Cacao en chocolade : 4000 jaar geschiedenis

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat doen wij met Gods Schepping …
Advertisements

Hier en hiernamaals.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
28 juni 2009 Paëllanamiddag 1 Paëllanamiddag 28 juni 2009 Voorbereiding vrijdagavond (Loopt automatisch - 7 seconden)
Werkwoorden d t dt.
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
Beter afspelen.
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
BRIDGE Vervolgcursus Vervolg op starterscursus Bridgeclub Schiedam ‘59 info: Maandagavond: 19: – of
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
STAPPENPLAN GRAMMATICUS.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Een Concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest LES 4 1.
In de wereld van : chocola.
1. 3 Indien iemand een andere leer verkondigt en zich niet voegt naar de gezonde woorden van onze Here Jezus Christus*... * = de woorden die de Here Jezus.
9 januari 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 11 1 Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. 2.
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
Passie - Verrijzenis Arcabas
1 introductie 3'46” …………… normaal hart hond 1'41” ……..
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
Maya’s 1In houd . 2.de Maya`s. 3.wat voor steden hadden ze?
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
1 17 okt 2013 Rijnsburg 17 okt 2013 Rijnsburg. 2 het voorgaande: Melchisedek voor het eerst ter sprake in 5:6 en 5:10 10 door God aangesproken als hogepriester.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
1. Gereformeerde Synode dr. J.G. Geelkerken 3.
Pasen & Pinksteren op één dag!
zielig & geestig sluit aan op de inleiding - rups - vlinder
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
1 donderdag 3 januari 2013 bespreking vanaf Kolosse 4 4 donderdag 3 januari 2013 bespreking vanaf Kolosse 4 4.
1 19 sept 2013 Rijnsburg 19 sept 2013 Rijnsburg. 2 Lezen: Hebreeën 6:1-8 BELANGRIJK voor het verstaan van de Hebreeën-brief  de brief staat (oorspronkelijk)
Afrika: Topo nakijken en leren.
Van Laura Oosterling Groep 6m
User management voor ondernemingen en organisaties
Gemaakt door: Sophie de Vries en Joyce
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 5.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
Christen zijn in de maatschappij Hilversum, 9 november
aangename ont - moeting
13 juni 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 7:1 1. 1Korinthe 7 1 Wat nu de punten betreft, waarover gij mij geschreven hebt, het is goed voor een mens niet.
22/11/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
1 16 jan Rijnsburg 16 jan Rijnsburg. 2 de vorige keer:  "de hoofdsom van het gezegde" (8:1)  de aankondiging van een nieuw verbond (8:8)
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Ik wil jou van harte dienen
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Wegwijzer naar Jezus Handelingen 8:26-40
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
CHOCOLADE Door Mare van de Bilt.
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
Chocolade Annemarie van de Wiel.
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Koffie.
Van cacao tot chocolade
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Welkom Bij de spreekbeurt van.
Transcript van de presentatie:

Cacao en chocolade : 4000 jaar geschiedenis Eddy en Cédric Van Belle Choco-Story, het chocolademuseum te Brugge

De cacaoboom was ooit een boom die in he wilde groeide in het Amazonegebied De vogels misschien ook de mens hebben hem naar centraal Amerika en Mexico overgebracht De Olmeken en nadien de Maya’s en de Azteken hebben van de cacaoboom een goddelijke drank gemaakt.

Het oudst gekende spoor van verbruik van cacao als drank werd gevonden in keramieken potten uit de regio’s Veracruz en Soconusco die 4000 jaar oud zijn. Deze kruik gevonden nabij Colha in Belize werd gebruikt voor een drank De kruik werd gedateerd (+- 600 vóór Christus) In de overblijfselen van de inhoud vond men theobromine Het was dus cacao Foto Powis

Een gepeperde drank Men liet de bonen eerst gisten, waarna ze gedroogd werden. Dan werden ze geroosterd En werd de pel verwijderd Ze werden geplet in een metate Bij de bekomen pasta werden allerhande specerijen gemengd Het geheel werd dan aangelengd met warm water

