Productie Wijn
Wat is eigenlijk wijn? Definitie: Zwak alcoholische drank Kwaliteit: Gebied en temperatuur Breedtegraad: 30e - 50e Oorsprong: Midden-Oosten en West-Europa Grootste producenten: Italïe en Frankrijk
Vinificatie per fase De sapwinning Het samenstellen van de most Een giststarter maken Het gistingsproces Het hevelen van de wijn Helder worden (klaren) Bottelen Bewaren van wijn
De sapwinning Persen: Druiven worden geperst voor het bekomen van sap. Pulpgisting: Beste manier van sapwinning.
Samenstellen van de most Suiker: De hoeveelheid vergistbare suiker bepaalt het alcoholpercentage Zuur: belangrijk voor een evenwichtige Tannine: Tannine is een bitterstof die onmisbaar is vooral in rode wijn Body: Gebruik zo veel mogelijk vruchten en zo weinig mogelijk water Aroma en bouquet
Giststarter maken U activeert de gist en zorgt ervoor dat er een grote hoeveelheid actieve gistcellen aan de most kan worden toegevoegd wat ertoe zal leiden dat : De most snel zal gaan gisten De gisting verloopt gecontroleerd Bacteriën gaan weinig kans hebben
Gistingsproces Druiven worden omgezet in alcohol en koolzuurgas Er komt warmte vrij Temperatuur is belangrijk!: Temperatuur te laag De gisting loopt traag. Temperatuur te hoog de gisten kunnen voortijdig afsterven
Hevelen van de wijn Dit gebeurt door het aanzuigen van de wijn door een slangetje zonder de droesem op de bodem in beweging te brengen ..
Helder worden (klaren) Het helder worden van de wijn gebeurd door het zakken van de deeltjes die door de koolzuurgasbelletjes steeds in beweging werden gehouden.. Mogelijke klaringsmiddelen die toegepast kunnen worden zijn: Kiezelsol Gelatine Eiwit
Bottelen Week de etiketten Laat de flessen uitlekken en bewaar ze Laat de kurken (oude type) een halve dag in een sulfietoplossing met een beetje glycerine weken (= kurk wordt soepel) Spoel de flessen nog een keer goed uit Flessen vullen kun je het best doen met een slangetje Kurken worden door een speciaal kurkapparaat in de fles geduwd.
Bewaren van wijn De wijnkelder is de ideale droom van elke wijnmaker. De kamertemperatuur is hierbij constant 13°C + het is daar donker. Creëren van een klimaatkamer: die door zeer goede isolatie en in combinatie met een airco op de juiste temperatuur kan worden gehouden
Bedankt voor jullie aandacht !!