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Wijn.
De kleine dingen van oma's!
Wijn Het proces.
Afwegen van de ingrediënten;
Grondstoffen voor de bierbereiding
Sportvoeding. Verschillende sportvoeding Energiedrank: Aanvullen van koolhydraatgehalte Dorstlesser: Aanvullen van mineralen en vocht Hersteldrank: Aanvullen.
Brouwerij de Praght Gepresenteerd door : Aart Vos Rosalie Vos Aad van ‘t Hof.
Lichte Bieren. Lichte bieren Alcoholpercentage 2-4 % Geen “Light-bieren” Vaak de lichtste bieren van een bepaald type.
Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
Theo Jacobi We beperken ons tot de grootheden die wij als amateur wijnmakers meten.
Duurzame energie Welke mogelijkheden zijn er?.
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
De kleine dingen van oma's!
Basisstof 2 Enzymen Chemische reacties verlopen traag
Ik weet meer van wijn Wijncursus op SDEN-niveau 2 | wijnoorkonde
(logo SWON) Van druif tot wijn - hoofdstuk 4
Groeifactoren.
Wijn maken.
Wijn.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
De kleine dingen van oma's!
Appelsap Productie en klaring.
Wijn maken Druiven ! Ander fruit ! Wat wil ik maken ? Droog Medium Zoet.
Wijnmaken voor beginners
Wijnadditieven sulfiet
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
voorbeeld verband pH – zuurgetal
H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4
Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Transcript van de presentatie:

Productie Wijn

Wat is eigenlijk wijn? Definitie: Zwak alcoholische drank Kwaliteit: Gebied en temperatuur Breedtegraad: 30e - 50e Oorsprong: Midden-Oosten en West-Europa Grootste producenten: Italïe en Frankrijk

Vinificatie per fase De sapwinning Het samenstellen van de most Een giststarter maken Het gistingsproces Het hevelen van de wijn Helder worden (klaren) Bottelen Bewaren van wijn  

De sapwinning Persen: Druiven worden geperst voor het bekomen van sap. Pulpgisting: Beste manier van sapwinning.

Samenstellen van de most Suiker: De hoeveelheid vergistbare suiker bepaalt het alcoholpercentage Zuur: belangrijk voor een evenwichtige Tannine: Tannine is een bitterstof die onmisbaar is vooral in rode wijn Body: Gebruik zo veel mogelijk vruchten en zo weinig mogelijk water Aroma en bouquet

Giststarter maken U activeert de gist en zorgt ervoor dat er een grote hoeveelheid actieve gistcellen aan de most kan worden toegevoegd wat ertoe zal leiden dat : De most snel zal gaan gisten De gisting verloopt gecontroleerd Bacteriën gaan weinig kans hebben

Gistingsproces Druiven worden omgezet in alcohol en koolzuurgas Er komt warmte vrij Temperatuur is belangrijk!: Temperatuur te laag  De gisting loopt traag. Temperatuur te hoog  de gisten kunnen voortijdig afsterven

Hevelen van de wijn Dit gebeurt door het aanzuigen van de wijn door een slangetje zonder de droesem op de bodem in beweging te brengen ..

Helder worden (klaren) Het helder worden van de wijn gebeurd door het zakken van de deeltjes die door de koolzuurgasbelletjes steeds in beweging werden gehouden.. Mogelijke klaringsmiddelen die toegepast kunnen worden zijn: Kiezelsol Gelatine Eiwit

Bottelen Week de etiketten Laat de flessen uitlekken en bewaar ze Laat de kurken (oude type) een halve dag in een sulfietoplossing met een beetje glycerine weken (= kurk wordt soepel) Spoel de flessen nog een keer goed uit Flessen vullen kun je het best doen met een slangetje Kurken worden door een speciaal kurkapparaat in de fles geduwd.

Bewaren van wijn De wijnkelder is de ideale droom van elke wijnmaker. De kamertemperatuur is hierbij constant 13°C + het is daar donker. Creëren van een klimaatkamer: die door zeer goede isolatie en in combinatie met een airco op de juiste temperatuur kan worden gehouden

Bedankt voor jullie aandacht !!