27 oktober 2011 CBS Bouwsymposium 2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Waar gaat het over: grootschalige kaarten
Advertisements

BAG.. en archivering brondocumenten
Presentatie Stand van zaken Plannen 2011
Waarom Amsterdam niet zonder topologie kan.
1 Van data naar informatie Dataland lustrumcongres, 22 juni Copyright © 2011 Bridgis. All rights reserved.
NIEUWBOUW Zorgcentrum Op den Toren, Nuth BAM Utiliteitsbouw
De BAG en het binnengemeentelijk gebruik voor de WOZ
Livy BV Randstad BM Almere Introductie Livy Professional De online oplossing voor professionele woning transacties.
Wij, in een veranderende markt Platform Wonen Leeuwarden Ger W. Hukker, 5 april 2012.
Huren. Dat kan natuurlijk ook. Woningbouw Netwerk Amsterdam
Richard Maalman Jasmine Cheng Stefan Perez Jelmar Hekker.
Gedeelde kennis verbindt meer
Koopwoning...  (het is niet zo moeilijk…). huiswerk  pak agenda en noteer bij ma 19 januri 5e lesuur:  leren tb 72 tm 77 maken 3.21 tm 3.23 wb 129.
Van GBKN naar Basisregistratie Grootschalige Topografie
BAG - WOZ, planning en commitment
Informatie besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ)
1 Studiedag 3D Topografie Bram Verbruggen Technisch medewerker Geo-Informatie Ingenieursbureau Gemeente ‘s-Hertogenbosch Gebruikerswensen en huidige mogelijkheden.
Platform Afnemers De weg naar Modernisering GBA
Onderzoek en CBS-data Symposium: Bouwen op het CBS 27 oktober 2011
Gemeentelijke implementatie GFO Zaken
Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en e-overheid Burger en bedrijf centraal.
(Interactieve) voormeldingen
Titel presentatie Bill Nolten Dienst Basisinformatie
Leegstand overtreft de prognose Berlaar, Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver Persconferentie – 16 mei 2011.
Distributie van basisgegevens via webservices
Pilot gebruik RSGB op landelijke schaal:
25 januari 2008Naam van de Spreker Wat is het....en wat levert het u op.
Nieuwe uitdagingen nieuwe coalities Woningbouwnetwerk Amsterdam 1 november 2011 Henk Jagersma Directievoorzitter Syntrus Achmea Vastgoed.
Stelling: Het duale stelsel WAS een goed idee
Symposium De beperkingen van de WKPB Albert Tieken, hoofd Geo-informatie Gemeente Vlaardingen 7 oktober 2009.
Welke besluiten ? Gemeentelijke PB's 1.Voorkeursrecht 2.Woningwet 3.Gemeentewet 4.Huisvestingswet 5.Opiumwet 6.Waterstaatswet Wet bodembescherming.
Hoofdstuk 5: Het huishouden
Bouwstatistieken bij het CBS
Nabijheidsstatistiek
E-Team mei 2004 E-Government GIS What’s in it for you? 24 mei 2004.
E-Team 2004 de midoffice binnen de e-goverment architectuur Corné Dekker, informatie-architect e-government Overheid & ICT, 29 april 2004.
Vastgoeddebat Binnenlands Bestuur Nieuwegein, 20 juni 2013.
Gemeenten kleuren de BGT in
Gebruikersmogelijkheden Henk Bakker/Doede de Vries 19 april 2007 Onderwijs Resultaten Praktijk Leningen & Financiering Personen Instellingen Basisregistraties.
Basisregistratie Ondergrond
Goede objectkenmerken
Zaken- en verbintenisrecht
1 Het nut van de bron Gebruikersdag GBKN 4 juni 2010 Bart van der Lely.
Landschap & ondernemen in Landelijk Noord CDR durgerdam, november 2008.
Aan de slag met Stelselpedia
Digitaal mei 2014.
Verlaat Uden Bouwsystemen
Wat is het digitaal stelsel Yvette Ellenkamp Uitvoeringsprogramma GOAL
Landelijke Voorziening WOZ
de basisregistraties als fundament van het veranderkundig proces
Eigendomsoverdracht 1. Levering 2. Krachtens geldige titel 3. Door beschikkingsbevoegde Eigenaar Vertegenwoordiger.
Joris' werk: Stelsel en NORA
Plan van aanpak 5 maart 2008 Peter Roeleveld Projectleider BAG.
Rob van de Velde, Geonovum Geeft GIDEON de samenhang die nodig is voor samenwerken ? Doelmonitoring GIDEON, 14 oktober 2009.
Ondergrondse registratie Martin Salzmann.
De BAG gebruiken Hoe u de basisregistraties in samenhang kunt gebruiken Janette Storm 17 oktober 2013 Openingsdia met titel en subtitel. Standaard Kadasterpresentatie.
Kennissessie BPR/KvK en Kadaster Hoe u de basisregistraties nu al in samenhang kunt gebruiken.
Basisregistraties Optimaal benut Basisgegevens zijn “het water uit de kraan” Gabriel van Tiggelen senior adviseur Informatiebeleid VNG.
Basisregistratie Grootschalige Topografie. Programma Stelsel van Basisregistraties Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) De BGT keten Bronbestanden.
The next level In Informatie Verstrekking
De landelijke monitor leegstand voor ruimtelijke vraagstukken
Hoe kijkt EZ naar Beheer BGT
Economisch bekeken Mavo 4
Basisregistratie Kadaster
De GBKN op Internet nu en straks
GBKN en Authentieke Registraties
Basisregistratie Kadaster
Basisregistraties voor Gebouwen en Adressen (BAG)
Gemeenten kleuren de BGT in
Transcript van de presentatie:

27 oktober 2011 CBS Bouwsymposium 2011

Inleiding Kadaster (bron) Cijfers bouw/ markttoepassingen BAG en het Bouwproces

Basisregistratie Kadaster & Topografie Eenmalig inwinnen, meervoudig gebruik (geen duplicatie) Gebruik verplicht in publieke sector Publieke gebruiker mag afgaan op juistheid gegevens Kwaliteit kenbaar Terugmeldplicht Belangrijke kenmerken van de authentieke registratie Wat is een basisregistratie en wat houdt dit in.?

Basisregistratie Kadaster => input Basis is akten registratie Soort mutatie akte, o.a.; Akte van Koop en Verkoop Akte van Splitsing in Appartementsrechten Akte van Vestiging zakelijk recht van Erfpacht Akte van Vestiging zakelijk recht van Opstal Hypotheek akten Het kadaster is van oudsher een registratieve organisatie. Daarmee wordt bedoeld dat het Kadaster alle rechtshandelingen, welke met name via het notariaat worden bevestigd, verwerkt en bijhoud in de Openbare Registratie. Voor onroerend goed en hypothecaire transacties geldt dat inschrijving in de Openbare Registers verplicht zijn en dat daarmee de juridische tot standkoming een feit is. De inschrijving en verwerking geschiedt obv akten. De akten worden ingeschreven in de Openbare Registers (boekhouding). Vanuit de inschrijving worden de akten verwerkt in een Geautoriseerd Kadastrale Registratie, zodat bijhouding en ontsluiting van de actuele rechtstoestand tot stand komt. In de huidige economische situatie ontvangen wij jaarlijks circa 600.000 akten. AL deze akten vormen de basis van het kunnen ontsluiten van informatie. Voor de woningmarkt zijn de belangrijkste en meest voorkomende akten: zie opsomming

