Afstudeerrichting ACCOUNTANCY

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De ideeën van Kaplan & Norton over de Balanced Scorecard
Advertisements

Afwegingskader verzelfstandiging
Voorstelling van de afstudeerrichting Marketing Management.
Het beroep van bedrijfsrevisor. Bevoorrechte partner van alle actoren van het bedrijfsleven: -Ondernemingen -Openbare en private instellingen, non-profitsector.
SHS Securities Holdings Statistics - Algemene Presentatie Roger DE BOECK Senior Expert Brussel, 18 december 2012 Presentatie voor kredietinstellingen en.
Erasmus Open Dag Najaar 2012
Persconferentie van 29 november 2004 Jean Hilgers, Directeur NBB.
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
Oriëntatie- en Afstudeerrichtingen 25 februari 2014
Oriëntatie- en Afstudeerrichtingen 18 februari 2013 Prof. Dr. D. Van Reeth Programmadirecteur Handelswetenschappen.
P. 1Titel van de presentatie 18/07/02 Organisatiestructuur Fiscale Entiteiten Inning.
Afstudeerrichting Financieel Management
Finance & Risk Management “Financiële profielen in wording”
Bedrijfsmanagement en Ondernemerschap. 1. Voor wie? Generalist = specialist in het integreren van verschillende functionele domeinen Het leiden van een.
Even kijken wat een accountant doet.
De ondernemingswinstbelasting
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Vrije Universiteit amsterdam Voorlichting minoren Business Analytics 8 mei 2012.
PERSPECTIEF VOOR ACCOUNTANTS IN HET 2e DECENNIUM MARTIN VAN ROEKEL – CEO BDO INTERNATIONAL.
Sociale dumping en deloyale concurrentie Probleemstelling en maatregelen van de huidige regering.
Human Resource Management
Welkom bij het Dagje Economie en Bedrijfseconomie Studeren
Inleiding SBR, doelstelling en verplichtstelling SBR SBR voorlichtingsbijeenkomsten 2011 Vanaf 1 januari 2013 is SBR de standaard voor financiële rapportages.
VLEKHO-HONIM Informatiesessie Master Fiscale Wetenschappen Maa ndag 18 februari 2013
VLEKHO-HONIM Informatiesessie Master Fiscale Wetenschappen Dins dag 25 februari 2014
Standard Business Reporting Een schets 17 april 2012.
Afstudeerrichting Accountancy en Fiscaliteit
Accountancy en Advisering
Agenda voor een Nationaal Programma Preventie NPP Inzet NPHF Federatieraad mei 2013.
Verkiezingen 2014 E. Van Verdegem. Verkiezingen 2014 Welke verkiezingen? Agenda Belangrijkste wijzigingen Varia
OMZETTING VAN DE KADERRICHTLIJN DIENSTEN Internal Market Information System (IMI) Sven Baeyens FOD Economie, KMO, Middenstand en.
Het autonome gemeentebedrijf financieel bekeken Leuven, 12 mei 2009 Jan Leroy, VVSG Studiedag Het autonome gemeentebedrijf in het lokale jeugd-, sport-,
De kracht van GAC Business Solutions GAC is meer dan een leverancier van softwareoplossingen. Als business partner zorgen we samen met u voor optimalisatie.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
P. 1Titel van de presentatie 18/07/02 Organisatiestructuur Fiscale Entiteiten Invordering.
P. 1Titel van de presentatie 18/07/02 Organisatiestructuur Fiscale Entiteiten Grote Ondernemingen.
Stand van zaken Project WAK
IAB Bekwaamheidsexamen 2009 J. Van Wemmel 4/10/2008.
FAVV Gemeenschappelijke vergadering RC - Wetcom Brussel S. LAURYSSEN – R. REMY TEST-AANKOOP.
NGO’s in het OOG van de STORM. “Hoe goed is het goede doel?” “Van elke € 100 gaat er slechts één naar het Zuiden” “Geen financiële transparantie in de.
1 Docentenhandleiding De integratie van verantwoord ondernemen Studie-avond Syntra West 13 september 2007 Marijke De Prins.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants De jaarrekening Vertrouwt u de jaarrekening nog? Hoe hard zijn de cijfers?
Nieuw in België Exclusief via ADMB
FINTEA FINTEA Management & Consulting Services Corporate Finance Mergers & Acquisitions Audit Due diligence Tax optimization “Expertise en creativiteit.
Algemene Vergadering vergadering 20 juni Algemene Vergadering: opening Samenstelling van het bureau 2 stemopnemers Secretaris.
Minor Economie 19 maart Thema’s Analyse van het overheidsoptreden inzake belastingen, uitgaven en leningfinanciering Hoe functioneert de overheid.
Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Economie en Bedrijfswetenschappen.
1 Convergentie wereldwijd naar ISA’s : de controleverklaring 19 september 2007 Drs. Dries SCHOCKAERT – Verantwoordelijke Normen voor de Beroepsuitoefening.
Major/Minor Accountancy en Financiering 12 maart 2008 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.
Financiële Markten en Diensten
P RIVILEGED & C ONFIDENTIAL Starten als overnemer, hoe pak ik het aan ? Danny Vannevel – Partner www. vdp. be.
INFOSESSIE 7 JAAR BEROEPSERVARING Leon KERFS Ondervoorzitter Stagecommissie
De SEPA-migratie in de praktijk; het Belgisch verhaal Amsterdam, 30 mei 2012 Jan Vermeulen SEPA Program Officer Nationale Bank van België.
Internationalisering Europese doelstelling: 20 % van de studenten een internationale ervaring! 1 e Master: Erasmus –3 maanden –In het 1 e semester –Beurs.
Major/Minor Accountancy en Financiering
6 e jaar 1. 1) Accountancy 2) Fiscaliteit 3) Strategie, management en organisatie 4) Varia: HRM, zakelijke communicatie, … 5) Europese en internationale.
INFOSESSIE 7 JAAR BEROEPSERVARING Leon KERFS Ondervoorzitter Stagecommissie
Hoe optimaliseer je je management en fiscaliteit.
Vennootschapsbelasting Stavaza en eerste beeld Bas Burger (Dordrecht) Timon Jagers (PWC)
Master in de economie, het recht en de bedrijfskunde Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen i.s.m. Faculteit Rechtsgeleerdheid Februari 2016.
Afstudeerrichting Internationale Betrekkingen  Waarom Internationale Betrekkingen studeren?  Studieprogramma  Extra’s  Toelichting (ex)studenten.
Informatie over hbo bacheloropleidingen
Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid
Toelichting pijlenschema’s volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Toelichting pijlenschema’s volgtijdelijkheidsvoorwaarden bachelor - master HW In onderstaande figuren wordt, per afstudeerrichting, voor de master in de.
Toelichting pijlenschema’s volgtijdelijkheidsvoorwaarden schakel – master HW In onderstaande figuren wordt, per afstudeerrichting, voor de master in de.
Het beroep van bedrijfsrevisor
Toelichting pijlenschema’s volgtijdelijkheidsvoorwaarden schakel – master HW In onderstaande figuren wordt, per afstudeerrichting, voor de master in de.
Corporate presentatie
Transcript van de presentatie:

Afstudeerrichting ACCOUNTANCY Anne-Mie Reheul annemie.reheul@hubrussel.be

Accounting is the language of business Nog te veel optimisme in jaarrekeningen Europese banken Gepubliceerd op 3 januari 2013 in het Financiële Dagblad (NL) “Europese banken zijn nog steeds te positief over hun financiële positie en moeten meer afwaarderen van leningen op hun balans. Eenzelfde fenomeen heeft een grote rol gespeeld in de Japanse crisis en heeft daar geleid tot zogenaamde zombiebanken. Daarvoor willen wij in Europa waken.” Dat zegt Steven Maijoor, voorzitter van ESMA de Europese toezichthouder op de financiële markten. (…)

Accounting is the language of business Nieuwe maatregelen fraudebestrijding Gepubliceerd op 22 november 2012 door John Crombez, staatssecretaris fraudebestrijding De regering heeft beslist dat vennootschappen die drie opeenvolgende jaren geen jaarrekeningen neerleggen voortaan ambtshalve uit de Kruispuntbank van ondernemingen worden geschrapt. Slapende vennootschappen die mogelijk voor fraude kunnen worden ingezet, worden zo preventief onschadelijk gemaakt. (…)

Accounting is the language of business Afschaffing publicatieplicht jaarrekening micro entiteiten is een feit Gepubliceerd op 17 februari 2012 in KMO Cockpit Vanaf 17 februari 2012 krijgen Europese lidstaten de mogelijkheid om voor de micro ondernemingen een aantal vrijstellingen op het vlak van financiële rapportering te voorzien. Dit om de administratieve rompslomp te reduceren. Het voorstel kreeg veel kritiek van belangengroepen in diverse lidstaten waaronder België. Wat met de financiële transparantie van KMO’s t.a.v. banken en handelspartners?

