De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Klimaat en landbouw 3.2 Voedselvoorziening in Nigeria

Verwante presentaties


Presentatie over: "Klimaat en landbouw 3.2 Voedselvoorziening in Nigeria"— Transcript van de presentatie:

1 Klimaat en landbouw 3.2 Voedselvoorziening in Nigeria
Het verbouwen van producten en het houden van vee is afhankelijk van het klimaat. In Nigeria komen verschillende klimaten voor. Het zuiden van Nigeria ligt dicht bij de evenaar. Klimaat: tropisch regenwoudklimaat.

2 Het grootse deel van het land kent het savanneklimaat.
Het zuiden Klimaat: tropisch regenwoudklimaat. Akkerbouw van tropische producten, bijv. cacao Tropisch klimaat klimaat waarin de temperatuur altijd hoger is dan 18 graden en waarin veel neerslag valt Het grootse deel van het land kent het savanneklimaat. Akkerbouw: yams en cassave. De yam is in de tropen als basisvoedsel net zo belangrijk als de aardappel in de gematigde streken

3 Cassave is van oorsprong een Zuid-Amerikaanse savanneplant.
En daarnaast ook veeteelt. Savanneklimaat is een tropisch klimaat waarin een duidelijk droog seizoen in voorkomt

4 Het uiterste noorden kent een steppeklimaat
Het uiterste noorden kent een steppeklimaat. Sahel (rand van de Saharawoestijn) alleen (extensieve) veeteelt De Sahel is een overgangsstreek die vrij droog is en waar verwoestijning van het oorspronkelijke savannelandschap het belangrijkste milieuprobleem is Een steppeklimaat is een overgangsklimaat tussen het subtropisch klimaat en het woestijnklimaat

5 Savanneklimaat: tropisch klimaat met een droge periode
Tropisch regenwoudklimaat: tropisch klimaat, altijd warm, hele jaar regen. Savanneklimaat: tropisch klimaat met een droge periode Een steppeklimaat Sahel: de steppe aan de rand van de Saharawoestijn

6 In grote delen van Nigeria (vooral savanne) kun je prima voedselgewassen verbouwen.
Voedselgewassen: gewassen die verbouwd worden om de eigen bevolking te voeden. Er wordt minder voedsel verbouwd dan de Nigerianen nodig hebben. Hiervoor zijn een aantal redenen. Boerenbedrijven zijn erg klein weinig mechanisatie lage opbrengsten. .

7 Overheid investeert weinig in de landbouw
Overheid investeert weinig in de landbouw. Soms rampen (extreme droogte) of geweld tussen groepen Boeren die vluchten voor geweld tussen geloofsgroepen, kunnen hun land niet bewerken waardoor er geen/veel minder geoogst wordt De figuur laat een structureel tekort aan voedsel zien.

8 Honger Ondanks de import van voedingsgewassen is de voedselzekerheid nog steeds niet gegarandeerd. 60% van de bevolking heeft wel eens honger. Er komen twee soorten honger voor in Nigeria: Kwantitatieve honger: je krijgt te weinig voedsel binnen. Hierdoor heb je te weinig energie om te werken of te leren. Kwalitatieve honger: je krijgt wel voldoende energie binnen, maar de opbouw van je voedsel is eenzijdig. Je krijgt bijv. te weinig eiwitten en vitamines binnen. Je bent ondervoed. Je wordt sneller ziek.

9 Voedselvoorziening: de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is voor de bevolking van een land.
Voedselzekerheid: de zekerheid dat er voldoende voedsel is en dat dit voedsel van voldoende kwaliteit is. Kwantitatieve honger: mensen hebben te weinig voedsel en krijgen te weinig energie binnen. Kwalitatieve honger: mensen hebben te weinig voedsel en krijgen te weinig bouwstoffen en beschermende stoffen binnen (eiwitten, vitamines en mineralen). Ondervoed: te weinig voedsel van goede kwaliteit.

10 Nigeria


Download ppt "Klimaat en landbouw 3.2 Voedselvoorziening in Nigeria"

Verwante presentaties


Ads door Google