DNA
PLANT VEREDELING
Het DNA Planten hebben DNA Hier staan alle kenmerken van de plant in beschreven Hoe groot de plant wordt Wat voor kleur hij heeft Of hij lekker is of niet En nog veel meer
Het DNA isoleren DNA isoleren is de eerste stap in heel veel onderzoek. Vandaag gaan jullie DNA isoleren uit een tomaat. Hoe doe je dat? Eerst maak je de tomaat kapot. Dan maak je met een zeep / zout oplossing de hele kleine tomaten deeltjes kapot. Nu kan het DNA vrijkomen. Dan moet het DNA nog gescheiden worden van de tomaten stukjes. Met alcohol maak je dan het DNA zichtbaar. Het tomaten DNA is een beetje rood gekleurd door de kleurstof normaal is DNA wit.
Het recept (protocol) Materiaal Tomaat NaCl (keukenzout) Mixer Afwasmiddel Water Isopropanol (99,7%), vodka of whisky 2 Bekerglazen (200 ml) Maatbeker (50 ml) Mes en snijplank Pipet Epje Filtreer papier trechter
Recept - protocol 2 Oplossing maken van: DNA zichtbaar maken - 2 tomaten in kleine blokjes snijden en breng dit in een beker Oplossing maken van: 5 ml afwasmiddel 1 koffielepel zout 45 ml water toevoegen - Oplossing bij tomaatblokjes gieten - Kort mixen (10-15 seconden) - Filter in de trechter. - Filtreer de tomaatoplossing, vang het op in een tweede beker (= filtraat). - LET OP : Het filtraat bevat het DNA. DNA zichtbaar maken - 0,5 ml filtraat pipetteren in een epje - Voeg hier 1 ml alcohol bij (isopropanol, vodka of whisky) - Zachtjes omdraaien, niet schudden - Je verkrijgt een rood ‘propje’ DNA. De rode kleur komt voort van een tomatenpigment dat ‘kleeft' aan het DNA.