Standpunt - argumenten Argumenten - conclusie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KINDERUITSPRAKEN enter.
Advertisements

Kleine engelen Foto’s, tekst en geluid!.
Uitslag enquête over online pesten
Vriendschap voor het leven
Opkomen voor jezelf.
naamwoordelijk gezegde
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Extra ondersteuning voor leesvaardigheid
Onderhandelen Zakelijk Nederlands.
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
"Wat ga je later worden, Jantje. " vraagt moeder. "Vuilnisman
Bier beter als een vrouw?
Bier beter dan een vrouw?
Wat maakt het leven zinvol?
L.S. Via deze weg vraag ik u, uw school en uw leerlingen om medewerking, misschien is hulp in deze wel een beter woord. Ik ben naarstig op zoek naar Nederlandse.
Een nieuw begin met een vriend die je nooit in de steek laat!
ENQUETE A.E.L Hoe is het stagelopen je bevallen? Goed:94% (96% in 2010) Goed:94% (96% in 2010) Matig:6% ( 3% in 2010) Matig:6% ( 3% in 2010) Slecht:0%
Bij een afscheid… Toon Hermans.
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Zakelijk lezen Nederlands.
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
Honden..
De aanvaardbaarheid van een betoog
GEDICHT VAN HET GELUK  .

Ik had een droom verleden nacht,
Nederlands Gymnasium Centraal examen 2011.
Interpreteren van data
Hoofdstuk 4 Argumentatieleer
Dag 5 Dag 5 van het dagboek Hallo lieve kindertjes, En… hoe vonden jullie de intocht? Hadden we jullie even goed gefopt? Ja, jullie dachten dat wij.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Pijntjes.
ZIJ GELOOFT IN MIJ Aangeboden door ANDRE HAZES ZIJ GELOOFT IN MIJ.
Even genieten van mooie muziek….
 Wie heeft er hyves?  Hoe vaak zit je er op?  Schelden op Hyves hoort er nu eenmaal bij, iedereen doet dat, ik ook.
Stage: Basisschool de Klingerberg
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Het Geluk.
 Een groot gezin is een voordeel, de kinderen zullen later gegarandeerd voor jou zorgen.  Een groot gezin is een nadeel, want je hebt een grote en.
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
Tekstverbanden en signaalwoorden
Waarom heb je zo weinig moed?.
HET DEBAT Discussiëren met regels Basis = onenigheid Voor- en tegenstanders Een derde partij overtuigen (het publiek, de jury)
Retoriek, argumentatieleer en dialoog Definitiespel
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Workshop Plannen. Welke associatie heeft u bij het woord plannen? Uitstippelen, ordenen, voorzien Vooruit kijken, inrichten, bedenken, creëren.
HFD3: CHRONOLOGISCH/OPSOMMEND/ TEGENSTELLEND/VERGELIJKEND HFD4: CONCLUDEREND/VOORWAARDELIJK/ OORZAKELIJK/REDENGEVEND Verbanden in een tekst.
Keuzes maken.
"Wat ga je later worden, Jantje. " vraagt moeder. "Vuilnisman
KRITISCH DENKEN 20 Drogredenen © Kritisch Denken.
Argumenteren en betogen II
VWO examen Nederlands
Bier beter als een vrouw?
Havo-4 Les 1 Wie ben ik? Keuzebegeleiding.
5 havo eindexamenvoorbereiding
Tekstverbanden en signaalwoorden
Betogende teksten Hoe herken ik de standpunten en argumenten in een betogende kijk-/luistertekst en hoe kan ik de kwaliteit van argumenten beoordelen?
Het gebit.
Drogredenen.
Argumentatie Stelling of mening onderbouwen
Les 3 Lezen 4.2, 4.3 en 4.4.
Semantisatieverhaal: Vroeger wilde ik heel graag een huisdier
Transcript van de presentatie:

Standpunt - argumenten Argumenten - conclusie Typen redeneringen Welke gedachtegang heeft de schrijver (of spreker) gebruikt bij het verdedigen van het standpunt? Standpunt - argumenten Argumenten - conclusie

Welke typen redeneringen onderscheiden we? Oorzaak en reden. Vb: Je moet echt stoppen met roken (standpunt): je kunt er longkanker van krijgen (argument=reden). Oorzaak vindt plaats ongeacht jouw wil of keuze, reden geeft aan dat je zelf een keuze hebt gemaakt. Verband tussen oorzaak en gevolg wordt causaliteit genoemd. Voor- en nadelen. Vb: Proefwerkweken moeten worden afgeschaft (standpunt): de stress onder leraren en leerlingen zal dan snel afnemen (argument=voordeel)

Typen redeneringen -3- Vergelijking. Vb: Spijbelaars zijn in onze school beter af dan aanwezige leerlingen (standpunt). De schoolverzuimers liggen ‘s morgens nog lekker op één oor, terwijl de aanwezigen doodmoe in de banken hangen (argument=vergelijking:verschil). Voorbeelden. Vb: De taal verloedert (standpunt): jongeren gebruiken veel Engelse woorden, sms-taal en ze zeggen allemaal ‘hun’ hebben (argument=voorbeelden).

Typen redeneringen -4- Gezaghebbende bron. Vb: Natuurlijk mag je het woord ‘falbala’ neerleggen bij Scrabble (standpunt): het staat in Van Dale (argument=gezaghebbende bron). Kenmerk of eigenschap. Vb: Je moet je tanden niet poetsen vlak nadat je een sinaasappel hebt gegeten (standpunt). Door de inwerking van de zuren uit citrusfruit wordt je tandglazuur week (eigenschap). Je poetst het glazuur dan zo weg.

Voorbeeld van een argumentatieschema Oorzaak en gevolg (causaliteit) Gevolg B zal optreden Steeds meer vrouwen zullen longkanker krijgen Want oorzaak A is aanwezig Want door de emancipatie zijn meer vrouwen gaan roken En als A aanwezig is, dan zal B optreden En als iemand veel rookt, zal longkanker optreden

Drogredenen:argumentatiefouten Onjuist beroep op causaliteit. Vb: Het was veel te onrustig in het lokaal, daardoor zal ik wel weer een onvoldoende voor Frans gehaald hebben. Verkeerde vergelijking. Vb: Ik vind het veel te gevaarlijk jou alleen te laten beslissen. Kleine kinderen laat je ook niet alleen oversteken. Vals autoriteitsargument. Vb: Morgen wordt het slecht weer. Mijn opa, die het aan zijn likdoorns kan voelen, heeft het zelf gezegd.

Argumentatiefouten -2- Overhaaste generalisatie. Vb: Freddy heeft weer een onvoldoende gehaald. Die Valken zijn ook geen studiehoofden. Cirkelredenering. Vb: Dit is een saai boek want ik vind er niets aan.

Argumentatietrucs De persoonlijke aanval. Vb: Ja, maar zij bent ook altijd zo’n zeur. Ontduiken van de bewijslast. Vb: Ik mag thuiskomen wanneer ik wil. Moet ik daar nog een reden voor geven? Vertekenen van een standpunt. Vb: Jantje: Vooral op uitgaansavonden zie je in de stad vechtpartijen. Pietje: Dat kun je niet menen, dat mensen die uitgaan vechtersbazen zijn!

Argumentatietrucs -2- Bespelen van het publiek. Bv: zielig doen, zaken bespotten, grapjes maken enz. De inhoud van de argumenten doet dan niet meer ter zake, alleen het effect.