APARTHEID IN ZUID- AFRIKA OMGEDRAAID? ASSF-project Nick Laarhoven, voorjaar 2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Demografische veranderingen: Mijn dorp over 10 jaar
Advertisements

Hoofdstuk 5: Arbeidsmarkt in de EU
Arm en rijk in Nigeria.
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
Project ‘Make me beautiful’
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
H3 Industralisatie en Ismen.
Hoofdstuk 1 Genoeg voor iedereen?
Paragraaf 4. Schaalvergroting na 1945.
Jongeren willen een eigen leven
Historisch overzicht Paragraaf 5.3
Grote en middelgrote steden
Steden: van hier tot Tokyo
Aantekening §1 B-nummers.
NL na 1945: Sober en spaarzaam
Internationale handel
Paragraaf 3.3 Indonesië in de wereld.
1 havo/vwo H3 ontwikkeling §2
Aantekening §2 B-nummers.
Wie moeten we verzorgen?
Paragraaf 2.3 Arbeidersparadijs.
Het cultuurstelsel verdwijnt
Gemaakt door: Harm, Manon, Lynn en Marijn.
Impact van de financiële en economische crisis op het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking PULSE lanceringsdag 27 november 2009, Brussel Tom De Bruyn.
3.2 De crisis van de jaren 1930.
Inzoomen op Zuidoost-Azië Astrid Cijsouw
Indonesië.
Hst 2: ZOA: Een regio in beweging
Indonesië.
Indonesië.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Aantekening §2 Aids in Afrika.
Breuklijn tussen laag- en hooggeschoolden
“Vinger aan de pols, bij Buren in nood”, voorstel aanpak kredietcrisis Remco Dijkstra Fractie VVD Buren 24 maart 2009.
Hoofdstuk 4 Aardrijkskunde, economie en maatschappij
Lot project-opdracht 2 Vragen van opdracht 2 en de antwoorden De 3 meiden van groep brenda.
Toerisme in Zuidoost Azië
Hoofdstuk 2 Arm en rijk in Nederland en Europa.
AANBOD ARBEID IS GROTER DAN DE VRAAG NAAR ARBEID
Politiek.
Slot 4Hc.
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Politieke Macro Analyse Jasper Schiferli Pieter Mellema Emiel ten Velde.
Personeelsbeleid tav grensarbeiders Eurocadres & Unizo Seminarie, 4 Oktober 2007 L. Coppin & T. Vandenbrande 1 Personeelsbeleid ten aanzien van grensarbeiders.
Land Deals in Ontwikkelingslanden Een duurzame investering of land grabbing?
Presentatie.
EU Uitbreiding Emeriti Forum Reflecties op presentatie van Minister Dehaene.
Antwoorden herhalingsopgaven
1 VWO Hoofdstuk 1 Bevolking § 2 - 4
De kwaliteit van het basisonderwijs in het Noorden
Politieke stromingen De liberalen
Vragen vorige les. Uitleg. Opdracht. Quiz. Afsluiting.
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Marktaandeel Ex-BTW en In-BTW Arbeidsproductiviteit Belangrijk PROGRAMMA:
Resultaten van een Europese studie over racisme in Londen, Parijs en Brussel op het gebied van detailhandel en het openbaar vervoer.
Mechanismen van tweedeling Over verarming en verrijking in Nederland.
H o o f d s t u k 3 H e t W e l v a a r t s p e i l § 3.1 Werken en waar? Drie bestaansmiddelen of economische sectoren Primaire, secundaire en tertiaire.
1. globalisering. 1 Weg uit Nederland a Daar zijn de lonen lager. Daar is de productie dus goedkoper. Tot 1989 bestond het IJzeren Gordijn nog. De uitwisseling.
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
VAN SCHOOL NAAR WERK(LOOS)? SADANOPDRACHT Isa Fars 1BATP Klas: B3.
Instructie hoofdstuk 8 Internationale ontwikkelingen
V-DEMO Simon Comazuipen. Welk beleid?
Examen ma2 N.a.v. het SE P7.
Welkom Havo 5..
Hoofdstuk 2 Nederland als industriële samenleving § 4
Buitenland - economie leerjaar 3
Vicieuze cirkel Economie: buitenland.
Topsport en breedtesport
Niet alleen op de wereld
Nederland en de rest van de wereld
Transcript van de presentatie:

APARTHEID IN ZUID- AFRIKA OMGEDRAAID? ASSF-project Nick Laarhoven, voorjaar 2012

Inhoud Stage Het ASSF-onderzoek Het apartheidsregime Hedendaagse sociale verhoudingen Maatregelen overheid voor aanpak economische ongelijkheid Conclusie Toekomstbeeld Vragen

Stage bij Kubik Bestaat ongeveer 8 jaar Maakt nog steeds geen winst Onprofessionele, inefficiënte productieafdeling Verspilling van tijd, materialen en geld 5S-verbeterproject op de productievloer

Waarom Apartheid?

Onderzoeksvraag ASSF In hoeverre is de scheiding van de samenleving tussen zwart en blank, 18 jaar na afschaffing van de apartheid, nog steeds aan de orde in Zuid-Afrika?

De verhoudingen ten tijde van het apartheidsregime Wat hield het regime in de praktijk o.a. in? Huwelijken tussen verschillende rassen verboden Speciale scholen Blanken altijd eerst aan de beurt bij de kassa Speciale paspoorten voor zwarten Na bepaalde tijd waren zwarten niet meer welkom in de stad Reacties zwarte bevolking: Opstanden Rellen Gewelddadige acties

Het bloedbad van Sharpeville

De moord op Amy Biehl

Hoe zijn de sociale verhoudingen tussen blanken en zwarten tegenwoordig? (1/2) Op het eerste gezicht niks aan de hand: Als gewone toerist merk je niks van spanningen e.d. In de townships ben je ook als blanke meer dan welkom

Hoe zijn de sociale verhoudingen tussen blanken en zwarten tegenwoordig? (2/2) Maar als blanke inwoner van Zuid-Afrika zie je een hele andere kant: Politici beschuldigen elkaar van racisme Media zorgen voor verkeerd beeld (in handen ANC?) Blanken voelen zich gediscrimineerd (werkgelegenheid/toelatingseisen universiteiten) Blanken zijn erg ontevreden over de mentaliteit van zwarten

Wordt de economische ongelijkheid effectief aangepakt door de overheid? (1/2) Interview met Geordin Hill-Lewis Onderminister van Handel en Industrie Lid van de DA Parlement van de Western Cape Aanpak overheid d.m.v. ‘Black Economic Empowerment’ % zwarte werknemers/bestuurders/aandeelhouders

Wordt de economische ongelijkheid effectief aangepakt door de overheid? (2/2) Grootste oorzaak armoede = hoge werkloosheid Komende 10 jaar een economische groei nodig van 8%. Investeringen buitenlandse bedrijven vereist. Korte-termijn-beleid van ANC werkt dit tegen: Nieuwe business  nationaliseren om mee te kunnen profiteren Kwaliteit omlaag  bedrijven gaan kapot  werkloosheid Grootste voorbeeld is de mijnindustrie Mogelijke oplossing: Vrije marktwerking Kwaliteit omhoog, aantrekkelijker voor investeerders, meer mensen met een baan en op termijn inkomsten door belasting.

Conclusie Op eerste gezicht lijkt apartheid totaal niet meer aan de orde, ook niet omgedraaid. In de onderste laag van de bevolking is hier ook niks van terug te vinden. Op hoger niveau worden maatregelen ingevoerd om de (economische) verschillen te doen laten verdwijnen, hierdoor wordt de blanke bevolking gediscrimineerd.  Dus wat dat betreft is de apartheid daadwerkelijk ‘omgedraaid’.

Toekomstbeeld Politiek : De DA is langzaamaan terrein aan het winnen t.o.v. het ANC, maar dit is tot dusver alleen in de Westkaap. Rest van het land is voor overgrote deel zwart, en die blijven stemmen op het ANC. (ook m.b.v. trucjes van ANC) Economie : Gaat eerder achteruit dan vooruit, omdat mensen op verkeerde plekken worden gezet. Blanken (kennis van het land) verlaten het land vanwege de slechte kansen. Sociaal Blanken worden steeds meer ontevreden en situatie van zwarten verbetert niet echt, dus kans op enige wrijving.

Vragen?