De registratie Bestaat uit kadastrale registratie en kadastrale kaart Bevat: authentieke gegevens uit eigen bron authentieke gegevens uit andere registraties andere gegevens De kadastrale registratie behelst, naast alle aktengegevens (oa eigendomstoestand en rechten) ook de vervaardiging en bijhouden van de kadastrale kaart. Deze komt tot stand obv wat in de akten is overeengekomen. Het is een vertaalslag wat juridisch is overeengekomen en wordt visueel getoond waar de kadastrale grenzen lopen. In kadastrale registratie worden authenthieke gegevens bijghouden. Dwz wat is origineel en onmiskaar noodzakelijk. Te denken valt aan de kadastrale aanduiding. Elk perceel in Nederland (het zijn er ruim 9 mln) heeft een eigen unieke aanduiding, die bestaat uit een kadastrale plaatsnaam, sectie aanduidig en nummer. Het kadaster is hiervoor verantwoordelijk. In onze registratie houden wij ook gegevens bij van andere instanties. De meest bekende is het adres. De bron ligt bij de gemeente en wordt heden ten dage bijgehouden via de BAG. Later kom ik hier nog op terug. Ik wil het met u hebben over de degelijke middenklasser. Wat zijnde verschillen ten opzichte van vroeger: Direct Terugmeld plicht Verplicht gebruik Op korte termijn Verhoogde kwaliteit samenwerking Op lange termijn Informatie vervaardiging door assemblage van authentieke onderdelen waarbij u en ik betrokken zijn We gaan dus samenwerken om die raceauto te assembleren en te tunen.

Basisregistratie Kadaster => output en samenhang Dienst voor het Kadaster en de openbare registers Toestandsdatum 8-6-2006 Kadastraal object Kadastrale aanduiding: ZWOLLE B 5587 Grootte: 3 a 6 ca Locatie: H. Roland Holststraat 11 8023 CG Zwolle Gerechtigde 1/2 Eigendom De heer Otto Pieter Zwaarder Geboren op 11-02-1959 te oldebroek H. Roland Holstraat 11 8023 CG Zwolle 1/2 Eigendom O.P.Zeker vastgoed BV H. Roland Holstraat 11 8023 CG Zwolle Adres en Gebouw BAG Persoon GBA Bedrijf Handelsregister Viualisatie van de het objectbericht samengesteld uit verschillende bronnen

Context perceel persoon pand De samenhag. Belangrijk is om aan te geven dat persoon perceel en pand de kern vormen van het stelsel. Je kan aangeven dat de samenwerking tot stand komt in de vorm van een PPP constructie public, public partnership

Basisregistratie Kadaster Openbare registers (brondocumenten) Relazen en hulpkaarten Bijhouding Producten Kadastrale registratie (incl. Kaart) Terugmelding basisregistraties Distributie gegevens basisregistratie stelsel Scope van het stelsel en de plaats van de authentieke registratie Kadaster ( kaart en administratie. Openbaar register valt niet onde de authentieke registratie evenals veldwerken en hulpkaarten

Cijfers bouw/ markttoepassingen Basis is perceel (grond) registratie Soort grond registratie (bebouwingscodes) Wonen Bedrijvigheid Terrein (nieuwbouw/ agrarisch) Zie: www.kadaster.nl/codestelsel Tijdens de verwerking van akten, registreren wij obv de akten kenmerken en/of codes van de transactie. Ofschoon wij de actuele rechtstoestand bijhouden en ontsluiten, houden wij van alle transacties maandelijks mutatie bestanden bij. Dit doen wij op een aantal vlakken. Gemakshalve van alle Eigendomstransacties en van alle Hypotheektransacties. Vanuit deze bestanden kunnen wij selecteren op diverse kenmerken; zoals zie opsomming. Het mooie is dat dit met behulp van topografie visueel te maken is in diverse overzichtskaarten. Zie bijvoorbeeld Utrecht Noord/ Overvecht voor hoe de situatie is van bewoud/onbebouwd. Met behulp van dergelijke overzichten is in een oogopslag te zien waar ruimte is voor bijvoorbeeld Ruimtelijke Ordering.