Gril

Metate

Een van de oudste gekende recepten werd aangehaald door Francisco Hernandez, fysicus van Filip II van Spanje. Plet tesamen : 50 % geroosterde cacaobonen 50 % zaden van de vrucht van de sapotilboom (ponteria sapota) Voeg hieraan toe geplette maïs earflower (cymbopetalum penduliflorum) of xochinacaztli vanille of tlilxochitl Mexicaanse peper of zwarte peper (piper sanctum) of mecaxochitl honing En indien gewenst achiote chili (capsicum annum) allspice (pimienta dioica) heart flower (magnolia mexicana) of yolloxochitl

Schuim Schuim was het meest gegeerde deel van de cacaodrank Dat schuim werd bekomen door de cacaodrank van een beker in een andere te gieten, van op een zekere hoogte

Princeton Art Museum © Justin Kerr Beeld op een Maya vaas Princeton Art Museum © Justin Kerr

Codex Tudela, 16de eeuw

De “chocolateros” Choco-Story heeft meegeholpen aan het oplossen van één van de mysteries rond cacao Inderdaad vanaf de jaren 1800 graven de archeologen aardewerken potten op, waaraan de inboorlingen de naam chocolatero gaven Deze potten zijn voorzien van een buisje dat men dacht te dienen om de pot leeg te gieten Maar Choco-Story verwierf een vaas met zo n buisje en een schenklip Interpretatie : het buisje dient om lucht in de drank te blazen en aldus schuim er op te vormen

De drinkbekers Koning Moctezuma dronk in gouden bekers Er bestonden ook zeer mooie met taferelen versierde bekers De kalebassen vrucht werd ook gebruikt om bekers te maken

De cacaoboon werd een betaalmiddel Men kon een konijn kopen voor 10 bonen en een slaaf in goede gezondheid voor 100 bonen Moctezuma, de koning van de Azteken, was heel rijk Hij bezat een voorraad van 960 miljoen bonen Theoretisch kon hij daar dus 96 miljoen konijnen mee kopen of 9,6 miljoen slaven d.w.z. het equivalent van de hele Belgische bevolking

Moctezuma

Cortez komt er aan Cortez belandt in Mexico op 21 april 1519 Moctezuma en diens volk dachten dat de met schubben bedekte man (zijn harnas) vergezeld van het teken van de 4 windstreken (het kruis) de god Quetzalcoatl was, die terug was gekomen

De molinillo Hij bestaat uit een houten staafje, waarin een ruw gedeelte bevestigd is, waarmee de cacaodrank gemend wordt en bewerkt wordt om schuim te maken De molinillo verschijnt in de loop van de 16de eeuw

Molinillo

De cacaodrank belandt in Spanje Het recept werd op een jaloerse manier zo lang mogelijk geheim gehouden in Mexico Het is pas in 1528 dat Cortez naar Spanje reist met een lading bonen en met het nodige materiaal om de cacaodrank te bereiden

Ziehier het recept dat zo lang geheim bleef 700 g geplette cacao 750 g witte suiker 56 g kaneel 14 peperzaadjes 14 g kruidnagels 3 stokjes vanille 1 snuifje anijs 1 hazelnoot en muskus, amber en oranjebloesem

Het verbruik van de cacaodrank verspreidt zich over heel Europa Het zouden nonnen van de stad Oaxaca in Mexico zijn die voor het eerst suiker hebben toegevoegd aan de gepeperde drank Het verbruik van de gesuikerde drank verspreidt zich snel over Europa Eerst in Frankrijk door het huwelijk in 1615 van Anna van Oostenrijk, dochter van Filip III, koning van Spanje, met Lodewijk XIII. Ze komt naar Frankrijk wonen en brengt haar molina mee. Geleidelijk aan wordt het drinken van de warme chocolade een geplogenheid op de koninklijke hoven

De chocoladetassen In het begin hadden ze de vorm van een glas, zelfs al werden ze in keramiek of porselein gemaakt De markies van Mancera vond de naar hem genoemde mancerina uit. Een ondertas met een boordje in het midden waar de tas in paste, zodat ze niet kon omvallen In Frankrijk noemde men ze trembleuse

De chocoladekan Was een pot eerst zonder en daarna met deksel bestaande uit ijzer of koper Later werden ze gemaakt uit aardewerk, tin, porselein en zelfs zilver Wanneer er een gaatje zit in het deksel om er de molinillo door te steken is men zeker dat het een chocoladekan

Chocolade in België Vanaf de jaren 1600 starten de eerste chocolade producties in ons land. In die jaren worden cacao en chocolade meestal verkocht in de apotheken. Vanaf het midden van de 19de eeuw doet de stoommachine haar intrede. Grotere hoeveelheden cacaobonen kunnen nu gemalen worden.

