INITIATIECURSUS COMPUTER EN INTERNET VOOR ONTHAALOUDERS.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
sociale media: de nieuwe realiteit
Advertisements

Fred Beumer.
Leerlingenenquête •91% van de uitgedeelde enquêtes zijn terug binnengekomen. •Het 1 ste leerjaar heeft niet deelgenomen aan de enquête.
Reflecties Onderzoek ‘Jeugdwerk met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren’ Tineke Van de Walle Vakgroep Sociale Agogiek, Universiteit Gent Steunpunt.
GOn = Geïntegreerd onderwijs. Geïntegreerd O Betekent “Samenvoegen” O Geïntegreerd onderwijs = buitengewoon onderwijs en gewoon onderwijs samenvoegen.
AANLEIDING Projecten die studenten moesten organiseren gingen vaak mis in de voorbereiding. Vaak lag dat aan miscommunicatie en te weinig voorbereiding.
1. Inhoud les 4 berichten versturen en ontvangen.
“Ontwerp een eigen school” Leerarrangement KC Macht en Regels
Gratis computerinitiatie in uw buurt BLMvzw Digidak | Evence Coppéelaan 91| 3600 Genk blmgenk.be | |
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
Voorstelling Bednet. Bednet : 5 jaar Bednet  Door de ziekte of het ongeval zelf  Lichamelijke of psychische problemen  Vaak zware.
Workshop ter voorbereiding van de 2 e Beursvloer IJmond Noord 15 november 2012.
1 Workshop voor maatschappelijke organisaties ter voorbereiding op de Beursvloer.
Computer: hulp, training, advies en webdesign Redenen om de computer de mijden Onbekend angst onbemind.
• Beste gemeenteleden, • Op de komende pagina’s ziet u de oproepen: vraag en aanbod, van de hartenmap. • Ziet u een vraag of aanbod waar u iets mee kunt?
Begin en eindig een presentatie bij voorkeur steeds met een pagina waarop alle partners staan. ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de.
1 GRUNDTVIGPROJECT VORMINGSACTIVITEIT “GROOTOUDERS & KLEINKINDEREN AAN DE COMPUTER” Welkom!
Basis Cursus Windows XP De leerstof. 8 lessen van 1½ uur ‘s morgens09:30 – 11:00 ‘s middags13:30 – 15:00 ‘s avonds19:30 – 21:00 ‘s morgens09:00 – 10:30.
Introductie cursussen Seniorweb Rijswijk
“Zonder taal geen verhaal” .
Senioren Digitaal Interlokale Vereniging ZOVLA In samenwerking met de Seniorencontactgroep Kruishoutem.
Blackboard Forum Observatieonderzoek 06 februari 2009 Projectgroep 7.
Welkom bij de cursus Handig met Internet! Handig met Internet -Wat doet u al met internet? -Wat wilt u nog meer met internet doen? -Hoe kunt u beter.
Deze presentatie mag noch geheel, noch gedeeltelijk worden gebruikt of gekopieerd zonder de schriftelijke toestemming van Seniornet Vlaanderen VZW Mijn.
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
NOORDOOST FRIESLAND. Schoon genoeg van uw WWW frustratie??
Voortgangspresentatie Jonatan Bruggeman
EVC bij faculteit MW 1.De aanpak bij de faculteit Managementwetenschappen 2.Casus 3.Drie stellingen: over de kloof kandidaat - OUNL Presentatie 12 februari.
Vervolgcursus Bibliotheek Rijswijk Seniorweb Rijswijk docent: Peter Blansjaar.
Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer Sponsor v/h SeniorWeb 2 Stichting SeniorWeb Zoetermeer Basiscursus Windows Vista Uw docenten zijn:  Peter Blansjaar 
Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer Sponsor v/h SeniorWeb 2 Stichting SeniorWeb Zoetermeer Basiscursus Windows XP Uw docenten zijn:  Peter Blansjaar  Hans.
Rabobank Zoetermeer Sponsor v/h SeniorWeb Stichting SeniorWeb Zoetermeer Vervolgcursus Windows XP les 1 Uw docenten zijn: Peter Blansjaar René Hehemann.
Rabobank Zoetermeer Sponsor v/h SeniorWeb 2 Cursus Internet.
First ID project Samen werken aan een veilige omgeving Introductiepresentatie.
Enquête.
Internet het wereldwijde web ontdekken dag 3. Vandaag : e-card versturen (deel 2) oefenen en vragen stellen.
De gezonde school en genotmiddelen
Weet je wie ik ben ?.
Sessie ‘Cursussen’ IVN Ledendag NH 4 oktober 2014.
Voorbereiden … voor het Vormsel.
Duurzaam beoordelen betrokken bij beoordelen. Referaat i. h. k. v
Workshop 2: Plezier in je werk: daar word ik blij van!
dot.kom – een project van Buurtwerk Posthof vzw –
Start Dit is een prototype van een applicatie waarop je evaluaties en onderzoeken kan vinden die jouw hulp nodig hebben. Je kan er ook je eigen evaluatie.
BOUWEN AAN JE EIGEN DRAAGKRACHT
De werkloze… biedt zich aan bij Microsoft om toiletten te poetsen… Bihal Hij krijgt een onderhoud met de personeelschef.
project Doelstelling Bevorderen van communicatie tussen kinderen. Oefenen van schriftelijke taalvaardigheden. Leren schrijven van brief of verslag.
Onze doelen en visie in beeld
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Magister voor ouders.
Op het Vormsel. * Maandelijkse bijeenkomsten * Op verschillende momenten: woe, za vm of nm * Activiteiten in grote groep maar ook in kleinere groepjes.
Rabobank Zoetermeer Sponsor v/h SeniorWeb 2 Windows start Uw docenten zijn: Peter Blansjaar Theo van der Poel.
Brieven beginnen met A- B- C… Nummers beginnen met een, twee, drie…
SeniorWeb helpt senioren digitaal bij te blijven Elisabeth Weinberger.
Solliciteren: wat wil ik?
Kennisoverdracht via webinars. Introductie Wie ben ik? Tom Van ‘t veld Training consultant Webinar specialist Verloop van de sessie 1 uur Interactief.
Subsidie van de Provincie Noord-Brabant maakte dit project mogelijk Samen InterActief Vier jaar PC-DoeMeeCentra in Noord-Brabant Samen InterActief.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
First ID project Samen werken aan een veilige omgeving Kartrekkers Opleiding.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Welkom. Waarom ben je naar de Meervouddag gekomen? 1.Lijkt me een interessant programma 2.Het is toch verplicht? 3.Gezellig met mijn collega’s een dagje.
Social media en pubers…. ff kennismaken Michiel Trompetter Nationaal MediaCoach Docent voortgezet onderwijs Vader van 4 kinderen (7, 11, 15 en 20 jaar).
4 dagen weg van werk en thuis van idee tot werkbaar plan.
Cadeau’s voor het kindje
Week 1, les 5.
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Introductie cursussen Seniorweb Rijswijk
SCHOOL & ZIEKZIJN vzw Afdeling Brussel - Vlaams Brabant
Transcript van de presentatie:

INITIATIECURSUS COMPUTER EN INTERNET VOOR ONTHAALOUDERS

1 Vaststellingen 2Hoe kwam de cursus tot stand? 3 Hoe ziet de cursus er uit? 4Getuigenissen 5 Tips voor het organiseren

1 VASTSTELINGEN Onderzoek naar de computervaardigheden van onthaalouders -voorjaar 2006 in samenwerking met Tom Boonaert, student aan de RUG te Gent -doel: 3 grote thema’s bevragen: 1. bezit van een computer thuis 2. vertrouwd zijn met het werken met de pc 3. interesse om te leren werken met de pc -verloop van het onderzoek: 500 enquêtes verstuurd aan aangesloten onthaalouders 279 terug ontvangen

90% heeft een een pc thuis ter beschikking geen gebruik van pc = -oudere groep -langer afgestudeerd -laaggeschoold Resultaten -Bezit van computer:

- Computervaardigheden 30% geen 50% matig 20% veel Interessant is dat iedereen hulp binnen bereik heeft in de omgeving (partner, kinderen, …) - Weerstand Hoog: 25% Matig: 70% 75% interesse Geen: 5%

-Wat heeft deze groep tot nu toe weerhouden om het te leren? te moeilijk twijfels of het wel zinvol is al onthaalouder geen tijd voor cursussen buitenshuis te duur

2 HOE KWAM DE CURSUS TOT STAND? Vertrokken vanuit het Iggi project van het HIKK te Geel Herwerkt: - naar onthaalouders - naar vier halve dagen Aangepast na testcursussen 2006 Aangepast na testcursussen 2007 Nu: Instrument op maat

3 HOE ZIET DE CURSUS ER UIT? Actiegericht: doen! Vier lessen van een halve dag (9-12)

De onthaalouders: Maken kennis met: de computer en zijn onderdelen/ de basiswerking van de PC/de betekenis van de muis Herkennen en hebben inzicht in bureaublad Kunnen een eerste document in Word openen, een tekstje typen en dit document afsluiten Les 1: Het abc van de computer

Les 2: Het wereldwijde web en De onthaalouders: Hebben inzicht in de werking van wereldwijde web ( visuele voorstelling) Hebben inzicht in de werking van een website Kunnen werken met de zoekrobotten Kunnen werken met

Les 3: Kennismaking met Word De onthaalouders: Kennen de basisprincipes van Word Kunnen een map in Word maken Kunnen een document een naam geven en in een map zetten

Les 4: De ‘make-over’ De onthaalouders: Kennen de basis van tekstverwerking De docent stuurt voor de les een mail met document zonder opmaaak naar de deelnemers, in de les krijgt deze een layout met tekstverwerking Aan het einde van de les wordt de ‘ na ’ terug via mail verstuurd zodat men thuis zijn werk kan tonen

4 GETUIGENISSEN VAN DEELNEMERS “Nu ben ik niet meer afhankelijk van mijn kinderen om iets op te zoeken op het internet.”

“We staan versteld van wat we leerden op zo’n korte tijd!” “ en kost minder tijd en minder kosten!” “We mailen geregeld naar de andere cursisten.”

“ Deze cursus richt zich specifiek tot onthaalouders. Dat is niet onbelangrijk.” “De oefeningen sluiten aan bij mijn werk.” “Door de cursus ging een hele wereld voor me open!”

“ Nu kan ik informatie zoeken en afspraken maken, op een moment dat het mij uitkomt.” “Wanneer ik een vraag heb voor mijn dienstverantwoorde- lijke stuur ik een mailtje naar de dienst.”

5 TIPS VOOR HET ORGANISEREN Het eigene van de cursus Docent is de spilfiguur! Niet recruteren in de informaticasector! 4 halve dagen Doelgroep = enkel digibeten Maximum 8 à 10 deelnemers Leslokaal binnen een straal van 10km voor de deelnemers

Aantal technische voorwaarden voor het leslokaal ‘Gratis’ doet vlugger afhaken De cursus is kant en klaar! Drie werkinstrumenten: informatie voor de organisator handleiding voor de lesgever doeboek voor elke deelnemer