Starterslening Hengelo

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Advertisements

PowerPoint presentatie hypotheken
Wonen, werken en zorgen 50plus de financiële aspecten.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Rotterdam de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Rotterdam.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Amersfoort de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Amersfoort.
Inhoud Ontzorgen Rekenvoorbeeld: gezin van 4 personen
Voeg hier het organisatie onderdeel in
Welkom op de startersavond
Nieuwe Wet kinderopvang
De Duurzaamheidslening
Info obligaties aanschaf Probounce banen 8 en 9
Stimuleringslening DPW Zeeland 1 oktober 2012 Caroline van Campen.
Pensioen Optimaal Hypotheek Comfortabel genieten van het leven Puth, 27 juli 2007.
Woningfinanciering een inleiding
Heuvelstraat AB Diessen T: F: E: I:
Hypotheekvormen Er zijn diverse hypotheekvormen mogelijk. Elke vorm met z'n eigen kenmerken en z'n eigen voordelen. Het hangt dus van uw omstandigheden.
1 Starterslening gemeente Veenendaal. 2  Verkoop van grote projecten steeds lastiger  Perfecte woning en goede balans in aantallen  Van start tot 70%
BOBB (Brancheorganisatie Bedrijfsoverdracht Bemiddelaars) IJsselstein, 22 september 2008.
Agenda 1 Even voorstellen 2 Over ING 3 Financieren 4 Vragen.
Koopwoning...  (het is niet zo moeilijk…). huiswerk  pak agenda en noteer bij ma 19 januri 5e lesuur:  leren tb 72 tm 77 maken 3.21 tm 3.23 wb 129.
Wat kost de EHS ons als de EHS klaar is ? Een verkenning Aris Gaaff, Henk Smit, Arianne de Blaeij Ruimteconferentie 3 november 2009.
Boxenstelsel.
Informatie besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ)
Dmv de startersregeling wil de gemeente Amsterdam de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Amsterdam.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Utrecht de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Utrecht. In.
inleiding Deens Hypotheekmodel
Laat u wat liggen ? Bianca Steentjes RO Reinier Gosselink RA
College bouw ziekenhuisvoorzieningen Financiële aspecten van domotica 14 mei 2008 Pauline Mourits, Bouwcollege.
Vertrouwelijk - Duokoop BV
Netwerk Notarissen / 1 Financieel Café 30 maart 2011 Korte introductie voorlopig koopcontract Ernst Loendersloot (kandidaat notaris) Huenges Wajer & Joosten.
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion EUROPEES SOCIAAL FONDS OPERATIONEEL PROGRAMMA Disclaimer: deze info.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Arnhem de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Arnhem. In de.
Ontwikkelingen op Woongebied
Inleiding Waarborgfonds Sociale Woningbouw
Goed advies kost geld Financiële ondersteuning Wmo-adviesraden Monster 27 januari 2009.
Inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
Woningfinanciering een inleiding
Dorst! Hoe de woningmarkt een rol kan spelen in de verzorgingsstaat dr. Janneke Toussaint, AFM Prof. dr. ir. Marja Elsinga, TU Delft.
Extra Startersleningen 2012 Eindelijk weer doorstroming op de Veenendaalse woningmarkt.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Almere de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Almere. In de.
Aflossingsvrije hypotheek: 5 jaar, 5 jaar (rentebedenktijd).
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn)
Kenmerken van de huurmarkt in Vlaanderen
19 augustus 2014 Nu en in de toekomst Samen uw woonwensen realiseren.
Startersleningen zijn door veel gemeenten in het leven geroepen om de bereikbaarheid van koopwoningen te vergroten voor met name de starters op de woningmarkt.
Nationaal Restauratiefonds
Informatiebijeenkomst >Datum>. Programma 1. Korte toelichting op het instrument BIZ 2. Het opstarten van een BIZ 3. Ondersteuning 4. Vragen.
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Welkom! Woningmarkt Katwijk Rijnsburg en Valkenburg 2014.
Algemene Ondernemersvaardigheden
Programma EFMB bijeenkomst 17 december 2014
§2.3 Hoe leen je? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Lenen
Vastgoedforum, DeNieuweStad Presentatie
Startersavond Woningmarkt
Algemene Ondernemersvaardigheden
BIZ: bedrijveninvesteringszone Wat en hoe? Wat: Een instrument voor ondernemers om gezamenlijk te investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving.
Wijzigingen overgang PO-VO Programma Toelichting wijzigingen wet- en regelgeving Verplichte eindtoets Schooladvies Toelating VO Zorgplicht.
Kennissessie De woonvisie en uw woningcorporatie(s)
Wanneer en hoe regel je je financiering. Programma Welkom Voorstellen Svn en bank Toelichting op proces financiering Vragen.
15 mei 2012 Stimuleringsmaatregelen woningbouw Gemeente Landerd 2012.
Stimuleringsfonds 2016 Bijeenkomst 31 mei 2016 De Baander Dalen.
Lenen.
Starterslening 2017.
Ben Boekraad 8 juni 2017 Relatiemanager SVn
Starterslening 2017.
Subsidies & alternatieve financiering
Financiering van de Energietransitie
Financiële oplossingen
Huren of kopen Voordelen van huren:
EIGEN WONING © Dia van Berry Hagendijk.
Transcript van de presentatie:

Starterslening Hengelo Presentatie SVn 15 februari 2011

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) In 1996 opgericht op initiatief van Bouwfonds SVn is een onafhankelijke stichting met maatschappelijke taak zonder winstoogmerk SVn: 25 medewerkers = gevestigd in Hoevelaken SVn beheert revolverende fondsen (geld) van Rijk, Provincies, Gemeenten en Woningcorporaties (ruim 315 deelnemers)

SVn: beheer van revolverende fondsen 250 Startersregelingen in Nederland Circa 190 regelingen actief Circa 60 regelingen inactief Bijdrage Ministerie VROM is geeindigd medio 2010 Provincie Overijssel draagt voor 50% bij in Starterslening 6 Corporatie Startersregelingen Duurzaamheidslening: energiebesparing Stads- en dorpsontwikkeling: kwaliteit woningvoorraad Individuele projecten: woonzorgcomplexen, kinderdagverblijven, buurthuizen, mfa’s

(VROM) Startersregeling Wat was de aanleiding in 2001/2002? Stijgende woningprijzen Onvoldoende betaalbaar aanbod Onvoldoende doorstroming in de (locale) woningmarkt Voor (jonge) starters moeilijk om een huis te kopen … hoe is de huidige woningmarkt in 2011?!

Hoe werkt de Starterslening? De Starterslening overbrugt het verschil tussen: 1. de verwervingskosten woning; en 2. de maximale lening op basis van NHG normen De hoogte van de Starterslening hangt af van: Inkomen (normen NHG) Eigen vermogen (vrijstellingsgrens IB) Toetsrente (SVn-15 jaars rente  zie www.svn.nl) Voorwaarden van de gemeente

Kenmerken Starterslening Aanvullende financiering (2e hypotheek) bovenop 1e hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie Looptijd maximaal 30 jaar Rentevaste periode 15 jaar (SVn-rente) Eerste drie jaar: rente- en aflossingsvrij Na 3e jaar: betalen van rente- en aflossing (annuïteit) tenzij:

Kenmerken Starterslening (vervolg) … inkomen niet of niet voldoende is gestegen Starter kan bij SVn een hertoets aanvragen na 3e, 6e, 10e en 15e jaar Als uit de hertoets blijkt van onvoldoende financiële draagkracht, dan worden rente en aflossing daarop aangepast Zodra Starter de marktconforme maandtermijn zelf kan betalen, is hertoetsen niet meer mogelijk Afsluitkosten 1,5 % / kosten hertoets: € 150,= (ex CPI index)

