Het koffyhuis In de 18de eeuw.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De ultieme oplossing met zijn vrouw een Amerikaanse journalist Ongeveer twee jaar geleden ging een cruise maken Tijdens het diner viel hun een oude dame.
Advertisements

Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Levensles van de Vlinder
Het Biersprookje of hoe werd Overgenomen door de Amerikanen *
Oude wijsdom uit China Niet klikken Geluid aan.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Rembrandt.
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
De barst in de kruik Vertaald uit het Duits. Freddy Storm – 06/2010.
Gezond leven voor senioren Automatische beeldovergangen Voorstellingsduur is 2.50 minuten. Met muziek.
De Slippertjes.
Lees aandachtig deze boodschap, heel belangrijk !
De verlichting Paragraaf 2.
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Het socialisme Paragraaf 7..
De uil vloog in een struik en direct kwam er een kromme, oude vrouw uit tevoorschijn.
Wanneer het maantje in het kooitje schijnt, maak los Zachiël, op het juiste moment ".
Kenmerk 23 Streven naar Absolutisme Les 1: Centralisering van de macht
Bij het kolenvuur Johannes
Sst… Gods Geest spreekt tot mij
Dit is mijn boekbespreking
Door: Türken  Groep 2.  Groep 3.  Groep 4.  Groep 5.  Groep 7.  Groep 8.  En nog foto’s.
Paragraaf 2 Het cultuurstelsel.
Hoofdstuk 2.
Het bestuur van de stadstaat
Godsdienst 1.
Wetenschappelijke revolutie
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
De zon stond nog maar half boven de berg en voor de helft was ze al onder.
Belangrijke namen In de 18de en 19de eeuw
Nederlandse literatuur
Dagboek van een vrouw.
De Romeinen en hun staatsvorm
Syncope hulpverlening.
Op een dag stond een jonge man midden in de stad en verklaarde, dat hij het mooiste hart had dat men ooit had gezien.
HERHALING ZINSLEER.
Vader abt Joseph « In het klooster… ». Het was tijd voor de oude abt Joseph om zijn zaterdags bad te nemen.
Er was eens een leesvirus,die was zijn stippen kwijt.
Geschiedenis van de fotografie
14 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 9 19 Want hoewel ik vrij sta tegenover allen, heb ik mij allen dienstbaar gemaakt, om er zoveel mogelijk te winnen;
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening.
Lucas 18: Bijbel in Gewone Taal
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Er was eens een oud koppel van 85 jaar
Gisteren nog, was ik twintig jaar, Ik amuseerde me in het leven Ik dacht al de tijd te hebben Ik wist nog niet dat het leven Tussen onze vingers verdwijnt,
Historisch Overzicht Paragraaf 1.
Hoofdstuk 1: Nederland Historisch Overzicht Hoofdstuk 1: Nederland
Blok 2.
Amsterdamse avond 11 maart EEN WERELD VAN VERSCHIL Een wereld van verschil ligt in je hand verborgen Want elke dag en ied’re morgen kan je hem wenden.
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Bevolking van de Republiek
Een baas is iemand met de mentaliteit van een werknemer, maar die geen klop meer wil doen. Coluche.
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Abraham, volgend jaar rond deze tijd zal Ik bij jou terugkomen en dan zal Sara, je vrouw, een zoon hebben. Op een dag kwamen drie onbekende mannen op bezoek.
Paragraaf twee: verkeerde verwijswoorden
Paragraaf 3 Opkomst van machtige vorsten
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
‘Mixed up piles’.
Het doek gaat op PROLOOG (p. 9 – 15). Het doek gaat op PROLOOG (p. 9 – 15)
Gedachten en anekdoten
De tijdslijn Wereldoriëntatie thema 5 kinderen van alle tijden Les 6 Met Celina naar de fabriek.
Taalkennis les 4. Vragen 1 Met welke taal is het Fries het meest verwant? En het Nederlands? Hoe noemen we de taalfamilie waar Nederlands en Zweeds samen.
Wat weet jij van hoeden en pruiken? De grote Quizzzz.
“Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Matteüs 25, 40 Woord.
Brief aan de Galaten -8- Paulus en de anderen. Damascus – (na roeping) Arabië - tijd onbekend Damascus – 3 jaar Jeruzalem - 15 dagen Syrië en Cilicië.
Nederlandse literatuur
Er was eens een oud koppel van 85 jaar
Transcript van de presentatie:

Het koffyhuis In de 18de eeuw

Koffiehuizen in europa Het eerste Europese koffiehuis werd in 1645 in Venetië geopend. In 1664 werd in Den Haag een koffiehuis geopend. Eén van Nederlands beroemdste koffiehuizen was Quincampoix in de Amsterdamse Kalverstraat.

De koffiehuizen werden in de loop van de 18de eeuw in Nederland steeds populairder. Er werden zelfs vrouwen gesignaleerd, hetgeen voor sommigen een bedenkelijke ontwikkeling was. Men vreesde dat vrouwen zich ook zouden laten zien in mannenbolwerken als herbergen.

Wat deed men in een koffiehuis? Voor een aardige prijs kon men er enige uren doorbrengen met het roken van een pijp of tabak, het drinken van koffie, het lezen van kranten, schaken, dammen en natuurlijk praten met andere klanten. In het koffiehuis kwam iedereen bij elkaar: oud en jong, arm en rijk, mannen en vrouwen, burgers, edellieden en boeren.

De boeren… waren regelmatig doelwit van spot. In de klucht Het oude Koffyhuis (1712) moeten zij het bezuren vanwege hun onhandigheid. Naar men zei, namen ze soms hun eigen pijp mee of bleek dat ze nog nooit koffie hadden gedronken. Het was de bedoeling dat er in het koffiehuis een pijp gekocht werd.

Er ontstond ook een andere groep bezoekers… Men noemde deze mensen de koffiehuispolitieken. Het betrof personen die naar het café gingen om eens lekker heftig te discussiëren over de politiek. Justus van Effen (1684-1735) ergerde zich groen en geel aan hen. “Als ik een koffiehuis binnenkom, herken ik zo’n staatkundige direct, zonder dat hij een woord heeft gezegd, aan zijn uiterlijk en gebaren.”

Wie was Justus van Effen? Hij was naast schrijver ook vertaler: Hij vertaalde o.a. Robinson Crusoe van Daniel Defoe naar het Frans en Tale of a tub van Jonathan Swift naar het Nederlands. Hij was de oprichter van het weekblad Hollandsche Spectator. Hierin schreef hij aanschouwelijke en moraliserende schetsen in het Nederlands over uiteenlopende onderwerpen van het Hollandse leven uit zijn tijd zoals zucht naar titels, overdreven eten en drinken, de schoonmaakwoede van de Nederlandse huisvrouw, chauvinisme.

De ideale plek voor de media Voor schrijvers en journalisten was het koffiehuis de ideale plek om hun oor te luister te leggen. De auteur van Het koffy-huis-praatje, tusschen een oud Amsterdams koopman, een Fries, en eenige anderen (1747) meldt:

“Ik schaam me niet met mijn potloodje en memorieboekje in de hand, in een hoek van een koffiekamer, /…/ op te schrijven waarover ik hoor praten.”

Quincampoix Was in 1720 het centrum van wat in de achttiende eeuw de ‘windhandel’ werd genoemd: het beleggen in aandelen. Dit koffiehuis is hoofdlocatie in het toneelstuk Quincampoix of de windhandelaars (1720) van de toneelschrijver Pieter Langendijk. In dit toneelstuk wordt volop geknoeid met aandelen en vergaart de boekhouder Krispijn, een fortuin, terwijl hij de belangen van zijn meester verwaarloost.