1 Wetenschappelijk Comité: werking en jaarprogramma FAVV Dr. X. Van Huffel Meise, 13 januari 2006
2 Overzicht Wettelijke basis Opdrachtverklaring Huidig Comité: Werking Wetenschappelijke evaluatie van gidsen Jaarprogramma 2006 Vragen
3 Wettelijke basis Wet van 4 februari 2000 houdende oprichting van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, artikel 8 – “Dit Comité adviseert en onderzoekt, zowel op eigen initiatief als op vraag van de Minister of de Gedelegeerd Bestuurder, alle aangelegenheden die behoren tot de bevoegdheid van het Agentschap en die het door het Agentschap gevolgde en te volgen beleid betreffen.” – “Dit Comité dient verplicht voor advies te worden geraadpleegd over alle wetsontwerpen en ontwerpen van koninklijk besluit ter uitvoering van wetten betreffende materies bedoeld in artikel 4.”
4 Wettelijke basis Koninklijk Besluit van 19 mei 2000 betreffende de samenstelling en de werkwijze van het Wetenschappelijk Comité ingesteld bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Huishoudelijk reglement (goedgekeurd op 12 juli 2001 – momenteel in herziening)
5 Opdrachtverklaring Verstrekken van onafhankelijk wetenschappelijk advies voor materies m.b.t. voedselveiligheid als input voor beleidsbeslissingen Business Plan voor het Voedselagentschap (P. Vanthemsche, december 2004) – Risico-evaluatie m.b.t. voedselveiligheid
6 Wetenschappelijk Comité 20 leden met complementaire expertise Microbiologie Risicobeoordeling Biochemie Voedings- en dieetleer Epidemiologie Dierengezondheid Technologie levensmiddelen/dier- voeders Biostatistiek Hygiëne Huidig Comité (benoemd bij KB 17 februari 2005) Toxicologie Chemische analyse Contaminanten Additieven Geneeskunde Bestrijdingsmiddelen Plantengezondheid Genetic engineering Leefmilieu Ioniserende stralingen Farmacologie
7 Gedelegeerd Bestuurder General Services Controlebeleid ControleLaboratoriaAlgemene diensten Databanken en traceerbaarheid Wetenschappelijk secretariaat Internationale relaties Plantenbescherming Dierengezondheid Transformatie en distributie Wetenschappelijk Comité Werking: organogram Raadgevend Comité Centrale diensten: - Primaire productie - Transformatie - Distributie - Erkenningen - In- en uitvoer/ RASFF/CONSUM Inspectiediensten: - NICE - 11 PCE’s NOE Centrale diensten Laboratoria: - Gent - Tervuren - Melle - Liège - Gembloux Personeel en organisatie ICT Budget- en beheerscontrole Logistiek Vertalingsdienst Juridische dienst Sociale dienst
8 Plenaire zittingen: 1x per maand Permanente werkgroepen – WG Chemie – WG Microbiologie – WG Dierengezondheid – WG Biostatistiek Ad hoc werkgroepen (momenteel 11 actief) Werking
9 Procedure voor aanvraag van een advies van het Wetenschappelijk Comité Procedure voor aanvraag van een spoedadvies van het Wetenschappelijk Comité Procedure voor advies in het kader van de wetenschappelijke beoordeling van de sectoriële autocontrolegidsen In voorbereiding: Risico-evaluatie als subproces voor het opstellen van een advies door het Wetenschappelijk Comité ~ Business Plan GB ~ Werking: procedures
10 Evaluation scientifique des guides sectoriels d’autocontrôle Guides sectoriels d’autocontrôle – document élaboré PAR et POUR le secteur, contenant des instructions expliquant COMMENT satisfaire à l’autocontrôle imposé par la législation – document tel que décrit par l’article 9 de l’Arrêté Royal du 14 novembre 2003 relatif à l’autocontrôle, à la notification obligatoire et à la traçabilité dans la chaîne alimentaire Tâches du Comité scientifique – évaluation de l’analyse de dangers sectoriels – évaluation des plans d’échantillonnage – réponses aux questions de la Cellule “Validation des Guides”
