1. 2 1.De wooncrisis in de grote stad Het aanbod aan sociale woning, De vraag naar sociale woning, Een deel van de privé markt toegankelijk maken voor.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het hulpverleningsbeleid van de OCMW’s aan de daklozen
Advertisements

KWALITEITSZORG november 2012
Hoe werkt een (gemengde) VvE?
PE- Café De aanmerkelijkbelangregeling vanaf 2010 met het oog op huwelijk, schenking en overlijden Amstelveen, mei 2011 Hans Bom.
Jasper De Kinderen Personenverzekering
14 juni 2011 Infomoment georganiseerd door het Toelichting bij het aanvragen en afrekenen van creatie- en spreidingsdossiers door Machteld De Smedt (Vlaamse.
Ouderwerking – School Verzekeringen
7 december 2011 Modernisering van de bevolkingsdiensten O pneming van de geboorten door gemeente van gebeurtenis in het Rijksregister. Naar een volledige.
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
Info obligaties aanschaf Probounce banen 8 en 9
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Ontstaan Jobkanaal •Vaststelling mismatching •Pact van Vilvoorde & Verdrag van Lissabon •Decreet 2002: evenredige arbeidsdeelname (EAD) •In 2003 is Jobkanaal.
Laat uw nabestaanden niet in twijfel achter
RB 2011 Mr. J.F.H. van den Belt.
De nieuwe successiewet mr. J.M.J.H. Hendriks PRESENTATIE d.d
1 Sinds Evolutie van 2000 tot 2010 Huurprijzen : 50% Gezondheidsindex : 15 % Informatie : - Crise du logement à Bruxelles.
Jan Thijs op de Laak NOTARIAAT OP DE LAAK BUDEL
Juridische en fiscale aandachtspunten bij overdracht vermogen
Welke problemen doen zich voor?
Fotobarometer 2 e kwartaal 2010 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen © 2010.
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
F ORUM VOOR E RFGOEDVERENIGINGEN VZW Erfgoedhuis Den Wolsack Oude Beurs 27 | 2000 A NTWERPEN T: 03/ | F: 03/
In het jaar 2007 kon je dit kopen voor €100: In het jaar 2012 kon je dit kopen voor €100: Koopkracht = Het geld wordt minder waard.
W E L K O M.
Leegstand overtreft de prognose Berlaar, Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver Persconferentie – 16 mei 2011.
Een erfenis zonder bekommernis
Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen
Nalatenschappen ‘De Gouden Eeuw van de filantropie ’ Zeist, 23 september 2012 Evangelische Alliantie.
Overzicht relevante informatie voor sociaal wonen Vlaamse Wooncode.
Studiedag VVSG i.s.m. CRKC
Doel -werkervaring; -volledige opbouw sociale zekerheids-rechten.
Agenda  Lessen (6)  tot  hs 30
Inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Het centraal examen voor kandidaat-energiedeskundigen type A en type C
Inkomen les 16 Inzichtvraag & 77 t/m 80
Tom DEHAENE Resultaten OCMW-enquête december 2008.
Pietje heeft op 1 januari 2008 een bedrag van € 400 op een spaarrekening gezet. De rente is 3,5%. Hij laat de rente op de rekening staan. Op 1 januari.
Lesplanning – paragraaf 7 blz. 38 Binnenkomst Intro Vragen huiswerk Uitleg docent Zelfstandig werken, met radio?? Afsluiting van de les. Lokaal verlaten.
Cijfers Zorg en Gezondheid
Uit zorg voor personen met dementie en hun familie Vlaams minister Inge Vervotte Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
EFS Seminar Discriminatie van pensioen- en beleggingsfondsen
De wooncrisis in de grote stad Het aanbod aan sociale woning, De vraag naar sociale woning, Een deel van de private markt toegankelijk maken voor.
Armoede treft 1 op 5 ouderen
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Workshop Buitenschrijnwerk – Oplossingen voor Toegankelijkheid Jan Desmyter.
SYSTEEM VRIJETIJDSPAS sociaal tarief - diversiteit binnen sport toepassing in Izegem AV SF 22 april 2010 SF: Stijn Werbrouck
Notariaat op de Laak Mr. Th.H.J.M. op de Laak
Huursubsidies Kimberly Deseure.
SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.
DEEL 1 : een overlijden, wat nu?
INFOSESSIE CLUBBEGELEIDING Gent 2 december Inleiding door dhr Philippe Mees, voorzitter VLG vzw -Verwelkoming -Uitgangspunt: -Tevredenheidsenquête.
Dienst Belastingen - 21 juni 2012 Belasting op motoren Overzicht
1 Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen voor iedereen Vlakbij binnenstad en in het groen Duurzaam en toekomstgericht.
Zelfstandige Eenmanszaak Vennootschap bvba nv - Klein: € 360 / j
Regionaal beleid EUROPESE COMMISSIE December 2004 NL Verordeningen 1 Het cohesiebeleid ( ) Het voorstel van de Commissie voor nieuwe verordeningen.
4.4 Een eigen huis of niet? Mensen kiezen vaak bewust om een huis te kopen, of juist te huren. Aan beide zitten voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen.
Algemene Ondernemersvaardigheden
HET DUOLEGAAT of het legaat vrij van erfbelasting Dirk MICHIELS Notaris te Aarschot Gastdocent KU Leuven.
ABBEYFIELD VLAANDEREN VZW
Erven, Schenken Enzovoorts. Van Rhijn notarissen Woudenbergseweg 5 Postbus AB Zeist T Marjolein Elings
Erven en schenken en aanverwante zaken Dina van Linge Van Linge en Tillema notarissen Hoogeveen.
Presentatie voor Artsen zonder Grenzen
Rabobank Hart van Brabant
Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Transcript van de presentatie:

