Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ren je Rot Voedingsspel!?.
Advertisements

je dagelijkse gezonde energieleverancier
Hoofdstuk 4 Azië en globalisering (voortdurend proces van wereldwijde economische, politieke en culturele integratie)
Rusland Kennisquiz.
Zuivelproducten en Eieren
Est gebeurt er allemaal voor je een product hebt?
Groenten.
Stofwisseling.
De kleurenleer Primaire kleuren Secundaire kleuren
Dit eten is gezond. Je moet er elke dag wat van eten.
VRUCHTEN EN NOTEN.
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
Wij gaan vertellen over pinda’s
Productiemiddelen H8 B129 – B131 Stan & Boudewijn.
5. Brood nodig Recept / gisting
Producenten doen aan fotosynthese
BROOD.
Italië Door Sien en Ester.
Egypte Door Dessy & Naïma.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters”
Het ontstaan van het landschap…
Tijdens de les kom je de volgende knoppen tegen:
Noten en zaden.
Klimaat en landbouw 3.2 Voedselvoorziening in Nigeria
Elke plant zijn eigen plek
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
Bloem is een wit poeder dat we gebruiken om brood te bakken.
Koffie.
Woordenschat groep 5 Thema 3 Les 3
1. Weiland in het najaar.
van ei tot z…… Waar komt een ei vandaan ? Wanneer eet je een ei ?
1 vmbo-T/havo 2 klimaat, §6 en 7
Toerisme Gemaakt door: kubra & Cheyenne In Japan vind je verschillende huizen en flats oud en nieuw. Vooral op het platteland wonen er nog mensen.
Woordenschat groep 5 Thema 3 Les 5
De ontwikkeling van de landbouw (vanaf 8500 v.C)
Op de boerderij.
Lekker en Gezond de Quiz
Gemaakt door: Noa & Fenna
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Grondstoffen voor de bierbereiding
Smaak.
Excursie Heideberg Heilig Hart Heverlee. cementvoegenbakstenenglasramen Leien dakarduin.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Coeliakie Koeliawattes? -> SOELIEJAKIE! (glutenintolerantie)
Veen en turf Van Melanie, Julia en Laura. Wat is veen en turf? Veen is een laagje dode planten Veen is een laagje dode planten Later steken ze het in.
Brood workshop Aniek, Merel en Niene. Inhoudsopgave Granen Quiz Fotoverslag.
Maïsteelt Wat voor soort plant is maïs? Warmte ? Koude ?
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
De kip!. Hoe ziet een kip eruit? De kip Heeft ook veren, maar minder mooi gekleurd dan de haan. Kippen zijn er in veel verschillende kleuren. Kippen hebben.
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
Herfst Planten in de tuin.
Graan; van zaaien tot dorsen toen en nu
Surinaamse groenten.
Spreekbeurt Koffie.
LES 9 – PLANTEN ALS VOEDSEL
Filmpje.
<<naam>> mag geen gluten
Paard.
Smul gezond.
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Woordenkist De Boerderij.
Excursie Heideberg Heilig Hart Heverlee.
Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Herkomst van voeding Eigen verspillingsgedrag.
Kenia voeding . Maarten & Floor.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist (of een ander rijsmiddel) en zout.

tarwe Tarwe is één van de belangrijkste granen die de mens eet, net zoals rijst en maïs. Er bestaan wintertarwe en zomertarwe.

rogge Van rogge wordt roggebrood gemaakt. Rogge is een graansoort. Rogge wordt vooral op de zand- en dalgronden geteeld. Winterrogge heeft voldoende koude nodig om te kunnen bloeien. Winterrogge bloeit in mei. Zomerrogge bloeit later.

rijst Rijst is het belangrijkste voedsel voor een groot deel van de wereldbevolking, vooral in de warmere streken. In China wordt het meeste rijst geteeld en gegeten. Rijst heeft warm weer en water nodig. De belangrijkste rijst producerende landen liggen in Azië.

gerst Gerst behoort tot de oudste graansoort. Gerst wordt meestal vermengd met andere meelsoorten. Als een brood teveel gerst bevat, droogt het heel snel uit.

maïs Van maïs worden cornflakes gemaakt. Maïszetmeel gebruikt men als bindmiddel voor sauzen of soepen. Maïsolie wordt gebruikt als tafelolie. Pofmaïs wordt gebakken en verandert in popcorn. Maïsbrood wordt van maïs gemaakt. Het is een meergranenbrood met tarwe. Door de maïs krijgt het dan de gelige kleur.

boekweit Boekweit is afkomstig van Azië. Er zit veel zetmeel in. De vruchten lijken op beukennootjes. Boekweitzaad is grijsachtig-bruin van kleur. Boekweit is geen graansoort. Boekweit kan gebruikt worden om pannenkoeken te bakken of in kleine hoeveelheden toegevoegd aan tarwe voor het bakken van brood. Boekweit was vroeger het hoofdvoedsel van de arme bevolking. Boekweit is vetarm.

spelt Van spelt kun je gemakkelijk brood bakken. De bakker gebruikte dit vroeger, voordat er tarwe werd gekweekt. Spelt groeit tegenwoordig ook in België. Speltmeel, speltbloem en speltbrood kan je kopen in natuurvoedingswinkels. De hele (rijpe) speltkorrel wordt gebruikt bij de warme maaltijd als vervanger van rijst. In Duitsland wordt spelt vaak in plaats van tarwe gebruikt en wordt Dinkel genoemd.

groene spelt Spelt is een graan. Groene spelt is ooit uit nood ontstaan. Na een natte zomer was men bang de oogst te verliezen. Daarom werd het onrijpe graan geoogst en de aren werden gedroogd op hete stenen boven een houtvuur. Het bleek een smakelijk en voedzaam succes. Groene spelt heeft een uitgesproken en pikante smaak en is goed te verwerken in soepen, salades en stoofschotels. Van groen speltmeel kan je geen goed brood bakken. Je kunt er wel pannenkoeken van bakken. 

haver De haverplant is pluimvormig en de korrels moeten gepeld en geplet worden. Van haver kan je brood bakken. Haver is zeer gezond.