TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vocht & Voeding tijdens Inspanning
Advertisements

Welke functies zijn in het menselijk lichaam van direct levensbelang?
Kennis van het menselijk lichaam
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?
Hitteletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Hittekramp Hitte-uitputting Hittestuwing Hitteberoerte Zonnebrand.
De rol van voeding op de prestatie
Welkom bij de les : EHBO, ziekteleer,
Thema: mensen Je eten op reis.
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Anatomie en fysiologie - 3* NELOS
B1 Stoffen worden omgezet
Hoofdstuk 4 Voeding.
Noodzaak van uitscheiding
Spijsvertering.
Waaruit is het menselijk lichaam opgebouwd?
Overzicht van de stofwisseling
Paragraaf 10.3 Cellen in Bad.
Bloedsomloop Jente,Damon en Ivan
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Vocht huishouding.
Regeling door Hormonen
Hoofdstuk 9 Paragraaf 1 Alles werkt.
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Alcohol en jongeren.
Presentatie JKP 7 februari 2003 Voeding bij wedstrijden Baer Selen, 7 februari 2003.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Het verteringsstelsel
MIJN SPREEKBEURT GAAT OVER: WATER
Johan Bugel Campus Winschoten. Hoeveelheid bloed Johan Bugel Campus Winschoten  Man 5 liter  Vrouw 4,5 liter.
Voeding & Vertering.
Dikke darm en de lever.
Anatomie & Fysiologie Voeding & gezondheid V21.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
De Organen.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
VHP Les 10.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Het verteringsstelsel
Quiz: de voedingsstoffen
Spijsvertering.
Welke functies zijn in het menselijk lichaam van direct levensbelang?
Waaruit is het menselijk lichaam opgebouwd?
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Smul gezond.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Stofwisseling (metabolisme), uitdroging en oedeem
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Voeding Kenmerken van voeding.
Bloedsomloop.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Transcript van de presentatie:

TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart WATER TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart

Water als dorstlesser

Kringloop van water

Water als voedingsmiddel

Water Water in zijn algemeenheid. Wat is de functie van water. Wat zijn de gevolgen van te veel of te weinig water. Wat is het belang van water t.o.v de prestatie. In welke voedingsmiddelen zit water.

Water in zijn algemeenheid Water is het hoofdbestanddeel van het menselijk lichaam, afhankelijk van de spiermassa. Bij mannen is dat ongeveer 60% van het gewicht, bij vrouwen 55%. Dit is afhankelijk van de spiermassa, omdat spieren 3x zo veel vocht bevatten als vet. Dit water zit in diverse organen en in het bloed en is eigenlijk ons belangrijkste voedingsmiddel, al wordt dat maar zelden zo ervaren. Bij onze lichaamsfuncties speelt water echter een vitale rol. 

Water is nodig voor voor het zuiveren van het lichaam (bloedzuivering door de nieren, voor warmteregeling (koeling), om het bloed de vereiste vloeibaarheid te laten houden. als transportmiddel voor voedingsstoffen, zuurstof, hormonen, vitamines, mineralen, ed om de stofwisselingsprocessen goed te laten verlopen: water in het speeksel en water in de maag en darmen zorgen voor vermenging en vertering, omdat water een beschermende functie heeft tegen schokken,  voor bijvoorbeeld hersenen, ogen en ruggemerg, omdat water functioneert als glijmiddel in gewrichten, spieren en bindweefsel, omdat water functioneert als geleider voor geluid in de oren, omdat water een oplossend vermogen heeft, waardoor reacties van levende cellen goed kunnen functioneren.

Wat is de functie van water De temperatuursregeling van ons lichaam. De hydratatie van de huid. De ontgifting en reiniging van het organisme. het afvoeren van verteerd voedsel door de darmen. het vervoer van vitamines en mineralen. het smeren van de oogleden. het stimuleren van de sportieve prestaties, het concentratievermogen enz.

Functie van water Kortom: Water is één van de meest belangrijke stoffen voor ons lichaam. Water vervult dus de functie van bouwstof, transportmiddel, oplosmiddel en koelmiddel van ons lichaam.

Wat zijn de gevolgen van te veel water Wie te veel water drinkt, kan de natriumbalans in zijn lichaam verstoren. Watervergiftiging (hyponatremia) komt in de praktijk vrijwel alleen voor bij atleten die tijdens een wedstrijd veel zweten en daarna in één keer liters water drinken. Hoeveel water fataal is, hangt onder meer af van het lichaamsgewicht. In het algemeen geldt dat je niet meer dan drie liter per uur moet drinken.

Wat zijn de gevolgen van te weinig water Hoofdpijn: water zorgt voor de afvoer van giftige stoffen uit het lichaam. De hersenen bestaan voor 75% uit water. Vermoeidheid/slechte concentratie: als het lichaam als gevolg van te weinig drinken al zijn kracht nodig heeft om het teveel aan giftige stoffen te verwijderen, heb je minder energie. Verstopping: water versnelt en versoepelt het ontlastingsproces. Weinig of donkere urine: de nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. Slechte adem: Als er niet voldoende water door de mond stroomt om alle voedselresten weg te spoelen, hopen bacteriën zich op in de mond- en keelholte. Droge mond: speeksel is de natuurlijke smering van de mond. Droge huid: Als je te weinig drinkt, wordt de huid minder elastisch. Opgeblazen uiterlijk: hoe minder je drinkt, hoe meer het lichaam water opslaat als reservevoorraad. Hierdoor zwellen de cellen op en lijk je ‘te dik’.

Wat zijn de gevolgen van te weinig water op langer termijn Constipatie Maagklachten Astma Allergieën Zwaarlijvigheid Vroegtijdige veroudering Zenuwstoornissen & ADHD

Factoren die een rol spelen bij vochtverlies bij inspanning: Temperatuur Luchtvochtigheidsgraad Duur inspanning Intensiteit Type sportkleding Individuele verschillen

Wat is het belang t.o.v de prestaties 1%Negatief effect op de stofwisseling 2%Verminderde thermo regulatie Vermindering van het duurvermogen 3% Verregaande afname van het duurvermogen 4 – 6%Vermindering van Kracht Verregaande afname van het duurvermogen >6%Verregaande uitdroging:  Kramp Uitputting Bewustzijnsverlies Coma Dood

In welk voedingsmiddel komt water voor Alle voedingsmiddelen bevatten water, zelfs gedroogde voedingsmiddelen. Het vochtgehalte van voedingsmiddelen is echter per product verschillend: een komkommer bestaat bijvoorbeeld voor 97% uit water, suiker daarentegen bevat maar 1% water.

Vragen ?