1

2 1.De wooncrisis in de grote stad Het aanbod aan sociale woning, De vraag naar sociale woning, Een deel van de privé markt toegankelijk maken voor iedereen

Het aantwoord van het Project Betlehem De oproep van Kardinaal Danneels, Doeleinden van het Project Betlehem, De samenwerking met de Sociaal Verhuurkantoren (SVK)

4 3. De vier opdrachten van de reflexiegroep De inventaris van de Kerkgoederen in Brussel Informeren - sensibiliseren De vzw Bethlehem Het Fonds Betlehem

5 4. Het colloquium ‘Betlehem’ op 9 novembre 2007 Doeleinden Officiële lancering van het Project Betlehem

6 5.Vandaag… 40 kerkgoederen die ter beschikking gesteld worden van sociale huisvesting, in samenwerking met een SVK, Een groeiende belangstelling van de media, vragen naar samenwerking of info ter gelegenheid van thematische dagen…

7 Portaelsstraat, 33 te 1030 Brussel Eigendom van de VPW Brussel Noord Oost

8 Adolphe Maxlaan, 55 te 1000 Brussel Eigendom van de Kerkfabriek van de Finisterrae

9 Lefrancqstraat, 80 te 1030 Brussel Eigendom van het Aartsbisdom Mechelen - Brussel

10 Kapucijnenstraat, 14 te 1000 Brussel Eigendom van het Aartsbisdom Mechelen - Brussel

11 Verheydenstraat, 121 te 1030 Brussel Eigendom van de VPW Brussel West (dossier aan de gang)

Juridische aspecten van de sociale huisvesting Voorstelling in Antwerpen Cédric Pauwels 21 april 2010

Juridische aspecten van de sociale huisvesting 3 vragen Bestemming van goederen van kerkfabrieken Juridische middelen voor een veilig beheer Schenkingen en testament ten voordele van de sociale huisvesting

Bestemming van goederen van kerkfabrieken aan sociale huisvesting kerkfabrieken (decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten 7 mei 2004 artikels 34 tot 38) Onderhoud van de kerken Beheer van de goederen

Bestemming van goederen van kerkfabrieken aan sociale huisvesting Hoe die opdrachten waarborgen ? Opzoekingen van financiële middelen Openbaar en privé-patrimonium Statuut van de pastorieën