11 Avis Sci Com concernant les guides sectoriels d’autocontrôle Guide aliments pour animaux Guide système d’autocontrôle – industrie laitière Guide des bouchers et charcutiers Guide système d’autocontrôle – glace de consommation Guide pour les abbatoirs et ateliers de découpe de volailles Guide production primaire de lait cru Guide pour la collecte et le transport de lait cru Guide production et distribution des pesticides Guide pour la production primaire végétale Guide industrie de transformation et négoce des pommes de terre, fruits et légumes Guide charcuterie, plats préparés, salades préparées, boyaux naturels Guide biscuit-, chocolat-, praline- et industrie de la confiserie
12 # dossiers # avis # réunions # experts scientifiques du secrétariat
13 Dossiers 2005 Nombre d’avis émis en 2005: 70 – En relation avec la législation: 34 – En relation avec les guides: 15 – Autres: 21
14 Collaboration au niveau européen Periapt (Pan European pro-active identification of emerging risks in the field of food production) – Financement: Commission européenne – 6 partenaires Emrisk (Forming a global network for identifying food- related emerging risks) – Financement: EFSA – 9 partenaires Safefoodera (Safe foods – Forming a European platform for protecting consumers against health risks) – Financement: Commission européenne – 21 partenaires
15 Collaboration au niveau européen Allergènes – Seconde opinion concernant le rapport de la TNO, à la demande de la VWA Collaboration avec l’EFSA? – Règlement (CE) N° 2230/2004: réseau des organisations actives dans le domaine de la sécurité alimentaire
16 Dossiers: quelques exemples marquants Présence de dioxine dans les œufs de poules en libre parcours chez les personnes privées (avis le 05/09/03) Contamination de la chaîne alimentaire par des métaux lourds à proximité des sites d’implantation d’Umicore (avis le 24/01/05) Evaluation du risque de la rage en Belgique en fonction de la situation épidémiologique actuelle en Europe (avis urgent le 10/06/05) Tous les avis peuvent être consultés sur
17 Dossiers sur demande – Guides (nombre estimé: minimum 15) – Autres (nombre estimé: ?) Dossiers “auto-saisine” – Evaluation de risques: réaliser des études de cas pour Contaminants chimiques Contaminants microbiologiques Santé animale – Influenza aviaire – ESB Programme annuel 2006 Dossiers
18 Développer le Secrétariat scientifique en un centre de connaissances (principalement concernant l’évaluation des risques) Développer un réseau d’experts scientifiques à l’intérieur du pays et à l’étranger Révision du règlement d’ordre intérieur Collaboration Comité scientifique – Conseil Supérieur d’Hygiène (exemple: Enterobacter sakazakii) Programme annuel 2006
19 Vragen - Questions Wat zijn volgens het Wetenschappelijk Comité de toekomstige prioriteiten op het vlak van de voedselveiligheid? Zijn er in feite nog echt “grote” prioriteiten, of kan gesteld worden dat de (bekende) problemen momenteel min of meer passend aangepakt worden? Quelles sont, selon le Comité scientifique, les priorités futures dans le domaine de la sécurité alimentaire ? Y a-t-il encore de véritables "grandes" priorités, ou peut-on affirmer que les problèmes (connus) sont actuellement plus ou moins abordés de manière appropriée?
20 Vragen - Questions Hoe beoordeelt het Wetenschappelijk Comité de evolutie met betrekking tot de BSE-problematiek? Comment le Comité scientifique évalue-t-il l’évolution de la problématique de l’ESB?
21 Vragen - Questions Hoe ziet het Wetenschappelijk Comité de relatie met de stakeholders? Wil het Wetenschappelijk Comité in de toekomst ook evolueren naar een meer gestructureerd overleg met de stakeholders zoals dat op europees vlak het geval is? De quelle façon le Comité scientifique voit-il la relation avec les stakeholders ? Le Comité scientifique va-t-il dans le futur également évoluer vers une concertation davantage structurée avec les stakeholders comme c’est le cas au niveau européen ?