Accounting is the language of business Bedrijfsrevisoren bij Dexia-debacle riskeren tuchtsancties Gepubliceerd op 3 maart 2012 in Trends Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) onderzoekt of de revisoren die de jaarrekeningen goedkeurden van de Gemeentelijke Holding en Arco daarbij geen professionele fouten gemaakt hebben. Is dat het geval dan kan een tuchtsanctie volgen. Bovendien wordt het dan wel heel moeilijk om aan schadeclaims te ontsnappen. (…)

Accounting is the language of business Bedrijfsrevisoren pakken lage erelonen aan Gepubliceerd op 14 februari 2013 in De Tijd Tientallen bedrijfsrevisoren hebben van hun overkoepelende beroepsinstituut (IBR) een brief in de bus gekregen omdat het ereloon dat ze aanrekenen voor de controle op de jaarrekening van ondernemingen te laag zou zijn. Op deze manier wil het IBR erover waken dat de controles aan de vereiste kwaliteitsnormen voldoen.

Accounting is the language of business Mobistar en Colruyt vallen uit de gratie Gepubliceerd op 29 januari 2013 in De Tijd Op de Brusselse beurs ging Mobistar onderuit na een verkoopadvies en werd het kwartaalrapport van Colruyt negatief onthaald.

Afstudeerrichting ACCOUNTANCY NIET: boekhouden WEL: financiële rapportering en alles wat daarbij komt kijken

Afstudeerrichting ACCOUNTANCY Wetgeving Financiële rapportering

Afstudeerrichting ACCOUNTANCY Wetgeving Accounting, fiscale en juridische aspecten van de JR (3e jaar bachelor) Consolidatie en international accounting (Master) Speciale vraagstukken vennootschapsrecht (incl. faillissementswetgeving) (Master)

Afstudeerrichting ACCOUNTANCY Wetgeving Fiscaliteit Financiële rapportering

Afstudeerrichting ACCOUNTANCY Fiscaliteit Accounting, fiscale en juridische aspecten van de JR (3e jaar Bachelor) BTW (3e jaar Bachelor) Vennootschapsbelastingen en beleidsbeslissingen (Master) Internationale fiscaliteit (Master – optie algemene accountancy)

Afstudeerrichting ACCOUNTANCY Wetgeving Fiscaliteit Controle Financiële rapportering

Afstudeerrichting ACCOUNTANCY Controle Accounting informatiesystemen (incl. interne controle) (Master) Controleleer (incl. internationale controlestandaarden) (Master – optie revisoraat)

Afstudeerrichting ACCOUNTANCY Wetgeving Fiscaliteit Controle Financiële rapportering Andere

Afstudeerrichting ACCOUNTANCY Andere Accountingtheorie (3e jaar bachelor)

Afstudeerrichting ACCOUNTANCY Financiële rapportering Gebruikers (extern en intern)

Afstudeerrichting ACCOUNTANCY Gebruikers? Analyse en waardering van ondernemingen (Master) Management accounting Management accounting I (3e jaar bachelor) Management accounting II (3e jaar bachelor) Advanced management accounting (Master – optie algemene accountancy)

Schakelstudenten Schakelprogramma omvat heel wat accountancy-gerelateerde OODs Inleiding tot accounting en financiële analyse Accounting, fiscale en juridische aspecten van de JR Accountingtheorie Management accounting I Management Accounting II  biedt een optimale voorbereiding op de afstudeerrichting Accountancy

Meesterproeven Onderzoek naar tijdigheid financiële rapportering Wetgeving financiële rapportering Onderzoek naar tijdigheid financiële rapportering (+\- 20% van de Belgische VZW’s respecteert de neerleggingstermijn niet... ) Externe controle over de JR Onderzoek naar de relatie tussen het geslacht van de commissaris en auditkwaliteit Onderzoek naar de keuze van de commissaris Management accounting Implementatie van ABC systeem in logistiek bedrijf

Profiel graag met CIJFERS werken gezonde interesse voor wetgeving

Carrièremogelijkheden Multinational/grote onderneming/KMO interne auditor verantwoordelijke financiële rapportering beheerder administratieve informatiesystemen (ERP) management accountant >> Controller financieel directeur Banksector studiedienst kredietanalyse

Carrièremogelijkheden Auditkantoren (KPMG, E&Y, PWC,…) consulting Openbare sector (fiscus, NBB, EU) belastingcontrole bankentoezicht studiedienst Zelfstandige

Carrièremogelijkheden (bijkomende titels) Accountant/Fiscalist (toelatingsexamen tot stage IAB) zelfstandig accountantskantoor Bedrijfsrevisor (toelatingsexamen tot stage IBR) auditkantoor (KPMG, E&Y, PWC, …, BDO, Mazars)

Carrièremogelijkheden zeer GROTE vraag naar dergelijke functies (zie bvb. ‘Vacature’) zeer ruime rapporteringsplicht in België

Carrièremogelijkheden groot aantal vacatures waarin het diploma/profiel ‘Master in de Handelswetenschappen’ gevraagd wordt zonder vereisten inzake afstudeerrichting.

VRAGEN?