Category Management Kevin Linden Maarten Hoyberghs Kanaalmanagement Category Management Kevin Linden Maarten Hoyberghs
Inhoud Sector Takenpakket Assortimentsbepaling Forecasting Promoties Product introductie Leveranciers Voorraadbeheer Out of Stock KPI’s Kortingen Risico’s Groen Imago
Sector Drankenhandel Twee markten Davy Daniels Prik & Tik Daniels drinkmarket Twee markten Particulier Horeca Davy Daniels
Takenpakket Normale dag routine: Openen filliaal & binnenlaten personeel Leveringen overlopen met bedienden Bestellingen Plaatsen voor 12u00 Coca Cola Maandag Inbev Dinsdag Alken Maes Donderdag Prik & Tik Vrijdag Winkelcontrole op promoties & out of stock
Assortimentsbepaling Horeca Aangesloten bij brouwerij? Ja? Kijken welke voorwaarden, merken Nee? Zelf kiezen Particulier Prik & Tik hoofdzetel bestelt voor alle (63) fillialen Distributie naar verschillende fillialen Kleine verschillen in streekbieren
Forecasting Op basis van gemiddelden Cijfers van voorbije jaren Geen grote afwijkingen in deze sector Bestellingen van grote volumes op tijd doorgegeven en dus ingewerkt
Promoties Hoofdzetel geeft folder uit Producten in schijnwerper plaatsen Acties aankondigen Toenemende frequentie met feestdagen Filliaal kan beslissen om extra promotie te voeren maar draait dan zelf op voor kosten
Product introductie Promotietest bij nieuwe producten ter introductie Bij positieve respons opname in assortiment Fillialen zorgen zelf voor promotie Na positieve introductie gaat Prik & Tik verdelen tussen de fillialen
Leveranciers Intranet bestelsysteem Lijst met alle producten Elk filliaal voert individueel en manueel bestelling in Levering per 13 of 26 palletten Palletten bevatten verschillende producten
Leveranciers A-lijst B-lijst “top producten” Moet steeds in stock zijn B-lijst Producten zonder hoge rotatie Sporadisch aangevuld
Voorraadbeheer Systeem van minimum stock Kleurensysteem Waarschuwt bij bereik van aangeduid minimum Niet ge-automatiseerd Bestelling zelf doorgeven Opvolging per dag van verkochte goederen
Out of Stocks Dagelijkse controle van rekken Producten die niet (slecht) verkopen: Uit gamma nemen en vervangen door nieuwe Producten die wel out of stock gaan: Trappisten hebben beperkte productiequota Orval Westmalle Men gunt drankenhandel voorrang op winkels Uitzonderlijk op einde van het jaar
KPI’s Benchmarking Optimalisatie van winkelindeling Niet toegepast Producten in promotie en geschenkverpakkingen staan centraal opgesteld Indeling per Bier Wijn & sterkedrank Frisdrank
Kortingen Kortingen vertrekken vanwege filliaal Hoofdzetel komt niet tussen Folder met eventuele acties ook voor filliaal Hoofdzetel komt niet tussen
Risico’s Men werkt uitsluitend met grote leveranciers Steeds stipte leveringen Hooguit 1-2 uren vertraging mits file enz.
Groen Imago Drankhandels hebben sinds lang al een systeem van retour (statiegeld) Verpakkingen worden steeds beperkt Leveringen vanuit hoofdzetel met optimaal gevulde vrachtwagens, dus nooit leeg vervoer
Vragenronde Bedankt voor de aandacht Vragen?