Een windmolenproject te Waasmunster - Belsele

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Economisch Netwerk Albertkanaal Bedrijventerrein Wommelgem-Ranst
Advertisements

Ruimte voor extra windmolens in het Meetjesland Visie en kaarten - maart 2011.
Groepsrisico van geluid in beeld gebracht met geluideffectcontouren Elly Waterman en Henk de Kluijver 6 november 2012.
Humane biomonitoring regio Menen Veldwerk.
Fortis • Multi Vastgoed • Hillen en Roosen 2 oktober 2006 Herstelplan Bos & Lommerplein Presentatie winkeliers Maandag 2 oktober, 2006.
Vlaams Agrarisch Centrum Dienstencentrum WINDTURBINES Rechten en plichten  Omzendbrief 12 mei 2006 • Regelt de inplanting • Regelt de milieuvergunning.
De watertoets Een praktijkvoorbeeld uit de West-Vlaamse kustpolders Voorbeeld van een uitgebreid advies.
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
Duurzaamheid en energiebesparing
NAHSA Achtergronden en details. Overzicht •Achtergrond (fysica) •Detector •Projecten.
Rob Rietveld – Woordvoerder Tegenwind Veenkoloniën
Rijnwoude Kernberaad 2008 Koudekerk aan den Rijn Peter Bakker 30 september 2008.
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
Ruimte voor wonen 1 Stephaan Barbery dienst ruimtelijke planning 26 november 2009.
Draaiende wolkenkrabbers in Dubai en Moskou
Meting van de muskusratpopulatie
Milieu performance van vervoerswijzen en logistieke ketens
Transitie Netwerk Vlaanderen – Skilling up 1 wonen in transitie.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Activiteitenbesluit en geluid
Omgevingsvergunning Wet algemene bepalingen omgevingsrecht; inhoud en stand van zaken. Remco Mol/Wiebe Bosma (SenterNovem/InfoMil) Helpdesk omgevingsvergunning.
Ernstige geurhinder in Nederland; ruimtelijke impact en beleid Piet Lagas (PBL), Frank van Rijn (PBL) 28 oktober 2008.
ribwis1 Toegepaste wiskunde – Differentieren Lesweek 7
Coördinatiecel Vlaams e-government 16/09/2014 Studie Interbestuurlijk e-government... één jaar later Coördinatiecel Vlaams e-government (CORVE) Web:
1 Project “volkstuinen” bij VLM 2010 Behoeftebepaling buiten de steden 2010 Handleiding voor gemeenten 2011 Prefinanciering grondaankoop 2012 Projectsubsidies.
Energiemanagement Komen tot de meeste efficiënte manier om energie te verbruiken STELLING: Gedrag kan pas beïnvloed worden als men zich bewust is van het.
Programma 29 juni 2009 ·19.30 Welkom ·19.40 Inleiding en voorstellen ·19.45 Presentatie ·20.10 Vragen stellen, ideeën uitwisselen ·21.00 Einde Herstel.
Programma 22 juni 2009 ·19.30 Welkom ·19.40 Inleiding en voorstellen ·19.45 Presentatie ·20.10 Vragen stellen, ideeën uitwisselen ·21.00 Einde Herstel.
Schematisch geresumeerd
In opdracht van: In samenwerking met:OPENINGOPENING PAGINA 1 PROJECT “SCHOUWBROEKERPLAS”
Meten van intelligentie bij kinderen met ADHD
Kenmerken van de huurmarkt in Vlaanderen
Het Waasland als stedelijk netwerk Grondslag voor een RegioRailNet Regionaal Forum 1 december 2006.
Vragen en antwoorden Burger Initiatief Arnhem 27 mei 2014 Olthoff Wind Consultancy.
Digitaal mei 2014.
1 Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen voor iedereen Vlakbij binnenstad en in het groen Duurzaam en toekomstgericht.
1 DSI - informatiesessie voor lokale besturen provinciale infosessies, najaar deel 3 DSI-platform een uitwisselingsplatform voor digitale stedenbouwkundige.
Provinciaal RUP Solitaire vakantiewoningen – Brugge-Oostende infovergadering – 04 september 2014 i.k.v. voorlopige vaststelling – 26 juni 2014 openbaar.
19 april 2011 Bestemmingsplan Pernis & Stad- en Milieubenadering Pernis, duurzaam dorp aan de Maas.
Onderzoek geluidsoverlast Belgisch industriegebied naar aanleiding van het belevingsonderzoek van de gemeente Woensdrecht Copyright Benegora Leefmilieu.
Woonprogrammatie West-Vlaanderen
Ludo Guelinckx Gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Tegen wind vóór duurzaamheid.
Technische toelichting ontwerp - structuurvisie windenergie Adviescommissie Fysiek 17 november 2015 Woensdag 21 oktober.
Presentatie Beheersverordeningen Commissie Ruimte 22 januari 2013.
Toelichting Kennisgeving planMER i.f.v. het GRUP Regionaalstedelijk gebied Hasselt-Genk.
16 oktober 2012 Raadsvergadering Gemeente Alblasserdam.
Startnota Winkelen in Vlaanderen Vlaams parlement 27 oktober 2010 Erik Grietens.
Parapluherzieningen Geluid Aan de Noord Margot Boiten11 april 2016.
1 Perceelsplitsingen - Nadere uitleg -. 2 Technisch beraad (N.a.v. raadsvoorstel perceelsplitsingen) Begrenzingen in regelingen Mogelijkheden.
WINDENERGIEPROJECT Zandhoven - Albertkanaal
Kosten en lasten in de sociale huur
Overkoepelend Schipdonkcomité Damme, Maldegem en Zomergem
België.
Infosessie lokaal woonbeleid Sociaal Woonaanbod
Op sneeuwklas in Zwitserland
DE 10 PROVINCIES VAN BELGIE
Voorstelling kansarmoedeatlas
Bestemmingsplan Buitengebied
Oprichting Regionaal Landschap Schelde–Durme vzw
Energiek Dorpen Poperinge
Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet
Stand van zaken Windpark Weert
Vrijetijdsweefsel Oostrozebeke
Zorgwonen Zorgcafé 24 september 2018 Thomas Goethals
DE 10 PROVINCIES VAN BELGIE
DE 10 PROVINCIES VAN BELGIE
Erfgoed in de Omgevingswet: Technische toelichting bestemmingsplan Amstelwijck 19 juni 2019.
DE 10 PROVINCIES VAN BELGIE
Transcript van de presentatie:

Een windmolenproject te Waasmunster - Belsele

De aanvrager www.edisonenergy.be Bedrijfstraat 21 3500 Hasselt

1. Situering en inplanting

Het project situeert zich op een strook agrarisch gebied parallel aan de autosnelweg E17 Gent- Antwerpen in de gemeentes Waasmunster en Belsele.

Kaart met inplantinglocaties in Oost-Vlaanderen (bron: PRS Oost-Vlaanderen)

Situering van het project op een topografische kaart

Aanduiding van de inplanting van de turbines op een luchtfoto De turbines werden opgesteld in lijnvorm parallel met de bestaande lijninfrastructuur van E17 om een minimale aantasting van de open ruimte te hebben.

2. Technische gegevens van de turbines Het betreft een type turbine met drie wieken, die draaien bij een laag toerental. Traag draaiende turbines worden als “statiger” en minder storend ervaren dan de snel draaiende. De toren is van het volle type (buismast) en is in staal of beton uitgevoerd. De standaardkleur van de turbines is lichtgrijs.

3. Ecologische besparing De gemiddelde jaarlijkse bruto energieproductie van het windpark zal tot 13,8 GWh/j bedragen. Dit komt overeen met een elektriciteitsvoorziening voor 3960 gezinnen. In onderstaande tabel zien we ook dat de CO2-uitstoot sterk verminderd:

Indien we dit uitwerken naar het elektriciteitsverbruik van een persoon, zien we dat dit project energie produceert voor 10.300 Vlamingen. Waasmunster telt ongeveer 10.440 inwoners en Belsele telt ongeveer 9.417 inwoners, dit project voorziet dus in groene energie voor ongeveer 52% van de bewoners van beide gemeenschappen. Het project betekent dus een serieuze stap om de ecologische voetafdruk van beide gemeenschappen terug te dringen en CO² neutralititeit te realizeren op kleinschalig niveau. Het project draagt bij tot de lokale energievoorziening zonder schadelijke uitstoot.

4. Grondgebruik De locatie van de 3 turbines moet goed bereikbaar zijn. De toegang gebeurt via bestaande wegen en dienstwegen. Het transport van de onderdelen gebeurt met grote vrachtwagens tot 40 meter lengte! Dit vraagt een grote draaibocht. De wegen worden hiervoor eventueel tijdelijk uitgebreid met rijplaten. Achteraf wordt alles terug hersteld en ingezaaid.

De fundering zal grondverzet met zich meebrengen. Eventueel grondverzet is in regel in overeenstemming met de wettelijke en geldende bepalingen, het spreekt vanzelf dat hierop zal toegekeken worden.

5. Waterbeleid Het Waterschoot is een overstromingsgevoelig gebied. Volgens de kaart en de vaststellingen ter plaatse liggen de molens niet in de ons gekende overstromingsgevoelige gebieden.

6. Gewestplan Het gebied waar de molens zouden komen is agrarisch. Windturbines kunnen worden vergund in agrarische gebieden. (besluit Vlaamse regering van 11 april 2008). Er moet wel een studie gemaakt worden over de effecten ten aanzien van efficiënt bodemgebruik en eventuele verstoring van de uitbating en landschappelijke kwaliteit.

7. Wonen Er liggen vier woningen in een straal van 250m. Dichtste woning ligt op 178m.

8. Geluidsimpact Een windturbine maakt uiteraard lawaai. Voor alle woningen werd het specifieke geluid getoetst aan de geluidsnormen. Uit 20 peilingen blijkt dat mits reductie ’s nachts de normen gehaald worden, dus minder dan 39dB. Het geluid van de E17 overstijgt het geluid dan wat de molens zelf produceren.

9. Slagschaduw Het aantal uren slagschaduw dat wettelijk is toegelaten bedraagt een maximum van 30 uren per jaar. De 30-urenrichtlijn werd bij geen enkele woning overschreden. Het maximum dat gemeten werd op 20 punten bedroeg 20 uren met een gemiddelde van ongeveer 10 uren schaduw per jaar.

10. Visualisatie

Beeld vanuit de Arkestraat richting E17

Beeld van op de brug (aan parking) over de E17.

Stand der zaken Het openbaar onderzoek is ondertussen afgelopen. Er zijn 2 bezwaren genoteerd. De milieuraad, de landbouwraad, gemeentelijke commissie van ruimtelijke ordening als het schepencollege hebben de 3 molens unaniem goedgekeurd. Bron: Presentatie: www.edisonenergy.be DE RAAKLIJN