Www.climatesoutheast.org.uk Klimaatverandering in het Zuidoosten aanvechten Plaatselijke Presentator & Organisatie Logo van de partner.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MENINGSVERSCHILLEN IN DE KLIMAATWERELD
Advertisements

Klimaatverandering en klimaatadaptatie
Opwarming Van De Aarde Door Jonas & Stijn C..
4.3 De mens verandert het klimaat
ONTWIKKELINGEN IN DE AGRARISCHE INDUSTRIE & MILIEUPROBLEMATIEK
Global Warming Global Warming
DE OPWARMING VAN DE AARDE
Aardrijkskunde kiezen in de bovenbouw VWO
GrondGebruiks modellering, Toepassing Land Use Scanner in Suriname.
HoekscheWaardDuurzaam
Marcel Crok | De staat van het klimaat Presentatie voor minister Kamp van EL&I | Woensdag 9 januari 2013 | Den Haag Is er een klimaatprobleem?
21 Weer en klimaat: beïnvloedende factoren
Het klimaat verandert... en wij?
Scenario's voor de zeer lange termijn
© Minister van Natuurlijke Hulpbronnen Canada 2001 – Cursus Analyse Schone Energieprojecten Analyse Broeikasgasemissie met RETScreen ® Software Fotocredit:
Hoe dynamisch is ons kusttoerisme in tijden van klimaatverandering? Socio-economische veranderingen Workshop 14 oktober 2010 Beach Palace Hotel, Blankenberge.
Zo begin je tegenwoordig een presentatie over het klimaat.
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv het klimaat in de toekomst groot belang van computermodellen forecasting: het klimaat van de toekomst.
Geologische tijdschaal
De dreiging van de 21ste eeuw
(Presentaie-technieken: oefenzitting) 27 oktober 2006.
Peter Schwartz The art of the long view stappenplan
Mastercourse Klimaatveranderingen en Verwoestijning Discussie
Mastercourse klimaatverandering en verwoestijning
Mastercourse Google Earth & klimaatverandering
Luchtvervuiling Emissie uitstoot van gassen in de lucht
Inventarisatie mogelijke onderwerpen:
Een duurzame aarde.. ‘Een paradijs op aarde’  1200 eilanden. De grootste is 5 km 2, De eilanden zijn in groepen atollen verdeeld. Toerisme bedraagt.
Mastercourse klimaatverandering en verwoestijning
Hoofdstuk 1 Extern systeem en klimaatzones Paragraaf 11 t/m 14
BROEIKASEFFECT en OZONLAAG
Incidentscenario transport gevaarlijke stoffen
De zomer van 2003 Teken van klimaatverandering? Prof. Dr. G.J. Komen KNMI.
De mens als factor van verandering
Ruimte voor de Rivier 3 Klimaatverandering.
Het bepalen van een significant risico en een significante toename van het risico Katrien Van Eerdenbrugh Antwerpen – ISC workshop.
4 havo 3 Stedelijke gebieden § 4-5
VONDEL PARC UTRECHT Klimaatneutrale wijk?
1 Inleiding.
DE TOEKOMST VAN DE INDUSTRIE IN BELGIE
Planning. Planning Vandaag Uitleg 3.2 (15 min.) Proefwerk terug & bespreken (kort) (15 min.) Klimaatjagers kijken (20 min.)
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
een nieuwe LEADER periode
Väder- och Klimatförändringar
Het wetenschappelijk bewijs is onmiskenbaar EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.
Werken aan een nieuwe internationale overeenkomst EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.
3 havo Klimaatverandering § 2
Straffe madammen… …werken bij een straffe overheid.
Albert Klein Tank 14 November 2009 Klimaatscenario’s: wat staat ons te wachten?
Klimaatverandering Voorkomen kan niet meer, beperken wel Dr. B.Metz RIVM.
Hoofdstuk 3 Water in China en het Midden-Oosten.
Hoe kijkt de FRDO naar het klimaatprobleem Vlaams Parlement 16/1/2015 Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling.
Hoofdstuk 8 Klimaatverschillen tussen Spanje en Nederland.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
De zomer van 2030 Gerbrand Komen Bart van den Hurk Frank Selten Geert Lenderink Albert Klein Tank © KNMI 2004.
NME, Den Haag, 12 oktober 2009Klimaatverandering Rob van DorlandKNMI.
Adaptatie in de wereld Johan Bogaert. Adaptatie in de wereldJohan Bogaert 28 juni 2010 Wat is klimaatverandering?
Albert Klein Tank en de projectgroep klimaatscenario’s van het KNMI Scenario’s voor klimaatverandering in Nederland.
Deel 2 Atmosfeer Deze Powerpoints wordt gebruikt als didactisch materiaal voor de navorming “Wegwijzers voor aardrijkskunde” – Eekhoutcentrum - Kulak en.
AARDE 3/4 vmbo 4 Weer en klimaat § 6-9. Het weer in Nederland isobaren lijnen op een tussen plaatsen met dezelfde luchtdruk lagedrukgebieden: rond de.
Thema Biosfeer Paragraaf 2 HET BROEIKASEFFECT.
Klimaatverandering en de broeikasgassen waterdamp en ozon
Per (klimaat)gebied zullen de schadelijke gevolgen anders zijn
De toekomst van het milieu
Discussie IPCC - Klimaatsceptici
6 Het versterkte broeikaseffect.
Alle veranderingen in het landschap die
Klimaatverandering& Landbouw
Een lerende en adaptieve organisatie
Transcript van de presentatie:

Klimaatverandering in het Zuidoosten aanvechten Plaatselijke Presentator & Organisatie Logo van de partner

OverzichtOverzicht l Wat is klimaatverandering? l Wat is het effect op het Zuidoosten? l Wat is het “South East Climate Change Partnership”? l Hoe is [plaatselijke organisatie] hierbij betrokken? l Waar kan ik meer informatie krijgen? l Wat is klimaatverandering? l Wat is het effect op het Zuidoosten? l Wat is het “South East Climate Change Partnership”? l Hoe is [plaatselijke organisatie] hierbij betrokken? l Waar kan ik meer informatie krijgen?

Wat is klimaatverandering? l Wie te geloven? l Is het waar? l Is het niet een natuurlijk proces? l Kan het worden stopgezet? l Wie te geloven? l Is het waar? l Is het niet een natuurlijk proces? l Kan het worden stopgezet?

Klimaatverandering: wie te geloven? l “Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering” (IPCC) l Amerikaans Agentschap voor Milieubescherming l Amerikaanse Academie van Wetenschappen l Ondertekenaars van het Kyoto Protocol l “Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering” (IPCC) l Amerikaans Agentschap voor Milieubescherming l Amerikaanse Academie van Wetenschappen l Ondertekenaars van het Kyoto Protocol

Klimaatverandering: is het waar? Bron: Hadley Centrum voor Klimatologische Voorspelling en Onderzoek (Weerkundige Dienst)

Klimaatverandering: is het waar? Toename van de temperatuur van het aardopppervlak in de laatste 1000 jaar – en voorspellingen voor deze eeuw. Bron: IPCC

Klimaatverandering: is het niet een natuurlijk proces? l Klimaat is veranderlijk – en zal dit blijven. Natuurlijke factoren zijn o.a.: –Veranderingen in de energieoutput van de zon –Veranderingen in de helling en baan van de aarde –De effecten van vulkanen l Maar het globale klimaat reageert ook op veranderingen in broeikasgassen: –Kooldioxide, methaan, ozon, stikstofoxide, CFC’s, waterdamp… l Klimaat is veranderlijk – en zal dit blijven. Natuurlijke factoren zijn o.a.: –Veranderingen in de energieoutput van de zon –Veranderingen in de helling en baan van de aarde –De effecten van vulkanen l Maar het globale klimaat reageert ook op veranderingen in broeikasgassen: –Kooldioxide, methaan, ozon, stikstofoxide, CFC’s, waterdamp…

