De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over honden en over mensen….
Advertisements

`Verschil tussen Kennissen en vrienden
IJsje is het zachtste beertje van de hele wereld. Voel maar in het boek!
Waarom stierf Jezus aan het kruis?
Woord van Leven Maart 2013.
De optativus Basis: het verschil met de coniunctivus is dat de optativus een grote mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar zeer de.
Disco les 25 Uitleg grammatica.
Discipelschap.
Beelden storm.
Er waren eens drie apen: Chipie, Banano en Ananasie. Ze woonden in de zoo van Roosendaal Maar daar vonden ze het niet leuk, want ze kregen bijna geen.
Grammatica hst. 1 t/m 3 Woordsoorten Zinsdelen PV H1 WG LW H. 1 NG BNW
Veelvoorkomende taalfouten 2
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
THEMA VOOR VANAVOND: GESTOLEN GOED GELD & GOED HEMELS GOED
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
nadat je dit gelezen hebt!!!
Godsdienst.
KOMMAGEBRUIK.
Het musje (Carmen 2. p. 71).
De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de.
Het woordje ἀ ν Het woordje ἀ ν betekent zelf niets, maar geeft een bepaalde kleuring aan de werkwoordsvorm waar het bijstaat. We onderscheiden: - ἀ ν.
Godsdienst
Godsdienst 1.
Thema voor vanavond = Somberheid/Dipje
Glow.
Wat bent u waard? Verandering van binnenuit Raamsdonksveer
Als woorden....
LL 13: Grammatica Perfectum Passivum en PPP
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Verlangen naar licht.
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
HOF VAN EDEN Adam en Eva.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Ds. Ds : Mw. M.Reinders de Haan
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
6.6 Oef. bij realis, irrealis, potentialis
De zee..
Een wijze les voor jullie:
Welkom in deze eredienst
De Hebreeën-brief (6) donderdag 18 april 2013 vanaf Hebreeen 31.
Ad Atticum Kapot van verdriet
5.8 conj. zonder ajvn. 5.8 B 1.zin 1 1ste pers. 2. zin 3 1ste pers. 3. zin 2 2de pers.
SE-Seneca voorbereiding op CE 2013!
Even voorstellen God Abr(ah)am Lot Sara(i) Hagar Ismaël Isaak.
In deze dienst zal Ds. ?? voorgaan. Voor de dienst zingen we ?? Na de zegen ?? Schriftlezing: ?? Tekst: ??
Welkom Voorganger: Ds. D. Wolters Ouderling van dienst: J. Nijhuis Organist: Johan Bredewout Schriftlezing: Heb. 4: 14-16, Heb. 8: 1-6, Heb. 10:
Voegwoorden.
Dienst:. 2 augustus 2015 Spreker:. D. Gorter Tekst:
19de van de Tijd door het Jaar B Laat ons bidden bij het beluisteren van de zeer mooie muziek van het “Heer Jezus” van Th. L. De Victoria Regina.
Opdracht aan Mitradates τα ῦ τα ε ἶ πε κα ὶ α ὐ τίκα ἄ γγελον ἔ πεμπε ἐ π ὶ τ ῶ ν βουκόλων τ ῶ ν Ἀ στυάγεος τ ὸ ν ἠ πίστατο νομάς τε ἐ πιτηδεοτάτας.
1 Het goede leven En iemand uit de menigte zei tegen Hem: Meester, zeg tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen. 14 Maar Hij zei tegen.
In deze dienst zal Ds. A. Verbree voorgaan Na de zegen zingen we GK 132 : Schriftlezing: Johannes 15 : Tekst: Zondag 33.
‘Mixed up piles’.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Jozua, de dienaar van de HEER, was gestorven toen hij 110 jaar oud was. Toen ook zijn leeftijdsgenoten met hun voorouders waren verenigd, kwam er een volgende.
Wie worden met kracht weggenomen bij de bazuin van God? 1 Thessalonicenzen 4:13-18.
 Bepaald?  Bepaald:De het  Bepaald: de het  Onbepaald?
VRIJDAG 4 MAART NEDERLANDS. PROGRAMMA 15 minuten lezen Herhalen hoofdstuk 4 Oefeningen maken (TEST of oefenen op de site NN)
Mopje… Ontwerp: Wsbrd Ontwerp: Wsbrd. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd voor een gemaskerd bal. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd.
4G Genade Gratie Genade Gratie Gunst Genade Gratie.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
De aanvoegende wijs of conjunctief 30 maart 2016.
De aanvoegende wijs of conjunctief
Nevenschikking en onderschikking
AMOR EST Amor est Amor est cupere: tecum essem! Amor est hesitare:
Pronomina relativa et interrogativa
3L week 17: ‘Kopen … in alle maten en gewichten’ © JL
Worstelen met zonden.
Samengestelde zinnen.
Nevenschikking en onderschikking
Transcript van de presentatie:

De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de vraag of de gedane mededeling waar is / wordt. coniunctivus vorming gebruik in hoofdzinnen in bijzinnen

Coniunctivus - vorming a-stam e-stam mk-stam i-stam Con. Praes. Stam –a wordt –e + pu. Stam + a+ pu Con. Impf inf. + pu Con. Pf. = fut. exactum behalve 1e persoon ev. (-erim i.p.v. –ero) Con. Plqmpf. pf. Inf. + pu

Coniunctivus in hoofdzinnen Aansporing (con. adhortativus) cantemus – laten wij zingen Verbod (con. prohibitivus) ne cantes! – zing niet! Wens (con. optativus) vervulbaar (con praes.): vivat regina! – leve de koningin! onvervulbaar (con. impf / plqmpf): utinam regina viveret - Ach leefde de koningin nog maar. Twijfel (con. dubitativus) Quid faciam? – Wat moet ik doen? Mogelijkheid (con. potentialis) van het heden (con. pr./pf.): Aliquis dicat /dixerit – Iemand zou kunnen zeggen van het verleden (con. impf): Aliquis diceret – Iemand had kunnen zeggen Niet-werkelijkheid (con. Irrealis) van het heden (con. impf.): Numquam hoc facerem – Dat zou ik nooit doen van het verleden (con. plqmpf): Numquam hoc fecissem – Dat zou ik nooit gedaan hebben

Coniunctivus in bijzinnen Na bepaalde voegwoorden (bv. ut, cum) ut – opdat, zodat cum - toen, nadat, omdat, hoewel In de afhankelijke vraag Rogo an Lucius domum eat – Ik vraag of Lucius naar huis gaat Na een betrekkelijk vnw. (finale bijsmaak) Dominus servos, qui cibum emerent, in forum misit – De heer zond slaven naar de markt om eten te kopen In potentiële of irreële conditionele bijzinnen (met si / nisi/sin) si dives essem, domum emerem – als ik rijk zou zijn, zou ik een huis kopen Na ww van vrezen of verhinderen (met ne) Timeo ne Lucius non veniat – Ik ben bang dat Lucius niet komt