Spaans 24-Kitchen
Gegrilde sardines Bereiding Verhit de grillpan of de barbecue. Pel en snijd de knoflook. Hak de peterselie fijn. Meng de knoflook en peterselie. Klap de sardines open, bestrooi ze met zout en peper en vul ze met het peterseliemengsel. Klap ze weer dicht, bestrooi de buitenkant met zout en peper en bestrijk ze met de olijfolie. Grill de sardines in circa 3 minuten per kant gaar. Snijd de citroen in plakjes en grill deze ook in de grillpan in circa 3 minuten bruin. Serveer de sardines met de plakjes citroen. Ingrediënten 2 tenen knoflook 0,5 bos platte peterselie 12 sardines (schoongemaakt) zeezout, versgemalen peper 2 el olijfolie 1 citroen Extra nodig: grillpan
Paella Bereiding Verwarm de bouillon. Snijd de kipfilet in blokjes van circa 1 cm en bestrooi ze met zout en peper. Laat de saffraandraadjes weken in de warme bouillon. Snijd de tomaat en de paprika in parten, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in reepjes. Pel en snipper de knoflook. Maak de snijbonen schoon en snijd ze in smalle ruitjes. Verhit 2 eetlepels olie in een paellapan of grote koekenpan en bak de kip hierin rondom goudbruin. Schep de kip uit de pan. Verhit nog eens 2 eetlepels olie in de pan en bak de paprika, snijbonen, tomaat en de knoflook circa 5 minuten zonder te kleuren. Voeg de kipfilet, de rijst en de doperwten toe. Voeg de saffraanbouillon toe en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag en laat de paella in circa 15 minuten zachtjes garen. Roer de paella niet, deze hoort een krokante korst te hebben. Maak de garnalen schoon. Leg de garnalen tussen de rijst en laat de paella en de garnalen op zacht vuur nog eens circa 8 minuten verder garen. Hak de peterselie fijn en snijd de citroen in 8 parten. Bestrooi de paella met peper en peterselie naar smaak en leg de partjes citroen erop. TIP: Paella kent ontelbaar veel varianten; iedere familie en streek heeft zijn eigen recept. Maak bijvoorbeeld eens een vispaella met 300 g witvis, roodbaars of dorade, 8 grote garnalen en 12 mosselen. Of vervang voor een vegetarische paella de kip en de garnalen door een in blokjes gesneden courgette en aubergine en voeg ze tegelijk met de doperwten toe. Gebruik groentebouillon in plaats van visbouillon. Ingrediënten 1,2 l visbouillon 200 g kipfilet 10 draadjes saffraan 1 vleestomaat 1 rode paprika 2 tenen knoflook 100 g snijbonen 4 el olijfolie 300 g paella- of risottorijst 200 g doperwten (diepvries) 8 rauwe grote garnalen 2 takjes peterselie 1 citroen Extra nodig: paellapan of grote koekenpan
Pittige garnalen Bereiding Laat de garnalen voor gebruik ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel en hak de knoflook fijn. Snijd de rode peper open, verwijder de zaadjes en hak de peper fijn. Meng in een kommetje de olijfolie met de knoflook, rode peper en paprikapoeder. Snijd de ham in 20 lange repen. Pel de garnalen, maar laat het staartje zitten. Snijd de garnalen langs de rugkant open en verwijder het zwarte darmkanaal. Bestrijk de garnalen rondom met de paprikaolie, ook de binnenkant. Klap de garnalen weer dicht en wikkel elke garnaal in een reep ham. Leg de garnalen in een ovenschaal en schuif in de oven. Bak de garnalen in circa 8 minuten tot ze mooi roze en knapperig zijn. Serveer ze, eventueel met een prikker erin, op een platte schaal of in kleine glaasjes. Ingrediënten 20 ongepelde grote garnalen (diepvries) 2 tenen knoflook 0,5 rode peper 2 el olijfolie 0,5 tl paprikapoeder 5 plakjes serranoham (of andere rauwe ham)