Azijn, mosterd, en olie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
koffieextract en koffiedik
Advertisements

7. Scheiden van zuivere stoffen en mengsels
Het Scheppingsverhaal.
Marc Bremer Scheikunde Marc Bremer
Desserts Desserts kunnen in twee groepen verdeeld worden;
Scheikunde. Mengsels scheiden.
Zuivere stoffen en mengsels
Presentatie Sk 1.3 Soorten mengsels.
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Dissimilatie Levert energie.
Voortgezette assimilatie
ATLANT CATERING WERK MET MEERWAARDE Opleiding Atlant WEL. Thema: Dranken.
Welke van onderstaande keuzemogelijkheden is geen stofeigenschap?
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
Goedenavond Welkom bij
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
Faseovergangen Modeloplossingen.
vetten: vet algemeen Vetten
warmte Warmte is een energievorm en is niet hetzelfde als temperatuur.
Stoffen en hun eigenschappen
3T Nask1 Hoofdstuk 3 Het Weer
Het opstellen van reactieschema’s.
1.3 Stoffen en hun eigenschappen
Periode 4.2 H14 Biotechnologie.
Zuivere stof Dezelfde bouwstenen, meestal moleculen
MARGARINE.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Wijn Het proces.
1.Mouten 2.Brouwen 3.Kelderprocessen
Spijsvetten en suiker.
Wat voedt jou deel 1..
VETTEN.
Alkaanzuren Copyright © 2007 by Pearson Education, Inc.
Nusret 3G1 Inhoud Hoofdstuk 1: Wat is een wolk ?
Duurzame energie Biomassa.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Wat te doen vandaag Theorie Vetten Presentaties vitamine/mineraal
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
De drie toestanden van water Water is enorm belangrijk voor al het leven op Aarde. Al het leven op Aarde bestaat grotendeels uit water en is afhankelijk.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Scheiden van Mengsels N A S K I I klas 3.
Zwijsen College Test jezelf Pulsar Chemie Hfst 1.
Gemaakt door: Daisy Nillesen & Whitney van de Vin.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
Visieontwikkeling.
VETTEN.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Gezonde voeding.
Het opstellen van reactieschema’s.
Vruchtensappen Jente van der mei.
Voedingsstoffen.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Het Scheppingsverhaal.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Basis Voedingsmiddelen Les 9
Voedsel bereiden.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Voerproductie Blok 3 Week 2.
H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Azijn, mosterd, en olie

Geschiedenis van azijn. Vroeger noemden men azijn edik. Het ontstond door restje vruchtensappen, wijn en bier in open vaten te bewaren. Het werd zuur en gaf een frisse smaak.

Hoe ontstaat azijn Azijn ontstaat doordat alcohol onder invloed van zuurstof en azijnzuurbacteriën omgezet wordt in azijnzuur. Als je wijn te lang open laat staan dan ontstaat wordt het zuur.

Natuur azijn Hoe wordt azijn gemaakt: Wijn aan lucht blootstellen. Alcohol verdunnen. Omzetten van alcohol. Lageren Filteren

Soorten natuurazijn Kruidenazijn (4%) Rozijnazijn (4%) Wijnazijn (5,5%) Appelazijn (4%) Frambozenazijn (7%)

Kunstazijn Dit wordt gemaakt van beukenkrullen dat met water en alcohol bij een temperatuur van 350 graden Celsius tot vergisting wordt gebracht. De micro organisme op de beukenkrullen zetten de vloeistof om in azijnzuur. Het bevat 80% azijnzuur.

Soorten kunstazijn Inmaakazijn (4 t/m 12,5%) Azijn (4%) Azijnextract (80%) Kruidenazijn (4%) Tafelazijn (kan zowel natuur als kunstazijn aanduiden)

Bewaren azijn Natuur azijn moet je koel, donker en goed afgesloten bewaren. (anders ontstaat er schimmel) Kunstazijn kan niet bederven.

Mosterd Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaden. Je hebt zwarte en witte mosterdzaad. De zaden worden geperst. Er ontstaat mosterdkoek die weer wordt fijngemalen.

Soorten mosterd Franse mosterd Duitse mosterd Hollandse mosterd Engelse mosterd

Bewaren van mosterd Goed afgesloten, droog en donker. Schenk er eventueel olie op.

Overige smaakgevers of condimenten Ketjap Piccalilly Sambal Sojasaus Tabasco Tasbasco Wasabi Worcestersaus

Vetstoffen, oliën en margarine Spijsvetten is een verzamelnaam voor allerlei soorten vetten en oliën die we in onze voeding gebruiken. Je hebt vet nodig, maar teveel is slecht voor de gezondheid.

vetzuren Je hebt: Vaste vetzuren (verzadigde vetzuren) Vloeibare vetzuren (onverzadigde vetzuren) Vluchtige vetzuren (meervoudig onverzadigde vetzuren)

Kenmerken van vet. Kenmerken van vet: Vet is niet oplosbaar in water. Vet is lichter dan water. Vet maakt het voedsel smeuïger Vet geeft meer smaak aan de voeding. Het verschil tussen olie en vet. Olie heeft een lager smeltpunt dan water.

Hoe wordt olie gemaakt Extraheren Zuivere wasbenzine lost de olie op in de gekneusde en gestoomde zaden. Men laat daarna de wasbenzine verdampen. Wat je dan overhoud is olie.

Persen Koude persing: Je hebt minder opbrengst maar de kwaliteit is beter. Warme persing: De zaden worden fijngemalen en verhit door middel van stoom. Hierdoor gaat er gemakkelijker olie uit de zaden. De kwaliteit is wel minder.

Hoe wordt olijfolie gemaakt? film

Soorten oliën en vetten. Dierlijke oliën en vetten Rundvet Kalfsvet Varkensvet (reuzel) Levertraan Visolie

Plantaardige oliën Druivenpitolie Frituurolie Aardnootolie Hazelnootolie Maisolie Olijfolie

Soorten olijfolie Extra vergine Vergine

Margarine Is over het algemeen plantaardig. Heeft een vetgehalte van 80%. Mag niet meer dan 165 water bevatten. Moet vitamine A en D aan worden toegevoegd.

Soorten margarine Margarine Halvarine Dieetmargarine Bak en braadmargarine Bakkerijmargarines