Klimaatverandering: is het geen natuurlijk proces? l CO 2 niveaus zijn in 250 jaar 31% gestegen: –Pre-industrieel = 280ppm –Eind van de 20ste eeuw = 368ppm l CO 2 niveaus kunnen in 2080 meer dan verdubbeld zijn l Het globale klimaat reageert vertraagd op verhoogde BKG niveaus l De tot nu toe waargenomen veranderingen zijn een combinatie van natuurlijke en menselijke factoren l CO 2 niveaus zijn in 250 jaar 31% gestegen: –Pre-industrieel = 280ppm –Eind van de 20ste eeuw = 368ppm l CO 2 niveaus kunnen in 2080 meer dan verdubbeld zijn l Het globale klimaat reageert vertraagd op verhoogde BKG niveaus l De tot nu toe waargenomen veranderingen zijn een combinatie van natuurlijke en menselijke factoren

Klimaatverandering: is het niet een natuurlijk proces? Vergelijking van “Natuurlijke”, “Man-made” & “Gemengde” modellen met observaties van stijgende temperatuur. Bron: IPCC

Klimaatverandering: kan het worden stopgezet? l Huidige emissies van BKG zullen het klimaat vanaf 2050 beïnvloeden l Maar we zitten al “vast” aan klimaatverandering van emissies uit het verleden l Enige verandering is onvermijdelijk! l Huidige emissies van BKG zullen het klimaat vanaf 2050 beïnvloeden l Maar we zitten al “vast” aan klimaatverandering van emissies uit het verleden l Enige verandering is onvermijdelijk!

Wat is het effect op het Zuidoosten? l Hoe zal ons klimaat veranderen? l Wat zijn de uitdagingen? l Hoe zal ons klimaat veranderen? l Wat zijn de uitdagingen?

Hoe zal het klimaat in het Zuidoosten veranderen? l In april 2002 werden nieuwe scenario's voor klimaatverandering voor Groot-Brittannië gemaakt l Veranderingen in 26 variabelen –bijv. temperatuur & neerslag etc l 3 Tijdschalen –De jaren 2020, 2050 & 2080 l De meeste veranderingen zullen in het Zuidoosten meer extreem blijken dan in andere gebieden l In april 2002 werden nieuwe scenario's voor klimaatverandering voor Groot-Brittannië gemaakt l Veranderingen in 26 variabelen –bijv. temperatuur & neerslag etc l 3 Tijdschalen –De jaren 2020, 2050 & 2080 l De meeste veranderingen zullen in het Zuidoosten meer extreem blijken dan in andere gebieden

Hoe zal het klimaat in het Zuidoosten veranderen? l Veranderingen zullen temperatuur & neerslag omvatten en: l Grondvochtigheid l Luchtvochtigheid l Bewolking l Zonneenergie die de aarde bereikt (UV) l Zeeniveau l Extreme gebeurtenissen: –Stormen –Overstromingen –Droogtes l Veranderingen zullen temperatuur & neerslag omvatten en: l Grondvochtigheid l Luchtvochtigheid l Bewolking l Zonneenergie die de aarde bereikt (UV) l Zeeniveau l Extreme gebeurtenissen: –Stormen –Overstromingen –Droogtes

Hoe zal het klimaat in het Zuidoosten veranderen? Veranderingen in zomer- temperaturen in Groot- Brittannië voor de jaren 2080 (Gemiddeld - Hoog Scenario) Bron: UKCIP

Hoe zal het klimaat in het Zuidoosten veranderen?

Hoe zal het klimaat in het Zuidoosten veranderen?

Wat zijn de uitdagingen? l Enige klimaatverandering in de toekomst is onvermijdelijk –Vertraagde reactie van het klimaat op BKG l Klimaatverandering zal aanpassing vergen in de manier van ruimtelijke ordening en beheer van: –Ons platteland –Onze bebouwde omgeving & erfgoed –Onze watervoorzieningen –Onze overstromingsgebieden –Onze kustverdediging –Onze bedrijven l Enige klimaatverandering in de toekomst is onvermijdelijk –Vertraagde reactie van het klimaat op BKG l Klimaatverandering zal aanpassing vergen in de manier van ruimtelijke ordening en beheer van: –Ons platteland –Onze bebouwde omgeving & erfgoed –Onze watervoorzieningen –Onze overstromingsgebieden –Onze kustverdediging –Onze bedrijven

John Craven – Voorzitter SECCP “De bestrijding van de toekomstige effecten van klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van de hedendaagse wereld, vooral in laaggelegen dichtbevolkte gebieden zoals het Zuidoosten van Engeland. We moeten ons gedegen voorbereiden.”