Bestemming van goederen van kerkfabrieken aan sociale huisvesting Kadaster van kerkgoederen eigensdomstitels « Gezegeld » papier Gelijkvormige uitgifte Zegel van de notaris opzoekingssporen Kadaster Registratiekantoor Hypotheekkatoor Belastingskantoor (kadastrale legger) VPW : Patrimonium aangifte

Bestemming van goederen van kerkfabrieken aan sociale huisvesting Sociale husvesting vanuit een christelijk perspectief “Wie geen dak meer heeft, heeft geen recht meer” (Abbé Pierre) Keuze van beheer van het patrimonium Voorbehoud Samenwerking met de Sociale Verhuurkantoren

Juridische middelen Sociale verhuurkantoren(S.V.K.) Taken Wetgeving Besluit van de Vlaamse Regering 5 december 2008 Sociale begeleiding Verhuring en onderverhuring Financiële voordelen : Subsidie Gewestelijke premies Veilige inkomsten Rechtsverhuurd goed Einde van het contract

Schenkingen en testament Giften 3 soorten Bankoverschrijving Schenking bij notariële akte Handgift Wat kunt u schenken? Huidige goederen Het gereserveerdegedeelte en het beschikbaar gedeelte

Schenkingen en testament Testamenten 3 soorten olografisch authentiek Internationaal Wat kunt u legateren? Huidige en toekomstige goederen Het gereserveerdegedeelte en het beschikbaar gedeelte Duo-legaat

Duo-legaat gebruiksmiddel Bedoeling Legateren van een gedeelte van uw vermogen aan een vzw en tegelijkertijd uw andere erfgenamen begunstigen De fysieke persoon krijgt zijn legaat « vrij van successierechten » De vzw krijgt het overige deel van uw vermogen en betaalt de totaliteit van de succesierechten

Duo-legaat gebruiksmiddel Voordelen van een duo-legaat Nalatenschap naar personen met verre bloedverwantschap of zonder bloedverwantschap met de erflater Deze erfgenamen betalen hoge successierechten (tot 65%)

Duo-legaat Gebruiksmiddel Voordelen De fysieke persoon krijgt zijn legaat zonder successierechten te betalen De vzw betaalt het geheel van de successierechten van alle erfgenamen. Op haar deel, betaalt zij volgende successierechten : Brussel: 25 % Vlaanderen: 8,80 % Wallonië : 7% erfrechten veschillend volgens het gewest (Vlaanderen- Brussel- Hooftsad – Wallonië) Naar gelang van woonplaats van de overledene tijdens de vijf jaar voor het overlijden

Duo-legaat Gebruiksmiddel 3 voorwaarden : Een testament opstellen Een gedeelte van uw vermogen aan een of meer personen legateren Het resterend deel van uw vermogen legateren aan een vzw gelast met het dragen van de totaliteit van de successierechten

Concrete voorbeelden

Hypothese in het Vlaams gewest De legataris is en neef of heeft geen bloedverwandtschap met de erflater. Jan woont in Gent en is alleenstaand. Hij wil zijn neef Karel een bedrag van ,00 € nalaten.

Hypothese in het Vlaams gewest Als Jan een gewoon legaat nalaat : Jan legateert per testament een bedrag van ,00 € aan Karel. Successierechten van Karel 45% tot ,00 € : ,00€ 55% tot ,00 €: ,00€ 65% tot ,00 €: ,00€ Totaal: ,00 €. Netto zal Karel ontvangen : ,00 € – ,00 € = ,00 €

Hypothese in het Vlaams gewest Als Jan een duo-legaat nalaat : Jan legateert ,00 € aan Karel en ,00 € aan de vzw Bethlehem waarbij bepaald wordt dat de totaliteit van de successierechten ten laste valt van de vzw. Successierechten van Karel: 45% tot ,00 € : ,00€ 55% tot ,00 € : ,00€ In het totaal: ,00€

Hypothese in het Vlaams gewest Successierechten van de vzw Bethlehem : 8,80% van ,00 € : 7.920,00 € Totaal successierechten te betalen door de vzw Bethlehem: ,00€ Netto zal Karel ontvangen: ,00€ Netto zal de vzw Bethlehem ontvangen: ,00 € – ,00 € = ,00 €