Een gezond ontbijt voor de diabeet Dominique Verburgh diëtiste diabeteseducator
Inhoud Het ontbijt Redenen om het ontbijt over te slaan Gevolgen van het overslaan van het ontbijt Tips om te genieten van het ontbijt De voedingsdriehoek Samenstelling van een gezond ontbijt Praktische uitwerking Voorbeelden van een volwaardig ontbijt + berekeningen Enkele voedingstips Besluit
Gezonder leven…. = gezonde voeding + voldoende lichaamsbeweging
Het ontbijt = belangrijk (10-12 u niet gegeten) zet de spijsvertering weer op gang = 1ste energiebron voor de nieuwe dag moet 20-25% van de dagelijkse En en vdst leveren principes voor een gezond ontbijt zijn dezelfde als die voor een gezonde voeding (cfr. voedingsdriehoek)
Redenen om het ontbijt over te slaan te laat opstaan geen zin om te eten denken dat je vermagert door een maaltijd over te slaan geen honger geen tijd nemen om te eten (kinderen)
Gevolgen van het overslaan van het ontbijt minder concentratievermogen (intellectueel en lichamelijk) appelflauwte in voormiddag slecht humeur kans op grotere kcal-opname tijdens middag- en avondmaal méér kans op voedingstekorten
Tips om te genieten van het ontbijt drink meteen na het opstaan een glas water (stimuleert de eetlust) begin met de dagelijkse badkameractiviteiten of doe wat lichaamsoefeningen vermijd ‘s avonds uitgebreide maaltijden eet ‘s avonds niet te laat zet de wekker 20 minuten vroeger maak de tafel proper vooraleer de tafel te dekken dek de avond voordien de tafel
De voedingsdriehoek: basis voor gezonde voeding
Samenstelling van een gezond ontbijt zetmeelbron: 50% van de dagelijkse kcal-opname <Kh smeervet: bron van En, vetoplosbare vitamines, omega 3 broodbeleg: hartig of zoet zuivelprodukt: bron van Ca fruit: bron van vitamines, mineralen en vezels drank
Praktische uitwerking: zetmeelbron + bruin/volkoren brood + bruine pistolets + bruine beschuiten + corn flakes + peperkoek: gewone, zonder parelsuiker croissant - boterkoek/chocoladekoek suikerbrood rozijnebrood
Praktische uitwerking: smeervet minarine met <1/3 verzadigde vetten zachte minarine liefst Na- matig smeren: 5 g/snede brood
Praktische uitwerking: broodbeleg Hartig beleg magere kaas/smeerkaas/platte kaas/cottage cheese magere vleeswaren: kip/kalkoen/hesp/américain gekookt ei/roerei
Praktische uitwerking: broodbeleg Zoet beleg confituur: Effi, Tutti frutti, Enjoy, Céréal gluco control, Nutradia, Damhert (tagatose), Linessa (LIDL) choco: Damhert (tagatose), Canderel, Delhaize (maltitol) chocolade: Damhert, Cavalier, Delhaize, Canderel, gewone fondant perestroop: Prodia speculoos: 2 koekjes = 1 snede brood
Praktische uitwerking: broodbeleg honing: ‘dieet-honing’ (honing met sorbitol en maltitol, te verkrijgen bij de apotheek) speculoospasta
Praktische uitwerking: zuivelprodukt magere yoghurt 0% magere of halfvolle melk karnemelk niet gesuikerd, zonder fruit Ca-verrijkte sojamelk
Praktische uitwerking: fruit + vers fruit + diepvriesfruit blikfruit vruchtenmoes fruitsap gedroogd fruit: dadels, vijgen
Praktische uitwerking: drank koffie thee magere of halfvolle melk chocolademelk water
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 2 sneden bruin brood 10 g minarine 20 g effi confituur 1 blokje magere smeerkaas En: 249 kcal V: 8.2 g Kh: 36.7 g Suikers: 11.0 g
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 1 snede bruin brood 5 g minarine 1 snede peperkoek 1 glas halfvolle melk En: 222 kcal V: 5.7 g Kh: 35.3 g Suikers: 15.8 g
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 2 sneden bruin brood 10 g minarine 20 g Canderel choco 20 g kippewit En: 296 kcal V: 13.5 g Kh: 37.9 g Suikers: 12.2 g
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 2 sneden bruin brood 12 g minarine 20 g choco met noten 1 glas halfvolle melk En: 364 kcal V: 15.5 g Kh: 46.2 g Suikers: 18.3 g
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 2 sneden bruin brood 10 g minarine ½ regel fondant chocolade/1/2 regel Cavalier chocolade fondant 20 g magere kaas En: 363 kcal/340 kcal V: 17.7 g/17.6 g Kh: 40.0 g/28.5 g Suikers: 13.9 g/2.0 g
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 4 beschuiten 10 g minarine 20 g effi confituur 20 g magere kaas En: 277 kcal V: 9.8 g Kh: 36.8 g Suikers: 10.9 g
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 2 sneden peperkoek 10 g minarine 1 potje magere yoghurt 0% 1 sinaasappel En: 283 kcal V: 4.6 g Kh: 52.0 g Suikers: 38.6 g
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 1 croissant 10 g minarine 20 g effi confituur 1 potje magere yoghurt 0% 1 peer En: 417 kcal V: 16.6 g Kh: 55.5 g Suikers: 31.7 g
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 2 bruine pistolets 10 g minarine 1 gekookt eitje 20 g effi confituur En: 315 kcal V: 11.4 g Kh: 41.2 g Suikers: 8.2 g
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 2 sneden rozijnebrood 10 g minarine 1 tas halfvolle melk 1 appel En: 341kcal V: 10.7 g Kh: 52.4 g Suikers: 29.9 g
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 2 sneden melkbrood 10 g minarine 20 g effi confituur 20 g magere kaas En: 266 kcal V: 9.4 g Kh: 34.4 g Suikers: 11.0 g
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 30 g original corn flakes 125 ml halfvolle melk 1 appel En: 238 kcal V: 2.1 g Kh: 48.3 g Suikers: 25.5 g
Voorbeelden van een volwaardig ontbijt 30 g choco pops 125 ml halfvolle melk 1 sinaasappel En: 232 kcal V: 2.8 g Kh: 44.6 g Suikers: 29.6 g
Enkele voedingstips was je handen vooraleer je aan tafel gaat doe de broodzak dicht sluit de zak van de corn flakes telkens goed af houd rekening met de houdbaarheidsdatum kaas, vleeswaren, smeervet, melk en melkprodukten moeten na de maaltijd direct in de koelkast gezet worden; ook Kh-arme confituur en choco staan best in de frigo was het fruit vooraleer het op te eten
Besluit Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag: eet ‘s morgens als een koning eet ‘s middags als een prins eet ‘s avonds als een bedelaar
Nog vragen? Dank voor uw aandacht!