Chocolade in België (vervolg) Tegen het einde van de 19de eeuw is de chocolade een product geworden met toegang tot veel meer verbruikers. De fabriekjes en ateliers rijzen nu uit de grond. Vanaf 1900 wordt de chocolade in al zijn vormen een industrieel product

Belcolade Het is één van de weinige fabrieken waar in België nog couverture chocolade geproduceerd wordt. Belcolade is in feite de enige producent die nog in Belgische handen is Belcolade gebruikt enkel 100% cacaoboter en 100% natuurlijke vanille.

Waarom is de Belgische chocolade zo goed ? Het kwaliteitsbewustzijn van de Belgische chocoladebewerkers die hun klanten fijnproevers willen behagen De fijnheid aan dewelke de cacaobonen gemalen worden, die hoger ligt dan in de Verenigde Staten of Groot-Brittannië De Belgische wil om de samenstelling van de Belgische chocolade te bepalen en te beschermen

De cacaoboom Hij groeide in de wouden van Centraal Amerika Hij kan tot 8 à 10 m groot worden, maar men beperkt hem meestal tot 3 à 4 meter De vruchten groeien op de stam en op de dikke takken De vruchten bevatten zaden die de grondstof vormen voor de cacao

Het bloeien +- 1000 bloemetjes per boom 2 maal per jaar 1 tot 3 % van de bloemetjes wordt een vrucht dankzij de hulp van kleine vliegjes

De vrucht Het is een soort grote noot die oranje - rood wordt als ze rijp is Het rijpen duurt 5 à 7 maand Elke boom draagt 20 tot 30 vruchten Elke vrucht bevat 20 tot 40 zaden

Oorsprong van de cacao De cacaoboom houdt van vocht en warmte. Hij wordt geteeld tussen de 22ste parallelcirkel noord (Cuba en de 21ste parallelcirkel zuid (Réunion) Hij vreest wind en zon, en groeit dus meestal in de schaduw van grote bomen zoals de bananenboom Bron: International Cocoa Organisation

Cacao producerende landen Ivoorkust 35,8 % Brazilië 10,9 % Indonesië 10,5 % Ghana 10,3 % Maleisië 8,3 % Nigeria 5,5 % Kameroen 4,0 % Equator 3,2 % Colombia 2,1 %

De oogst Twee maal per jaar, van april tot juli en van september tot december De vruchten worden afgesneden met een mes dat op een lange steel zit

Behandelen van de bonen De vrucht wordt in twee gekapt en het vlees en de zaden worden er uitgehaald De zaden worden te gisten gelegd Daarna drogen ze in de zon Waarna ze in jute zakken worden verpakt

De cacaoboom levert de hoofdbestanddelen van de chocolade cacaobonen pletten cacaomassa persen ruwe cacaoboter cacao koek filtratie breken cacaoboter cacaopoder

Van cacao tot chocolade Roosten Pellen Pletten Mengen Fijn maken Concheren Op viscositeit brengen

De samenstelling van chocolade

Melkchocolade Het is de Zwitser Daniel Peter geweest die voor het eerst melkpoeder toevoegde aan de chocolade en wel in 1875

De praline Het woord is toe te schrijven aan de Heer Choiseul, Graaf van Plessis-Praslin, Frans officier en diplomaat uit de 17de eeuw Zijn kok dopte een amandel in vloeibare suiker en noemde dit praslin Jean Neuhaus vond in 1912 de Belgische chocolade praline uit De uitvinding van het pralinedoosje (ballotin) is ook aan hem te danken