Adaptieve ruimtelijke ordening l Geïntegreerde benadering van besluitvorming l Klimaatverandering zal zich voortzetten l Het zal een effect hebben op het Zuidoosten l We moeten: –Risico’s verminderen –Kansen aangrijpen –Toename in toekomstige oorzaken van verandering vermijden  Gebruik maken van het huidig begrip  Het erbij betrekken van belanghebbenden l Geïntegreerde benadering van besluitvorming l Klimaatverandering zal zich voortzetten l Het zal een effect hebben op het Zuidoosten l We moeten: –Risico’s verminderen –Kansen aangrijpen –Toename in toekomstige oorzaken van verandering vermijden  Gebruik maken van het huidig begrip  Het erbij betrekken van belanghebbenden

“South East Climate Change Partnership” l Een partnerschap van publieke, private & vrijwillige sectoren, gecreëerd om: l Bedreigingen & mogelijkheden van de effecten van klimaatverandering in Zuidoost Engeland te onderzoeken en hierover informatie en advies te geven l Adaptieve ruimtelijke ordening in de regio te bevorderen. l Een partnerschap van publieke, private & vrijwillige sectoren, gecreëerd om: l Bedreigingen & mogelijkheden van de effecten van klimaatverandering in Zuidoost Engeland te onderzoeken en hierover informatie en advies te geven l Adaptieve ruimtelijke ordening in de regio te bevorderen.

“SE Climate Change Partnership” l Partners zijn o.a.: l Publieke sector –Plaatselijk & regionaal bestuur –Landelijke agentschappen l Private sector –Waterbedrijven –Milieutechnologie & -advies l Vrijwillige sector –Liefdadigheidsinstellingen voor flora en fauna –Liefdadigheidsinstellingen voor erfgoed l Partners zijn o.a.: l Publieke sector –Plaatselijk & regionaal bestuur –Landelijke agentschappen l Private sector –Waterbedrijven –Milieutechnologie & -advies l Vrijwillige sector –Liefdadigheidsinstellingen voor flora en fauna –Liefdadigheidsinstellingen voor erfgoed

De reactie… l De benadering en regionaal bereik van het partnerschap zijn van belang in –Het betogen van geloofwaardigheid door het adresseren van de problemen –Het versterken van vertrouwen door de ontwikkeling van onze reacties –Het werken als een katalysator in het samenbrengen van bronnen voor oplossingen l De benadering en regionaal bereik van het partnerschap zijn van belang in –Het betogen van geloofwaardigheid door het adresseren van de problemen –Het versterken van vertrouwen door de ontwikkeling van onze reacties –Het werken als een katalysator in het samenbrengen van bronnen voor oplossingen

SECCP activiteiten l Belangrijkste sectoren: l Landbouw l Biodiversiteit l Bedrijven l Rampenplanning l Ruimtelijke ordening l Toerisme l Nutsvoorzieningen & infrastructuur l Belangrijkste sectoren: l Landbouw l Biodiversiteit l Bedrijven l Rampenplanning l Ruimtelijke ordening l Toerisme l Nutsvoorzieningen & infrastructuur

SECCP activiteiten l Jaarlijks forum –JAV voor leden & conferentie voor belanghebbenden l Website: –Beleidsmakers & publiek l Kwartaalblad –Leden & belanghebbenden l Training & Workshops –Vaardigheden & ervaring l Projecten –Onderzoek & demonstratie l Jaarlijks forum –JAV voor leden & conferentie voor belanghebbenden l Website: –Beleidsmakers & publiek l Kwartaalblad –Leden & belanghebbenden l Training & Workshops –Vaardigheden & ervaring l Projecten –Onderzoek & demonstratie

Voor meer informatie l XXXX: l Naam contactpersoon l l Telefoonnummer l SECCP: l Mark Goldthorpe, Programmamanager l l Tel:+44 (0) l XXXX: l Naam contactpersoon l l Telefoonnummer l SECCP: l Mark Goldthorpe, Programmamanager l l Tel:+44 (0)