Bebouwd/ onbebouwd

Cijfers bouw/ markttoepassingen Type rechthebbende(n): Natuurlijk persoon Niet natuurlijk persoon (BV, NV, De Staat, Corporatie,etc.) Naast de “grondanalyse” is het voor het maken van plannen en/of opstellen van beleid, wenselijk te weten met welke partijen rekening gehouden dient te worden. Bijvoorbeeld de vraag: Wie of wat heeft gronden in eigendom? Vanuit de kadastrale regsitratie kan geslecteerd worden op type rechthebbende(n)

Eigenaren informatie (niet-natuurlijk) Dit voorbeeld geeft aan welke niet-natuurlijke partijen gronden hebben in de het gebeid

Cijfers bouw/ markttoepassingen Objectkenmerken woningen Beperkingen Woningtypering Of het nu gaat om objectkenmerken, beperkingen of type woningen, via het Kadaster is het mogelijk voor een gebied, wijk, buurt of straat kenmerken samen te voegen en overzichtelijk te maken. Dit ter bevordering analyse doeleinden en/ of cijfermatig inzicht te geven. Zie volgend voorbeeld

Beperkingen, obv monumentenwet

Vastgoed Dashboard - Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) Het indexcijfer geeft aan met hoeveel procent de huizenprijzen zijn gestegen of gedaald ten opzichte van het basisjaar 1995. - Gemiddelde koopsom landelijk, - Aantal verkopen landelijk. - Aantal hypotheken, hypotheeksom - Aantal onvrijwillige veilingen. - Gemiddelde prijs van agrarische gronden en bouwkavels. Naast specifieke mogelijkheden welke in overleg kunnen worden uitgevoerd, biedt het Kadaster u informatie over Nederland aan. Via kadaster.nl/vastgoedcijfers kunt eenvoudig de ontwikkeling volgen over de woning- en hypothekenmarkt. Een van de belangrijkste instrument is de PBK, welke in samen met CBS tot stand komt. Verder zie inhoud sheet.

Verkochte woningen (per woningtype) Ter illustratie; voorbeeld van overzicht over de ontwikkeling van aantal Verkochte woningen per Woningtype

Informatieproducten Producten op maat gemaakt voor externe klanten Halffabricaten voor datakoppeling van externe klanten Transactiegegevens Woningtypering Hypothekenscan Transactiegegevens. Het op maat maken van geaggegreerde informatie voor specifieke klantvragen. Dit kan sec zijn alle gegevens over bijvoorbeeld alle woning transacties in de maand februari 2011 in Delft. Maar ook de statische informatie van bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd en koopsom van woningtransacties in de maand februari 2011. Dus 2 uitkomsten bijv. 35 jaar en 253.000 euro Woningtypering Inzichtelijk maken van de 6 of een van de 6 woningtyperingen Hyptohekenscan Nederland Overzicht van hypotheekverstrekkers waarin productiecijfers (nieuw afgesloten hypotheken) zijn opgenomen voor benchmarking en managementinformatie.

Diverse toepassingen NVB Regiobouwwijzer/ grondprijzen De Boerderij/ agrarische grondprijzen Uit de regsitatie die het Kadaster voert zijn diverse toepassingen mogelijk. Om u een beeld te geven bij deze een 2-tal voorbeelden van voor u bekende martktoepassingen, waar gegevens ( geaggreeerd) worden toegepast.

BAG Bag Web Bag Extract Bag Bevragingen

BAG Web

BAG Extract Verzameling xml berichten Per BAG-object-type (pand, verblijfsobject, ligplaats, standplaats, nummeraanduiding,openbare ruimte en\ woonplaats) worden de gegevens geleverd in een separaat XML-bestand.

BAG Viewer

Bedankt voor uw aandacht contact; erwin. willemsen@kadaster Bedankt voor uw aandacht contact; erwin.willemsen@kadaster.nl 088 183 3754 / 06 15 05 52 31 henk.polet@kadaster.nl 088 183 3385/ 06 55 16 59 47