Kenmerken Starterslening (vervolg) Extra financiële ruimte moet worden aangewend om Starterslening af te lossen (Tussentijds) boetevrij aflossen altijd mogelijk, verplicht bij verkoop woning WEW staat borg voor betaling rente en aflossing (NHG) Risico voor gemeente en Starter zeer laag Maatschappelijk verantwoord en veilig financieel beleidsinstrument tegen relatief beperkte kosten (revolverend fonds)

Voorwaarden gemeente Hengelo Doelgroep: Iedereen die voor het eerst een woning koopt (geen sociale/economische binding meer vereist) Woningcategorie: Bestaande koopwoningen in Hengelo Verwervingskosten: Kosten voor verkrijgen in eigendom maximaal € 208.000,= Stapeling met kortingsconstructies is niet toegestaan Maximale Starterslening: 20% van de verwervingskosten met maximum van € 35.000,=

Voorwaarden gemeente Hengelo De maximale hoofdsom van de Starterslening Hengelo wordt bijgesteld naar de werkelijke hoogte van de 1e hypothecaire geldlening, indien de 1e financiering hoger is dan SVn heeft berekend op basis van haar 15 jaars toetsrente. Dit geldt voor alle aanvragen vanaf 1 februari 2011, waarbij nog geen SVn-offerte voor een Starterslening is uitgebracht. Verder hebben we afgesproken dat de gemeente Hengelo in het vervolg in de Toewijzingsbrief toevoegt dat het gaat om een maximale Starterslening. Op die manier beoogt Hengelo een maximale inzet van haar budget

Stappen bij Starterslening 1. Bepalen van verwervingskostengrens 2. Bereken hoogte van de Starterslening m.b.v. rekentool op website SVn (indicatie) 3. Controleer de maximale hoogte van Starterslening (20% van verwerving- kosten met maximum van € 35.000,=) 4. De definitieve hoogte van de Staterslening wordt vastgelegd in de SVn-offerte Starterslening na ontvangst van een kopie offerte 1e geldverstrekker.

Rekenvoorbeeld Starterslening Verwervingskosten bestaande bouw € 190.400,= (koopsom € 165.000,= + € 5.000,= verbeterkosten) Starter(s) met gezamenlijk bruto inkomen € 37.500,= per jaar Maximale lening NHG (aanvangstoets 95%) €155.400,= (rekenrente SVn: 5,8%) NHG toets (5,25%): € 161.285,=  Starterslening na correctie = € 29.115,= Bedragen afgerond 12% bestaande bouw x € 170.000 = € 190.400 20% x € 190.400 = € 38.080

Voorwaarden 1e hypothecaire lening Verstrekking met NHG Rentevaste periode tenminste 10 jaar Hogere 1e hypothecaire inschrijving is mogelijk (tot maximale NHG-grens) Bepaling in offerte: Na het verstrekken van de 1e hypothecaire geldlening worden geen gelden meer verstrekt onder de 1e hypotheek, zolang de Starterslening niet volledig is afgelost.

Procedure Starterslening 1. Aanvraagformulier opvragen via de gemeente 2. Ingevuld Aanvraagformulier met bijlagen naar SVn 3. Krediettoetsing en vaststellen hoogte Starterslening door SVn 4. Toewijzingsbrief gemeente aan Starter 5. De Toewijzingsbrief vermeldt condities waaronder de Starterslening wordt verstrekt

Procedure Starterslening 6. Aanvraag en acceptatie offerte eerste hypotheek 7. Kopie geaccepteerde offerte binnen 4 weken na ontvangst Toewijzingsbrief sturen naar SVn 8. SVn brengt offerte Starterslening uit 9. Acceptatie offerte Starterslening 10. Eigendomsoverdracht, eerste en tweede hypotheek in één zitting passeren bij notaris Doorlooptijd totale procedure: 4 tot 6 weken

Vragen over de Starterslening? SVn Afdeling kredietverlening Postbus 15 3870 DA Hoevelaken T (033) 253 9436 (kantooruren) E kredietverlening@svn.nl www.svn.nl Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de inhoud van de regeling verwijst SVn naar de betreffende Verordening VROM Starterslening en de daarin van toepassing verklaarde procedures en gemeentelijke uitvoeringsregels.